banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 23:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2006, 00:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jul 2005, 16:41
Citam i cudim se ima dosta dobrih ideja kako da se grad popravi da bi licio na nesto ali ima i uzasnih prijedloga npr seljak
seljak je bio uvijek jedan dio grada nemislim ponasanje oblacenje itd
sta seljak donosi gradu a sta jedan GRADJANIN ima i u gradu seljaka koji neznaju sta je kultura i ponasanje nervirame kad neko mislii da je banjalucanin nema nikog i nista a dodje neko iz drvara i ima sve i svasta ko je kome kriv sto se ne snalazi ljudi pa i NY ima kretene kojii prebiru po kontejneru i one koji neznaju sta ce sa parama macke im bogatije od nase republike a mi da ganjamo nesto svi smo mi pomalo seljaci koji se prave da su gradska djeca a neznaju dalje od laktasa ko ste vi da pricate o tome ko od vas ima sto maraka u dzepu kad ste vi zadnji put ucinili nesto za grad BANJALUKU

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2006, 03:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ako hocete da Banjaluku ucinite boljim mjestom, mozete poceti vec sutra.

1) Ako ste vozac, stanite prolaznicima na pjesackom
2) Pokupite papir sa ulice i bacite ga u kantu
3) Ustanite starijem u autobusu
4) Ne hodajte preko zelene povrsine
5) Stedite vodu
6) ...

Jeste da je sitno, ali sa necim se mora poceti. Ne moze se preko noci promijeniti citav sistem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2006, 10:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Stedite vodu?Ne kontam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2006, 12:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2003, 09:26
@ DISEL:
Ne kontam! :-? Ovaj odgovor je za stub srama! Ode li se na casove srpskog ponekad?
Citiraj:
Domicilno stanovnistvo u svakom slucaju je ispusilo,Seljaci su dobili sve,ali njima izgleda nije nikad dosta.....
Ali eto vidim neki pomak.....Davidovic se odlucio ove izborne godine da da sredstva za renoviranje incelovog bazena.. a takodje se pravi i Aquana na vojnom igralistu. Sad se sjetio da gradu fali bazen...

Ma odakle je doslo domicilno stanovnistvo??? O cemu vi govorite ljudi?
Pa od 41-45 ubijeno je 2/3 stanovnistva grada! Sta mislite, da su vam babe i djedovi sa lipe na asfalt pali? Ili se materijalizovali sami od sebe u gradu? A gradu ne fali jebeni bazen, niti mu treba usrana "Aquana", ma sta to ime znacilo!!! Gradu trebaju skole, putevi, rasvjeta, bolinica, toplovod,..... jebem vas blentave, pa u gradu je u zadnjih 30 godina sagradjena jedna skola, toplovod nije dirnut od kada je postavljen!
Citiraj:
Banjaluka je bila grad i bice uvijek,lako je vama pljuvati po BL kad vas nista ne veze nikad niste bili na stadioonu BORCA ,plakali kad izgubi na rukometu kad smo bili prvaci evrope ,nikad niste gledali boksere SLAVIJE nikad se niste kupali na VRBASU jer vam je leden ,niste vozili DAJAKOM,znate za KASTEL samo kad su neke seljacke zabave itd itd BANJALUKA BANJALUCANIMA ps vama ako se BANJALUKA ne svidja vratite se odakle ste i dosli.

Ti si kao iz Banjaluke? Ma ajde de! Nek si! Vidim i ti se potrudio da naglasis sta su to "simboli" grada. Jebes LIPE, PARKOVE, STARE ZGRADE, bitno je da mozes da se kupas u usranom i upisanom Vrbasu, da se setas po razvaljenom Kastelu, i da ides da gledas Borac. Ne dao Bog, da pokupis smece na plazi, nisi smecar! Ili da okupis "raju" pa da pocistite sprice sa Kastela! Znas samo da seres BL Banjalucanima. A taj si koliko sam ja iz Nepala.
Citiraj:
Svidja mi se park, bice super.

Lep, u lepu pizdu materinu!
Kako je samo taj beton topao!!!!
Citiraj:
Zaposlio raju iz BL sto imaju fakultet a sjede kuci i nemaju posla.Rastjerao sve koji su se doselili nakon '91 i oslobodio radna mjesta.Za pocetak dovoljnno.
Ma da!!! Nije bilo dosta tjeranja, ajde jos malo!!! Ti mislis da ce se radna mjesta tako otvoriti, eee dijete!
Inace je zanimljiva ta teorija o tjeranju i radnim mjestima, mislim da je neki cova to probao, negdje oko '39-'45!

Inace, malo dodjite sebi....Obratite paznju na svoje nadimke, potpise i odgovore... Zamislite se dobro i upitajte se "Da li ste stvarno toliko podlozni da budete robovi?", a jeste, na zalost. E pa robovi, zabite se u....

:mad: :mad: :mad: :fist:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2006, 12:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
kao sto rece guess who, treba poceti od neceg sitnog, ali kod nas je sve krupan poduhvat...

Urediti obale Vrbasa, pomoci do maksimuma rad omladinskih organizacija, prestati sa besmislenim odredbama tipa zatvaranje pekara i dragstora i tome slicno. Poboljsati urbanisticko planiranje grada i prekinuti sa izgradnjom po principu "sve u centar grada"... POD HITNO premjestiti ono ruglo od gradske bolnice na Paprikovac i adaptirati preostale objekte na tom istom Paprikovcu. U gradu ostaviti samo hitnu pomoc... Psihijatriju izmjestiti sa stare lokacije na neku udaljeniju lokaciju van grada.
Popraviti saobracajnice, renovirati gradski stadion i izgraditi nesto na mjestu one proklete rupe iza bivseg cajevcevog stadiona. Kad smo vec kod toga ne mogu da prezalim njegovo rusenje. Igrao sam fubala tu na minus deset stepeni, a oni ga srusise i napravise neku zgradu na njegovom mjestu. Preko puta rupetina i ogroman prostor za gradnju, a oni sruse mali stadion. To ne mogu da prezalim niti da oprostim gradskoj upravi...
Sagraditi sportski centar, renovirati Gradski stadion i pomoci sportske klubove na bilo koji nacin...
Eto toliko mi zasad pada na pamet...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2006, 14:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
E ovako....sta bi ja uradio....uh....ma ne da mi se....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2006, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Bacago je napisao:
Citiraj:
Svidja mi se park, bice super.

Kako je samo taj beton topao!!!!

Pa, bice i trave.... Mozda ima previshe betona, al su bar fino napravili..... Meni se svidja, jeb ga....... A i stare zgrade se popravljaju..... :drinking: :drinking: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2006, 17:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
Bacago je napisao:
Citiraj:
Banjaluka je bila grad i bice uvijek,lako je vama pljuvati po BL kad vas nista ne veze nikad niste bili na stadioonu BORCA ,plakali kad izgubi na rukometu kad smo bili prvaci evrope ,nikad niste gledali boksere SLAVIJE nikad se niste kupali na VRBASU jer vam je leden ,niste vozili DAJAKOM,znate za KASTEL samo kad su neke seljacke zabave itd itd BANJALUKA BANJALUCANIMA ps vama ako se BANJALUKA ne svidja vratite se odakle ste i dosli.

Ti si kao iz Banjaluke?

Look who's talking???Odkad to mi banjalucani pricamo/pisemo ekavicom
Citiraj:
Inace, malo dodjite sebi....Obratite paznju na svoje nadimke, potpise i odgovore... Zamislite se dobro i upitajte se "Da li ste stvarno toliko podlozni da budete robovi?", a jeste, na zalost. E pa robovi, zabite se u.... :mad: :mad: :mad: :fist:

Jao mladicu al' ti meni izvlacis zivce...sva sreca danas sam dobre volje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2006, 02:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:

:lol: :lol: :lol:
Vjerovatno od onda kad smo poceli da pisemo i govorimo engleski
Citiraj:
Jao mladicu al' ti meni izvlacis zivce...sva sreca danas sam dobre volje...

Pa sad jesam li mladic, to je vec stanje duha, a ne godina. A to sto si ti dobre volje..... :lol:
Citiraj:
Pa, bice i trave.... Mozda ima previshe betona, al su bar fino napravili..... Meni se svidja, jeb ga....... A i stare zgrade se popravljaju.....

Ma ok, svako ima svoj stav, bar si iskren/a! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2006, 02:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Uvijek.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2006, 04:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
Bacago je napisao:
Citiraj:

Vjerovatno od onda kad smo poceli da pisemo i govorimo engleski

Pa cuj sta ces mi banjalucani smo oduvijek bili prave poliglote :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2006, 09:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Iskreno - meni se park ne svidja.
Betona u centru ima i previse i ja sam se bas nadala da ce uredjenje parka vise vuci na obnovu drveca,grmova,cvijeca.Mene sama rijec park asocira na biljke i klupice izmedju tog zelenila. :)
Ali na zalost,nije tako,bar po onome sto vidim kad virnem iza ograde. :(

Sto se tice boksa,fudbala i slicno - po meni to nema veze sa tim da li neko voli ovaj grad ili ne,prosto postoje ljudi koji nisu zainteresovani za sport.
Ja sam,kad sam imala vise vremena,isla na kosarkaske utakmice.

A Kastel je nekad bio okupljaliste mladih,najmladjih,mamica,tatica,baka i deka...
Bili su ispred jedno vrijeme i oni vozici i avioni (sto su sad kod muzeja i djecijeg pozorista),unutra su bile ljuljaske,tobogan,vrteska,onda svo to zelenilo,bunar...sam sarm stare tvrdjave je privlacio.
A sada,tesko da bi iko pametan prosetao svoje djete tvrdjavom koja se raspada,koja je zapustena i zasrana.
Nekad je cak bilo pokrenuto i iskopavanja tamo,pa smo i na casovima istorije isli.Ali to je stalo,rat je poceo i mislim da nikad niko nista vise nije poduzeo u vezi toga.

Mislim da je tesko bila sta promijeniti u ovom gradu,ako se ne promjeni cijeli sistem,neke stvari se moraju na nivou drzave regulisati,da bi se uspjesno mogle provesti akcije na lokalnom nivou.Problem je sto se ovi nasi ni oko drzave ne mogu dogovoriti,a kamoli oko vazecih propisa u toj drzavi.
Ono sto je ovom gradu i ovoj drzavi nuzno je uvodjene sistema odgovornosti.
Ovdje svi na vlasti imaju sva prava,ali su oslobodjeni svake odgovornosti (i ne samo oni na vlasti,vec i na drugim nivoima je to tako).
Kad bi se znalo ko je za sta zasluzan,ali i ko je za sta kriv i kad bi se nagradjivalo,ali i kaznjavalo po zaslugama,malo vise bi se i razmisljalo o postupcima i tome sta ti postupci vuku za sobom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2006, 10:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
A to sto mi svi spominjemo bazene je takodje logicno.
Mladi smo,zdravi smo i fali nam bazen ljeti. :D
Finansijska situacija je takva da dosta ljudi sebi ne moze priustiti odlazak na more ili radi kod privatnika pa nema godisnji,a i oni koji odu na more idu na desetak dana.Ljeto ipak traje 3 mjeseca.
Mladost zudi za nekim drugim stvarima.
Spomenuli smo svi mi i bolnice i vrtice i skole,ali daj nesto i za omladinu.

Logicno je da svako iznese ono sto on zapaza,ono sto njemu fali.
Nekome recimo nije ni na kraj pameti da ovom gradu fali vrtic za djecu sa poteskocama u razvoju.Prosto,ljudi se nisu susreli sa tim problemom i ne razmisljaju o njemu.A i ljudi koji imaju takvu djecu,drze je vise-manje u kuci,pa ih okolina i ne vidja tako cesto,mada ih u ovom gradu ima mnogo.
Evo,recimo,ja sam se tek sad sjetila neke ustanove za narkomane (bolje vise manjeg kapaciteta,nego jedna veca).
Prosto,iako ih ima oko mene na sve strane,narkomanija nije problem s kojim se ja licno susrecem u nekom svom uzem krugu prijatelja i rodbine.
A ovom gradu je tako nesto potrebno,jer narkomana nam ne fali (jedna od rijetkih stvari koje ne fale ovih dana i godina :( ).

I super mi je ideja da se psihijatrija izmjesti van grada.
Bas smo neki dan u drustvu to komentarisali.
Ne vjerujem da jos negdje postoji psihijatrija na 10 minuta od centra grada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2006, 12:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ovdje svi na vlasti imaju sva prava,ali su oslobodjeni svake odgovornosti (i ne samo oni na vlasti,vec i na drugim nivoima je to tako).

Sjajno zapazanje!
Citiraj:
Nekome recimo nije ni na kraj pameti da ovom gradu fali vrtic za djecu sa poteskocama u razvoju.Prosto,ljudi se nisu susreli sa tim problemom i ne razmisljaju o njemu.

Mislim da postoji! Samo nisam siguran da li je u pitanju vrtic, ili je uopsteno skolska ustanova. Par mojih prijatelja radilo je ili radi tamo. Ali si u pravu kad kazes da takve ustanove nedostaju.
Citiraj:
Mladost zudi za nekim drugim stvarima.
Spomenuli smo svi mi i bolnice i vrtice i skole,ali daj nesto i za omladinu.

Daleko od toga da sam protiv. Potrebno je mnogo toga. Samo mislim da su neke stvari bitnije i da trebaju da imaju prioritet.
Citiraj:
Pa cuj sta ces mi banjalucani smo oduvijek bili prave poliglote

8) Ma ok!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2006, 12:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
grad je dovoljno i prevec i govnima i treba ce jos puno vode Vrbasom proteci dok se barem malo ne sredi situacija.Pocevsi od komunalne, saobracajne, socijalne, sportske do kulturne situaqcije...I uvijek ce biti nas nezadovoljnih necim....i uvijek neko misli da je nesto drugo prioritet da se uradi....10-ak godina se nista nije radilo i desavalo...ne ide to tako bas brzo da postanemo k'o Graz.

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2006, 13:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
ventilator je napisao:
A to sto mi svi spominjemo bazene je takodje logicno.
Mladi smo,zdravi smo i fali nam bazen ljeti. :D
Finansijska situacija je takva da dosta ljudi sebi ne moze priustiti odlazak na more ili radi kod privatnika pa nema godisnji,a i oni koji odu na more idu na desetak dana.Ljeto ipak traje 3 mjeseca.

...pa sta se dole kopa na Vojnom...nije jama za ubijanje!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 18:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2004, 11:43
Lear je napisao:
Kuca je investicija i onaj ko pravi kucu mora da ukalkulise u budzet i stavljanje fasade. Znam ja da fasada kosta, ali realno postoje kuce gdje vlasnici jednostavno "zaborave" da je stave. Medjutim, kuca bez fasade je ruglo grada. Moja ideja bi bila da ljudi imaju fore npr. 2-3 godine da stave fasadu na kucu, a da u tom periodu imaju mozda nekakvu poresku olaksicu, ako im je to prvi dom.

ej ,bolan, neko ima para da jedva napravi kucu, da mu ne kisne ned glavom... i kao sto neko vec rece- KO DA JE JADNOM COVJEKU DRAGO STO NEMA FASADU

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 18:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
coki13 je napisao:
Lear je napisao:
Kuca je investicija i onaj ko pravi kucu mora da ukalkulise u budzet i stavljanje fasade. Znam ja da fasada kosta, ali realno postoje kuce gdje vlasnici jednostavno "zaborave" da je stave. Medjutim, kuca bez fasade je ruglo grada. Moja ideja bi bila da ljudi imaju fore npr. 2-3 godine da stave fasadu na kucu, a da u tom periodu imaju mozda nekakvu poresku olaksicu, ako im je to prvi dom.

ej ,bolan, neko ima para da jedva napravi kucu, da mu ne kisne ned glavom... i kao sto neko vec rece- KO DA JE JADNOM COVJEKU DRAGO STO NEMA FASADU

...da, pa. I kako ćemo se izvući iz tog začaranog kruga ili misliš da je rješenje da svako radi šta hoće i kako hoće... pa da nam zemlja liči na jedan ciganluk... hm... tema je šta učiniti da Banjaluka postane grad...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2006, 21:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Problem je sledeci. Treba razluciti 2 stavri Budzet Grada BL i Budzet Vlade RS, kao i finansiranje raznih ustanova i preduzeca koja su ovdje i pominjana , jedna iz jednog, druga iz drugog.

Grad BL u Budzet RS donosi najvise prihoda, a ne vraca se proporcionalnom mjerom.
Takodje, Grad BL ne moze da finansira rekonstrukciju neke ustanove koju inace finansira Budzet RS.
Grad se bavi onim stavrima koje se finansiraju iz njegovog Budzeta. To je recimo problem sto Grad ne moze da ulozi recimo u sredjivanje Paprikovca da bi se gore konacno prebacila Hirurgija, ili da ulozi u izgradnju nove lokacije za Psih. Kliniku. Jer te i slicne ustanove finansira Budzet RS.

Kamo srece da su obnovljenje takve ustanove,uprkos navedenim zakonim, a ne ulozeno u park P. Kocic vise miliona maraka, sto je svakom racionalmnom i normalnom covjeku besmisleno.
Ili recimo, veliki prigovor je zasto nisu ulozili novac u ustanovu koju sam grad finansira, recimo Centar za socijalni rad, koji je i maticna gradska institucija, zasto nije napravljen objekat, ili bar data lokacija, vec ljudi koji se bave najtezim kategorima ovog grada rade , zbrinjavaju i primaju stranke u barakama koje prokisnjavaju...

Zasto, je dozvoljeno onakvo stanje Doma Zdravlja Banjaluka, Hitne pomoci, koja je sada u VMC-u.... mnogo je tih zasto... mada znam i zasto... :-?

Takodje, uprkos svim ovim realnostima, ne treba biti nerealan, neke se stavri rade i svima nama treba da bude jasno da se takve stavri ne mijenjaju preko noci, da je kompletno drustvo u teskoj situaciji, ali samo usmjeri sredstva na pravu adresu, pliz. :wink:

p.s. i naslov teme da BL postane grad-je besmislen-BL je grad-a svaki cinizam na ovu temu je besmislen i odraz malogradjanstva..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2006, 09:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2004, 11:43
Lear je napisao:
coki13 je napisao:
Lear je napisao:

...da, pa. I kako ćemo se izvući iz tog začaranog kruga ili misliš da je rješenje da svako radi šta hoće i kako hoće... pa da nam zemlja liči na jedan ciganluk... hm... tema je šta učiniti da Banjaluka postane grad...

nije jadan narod kriv sto nam je grad ciganluk, nego vlast koja nista ne radi po tom pitanju.. pitala bih te ja da li bi ti kao obicnom gradjaninu pala na pamet fasada kada ne bi imao ni za hljeb, a kamoli za sta drugo...
sve ok, to bi tako trebalo da bude u idealnim okolnostima, ali nasa realnost je mnogo, mnogo drugacija.... da ne kazem jadnija.. i u skladu s tim treba da se vidi sta moze da se uradi po pitanju "poboljsanja statusa grada Banjaluke"

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]