banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 140  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2006, 20:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2004, 20:09
SAD o generalu Mihailovicu

Kao advokat "faraonske istorije", g. Latas brine brigu kako ce države ratnog antifasistickog saveza reagovati na sadasnju rehabilitaciju cetnistva i generala Mihailovica, koga su "oznacile kao kolaboracionistu ili kvislinga". Nisu ga tako oznacile, suprotno su ga oznacile, osim u boljsevickom i proboljsevickom izdavastvu. Za državne organe neka ne brine. Amerika je reagovala odavno, njen predsednik Hari Truman, na primer, ovako (29. marta 1948):
"General Dragoljub Mihailovic izvanredno se istakao kao glavni komandant jugoslovenskih oruzanih snaga i docnije kao ministar vojni, organizujuci i vodeci jake snage otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju, od decembra 1941. do decembra 1944. godine. Zahvaljujuci neustrasivim naporima njegovih trupa, mnogi americki avijaticari bili su spaseni i bezbedno vraceni na saveznicku stranu. General Mihailovic i njegove snage, uprkos nedovoljnom snabdevanju i boreci se pod izuzetnim teskocama, materijalno su doprineli saveznickoj stvari i bili sudeonici u izvojevanju konacne saveznicke pobede."
Takvim rečima, u kojima se diplomatskim jezikom ("od decembra 1941") osudjuje preuranjen ustanak s jeseni te godine, propratio je predsednik SAD posthumno dodeljivanje generalu Drazi Mihailovicu najviseg americkog ordena za strane komandujuce oficire - Legion of Merit Chief Commander. Titu i njegovim naslednicima taj orden nedostaje, jer niko u Americi nikad nije ni pomislio da ga je ijedan od njih ikad icim zasluzio. Kad je pripremano sudjenje generalu Mihailovicu, americki Stejt department je "bez oklevanja posredovao" kod jugoslovenske vlade, a "po nacinu na koji je nota (datirana 2.IV 1946) sastavljena, zapazala se duboko uznemirena savest" (Dokumenti Huverovog instituta Stanford univerziteta).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2006, 22:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
U pocetku nije bio mocan, ali kasnije jeste.On je dobio orden za spasavanje avijaticara, ali i Amerikanci dobro znaju na cijoj je strani on bio. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2006, 22:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
Znali su na cijoj je strani bio pa su ga odlikovali ?????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2006, 23:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

dobro stucnjak, kad vec toliko znas o cetnicima reci nam kad je to draza imo uticaj nad ljoticevcima i cetnicima u hrvatskoj? ako je bio na strani fasista, zasto su njemci izdali potjernicu za njim?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2006, 23:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2006, 09:36
Lokacija: zemlja piramida, oskara, medvjeda, olimpijade,nobelovaca
dobro se zna zasto je draza one pilote spasio, truman toga nije bio svjestan a odlikovanje je rezultat srpskih lobija u senatu, pa svi znamo koliko je srpskih politicara u senatu i kolika ima je snaga a posljedica toga odlikovanja jeste jacanje nacionalnog identiteta i etabliranje cetnika u srpskoj historiji kao poz licnosti, a srpski narod je pokazao ko je branio zemlju prikljucujuci se onima koji nisu klali svoje neistomisljenike, partizani su bili jedini koji su bili antifasisti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2006, 00:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

A sta ste vi muslimani,"hrvatsko cvijece", radili za vrijeme rata ???
Skupljali salvete i igrali klikere ???

Pred kraj rata mijenjali ste dres i sve vam je bilo oprosteno, kao da se sranja nikada nisu ni dogodila...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2006, 00:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
dobro se zna zasto je draza one pilote spasio

ne znam ajde mi ti objasni
Citiraj:
odlikovanje je rezultat srpskih lobija u senatu, pa svi znamo koliko je srpskih politicara u senatu

znamo koliko ih je danas, al tada ih nije bilo, kao ni srpskog lobija. mnogo citas naucnu fantastiku. s obzirom da je bilo odluceno da se u vasingtonu podigne spomenik drazi, a to se nikad nije desilo, dali je i to rezultat srpskog lobija.
Citiraj:
partizani su bili jedini koji su bili antifasisti

nazad u osnovnu skolu.

Chetniks (1943) Directed by
Louis King

Writing credits
Jack Andrews (screenplay)
Jack Andrews (story)

s obzirom da holivud drze zidovi kako su mogli dopustiti da se snimi film o "fasistima" koji vrse holakust nad zidovima, i uz to ih prikaze kao anifasiste???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2006, 00:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Puni naziv filma je "The Chetniks-fighting guerrila"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2006, 00:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Evo zaz sve skeptike prenosim rijeci jednog chika Jeshe, bio je poslanik, ali u tekstu koji imam ispred sebe ne pishe gdje...

"Gdje su gromovi kroz koje su nekada govorili praoci? Gdje je glas koji chovjechanski zacvili nad sudbinom nejakih kad ih gaze i zaboli kad ih vrijedjaju? Gdje su rijechi onih koji vatru potpaljuju da bi iz praha muchenika vaskrsli feniksa? Kako da se svijet brani od sile i poroka, od zaborava, kad silni grijeshe? Zato, prvo sa osjecajem stida, a zatim sa molitvama, pozdravimo Srbina i junaka generala drazu"

A dan prije donoshenja presude Drazaz je izjavio sljedece...

"Imao sam protiv sebe Komunistichku stranku, koja sprovodi svoje ciljeve bez kompromisa... Ja sam vojnik i hteo sam organizovati otpor Osovini u nashoj zemlji i u okolnima, za ustanak celog Balkana. Verovao sam da koracham pravim putem i pozivao sam strane novinare i misije iz Crvene vojske, da dodju k meni, da vide sve shto zazele... Ali je sudbina bila nemilosrdna prema meni kad me je bacila u taj kovitlac... Ja sam mnogo hteo, mnogo zapocheo, ali je naishao svetski vihor i odneo mene i moje delo"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2006, 02:10 
Veteran
Veteran

Pogledaj malo koliko je igraca iz Drazinog tima pred kraj rata promijenilo dres, preslo u partizane, pocinilo zlocine u okolini Blajburga, pa Kriznom putu, itd. Kad to spoznas, onda lijepi etikete Meuslimanima. Ovim ne tvrdim da i muslimani nisu mijenjali dresove, ali broj uzetih partizanskih dresova niko nije nadmasio Drazine igrace.

Sto se tice kontrole hrvatskih cetnika, tu problematiku slabo poznajem, ali svakako je imao kontrolu nad bosanskim cetnicima, kao i onim u Crnoj Gori. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2006, 18:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Pogledaj malo koliko je igraca iz Drazinog tima pred kraj rata promijenilo dres, preslo u partizane, pocinilo zlocine u okolini Blajburga, pa Kriznom putu, itd. Kad to spoznas, onda lijepi etikete Meuslimanima. Ovim ne tvrdim da i muslimani nisu mijenjali dresove, ali broj uzetih partizanskih dresova niko nije nadmasio Drazine igrace.

ti se hvalis kako baratas cinjenicama, pa daj nam te cinjenice a ne rekla kazala.

17 i 18 Jula 1944 cela Handzar SS divizija prelazi takođe u partizane. Partizani su imali tokom 1943 oko 60-80 000 vojnika. Ravnogorski četnici Draže Mihailovica oko 80,000 vojnika. Domobrana i ustaša kao sto ti rekoh 1943 oko 350,000. Partizani su na kraju imali oko 850,000 vojnika i bili su četvrta saveznicka armija po velicini, i u njima je, po rjecima samog Tita, bilo 70% Srba.
U početku rata, Srbi su cinili 90% ljudi u Partizanima, i 100% u Četnicima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2006, 18:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

evo malo o partizanima:

Casualties by nationality
Unit
Total Serbs Croats Monte. Slov. Maced. Muslims Jews Ital. Rus. Poles Germ. Canad. ?
1st Proletarian Brigade 409 240 101 48 - 1 13 1 1 1 1 1 - -
2nd Proletarian Brigade 360 279 61 12 1 2 1 1 1 - - - - 2
3rd Sandzak Brigade 255 91 29 122 - - 7 - - - - - - 6
4th Proletarian Brigade 456 178 89 177 - - 2 - - - - - - 10
5th Montenegrin Brigade 396 85 87 202 1 - 11 - - - - - - 10
1st Dalmatian Brigade 564 60 498 - - - 6 - - - - - - -
2nd Dalmatian Brigade 764 221 539 1 - - 3 - - - - - - -
3rd Dalmatian Brigade 531 85 439 - - - 6 - 1 - - - - -
10th Herzegovina Brigade 305 115 93 2 - - 94 1 - - - - - -
3rd Krajina Brigade 248 240 5 - - - 3 - - - - - - -
7th Krajina Brigade 299 294 3 - - - 2 - - - - - - -
6th East Bosnian Brigade 193 160 5 1 - - 23 4 - - - - - -
1st Majevica Brigade 114 107 2 - - - 3 2 - - - - - -
7th Banija Brigade 365 363 2 - - - - - - - - - - -
8th Banija Brigade 318 312 5 - - - 1 - - - - - - -
16th Banija Brigade 220 219 1 - - - - - - - - - - -
Central Hospital 271 65 150 26 - - 10 13 - - - - - 7
Supreme Headquarters of NOV i POJ 47 26 10 5 - - 3 1 - - - - 1 1
Headquarters of 1st, 2nd, 3rd and 7th Division 101 55 27 13 - - 2 1 - - - - - 3
Undetermined units 175 27 77 35 - - 2 - - - - - - 34
T O T A L 6391 3222 2223 644 2 3 192 25 3 1 1 1 1 73

tabela je nije ispala kako treba, mozete je naci na vojska.net

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2006, 20:05 
Veteran
Veteran

Jos jednom procitaj moj predhodni komentar. Ja sam te uputio sta da proucis, a nisam iznosio nikakve podatke. Pokusat cu da ti prezentiram te podatke, ali ja sam izbjeglica, i moje knjige nisu kod mene, one su sada mozda i kod nekog od ucesnika na ovom forumu.Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2006, 20:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

cekam s nestrpljenjem

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2006, 23:56 
Veteran
Veteran

Ima mnogo pitanja o kojima bi se moglo raspravljati. Ja zelim neki red, pa te molim da ne preznetras tekstove na koje neidjes na internetu, nego da u svemu ima neki red. Potegao si puno pitanja. Eto prepustam tebi da napravis listu od 5-10 pitanja, a onda da idemo jedno po jedno pitanje. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2006, 00:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

dobro bolan zah, smanji dozivljaj, nit si ti moderator nit si jedini na forumu pa da zavodis red. ovo je tema o cetnickom pokretu, a ako ti imas nekakva pitanja onda bujrum, otvori novu temu.
Citiraj:
pa te molim da ne preznetras tekstove na koje neidjes na internetu

a sta to fali internetu, dali si ikad cue za elektronske knjige ili elektronske enciklopedije. mnoge tvoje tvrdnje poticu s bosnjackifront.com, sto si sam potvrdio.
nazad na temu, da se nebi diskusija zakljucala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2006, 01:08 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2006, 01:19 
Veteran
Veteran

Nece se tema zakljucati, jer nema uvreda na licnoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, da bi tema morala biti zakljucana.

Ja sam samo pritalica postovanja nekih provila koja metodologija nalaze. Ja isto tebi mogu prezentirati puno tekstova sa interenta koje su prezentirali nepoznati ljudi, o cetnicima, Turcima, Bosnjacima, Srbima, itd.

Nama treba prezentacija manje poznatih stvari o cetnicima, Turcima, njihovoj okupaciji, politici, previdjenju ljudi na islam, uopste o prelasku na islam na balkanskim prostorima, zasto se tako lako prelazilo, to jest zasto su ljudi tako jednostvno i brzo prelazili na islam, kako to da danas neki velicaju Drazu Mihajlovica, tvrdeci da je veliki komandant, strateg, pa mozda i politicar, a sdruge strane, tvrde kako nije kontrolisao svoje podcinjene, nastojeci ga amnestirati od zlocina, itd,itd. Tu ima puno tvrdnji koje jedna drugu iskljucuju.

Ako je bio veliki komandant, onda je morao kontrolistai svoje podcinjene. Bas sam malo prije citao sta o njemu pise N. Malcolm u svojoj Povijesti Bosne. Veoma zanimljivo misljenje. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2006, 08:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ja isto tebi mogu prezentirati puno tekstova sa interenta koje su prezentirali nepoznati ljudi, o cetnicima, Turcima, Bosnjacima, Srbima, itd.

tebi je britannica.com nepoznata
dali si ikada cuo za ebooks???

Citiraj:
Nama treba prezentacija manje poznatih stvari o cetnicima, Turcima, njihovoj okupaciji, politici, previdjenju ljudi na islam, uopste o prelasku na islam na balkanskim prostorima, zasto se tako lako prelazilo, to jest zasto su ljudi tako jednostvno i brzo prelazili na islam

zasto da se prezentiraju samo manje poznate stvari. to je isto kao kad bi ja rekao svima je dobro poznat zlocin u srebrenici, zato cemo da pricamo o manje poznatim stvarima.
zasto se tako "lako" prelazilo na islam je obradjivano u diskusiji kriptohriscani koju si ti izbjegavao tj. skretao sa teme. da se tako lako prelazilo na islam ne bi muslimani u tajnosti slavili bozic.
Citiraj:
kako to da danas neki velicaju Drazu Mihajlovica, tvrdeci da je veliki komandant, strateg, pa mozda i politicar, a sdruge strane, tvrde kako nije kontrolisao svoje podcinjene, nastojeci ga amnestirati od zlocina, itd,itd. Tu ima puno tvrdnji koje jedna drugu iskljucuju.

boze mili kakve sve gluposti covjek nece procitati. pa zar je neophodno da neko kontrolise veliko podrucje pa da bi bi veliko politicar ili strateg. dali si se upitao da drazo mozda nije mnogo napadao njemce zbog njihove odmazde nad civilima??? ili mozda zbog toga sto nikad nije dobio pomoc obecanu od strane engleza??? dali je bio veliki komandant, to je diskutabilno??? tito sigurno jeste bio veliki komandant i politicar, ali kao covjek, to je za neku drugu temu.

Citiraj:
Bas sam malo prije citao sta o njemu pise N. Malcolm u svojoj Povijesti Bosne. Veoma zanimljivo misljenje. Pozdrav Zah

jel to onaj novinar sto dobija platu od siptarskog lobija??? odlican izvor informacija nema sta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2006, 18:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Slika
draza sa amerikancima

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 140  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]