banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Jul 2025, 00:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2006, 16:59 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Feb 2005, 16:46
Selam oklen nam ti stizes u ove nase mljecne staze???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2006, 19:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Mozda sam unio zabunu sa onim podacima,podaci se odnose na prostor BiH, a ne na Banja Luku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2006, 19:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Selam,nisi mi naveo podatke o pokrstavanju muslimana 1890. godine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2006, 00:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Evo malo o pokrstavanju iz skore proslosti.Dakle, idemo od blizeg ka daljem. Pozdrav Zah

U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti - pravi put jasno se razlikuje od zablude
( SURE: El-Bekare, 256)

Srpska pravoslavna crkva se upotpunosti stavila u izvrsavanje genocidnog plana nad ubijanjem duha i ukupnog postojanja bosnjackog naroda. Medu zlocinima koje je posebno ona podupirala i generirala bilo je pokrstavanje muslimana i prevodenje u pravoslavlje. To su radili brojni pravoslavni svestenici koji su u jednoj ruci drzali Bibliju a u drugoj krvavu kamu. Takoder je jedan broj katolickih svecenika isto cinio sto ilustrira ovaj tekst. Ni jedna crkva se nije ogradila od ove vrste zlocina koje su pocinili njihovi sluzbenici i vjernici niti su se izvinuli muslimanima. Svi podaci su iz knjige "prilozi izucavanju genocida nad bosnjacima (1992-1995)

Sejfudin Sofic svjedok iz okupiranog Doboja svjedoci o nacinu pritisaka srbo-cetnika na pokrstavanje Bosnjaka a pod pokroviteljstvom SPC. U noci, izmedju 30-20,30 sati, u jezivoj tisini i potpunom mraku, prolamao se glas sa megafona, sa uredjaja na vozilu policijskih kola, koja su na svakih pedeset metara zastajala i upucivan poziv muslimanima Bosnjacima i Hrvatima da sutra u 9,00 dodju pred pravoslavnu crkvu u Doboju gdje ce poceti pokrstavanje u "pradjedovsku veru". U bosnjackoj varosi Janja, prema izjavi vladike zvornicko -tuzlanske eparhije Vasilija Kacavenda na susretu vjerskih poglavara s podrucja bivse Jugoslavije u Cirihu 25. novembra 1992., u organizaciji americkog Kongresa, Bosnjaci se "dobrovoljno" prijavljuju za prelazak na pravoslavlje.

S obzirom da je u Bijeljini, nedaleko od Janje, izvrsen masakr nad Bosnjacima u aprilu iste godine, da je blizu tog mjesta zloglasni koncentracioni logor za nesrbe Batkovic, kroz koji je proslo preko 20.000 ljudi, vecinom Bosnjaka, i da je svakodnevno po nekoliko Bosnjaka ubijeno i istjerano iz svojih kuca, jasno je koliko je Bosnjacima bilo stalo do "dobrovoljnog" prelaska na pravoslavlje. Usput, spomenuti je vladika prije agresije na Bosnu Hercegovinu raspirivao mrznju protiv Bosnjaka i muslimana uopce, a za vrijeme agresije svakodnevno i neumorno radi na tome, rame uz rame s najokorjelijim krvnicima i ratnim zlocincima iz reda srpskog naroda. Hasan Music iz Vlasenice, zatocenik zloglasnog koncentracionog logora "Susica", u svojoj je izjavi kazao: "Nas cetrdeset i jednog zarobljenika jednog dana odvezli su autobusom kroz Sekovice za Ravne, gdje su nas pred popom krstili. Ljubili smo krst dok su nas njime tukli. Tu smo i pricesceni."

Slicnu je golgotu prosao i Nedzad Bejtic, koji je proveo 503 dana u logorima Omarska i Batkovic, u kojima je tucen kablom na cijem je kraju bio metalni krst. Nakon svakog udarca, morao je poljubiti krst. Muslimanka N. N. prica kako su u konclogoru u Rogatici muslimani prisiljavani da prihvate pravoslavlje. "Nakon sto su nas utjerali u skolu, Macola (tako se zvao komadant srpskih specijalaca u Rogatici) je sjeo za sto i prozivao jedno po jedno. Svako lice je pitao za ime i prezime, i da li pristajemo da predjemo u "srpsku veru". Na moje pitanje kako da postanem Srpkinja, odgovorio mi je:"Fino, izaberes ime i prezime i dodje pop i pokrsti te". Posto sam odbila da to uradim, vratila sam se u ucionicu. Macola je pitao sve zarobljene da li pristaju da predju u pravoslavlje. Od straha da ne budu ubijeni neki su prihvatili. Nakon toga je svakodnevno dolazila Kulovac Ema sa dvije drugarice Aleksandrom i Silvom Brusin, pitajuci ko se odlicio da predje u pravoslavnu vjeru. Na moje pitanje zasto se to popisuju, jedna djevojka mi je odgovorila da, ako primim "srpsku vjeru", mogu ostati u zivotu, a ako ne primim, ubice me." Prica pokrstenog muslimana N. N. je jos upecatljivija. Naime, on je bio u zatvoru s grupom muslimana i jednim pravoslavnim popom kojega karakterizira kao "probisvijeta i lutalicu".

"Za vrijeme boravka u Lukavici jedne prilike nas sest zatvorenika smo pokrsteni. Naime, jednog dana cetnici Dragan Vukovic, mladic 19-20 godina i njegov vrsnjak Tomas Urosevic, sin Brane iz Mackovca, opcina Sokolac, postrojili su nas i rekli da moramo da se pokrstimo. Tom prilikom sa nama zatvoreni pop, a po njihovom naredjenju, citao bi nam nesto, a potom bi zastajao i naredjivao nam da kazemo "amin". To je ponavljao nekoliko puta. Meni su dali ime Radovan. Taj momenat za vrijeme mog zatocenistva je jedan od najtezih koje sam prezivio. Nasilnim pokrstavanjem obescascena je moja religija islam kojoj pripadam i moj ponos covjeka i vjernika muslimana. (...)Za vrijeme pokrstavanja morali smo da se naucimo kako da se krstimo, sto nam je navedeni pop objasnjavao rukom. Isto tako receno nam je da se ubuduce moramo odazivati sa nasim novim - srpskim imenima. Poslije navedenog pokrstavanja mene su cetnici oslovljavali sa imenom Radovan, sto mi je tesko padalo i sa cim nikako nisam mogao da se pomirim."

Nasilna pokrstavanja Bosnjaka, kao jedan od oblika genocida u Bosni, cinili su i Hrvati u zapadnoj Hercegovini u jeku agresije Hrvatske i HVO-a na BiH. U Capljini, npr., svi oni Bosnjaci koji su zeljeli ostati na svojim ognjistima morali su prijeci na katolicanstvo. To je bio jedini put da se sacuvaju od torture i pogibelji. Prema izjavi A. M., svi Bosnjaci koji su ostali u ovom gradu morali su se pokatoliciti. Takav slucaj dogodio se i u Ljubuskom, odakle je protjerano sve bosnjacko stanovnistvo koje nije bilo spremno pokrstiti se. U tom hercegovackom gradicu zabiljezen je slucaj pokatolicenja pet bosnjackih porodica. Pokrstavanja su izvrsena silom i pod ucjenom. Isti slucaj dogodio se i u Neumu. Akcijom prisilnog pokrstavanja u Capljini i Neumu rukovodili su Pero Markovic, Nedeljko Obradovic i Nikola Zovko. Na podrucju Tuzle su, takodjer, vrsena perfidnim sredstvima pokrstavanja Bosnjaka - pojedinaca i porodica. "Mi imamo informacije i znamo za slucajeve pokrstavanja u zivinickoj opstini - konkretno u crkvi Dubrave", konstatirano je u Muftijstvu tuzlanskom.

To se desavalo i pod pokroviteljstvom krscanskih humanitarnih organizacija, prije svega ADRE. Davane su krstenice radi odlaska iz Bosne od katolickih svecenika u Dubravama kod Zivinica i u Franjevackom samostanu u Tuzli od fra Petra Matanovica. Svoje krstaske aktivnosti su vrlo intezivno ispoljavali i Jehovini svjedoci. Zupnik u Donjim Dubravama Stjepan Vrhovsek je otvoreno iznio podatak: "Mi raspolazemo podacima da u franjevackom samostanu preko sto kandidata, mahom muslimana, pohadja kurs iz vjeronauka koji traje nekih tri mjeseca. Kod nas je taj proces znatno brzi, sto znaci da djevojke i mladici koji dodju meni nakon kraceg upoznavanja i razgovora dobijaju krstenice za dva do tri dana." Koliko je to postala ozbiljna pojava potvrdjuje i izjava Reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerica: "Mi posebno skrecemo paznju da neke humanitarne organizacije koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu u svome programu imaju i pokrstavanje Bosnjaka muslimana, kojima se nudi samo ono sto naucava krscanstvo. Mi isticemo da to cine neke humanitarne organizacije u Tuzli."

Nekolicina Bosnjaka zaposlenih u kampovima Stabilizacionih snaga (SFOR) oko Tuzle pozalili su se predstavnicima Islamske zajednice u Tuzli na krscanske letke koje su civilni sluzbenici SFOR-a dijelili zaposlenom lokalnom osoblju. Letak sa sugestivnim naslovom "Sve sam ovo ucinio za tebe" ili likom razapetog Isusa Krista sadrzi biblijske citate s jasnom porukom na preobracanje u krscanstvo, poput: "Trebas Isusa Krista (...), ako se ne obratite, svi cete tako izginuti", (citat iz Lukinog Evandjelja) itd., a znak SFOR-a na naslovnoj strani se koristi da se mirovna misija SFOR-a u BIH prikaze kao krscanski milodar. Na kraju letka po-tencijalnim konvertitima je ostavljan prostor na kojem mogu ispisati svoje ime, adresu, grad, drzavu, dob i sve to poslati na otisnutu adresu u americkoj drzavi Ohio, Fellowship tract league. Slicni primjeri krscanske propagande u muslimanskim sredinama su se desavali i godinu dana ranije na prostoru odgovornosti Multinacionalne divizije sjever.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2006, 00:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2004, 20:09
te letke mora da su djelili oni isti SFOR-ovci so su uhvaceni na kameri kako prevoze mudzahedine.

nek ti je dragi bog na pomoci za prosipanje lazi o SPC

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2006, 14:03 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Evo nekakvih cifara za Banjaluku 1879, 1885, 1895 i 1910 godine

Muslimani
1879 - 6.474
1885 - 6.879
1895 - 7.524
1910 - 6.588

Pravoslavni
1879 - 1.893
1885 - 2.234
1895 - 2.775
1910 - 3.694

Katolici
1879 - 1.006
1885 - 1.887
1895 - 2.882
1910 - 3.930

Citiraj:
agrarna reforman nije oduzela zemlju od bosnjaka vec zemlju koja je bila pod vlasnistvom okupatora osmanlija.

:lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2006, 17:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
EZAN je napisao:
Evo nekakvih cifara za Banjaluku 1879, 1885, 1895 i 1910 godine

Muslimani
1879 - 6.474
1885 - 6.879
1895 - 7.524
1910 - 6.588

Pravoslavni
1879 - 1.893
1885 - 2.234
1895 - 2.775
1910 - 3.694

Katolici
1879 - 1.006
1885 - 1.887
1895 - 2.882
1910 - 3.930

Znaci, Banja Luka je 1910. godine imala 14.212 stanovnika??? Nasmijah se ja na ovo...

Uzgred, odakle ti ovi podaci???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2006, 18:03 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2006, 18:36 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Micelijus, ti kao "istoricar " ili moderator na istoriji, mogao bi navesti kontra podatke (ako postoje) te rijesiti tu misteriju (Banjaluka svesrpski grad od postanka svijeta do '92-ge).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2006, 18:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

1879 (Austro-Ugarska):
- 42,88% pravoslavnih Srba (ili 496.485 duša)
- 38,75% muhamedanskih Srba (tojest Bošnjaci, koji su tada bili zvanično Srbi muhamedanske veroispovesti, inače 448.613 duša)
- 18,08% Rimokatolika, uglavnom Hrvati (ili 209.391 duša)
- ostali 0,31% od ukupno 1,158.164 žitelja Bosne i Hercegovine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2006, 18:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

According to the census of 22 April 1895, Bosnia has 1,361,868 inhabitants and Herzegovina 229,168, giving a total population of 1,591,036.
Although one in race, the people form in religious beliefs three sharply separated divisions: the Mohammedans, about 550,000 persons (35 per cent), Greek Schismatics, about 674,000 persons (43 per cent), and Catholics, about 334,000 persons (21.3 per cent).
The Mohammedans form the mass of the population in the region called the Krajina in the north-west, in the district of Serajevo and in the south-eastern part of the territory; the Greek Schismatics preponderate in the district of Banjaluka

Jel treba da se prevede

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2006, 23:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Okt 2005, 17:29
Cemu te brojke, kad brojke nista ne znace?
I ovdje govorimo o gradu a ne cijeloj opstini.

U mnogim drevnim srpskim mjestima na Kosovu vec decenijama su Siptari vecina. U Raskoj, kolijevci stare srpske drzave u mnogim mjestima su muslimani vecina. Dakle, broje nista ne znace. Bio je nekad i Niksic, Nis,.. tipicna muslimanska kasaba, a i mnoga mjesta u Baniji srpske varosi.

Kome pripada grad istorijski se gleda po kulturi, tradiciji, ... i istoriji.
Putopisci su ostavili svoje zapise o Banjaluci, gdje navode muslimane kao vecinsko stanovnistvo ili barem bitan faktor. Uzmi samo stare pjesme o Banjaluci koje danas zahvaljujuci srpskoj politici ostaju samo na Bosnjacima, najstarije vjerske objekte koje su ipak djamije, objekte poput Seranica kuce(najstarije kuce), starog jezgra u Seheru gdje se jos moze vidjeti stara bosanska gradnja kuca na 4 vode(kao i kule na Kastelu), legende, predanja, mitove,.... koja su groblja najstarija, cesme, .....

Pa u vrjeme mog oca nije postojao dobar broj danasnjih naselja, koja nicu tek poslije zemljotresa 1969 godine.

Cija su sela oko Banjaluke, pa da mozemo govoriti o nekom spontanom doseljavanju?

Elem, opet, naslov teme je glup. Ipak Banjaluka nije istorijski nikom "pripadala" nacionalno ili vjerski. Banjaluka je istorijski pripadala oduvijek Banjalucanima, svaka vjera ili nacija je pstavila svoju prepoznatljivu crtu. Ostaje da se vidi oce li se bastina cuvati, ili planski prepravljati kao do sada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2006, 23:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
e ovaj pofdorum mi opasno smrdi. Micelijus umjesto da obrises ove postove koji se svode na citiranja kojekakvih smrdonja koji pojma nemaju ti se hvatas u kolo sa njima i kvaris temu.

po meni na ovom pdf-u nema mjesta za neku blizu istoriju ovih prostora jer se svodi na politiku i citiranje kojekakvih honorarnih novinarcica koji se pale na istrazivacko novinarstvo, koje opet obavljaju tako sto uzmu par knjiga od kojekakvih pisaca i poznavalaca istorije.

isto se odnosi i na Srbe, Muslimane (aka Bosnjaci since 199x) i Hrvate...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 00:51 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 01:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
I ovdje govorimo o gradu a ne cijeloj opstini.

a sta je grad bez sela, svi gradovi u svjetu se sire tako sto stanovnistvo iz okolnih mjesta gravitira ka urbanoj sredini

Citiraj:
Kome pripada grad istorijski se gleda po kulturi, tradiciji, ... i istoriji.

pripada vim banjalucanima, narano da je muslimansko stanovnistvo ostavilo dubok trag u istoriji grada ali ljudi po kojim se zna banjaluka, cija imena su nosile ulice sirom jugoslavije su Vasa Pelagic, Veselin Maslesa, Petar Kocic (nije rodjeni banjalucanin), Franjo Kluz.

Kod:
Pa u vrjeme mog oca nije postojao dobar broj danasnjih naselja, koja nicu tek poslije zemljotresa 1969 godine.

Cija su sela oko Banjaluke, pa da mozemo govoriti o nekom spontanom doseljavanju?

sta je tvoj tata dinosaurus :D
slazem se da nije ali to nje slucaj samo s banjalukom, pogledaj ostale gradove u regionu, to je normalno da se urbane sredine sire.

cija su sela oko banjaluake, golesa, jagare, citava manjaca, sargoca, dragocaj, zaluzani, niti jedno nema vecinsko muslimansko stanovnistvo. a da ne idemo malo sire

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 08:25 
Majstor
Majstor

:lol: ,
za razliku od vas (znate koji ste, da ne nabrajam sad ...) EZAN zna i sta pise i sta govori.
Evo citat sa zvanicnig "sajta" Banjaluke (treba li vam link i za taj "sajt")
Citiraj:
Na širim prostorima grada otkrivena su veoma bogata arheološka nalazišta koji govore o prastanovnicima prostora oko rijeke Vrbas. Pod svojim današnjim imenom se spominje prvi put 6. 2. 1494. U tursko doba Ferhad paša Sokolović oko 1580 gradi čaršiju na idealnom prostoru za razvoj naselja, na ušću Crkvene u Vrbas.

U svojih 500 godina postojanja Banjaluka je bila poprište mnogih sukoba, u vrijeme austrijsko – turskih ratova bila je više puta pustošena, a njeno stanovništvo pobijeno ili rastjerano. Naročito je značajna bitka koja se vodila oko banjolučke tvrđave 1773. godine u kojoj su obje strane pretrpjele velike gubitke. Banju Luku su pored vojničkih pohoda pustošile i velike epidemije kuge, od kojih je najstrašnija bila ona između 1813. i 1816. te uvijek prisutni zemljotresi.

Krajem turske vladavine Banja Luka, prema novoj administrativnoj podjeli postaje regionalni centar vlasti. U to vrijeme grad je imao 1126 kuća od kojih su 103 bile u srpskoj varoši.

1878. Banju Luku okupira Austro – Ugarska, pod čijom vlašću grad značajno napreduje. Dobija saobraćajnice, razvija se privreda i trgovina. Željezničkim putem se izvlači drvno bogatstvo, koje se plasiralo dalje u sve krajeve Austro – Ugraske. ......

BTW, 1969 - Banjaluka je imala manje od 80 000 stanovnika.

Citiraj:
Znaci, Banja Luka je 1910. godine imala 14.212 stanovnika??? Nasmijah se ja na ovo...

Uzgred, odakle ti ovi podaci???

Druze daljac - podaci su svima dostupni, i u ovoj eri interneta nalaze se "na svakom cosku", SAMO IH TREBA CITATI (razumjeti ih je posebna stvar, ali eto pocni s citanjem).

Citiraj:
sta je grad bez sela

del_capo .... odlican naslov za novu temu.
Selu u ovoj temi NEMA MJESTA.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 09:07 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Okt 2005, 17:29
capo
Citiraj:
cija su sela oko banjaluake, golesa, jagare, citava manjaca, sargoca, dragocaj, zaluzani, niti jedno nema vecinsko muslimansko stanovnistvo. a da ne idemo malo sire

O tome ja i govorim, muslimani su ipak domicilno stanovnistvo u Banjaluci, nema muslimanskih sela unaokolo. I nisu samo istorija iako ih je danas malo. Banjalucki duh, tradicija, osobitosti, kultura, jezik,.... se gradio vjekovima i to i dalje stoji. To nema puno slicnosti sa selima okolo, na stranu pomodarstva i malogradjanstinu, govorim o kulturi grada a ne o krvnoj slici sa korijenom u nekoj zabiti.

Citiraj:
sta je tvoj tata dinosaurus
slazem se da nije ali to nje slucaj samo s banjalukom, pogledaj ostale gradove u regionu, to je normalno da se urbane sredine sire.

Samo sedamdesetih izgradjeno je preko 3.500 stanova. Nikla su potpuno nova naselja kao što je Mejdan I i II, naselje u Ulici braće i sestara Kapor, Haniste, Čaire, naselje u Ulici Ejuba Kobašlića, Borik, Nova Varoš, Budžak, Starčevica, Centar i naselje u ulici Ante Jakića.
Jesu li sedamdesete praistorija mozda? Samo prije nekih 30 godina u istoriji grada koji postoji barem 600 godina.

Od drugog svjetskog rata pa do zemljotresa 69 je izgradjeno oko 2000 stanova.

Niko ne umanjuje gradjanstvo novoizgradjenih naselja(99% Srbi), ali daleko od toga da samo ta naselja mogu nosati barjak gradjanstine u BL. Gdje je usput uvijek bilo vise Zvjezdasa nego Borcevaca. Samo u jednoj seherskoj mahali koja postoji par vjekova je veci banjalucki duh negoli u cijelom naselju Starcevica. Ako cemo isticati samo svoje. Uostalom, popricaj sa nekim drugim gradjanima, i koja je razlika izmedju novoizgadjenih betonskih djungla i starih varosi u gradovima.

Tako i dalje tvrdim da je Banjaluka istorijski samo banjalucka. Muslimanjenje ili bosnjacenje Banjalucke istorije ces cuti samo ako srbujes previse banjalucku istoriju. Samo kao reakciju.
Zato se mani suplje price, i prihvati banjalucku kulturu, tradiciju,... kakva jeste. Nijedan narod nije ni sad skroz izbrisan, jer se svacija kulturna crta osjeca i danas. Kreni od Banjhaluckih sevdalinki koji nieu samo muslimanske pjesme, svakako su vise banjalucke od ovijeh aktuelnih trubackih zborova i sl.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 12:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2005, 21:29
Boze al vi serete ovde kome pripada pripada onom ko je danas ima,a zna se ko. :D

I u proslosti je i austrija vladala ovde pa BiHne pripada njima,tako da nemojmo govorit ko je vlado ovde prije 200 godina ,ne vlada vise i to je dobro. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 14:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne znam samo zasto svi navodite neke podatke od prije 150 godina i tvrdnje kako je u BL zivjelo pretezno muslimansko stanovnistvo,kad je to tada bilo sasvim uobicajeno ne samo za BL , vec i za sve gradove koji su bili pod Turskom okupacijom.Pa i u gradovima u Srbiji su muslimani(sto domaci ,sto Turci) cinili vecinu.I sad kad se stanje promijenilo,sto je i normalan slijed stvari,kad se hriscanima dopustio ravnopravan zivot u gradu,vi kukate kako su se sve seljaci(Srbi) doselili u grad i kako BL nije ono sto je nekad bila. A sta je bila ? Najobicnija kasaba do zemljotresa,a pravi procvat je dozivjela sedamdesetih godina proslog vijeka,nakon ove prirodne katastrofe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2006, 14:44 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Ne znam samo zasto svi navodite neke podatke od prije 150 godina .....

Pa valjda je ovo forum ISTORIJA ......
Citiraj:
A sta je bila ? Najobicnija kasaba do zemljotresa,a pravi procvat je dozivjela sedamdesetih godina proslog vijeka,nakon ove prirodne katastrofe.

hahaha .... mislis, otprilike od kad si ti dosao .. nastade procvat.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]