banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2002, 23:57 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Sep 2001, 01:00
Kakvo je stanje nauke u Banjaluci i uopste u Republici Srpskoj? Kakvo je stanje obrazovanja u BL i RS? Da li treba preispitati plan i program za srednje skole (posebno gimnazije :smile: )? Da li se ovo u Banjaluci moze nazvati Univerzitetom, a da ne govorim o onom u Srpskom Sarajevu? Ima ljudi koji se trude, ali da li je nase obrazovanje i nasa nauka ispod najniseg nivoa na kome je ikad bila?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2002, 06:10 
Ma kakav banjalucki univerzitet to je obicna truba.
Pa ko sve ovde postaje akademik to je sramota.
Platis i gotovo
Prvo su profesori nestrucni a tek onda ostalo
Samo izmisljaju smjerove a nemaju pojma o nicemu
Otidjite u ZG ili BG pa vidite sta su fakulteti
U BiH ima 7 univerziteta a nema nas saka jada pa toliko nema ni hrvatska ni srbija iako su 3 puta veci ali ovde se stancaju diplome samo plati i kazi koju ces

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2002, 21:19 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ne znam za ostale fakultete, ali moj (ETF) izbacuje prilično dobre stručnjake i diploma je priznata na skoro svim stranim univerzitetima.
Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2002, 06:12 
ma pusti te price o priznavanju diploma , kod vas na etf u banjaluci jos uce katodnu cijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2002, 06:56 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Napisa zudi gledajući u katodnu cijev. :grin:
Plan i program na ETF-u bi se mogao malkice prilagoditi. Dvije godine opšti smjer, ko se iskobelja iz te prve dvije godine taj je skoro pa sve završio. Moglo bi biti i bolje.

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: blue dana 30.04.2002. 07:58 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2002, 19:08 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Feb 2002, 01:00
Vazna je iskrenost putnika, a ne kvalitet puta! Ko razumije taj ce se nasmijati, ko ne razumije taj ce opet nesto kukati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2007, 12:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Not now, John! je napisao:
Ne znam za ostale fakultete, ali moj (ETF) izbacuje prilično dobre stručnjake i diploma je priznata na skoro svim stranim univerzitetima.
Pozdrav!

Mislim da su elektro, a posebno medicinski fakultet precijenjeni. Imaju odredjen broj ljudi koji treba da prodje i to im je zakon. Npr. ako svi znaju dobro i polozili bi ispit, onda ce staviti broj zadataka enormno veliki(na primjer prvi zadatak sa podzadacima od a do j) da bi samo odredjeni broj(koji su ekstra najbolji i koji imaju nadcovjecanske sposobnosti) prosao. To znam jer sam studirao na tom fakultetu(elektro) i posto nisam imao nadcovjecanske sposobnosti morao sam otici u inostranstvo da studiram.
Ovdje je sistem potpuno drukciji. Ne odredjuje sam profesor zadatke, nego su oni unaprijed odredjeni od zato nadleznih tijela. I ako svi znaju dobro, svi ce proci, ako niko ne zna niko nece proci, a ne kao kod nas prime 250 studenata a treba im 25 i onda onih 225 mora otpasti ma koliko da znaju i zbog 25 sto njima treba upropaste zivot onih 225 "obicnih" ljudi koji nisu imali ekstrasenzorne sposobnosti.
Tako da je za mene elektrofakultet fakultet za upropastavanje ljudi(osim onih 10% ekstrasenzornih kojih ce vecina zavrsiti u cajavecu ili nekoj propaloj firmi). Ovo govorim jer sam prosao kroz taj fakultet ali nisam bio lud da ostanem 10-15 godina da bih ga zavrsio, koliko treba prosjecnom studentu. Isto tako medicinski fax. Znam jednog hirurga iz Ukrajine koji ovjde(UK) radi najobicnije poslove jer mu diploma nije priznata. Tako i nas medicinska diploma nije priznata, bez obzira sto je nasa diploma jaca jer si trebao imati marsovske sposobnosti da kod nas zavrsis, samo zato sto je medicina kod nas precijenjena jer doktori uzimaju mito pa se lako bogate i zato je tesko kod nas postati doktor a svi hoce jer im je tu zarada i krene na prvu godinu 200-300 da bi zavrsilo 20-30. To je po mom misljenju samo upropastavanje ljudi, Ako ti treba 30 zasto primas 300 da upropastis onih 270.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2007, 17:56 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Potpuno si u pravu. Zato je kod na bilo neophodno mijenjati visoko školstvo i to iz korijena.
Kod nas asistenti razmišljaju na sljedeći način: "OK, na prošlom roku je prošlo 20% prijavljenih, što je iznad prosjeka, na ovom roku ću staviti teže zadatke, tako da se odnos broja onih koji prođu i ukupnog broja prijavljenih vrati u normalu". :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2007, 18:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, a sjecam se kad ni tezi zadaci ne pomazu onda stave toliko puno da je gotovo nemoguce uraditi u roku, ako bas nisi naj naj bolji i najbrzi. To im je nesto kao prirodna(ili vjestacka) selekcija. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2007, 21:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
vim sa kojim predmetima si ti imao te probleme?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 10:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Isao sam samo prvu godinu na ET. Ovaj problem se pojavio izmedju ostalog na predmetu "osnove racunarske tehnike". Radio sam sve i jedan zadatak iz zbirke i znao sam ga uraditi tacno bez i jedne greske iz cijele zbirke, kao i vecina studenata, medjutim kad je profesor skontao da svi znaju povecao je u 3 zadatka broj podzadataka i to :
U prvom zadatku od a do j
U drugom zadatku od a do d (projektovanje brojaca i kodera i dekodera)
u trecem zadatku a i b

Prvi zadatak je zauzimao oko 2 stranice, drugi 3 kao itreci, ukupno 8 stranica, i ja to nisam stigao napisati, a znao sam sve uraditi sto sam dokazao radeci bezbrojne primjere iz zbirke.

Drugi predmet je bio matematika 1 i 2, gdje nije u pitanju bilo povecanje broja zadataka nego povecanje tezine. Mogao si uraditi sve za pola sata ali svaki ispit je bivao tezi.

Npr. fiziku sam polozio iz druge sedmicom jer nije bilo ovih stvari posto je Tomljenovic davao zadatke uvijek iste tezine i kolicine, vjerovatno zato sto nije bio s tog fakulteta.

Uglavnom, za covjeka prosjecnih sposobnosti taj faks je propast, za nadprosjecnog ne znam.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]