Utopija je napisao:
Pa nekako mi npr. bas te dubine Amazona dokazuju da je moral civilizacijska vestacka tvorevina koja se vremenom razvijala kao cudoviste.
Pa da, cudoviste. Alternativno rjesenje plemena Amazona je otrovna strijela, khm...stvar izbora.
Citiraj:
Mislim da ubicu ili agresivnu osobu nece spreciti njihova moralna osvescenost da ne ubiju ili izvrse agresiju.
Nece njihova moralna osvijescenost, ali hoce svijest o kazni, jer oni koji vole ubijati, kao po nekom pravilu, ne vole biti ubijeni.
Citiraj:
Blizu su ta dva pojma ( vjerovatno grijesim ).
Citiraj:
Ne, ja nisam prihvatio nelaganje kao moralni izbor. Mislim da je kljuc u odgoju ucenje i sugerisanje. Ja nikad nisam ucen da ne lazem, nego mi je dato na znanje da to nije fer, ali da je na meni da odlucim.
Da bi donio odluku o laganju ili nelaganju, morao si ukljuciti svijest o stetnosti istog. Ukoliko si se odluzio za nelaz, onda si napravio moralan izbor.
Citiraj:
Tu za mene nije rec o moralu, vec o iskrenosti - as simple as that.

Gdje me nadje : Kaze ovaj cikica -
"Procjenjuj sebe procjenom iskrenosti, i procjenjivaces druge procjenom milosti. "John Mitchell Mason
Citiraj:
Dobro si rekla za drustveni moral u poslednjem delu posta, ali zar tebi to nimalo ne lici na autoritarno drustvo. poz rose

Gdje vidis autoritarnost u mirnom obavljanju svog posla ?
"Beauty is as beauty does".