"Šta je pokazalo tek prevedeno jevanđelje
Juda bio Isusov najbliži prijatelj
Iz Jevanđelja po Judi, koje je prezentovano u četvrtak, može da se vidi ne samo da je Isus rekao Judi da ga izda, već da ga je smatrao za najboljeg prijatelja.
Isus je navodno razgovarao sa judom Iskariotskim tri dana pre proslave Paske.
„Ti ćeš biti apostol koga će progoniti svi ostali. Judo, ti ćeš žrtvovati telo čoveka u kome se nalazim“, rekao je navodno Isus Hrist jednom od svojih 12 apostola pre nego što su ga odveli rimski vojnici.
„Udalji se od ostalih i ja ću ti reći tajnu kraljevstva. Moguće je da ga dostigneš, ali ćeš zažaliti zbog toga kada vidiš kraljevstvo i sva pokolenja?“
Dalje u tekstu Juda pita Hrista: „Gospodaru, koje dobro ću ja primiti zbog toga što si me odvojio od ljudskog roda?“
Hrist je odgovorio:
„Ti ćeš postati trinaesti i prokleće te pokolenja, ali ti ćeš doći da im vladaš. U poslednjim danima njihovo prokletstvo će se sunovratiti do svetosti. Dođi, pokazaću ti tajne koje niko nije video. Iz kojih izlazi veliko i bezgranično kraljevstvo koje nije videla nijedan naraštaj anđela.“
U tekstu iz četvrtog veka nove ere, ispisanom na papirusu, Juda je predstavljen kao junak koji je delovao na Isusov zahtev i prikazuje ga kao jedinog Hristovog sledbenika koji je razumeo njegovu želju da odbaci zemaljsko telo.
Juda je u ovom jevanđelju prikazan kao najbliži Isusov prijatelj koji razume Hristovu poruku i ima poseban status među njegovim učenicima."
preuzeto od "Svet" ... ne nadjoh nista vise na nasem jeziku . Cudno .
Veceras se ocekuje dvocasovni tv-prenos konferencije za stampu iz Washingtona . Bice emitovano u 163 zemlje na 27 jezika .
Zanimljiv link za one koji znaju njemacki
http://www.nationalgeographic.de/php/ma ... story1.htm