sve je do pojedinca, ali i do skupa pojedinaca sa kojom si silom prilika zajedno u klasi. Ja sam bio na VWU
i imao sam nesrecu da upadnem sa sve nekim Turcima-Kurdima, Siptarima, Irancima i Kinezima (bio je i jedan jugovic sa mnom) koji nikako neke glasove nisu mogli pojmiti i gramatiku vrlo tesko shvatali. I profesor se morao prilagodjavati... Vrlo tesko je bilo razgovarati sa njima na Deutschu. U ostalim odjeljenjima ih je bilo vise Euro-bliskih, iz Ost-Euro, multi-kulti i dr. Neki su dosli i sa "Orienta" (oni naj-) i koliko se mogu sjetiti, vecinom su ih ubacili u razrede kad je kurs vec poceo (pocetkom Marta) i u kojima je jos bilo mjesta! kursevi Na VWU pocinju sa upisom polovinom februara i svaki UNI u Becu ima odredjenu kvotu mjesta koliko na VWU mogu primiti, tako da zavisi i od toga da li ce nekog sa drugih kurseva da prime ili ne.
Poznajem i curu iz Zvornika koja pojma nije imala o Deutsch-u (ali je engleski vrlo dobro poznavala), nabavila neke udzbenike i kasete od nekog bivseg kursasa i za samo 4 mjeseca naucila ga sama u stanu, izasla na EPD i vrlo lako polozila!
Sad kad covjek sa ove distance pogleda, uvidi odmah da je kurs zaista bio gubljenje vremena (sem ako nekom obavezno treba potvrda za buduce produzenje vize

). Ali ako je covjek vec na kursu, ne treba se ogranicavati na njega. Vidio sam u Hauptbücherei na Gürtel-u dosta materijala i na S-H i na Deutsch-u za izucavanje Deutsch-a (CD-kurseva, CD-encikopedija i sl.). Za one koji ne znaju: uz Studentausweis upis je samo oko 3€!