banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 19:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 86 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2005, 01:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Jeb ga, ne mogu bez maskare...... Et, sad sam cvikata........ :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2005, 13:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
A slika? :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2005, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Poslacu ti, obecavam..... Ne mogu se tako javno izlagati - tj. izlagati svoju sramotu......... :oops: :roll: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2005, 14:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
:lol: :lol: :lol: Znam kako ti je jer sam se ( na pocetku) i ja osjecala "blesavo" sa corkama :oops: Sve je to stvar navike 8) :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2006, 18:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
evo slucajno ugleda ovu temu a posto sam pre 4 dana poceo nositi socivo pa sam jos uvek u onoj fazi adaptacije od 4 sata pa pocecavati za pola sata svaki dan do 6 sati ako sam dobro zapamtio .Uglavnom imam problema pri stavljanju ,da li je to kasnije lakse jer kada sam prvi put stavljao trebalo nekih 15 min ,ali bas me iznerviralo ,ja da stavim oko trepne ,uhvatim trepavice prstima ,oko trzne i onda odu ispod kapaka pa onda vadi i izpocetka ...evo danas sam stavio iz 3. pokusaja :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2006, 18:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
ma polako naviknuces se i ja sam u startu stavljala po 40 min :( a sad bez problema u voznji vratim socivo u oko :lol:
ako nosis meka daleko je lakse za adaptaciju,bices super za koji dan i zaboravices da ih nosis,ja imam sociva 10ak god,vrlo cesto i prespavam s njima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2006, 21:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
e, ima li negdje besplatan opticar u gradu... tj. da vidi da li mi trebaju cvike.

danas sam primijetio da ne mogu da citam male tekstove skroz blizu ociju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2006, 02:58 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
koliko su dobra toliko su i losa. meni doca rece da mi smetaju, pa da vise nosim cvikere, kaze da je to s godinama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2006, 08:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
imas u bolnici besplatnog opticara ,samo ces se nacekati ...ako nemas veze :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2006, 13:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
mislim da u maloj optici vg5-batin prolaz rade besplatan test ili je nesto sitno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2006, 20:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
azdajica-ny je napisao:
...cilindri nisu strasni,samo ti preporucujem(ako vec nije kasno)prije nego kupis stakla da dvaput provjeris,znaju te zeznuti s cilindrima pa ti jos vise pogorsaju vid

jbga, sada me bas istripa sa ovim...
nakon par godina, odem danas na kontrolu i ustanove da mi je dioptrija -1,25 sa cilindrima 0,5. ranije sam imala -0,75 i koristila ih jedino kada citam, gledam tv i buljim u monitor.

kontala sam uzeti sociva i kombinovati sa cvikama. e sada, zanima me, ta sociva sa cilindrima...neki mi rekose da ako su cilindri mali, da sociva ladnu mogu bez njih. koliko je to dobro ili ne, nemam pojma...
´ajmo, svi vi koji imate iskustva, heeeeeeeelp...

i da...
kako sam skontala, najbolje je , jel´, da uzmem meka sociva za pocetak, obzirom da ih nikada ranije nisam nosila???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2006, 20:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
...na lijevom oku imam cilindar i dioptriju -3,25 na desnom bez cilindra i -3,00...cilindar se jedino moze napraviti na tvrdim socivima...meka se prave bez, ali to ne stvara neke vece probleme...svi doktori preporucuju kombinovanje naocala i sociva, tako da i ja sociva nosim u kombinaciji sa djozlama...takodje preporucuju i sociva sa kracim rokom trajanja, npr. dva mjeseca, jer je bolje za oko ako se cesce nose nova sociva a ujedno se sprjecava nakupljanje naslaga...cijena godisnjih sociva u B.L. je 100 KM, a onih koja se nose dva mjeseca 20 KM par...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2006, 20:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
...cilindar se jedino moze napraviti na tvrdim socivima...meka se prave bez, ali to ne stvara neke vece probleme

ok, a moze li to vremenom uzrokovati povecanje cilindra???
(ako uzmem meka)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2006, 20:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

...bilo bi dobro da se javi neko od studenata medicine, ja kao laik mislim da je to urodjena mana...meni se vec godinama ne mijenja...moja doktorica ne preporucuje nosenje sociva duze od 8 sati dnevno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2006, 21:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

e marcus, ´ajde kada si tako lepo raspolozen da mi kazes nesto o svojim iskustvima sa socivima.
suse li ti se oci, jesi li imao problema na pocetku sa privikavanjem, koliko ih obicno nosis dnevno, sta ako predjes taj limit od 8 sati sto tvoja doktorica rece, kakva je rakcija oka tada??? meni je nekako frka oko vadjenja tih sociva, mislim da je to bas muka...nekako mi izgleda mnogo lakse kada se stavljaju nego kada se vade iz oka :-? :-? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2006, 00:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
@stigmata s mekim nema skoro nijedan od tih problema!

nema ni sushenja ni privikavanja! i uopste nije komplikovano ni stavljanje ni skidanje....samo treba probati :D

a to za cilindre ne znam....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2006, 00:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

...prvi dani su stvarno kriticni, treba proci odredjeno vrijeme da se oci priviknu na strana tijela u njima, jer su sociva strana tijela i pored modernih tehnologija proizvodnje i ostalih fora ovih-onih tekucina zaa ispiranje...meni je sestra prvih par dana stavljala sociva jer ih je ona nosila od ranije...sushenja ima, zuljanje postoji, ali se sve dovede u normalu pravilnim koristenjem...osnovno pravilo je pranje ruku prije stavljanja i vadjenja...ne preporucujem spavanjje sa socivima u ocima jer poslije oke budu vidno crvene i osjetljive...jos jedan problem koji je mene mucio je nosenje sociva poslije nedovoljnog spavanja, tada su mi oci budu osjetljive na svjetlo i dobiju bajnu drecavo zelenu boju :D ...sve u svemu, meka sociva su zakon, samo treba malo odgovornosti i vidjeces svijet u ljepsem svjetlu :D ...

...jos nesto, postoje i tzv. "vjestacke suze" koje mozes kupiti u svakoj apoteci i kada osjetis da su ti sociva suva ili osjetis blago zuljanje ukapas po jednu kap u svako oko i mane problema...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2006, 19:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

eh, bila sam danas na razgovoru kod lekara i zakazala pregled tek za sledecu sedmicu.
uglavnom...objasnio mi je da sociva imaju prednost zbog sirine vidnog polja, sto je extra, obzirom da mi treba par dana kada nosim cvike da se naviknem da ne primecujem okvir. zajedno sa pregledom i kompletnom "opremom" za sociva za nekih pola godine, to bi bilo oko 200jevreja. jbga.
pomenuo mi je i te vestacke suze.
ja sam kontala uzeti dnevna sociva, obzirom da ih planiram kombinovati sa cvikama, ali sacekacu da odradim taj pregled

i jos nesto me zanima...
da li je teze vaditi ili stavljati sociva???
jer , cini mi se, da je neko napisao da mu se socivo jednom zalepilo i da je imao frku oko vadjenja. meni je to nakako najveci trip... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2006, 06:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

...kad se uhodas ni stavljanje ni vadjenje ne predstavlja problem...samo skupa su vam sociva tamo, ja sam juce kupio tri para, dovoljno za sest mjeseci i kostaju 60 KM...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2006, 10:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
nije baš dobro previše kombiniovati sočiva i cvike, jer medju njima ima dosta razlika što utiče na vid. dakle ili jedno ili drugo, a ako nosiš sočiva dobro je da cvike imaš u rezervi. ako zatrebaju.

izbjegavaj meka sočiva, jer su veliko leglo bakterija i bez obzira na udobnost vremenom štete oku. moj prijedlog bio bila polutvrda, lako se na njih navići.

obratiti pažnju gdje se kupuju i koliko koštaju, ima puno plagijata koji dolaze iz bugarske i rumunije.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 86 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]