banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 00:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Pad morala!
PostPoslato: 23 Jan 2006, 12:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2003, 19:01
-- Koji je razlog pada morala?
-- Posljedice? Muzika? Ponasanje?
-- Globalno ili balkanski?
-- Povezanost sa kapitalizmom?
-- Kada je poceo pad, konacan rezultat?

Ako vam nije mrsko da malo kuckate sta mislite o ovome, dosta me kopka...

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 13:12 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 16:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Micelijus je napisao:
U grupu glavnih promotora nemorala bih uvrstio i razno razne grupe i grupacije za "zaštitu ljudskih prava", koje kao po pravilu ne brane ljudska prava već upravo brane nemoral prikazujući nemoral kao ljudsko pravo...

Kao sto su oni, primjera radi, koji sa toliko zara brane i podrzavaju homoseksualce, nazivajuci ih potpuno ravnopravnima, zdravima i normalnima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 21:06 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 12:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Razlog 'pada' morala je u tome što je on uvijek zamišljeni red koji se pokušava uspostaviti u inače neuređenom svijetu.

On nikad ne 'pada', priče o padu morala širi neko ko hoće sada da uspostavi određen moral i izmišlja kako je nekad taj njegov moral bio apsolutno poštovan, ili makar veoma poštovan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 15:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Jan 2003, 19:16
Ја сам познати моралиста, а психологију мрзим, али сам довољно стручан за одговор.

Може се рећи да је пад морала у нашем социјалистичком друштву почео почетком деведесетих, а поготово у другој половини деведесетих, увозом голишавости у јавност и медије и голишавим показно стидним одјевним предметима.

Дакле сексуалност је кључ морала, односно неморала.

Наше друштво је у тешкој кризи морала, то јест болесно.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 15:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
(O)padanje morala je nastalo pojavom morala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 21:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
pad morala donio je rat, ako govorimo o balkanu. vrijednosti kakve smo ih nekad poznavali, tada su otišle dođavola. mislim prije svega na vladavinu kriminala, uzdizanje kriminalaca do nivoa idola za omladinu, koja se onda tako počela i ponašati. dalje, zavladao je sveopšti kič i neukus. pojedine televizije imale su uticaj da se takvo stanje desi, više od drugih, PINK recimo.

OT - homoseksualci su takođe ljudi, samim tim, imaju ista prava kao i ostali iz manjinskih grupa, radilo se o vjerskim, rasnim ili inim ... invalidi, recimo. svi se zalažu za prava lica sa invaliditetom a kamenuju homoseksualce. nema logike. da li su homoseksualci normalni, to ne možemo da znamo dok ih sve ne upoznamo. ima mnogo nenormalnih individua u svakom društvu, a da ih ne primijetite dok ne naprave nekakvu glupost.

ne vidim tu nikakav problem, osim odbojnosti prema drugačijem. u njihovom slučaju to se zove homofobija.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2006, 22:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Sta je moral? Ko postavi "granice morala"?? Sta je u redu, a sta nije?? Svako ima svoej vidjenje morala tako i granice koje si postavlja. Zasto je moralno samo ono sto crkva kaze ?? Zasto je moralno ono sto drzava kaze?? Zasto jedni drugima nabijamo "moral" ?? Nismo svi istih shvatanja, nismo svi vjernici niti imamo iste moralne vrijednosti tako da...

Ono sto je moralno meni ne mora biti drugima i obrnuto. Tako da to vuce i taj pad morala. Prvo treba definisati moral. A kako je to sirok pojam, samim tim je i ne moguce. Zato ne mozes ni konkretno reci sta je uzrok "padu morala".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 02:31 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 08:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

^ SlikaSlika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 08:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
sugar kane je napisao:
pad morala donio je rat, ako govorimo o balkanu. vrijednosti kakve smo ih nekad poznavali, tada su otišle dođavola. mislim prije svega na vladavinu kriminala, uzdizanje kriminalaca do nivoa idola za omladinu, koja se onda tako počela i ponašati. dalje, zavladao je sveopšti kič i neukus. pojedine televizije imale su uticaj da se takvo stanje desi, više od drugih, PINK recimo.

Mislim da je redoslijed malo drugaciji : Ekonomska kriza, pa sve ostalo kao posljedica generalnog razocarenja/revolta u odnosu na ono sto je drustvo serviralo kao dobro-pozeljno ponasanje. Pink je samo krajni rezultat ovog procesa. ( U uredjenom drustvu ovo bi bila marginalna TV stanica, a ne mainstream ).

Uglavnom, mislim da je i rat dobrim dijelom uzrokovala duboko uzdrmana ekonomija. S druge strane pogledaj Rusiju npr. Nije bilo rata ni blizu nasem, a drustveni moral je na nezavidnom nivou.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 15:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
Citiraj:
Svako od nas dobro zna šta je moralno a šta nije, tj. šta je dobro a šta loše.

Mozda su moje predstave morala potpuno drugcije od tvojih, a da to ne znaci ni da si ti, ni da sam ja u pravu. Jako je tesko napraviti tu kategorizaciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 19:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
ipak dijelim milsljenje sa Japanese_rose ....
mislim da je glavni razlog pada morala ekonomska kriza ..
sve ostalo dolazi od toga ...
rat je uveliko doprineo svemu tome ...
ljudi ovde danas imaju najmanje ljudskosti .... sve se pretvara u borbu za puki opstanak, znaci kao zivotinje ........ jaci pobjedjuje i vlada ...
a najgore je to sto bi svi da vladaju ....

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 20:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Japanese_rose je napisao:
Mislim da je redoslijed malo drugaciji : Ekonomska kriza, pa sve ostalo kao posljedica generalnog razocarenja/revolta u odnosu na ono sto je drustvo serviralo kao dobro-pozeljno ponasanje. Pink je samo krajni rezultat ovog procesa. ( U uredjenom drustvu ovo bi bila marginalna TV stanica, a ne mainstream ).

Uglavnom, mislim da je i rat dobrim dijelom uzrokovala duboko uzdrmana ekonomija. S druge strane pogledaj Rusiju npr. Nije bilo rata ni blizu nasem, a drustveni moral je na nezavidnom nivou.

ja koliko se sjećam, SFRJ nije doživjela ekonomsku krizu dok nije počeo rat, raspala se i onda su državice koje su nastale skliznule u ekonomsku krizu. a za pink, to se slažem.

u rusiji nije bilo rata, ako izuzmeš čečeniju i dva rata u njoj. oni su itekako uzdrmali rusku federaciju, pa i zajednicu nezavisnih država. u rusiji se može pričati o tvom receptu - ekonomski krah, pa onda rat. jer prije nego što se raspao SSSR, Gorbačov je počeo sa perestrojkom- paketom mjera ekonomske liberalizacije tada već soft komunizma (šta god to bilo). onda je sve krenulo- SSSR se raspao, u pokušaju tranzicije ekonomije i cijelog društva u nešto liberalnije. e onda je došao na vlast jeljcin i prodao sve što se dalo prodati, nakon čega je došlo do ratova u čečeniji, gdje je izgunulo podosta rusa i mnogo više čečena.

rusija je i dalje u tranziciji, baš kao i bosna. ali sa mnogo boljim izgledima za uspjeh. :wink:

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 23:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
moon je napisao:
Citiraj:
Svako od nas dobro zna šta je moralno a šta nije, tj. šta je dobro a šta loše.

Mozda su moje predstave morala potpuno drugcije od tvojih, a da to ne znaci ni da si ti, ni da sam ja u pravu. Jako je tesko napraviti tu kategorizaciju.

Slazem se moon. Srecom svi smo razliciti, pa tako i poimanje morala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 00:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
XentoniX je napisao:
ipak dijelim misljenje sa Japanese_rose ....
mislim da je glavni razlog pada morala ekonomska kriza ..

Ili je obrnuto :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 03:35 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 09:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

^ pitaj u Africi, potom pitaj u Kini, pa u Evropi,, itd. pa ces cuti sta je moral, ako te usput ne zaboli glava. :lol: 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 10:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Šta je moral i moralno za vas? Postoji li uopšte...?

Pa eto, nemoralno je reći da postoji univerzalni moral koji je urođen svakom čovjeku.

Moral ne uključuje samo pravila i pitanja 'dobrog' i 'lošeg' već i još mnogo toga: dužnost, pravo, izbor, kajanje, dobrovoljnu radnju, namjeru, odgovornost...

Za moralno djelovanje čovjek bi prvo trebao biti svjestan svojih prava i svojih dužnosti. Potom bi morao da ustanovi koji su mu sve izbori na raspolaganju. On nije odgovoran za svoje djelovanje ukoliko ono nije dobrovoljno. Dalje, ne može se iz svega toga izostaviti namjera s kojom neko djeluje. Jer, ako sam učinio neko navodno dobro djelo iz sasvim zlobnih pobuda, onda sam zapravo odgovoran za zlobno djelo. (npr., pomognem nekom samo da bih napakostio nekom drugom)

A čim se to sve uključi onda se ne može izostaviti kontekst u kojem neko djeluje.

Moral je više kao živo biće, nego kao skup fiksnih pravila. Zbog toga ga je nemoralno smatrati univerazalnim.
Zašto kažem da je kao živo biće? Raste, mijenja se, i razvija. Moral živi s ljudima, u stvarnom svijetu. Ljudi se mijenjaju, i svijet se mijenja.

Problem nastaje kad se sastanu dvije osobe dovoljno različitih moralnih uvjerenja. Tad su moralni oni koji su tolerantni i ne prave frku namećući se.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]