КОЛИКО СЕ ЧЕСТО ТРЕБА ПРИЧЕШЋИВАТИ СВЕТИМ ТАЈНАМА?
Допао си напасти (пао си у невољу) зато што се већ пет недеља ниси причестио. (Свети Макарије Велики)
У 4-ом прошењу молитве Господње "Оче наш" ми упућујемо прозбу да нам се свакодневно дарује "хлеб насушни". Према тумачењу многих отаца Цркве, овде не треба разумети обични хлеб и храну које нам даје Бог у изобиљу и без наше прозбе (Мт. 6, 31 - 32). Тако свети Кипријан пише : "Хлебом нашим ми називамо Христа, зато што Он и јесте Хлеб оних који узимају Тело Његово... Хлеб пак овај да нам даје свакодневно, узносе прозбу они који пребивају у храму на Евхаристији и храну спасења примајући, у том смислу да се не догоди какав тежак грех који би нас спречио да се причестимо сами и Хлебом Небесним... Због тога ми и молимо свакодневно дај нам Хлеб наш, т.ј. Христа, да ми, који пребивамо у Христу никада не би одступили од освећења Телом Његовим".
Свети Јован Касијан Римљанин, по овом питању пише следеће: "Хлеб наш насушни дај нам данас. "Насушни", т.ј. "над - суштни" - изнад сваке суштине, какав може бити само Хлеб који силази с неба. Када се каже "данас" показује се да јучерашње узимање није било довољно ако нам он не буде дат и сада - то нас уверава у неопходност да свакодневно, у свако време изливамо ту 4. молитву тако да нема дана у који не би било неопходно да укрепљујемо срце нашег унутрашњег човека узимањем и једењем тога хлеба".
А ево мишљења о томе светог Василија Великог. У писму Кесарији он пише: "Добро је и корисно причешћивати се и примати Свето Тело и Крв Христову сваки дан. Ми се причешћујемо четири пута седмично: у недељу, у среду, у петак и суботу, а такође и у оне дане када празнујемо некога од светих".
Преподобни Нил Сорски се свакодневно причешћивао Светим Тајнама и говорио да причешће "видљиво подкрепљује снагу душе и тела".
Тако је пак размишљао и свети Амвросије Милански. У књизи о тајнама он пише:
"Ако се увек излива Крв, која се излива за остављење (опроштење) грехова наших, то је потребно увек је и примати, да би се опростили моји греси; и ако ја увек грешим то ми је увек потребно лечење...
Узимај сваки дан оно што те може исцелити. Живи тако како би увек био достојан да то примиш (причешће)".
Свети Теофан Затворник такође је благословио једно од својих духовних чада да се сваки дан причешћује са резервним Светим Даровима.
Свети праведни Јован Кронштатски је подсећао на заборављено апостолско правило - одлучење од Цркве оних који три недеље не би приступили Светоме Причешћу.
Преподобни Серафим Саровски је заповедио дивјејевским сестрама: "Неизоставно се исповедајте и причешћујте за време свих постова и осим тога на дванаест великих празника: што чешће то боље, не мучећи себе мислима да сте недостојне, и не пропуштајући ни један случај што је могуће чешће користите се благодаћу, која се дарује причешћем Светим Христовим Тајнама. Благодат која се дарује причешћем тако је велика да ма како био недостојан и ма колико био грешан човек ако би само са смиреним сазнањем о својој великој греховности приступио ка Господу, Који је искупио све нас, чак и када би од главе до ногу био прекривен живим ранама греха, очистиће се благодаћу Христовом, све више и више ће сијати, потпуно просијати и спашће се".
Разуме се, веома је добро причешћивати се и на своје имендане и рођендане, а супружници и на дан њиховог венчања. Отац Алексеј Зосимовски препоручивао је својим духовним чадима да се причешћују и у дане сећања на умрле њихове ближње, у дане њихове кончине и имендана: то сједињује душе живих са покојницима.
Ако пак постоји жеља за још чешћим причешћивањем (може бити чак сваки дан) неопходно је следовати следећем савету преподобног Симеона Новог Богослова: "Ко свакодневно не открива тајне срца свога, ко због њих и учињеног у незнању не приноси потребно покајање, ко увек не пребива у плачу и сети, и пре свега овога увек не пази на себе тај је засигурно недостојан (свакодневног причешћа). А ко све то испуњава и у уздасима и сузама протиче његов живот тај ће веома бити достојан причасник Божанских Тајни, и не само на празник већ и свакодневно, и чак могу смело да кажем од самога почетка свога покајања и обраћења".
Како пише архиепископ Арсеније (Чудовски): "Стално причешће треба да буде идеал свих хришћана. Али, непријатељ рода људскога је одмах схватио какву нам је силу даровао Господ у Светим Тајнама. И он је почео дело одвраћања хришћана од Светог Причешћа. Из историје хришћанства ми знамо да су се у почетку хришћани причешћивали свакодневно, затим 4 пута недељно, затим недељама и празницима, затим за време постова, т. ј. 4 пута годишње, и на крају једва једном годишње а често ређе и од тога".
"Хришћанин је дужан увек да буде спреман за смрт и за причешће", говорио је један од духовних отаца.
И тако, од нас зависи колико ћемо често учествовати у Тајној вечери Христовој и примати на њој велике благодати Тајне Тела и Крви Христових. И ако срце свецело живи Богом - и у делима, и у речима, и у мислима, ако хришћанин плаче у души због сваког греха свога и има за циљ свога живота Богоугађање и стицање Светога Духа Божијег, то код њега нема препрека да се и свакодневно причешћује Светим Тајнама, како су то чинили хришћани првих векова и како пише о томе свети Симеон Нови Богослов.
Један од мудрих савремених пастира, отац Валентин Свенцицки пише: "Живот духовни није апстрактно богословље већ делотворни и несумњиви живот у Христу. Но како он може и започети ако ти не примаш у тој страшној и великој тајни пуноту Духа Христова? Како ћеш не примајући Плоти и Крви Христове бити у Њему?
И овде, као код покајања, не оставља те непријатељ на миру. А овде ће он смислити за тебе разна лукавства. Он ће подићи мноштво и спољашњих и унутрашњих препрека. Тако ће ти се некада догодити да се осећаш нездравим, те да пожелиш да одложиш (причешће) на кратко, "како би се боље припремио". Не слушај. Иди. Исповеди се. Причешћуј се. Јер не знаш када ће те позвати Господ".
Нека свака душа пажљиво ослушкује своје срце са страхом да не пречује куцање у његова врата руке Високога Госта; нека се боји тога, да њен слух не огруби од мирске сујете и да не може да чује тихи и нежни призив, који долази из Царства Светлости. Нека страхује душа да не замени преживљавање небеске радости јединства са Господом тамним (мрачним, мутним) светским забавама или ниским утехама телесне природе. А када се она у сили отргне од света и свега похотљивог, и када осети сету (тугу) због светлости Вишњега света и застреми ка Господу, нека се осмели да се сједини с Њим у великој тајни, одевајући себе при том у духовне одежде искреног покајања и дубоког смирења и неизмерну пуноћу нишчете духовне. Нека се не смућује душа таквога - да је она упркос свем свом покајању ипак недостојна причешћа.
Старац, отац Александар Мечев, овако говори: "Причешћујте се чешће и не говорите да сте недостојни. Ако тако будете говорили, то се никада нећете причестити, зато што никада нећете бити достојни. Ви мислите да на земљи постоји макар један човек достојан причешћем Светим Тајнама? Нико тога није достојан па ако се ми ипак причешћујемо, то је само по нарочитом милосрђу Божијем. Нисмо ми створени ради причешћа, већ је причешће ради нас. Управо ми, грешни, недостојни, слаби, више од било кога имамо потребу за тим спасоносним источником".
И тако, како сам Господ, тако и свети оци и старци зову нас да се причешћујемо сваки дан. Зашто ми не чинимо тако и зашто не добијамо за то благослов наших духовних отаца? Само због суровости и немарности наше, зато што при нашем греховном животу и одсуству сталног покајања и трезвења ми бисмо примали Тело и Крв Господњу недостојно.
Ако су се хришћани првих векова трудили да приступају Светој Чаши свакодневно, у 19. веку су у Русији многи хришћани сматрали причешће предсмртним испраћајем. У наше време изнова је васкрсло стремљење ка честом причешћу. Исто тако, знајући да Чаши треба приступати после темељите припреме - уздржања, многи не могу да нађу снаге и времена за припрему (која се претвара у циљ сам за себе).
У основи одговора на питање о томе колико често треба да се причешћујемо, лежи степен припремљености душе, њене ревности, њене љубави ка Господу, силине њеног покајања. Зато Црква и препушта (решење) одговор на то питање свештеницима, духовницима, пастирима, Епископима или пароху.
Управо се са духовним оцем и треба саветовати, колико се често можемо причешћивати, колико дуго и како строго се за то морамо припремати.
Људима који стреме да уцрквене свој живот многи савремени пастири саветују да се причешћују једном или два пута месечно. Понекад баћушке дају благослов и за још чешће причешћивање.
Наравно, не треба се причешћивати формално да би испунили "норму". Тајна Евхаристије треба да буде за православног хришћанина потреба душе, без чијег испуњења (задовољења) није могуће живети.
_________________ ДОГОДИНЕ У ЈЕРУСАЛИМУ, ЦАРИГРАДУ
|