banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 16:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 20:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
Citiraj:
Prvi hriscani nisu imali gradjevine vec su se sastajali po kucama.
И беба испочетка пије млеко, а после пређе на чврсту храну. Зашто мислиш да живи организам - Црква треба целог живота да остане на млеку? :roll:

Kad je tako zašto ste vi još uvijek na mlijeku, i to ukiseljenom?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 21:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Buraz, moj odgovor nije bio upucen tebi vec Felixu. Pogledaj naslov.

Citiraj:
Kad citas knjige starozavjetnih proroka vidis da su oni bili borci za socijalnu pravdu i da su uvijek bili na strani odbacenih, siromasnih i ugnjetavanih.
Citiraj:
Где су примери? Рефере бато!
9. Ради пророка пуца срце у мени, трепећу све кости моје, као пијан сам и као човек кога је освојило вино, Господа ради и Његових ради светих речи.10. Јер је земља пуна прељубочинаца, и с клетава тужи земља, посушише се паше у пустињи; трк је њихов зао и моћ њихова неправа.
11. Јер и пророк и свештеник скврне је, налазим и у дому свом злоћу њихову, говори Господ. 12. За то ће пут њихов бити као клизавица по тами, где ће попузнути и пасти; јер ћу пустити на њих зло, године похођења њиховог, говори Господ. 13. У пророка самаријских видео сам безумље, пророковаху Валом, прелашћиваху народ мој Израиља;
14. Али у пророка јерусалимских видим страхоту: чине прељубу и ходе у лажи, укрепљују руке зликовцима да се нико не врати од своје злоће; сви су ми као Содом, и становници његови као Гомор. Jeremija 23: 9-14

"Не уздајте се у лажне речи говорећи: Црква Господња, црква Господња, црква Господња ово је. 5. Него доиста поправите своје путеве и дела своја, и судите право између човека и ближњег његова.
6. Иностранцу, сироти и удовици не чините криво, и крв праву не проливајте на овом месту, и не идите за другим боговима на своје зло.
7. Тада ћу учинити да станујете од века до века на овом месту, у земљи коју сам дао оцима вашим. 8. Ето, ви се уздате у речи лажне, које не помажу. 9. Крадете, убијате и чините прељубу, кунете се криво, и кадите Валима, и идете за другим боговима, којих не знате;
10. Па онда доходите и стајете преда мном у овом дому, који се зове мојим именом, и говорите: Избависмо се, да чините све ове гадове.
11. Је ли овај дом, који се зове мојим именом, у вашим очима пећина хајдучка? Гле, и ја видим, вели Господ." Jeremija 7:4-11

"1. Зато рекох: Чујте, поглавице Јаковљеве и кнезови дома Израиљевог, не треба ли вам знати шта је право? 2. Који мрзите на добро, а љубите зло, садирете кожу с њих и месо с кости њихових;
3. И једете месо народа мог и садирете кожу с њих и кости им пребијате, и сасецате као у лонац и као месо у котао.
4. Тада ће викати ка Господу, али их неће услишити, него ће сакрити лице своје од њих у оно време, како они зло радише. 5. Овако вели Господ за пророке који заводе мој народ, који гризу зубима својим и вичу: Мир; и ако им ко не да ништа у уста, дижу рат на њ. 6. Зато ће вам утвара бити ноћ и прорицање ваше тама; и сунце ће заћи тим пророцима и дан ће им се смрачити." Mihej 3:1-6

"10. Чујте реч Господњу, кнезови содомски, послушајте закон Бога нашег, народе гоморски! 11. Шта ће ми мноштво жртава ваших? Вели Господ. Сит сам жртава паљеница од овнова и претилине од гојене стоке, и не марим за крв јунчију и јагњећу и јарећу.
12. Кад долазите да се покажете преда мном, ко иште то од вас, да газите по мом трему? 13. Не приносите више жртве залудне; на кад гадим се; а о младинама и суботама и о сазивању скупштине не могу подносити безакоња и светковине.14. На младине ваше и на празнике ваше мрзи душа моја, досадише ми, додија ми подносити. 15. Зато кад ширите руке своје, заклањам очи своје од вас; и кад множите молитве, не слушам; руке су ваше пуне крви. 16. Умијте се, очистите се, уклоните злоћу дела својих испред очију мојих, престаните зло чинити. 17. Учите се добро чинити, тражите правду, исправљајте потлаченог, дајите правицу сиротој, браните удовицу. 18. Тада дођите, вели Господ, па ћемо се судити: ако греси ваши буду као скерлет, постаће бели као снег; ако буду црвени као црвац, постаће као вуна." Isaija 1: 10-18

Poslednji put menjao duhovni prijatelj dana 28 Dec 2005, 21:52, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Грешка братац... ти стихови говоре о поганштини Јевреја... барем овај задњи који сам једини и погледао. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 21:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pa kome drugom su starozavjetni proroci mogli da pisu?
Ako stignes procitaj i one gornje stihove.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 21:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

И то су примери за твоју тврдњу да су пророци били: "borci za socijalnu pravdu"?!? :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 21:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Buraz da li se igramo gluvih telefona?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 21:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Не... то је била твоја тврдња, за коју сам ја тражио примере... и ти си навео горње стихове... сад ти нама објасни где се у горњим стиховима потврђује то што си ти рекао. Деде.... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 22:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

OK. Namjerno sam naveo tekstove u kojima s sa jedne strane optuzuju svestenici, proroci i carevi a s druge strane se brane siroti, potlaceni, udovice i stranci. To se jasno vidi u tekstovima koje sam naveo a kojih u Starom Zavjetu ima na stotine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2005, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Откриваш топлу воду. Врло добро је познато да је Исус Христос критиковао Јевреје свога времена. Само нам још објасни шта је поента свог овог твог излагања... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2005, 16:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Moze jedan savjet: ubuduce nemoj pisati tri poruke na tri razlicite teme u dva minuta. Pazljivo procitaj poruku prije nego sto odgovoris na nju. Ovo po drugi put ponavljam: Sve sto sam pisao nisam pisao tebi vec Felixu i da bi to imalo nekog smisla moras procitati citavu diskusiju a ne samo poslednju poruku.
Osim toga, trazis da ti navedem reference da su proroci bili borci za socijalnu pravdu i kad ja to uradim onda kazes da sam otkrio tolplu vodu.
Ne kontam te uopste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2005, 16:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Хајде да видимо на примеру...
-----------------------------------------
9. Ради пророка пуца срце у мени, трепећу све кости моје, као пијан сам и као човек кога је освојило вино, Господа ради и Његових ради светих речи.
10. Јер је земља пуна прељубочинаца, и с клетава тужи земља, посушише се паше у пустињи; трк је њихов зао и моћ њихова неправа.
11. Јер и пророк и свештеник скврне је, налазим и у дому свом злоћу њихову, говори Господ.
12. За то ће пут њихов бити као клизавица по тами, где ће попузнути и пасти; јер ћу пустити на њих зло, године похођења њиховог, говори Господ.
13. У пророка самаријских видео сам безумље, пророковаху Валом, прелашћиваху народ мој Израиља;
14. Али у пророка јерусалимских видим страхоту: чине прељубу и ходе у лажи, укрепљују руке зликовцима да се нико не врати од своје злоће; сви су ми као Содом, и становници његови као Гомор. Jeremija 23: 9-14
-----------------------------------------
Ово с цитирао као прилог "борбе за социјалну правду"...

Шта налазимо ту?

Налазимо да се нигде не спомиње никаква социјала. Набрајају се само греси свештеника, Самаријанских пророка, а одмах иза тога и греси јерусалимских пророка.

И где је ту реч о некаквој социјали? А? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2005, 21:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ponovo ne citas pazljivo. Zar nisam rekao da sam naveo tekstove koji sa JEDNE STRANE OPTUZUJU MORALNU ISKVARENOST SVESTENIKA, PROROKA I CAREVA a s druge brane sirote, udovice, i dosljake. Tekst koji si ti naveo govori o moralnoj iskvarenosti svestenika a ostali tekstovi govore o borbi za socijalnom pravdom.
Maloprije si konstatovao da "sam pronasao toplu vodu" a sad se ponovo vracas na tu toplu vodu. Sta ti u stvari pokusavas? Cini mi se da nikad nisi ni bio zainteresovan za neki normalan dijalog vec je tvoj jedini cilj da kompromitujes ono sto drugi pisu i da upropastis svaki zdrav razgovor na ovom forumu. Vise ti necu odgovarati jer je razgovor sa tobom tesko gubljenje vremena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2005, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Хајде да видимо те "друге текстове који говоре о социјали"...
-------------------------------------------------------------------------

6. Иностранцу, сироти и удовици не чините криво, и крв праву не проливајте на овом месту, и не идите за другим боговима на своје зло.
7. Тада ћу учинити да станујете од века до века на овом месту, у земљи коју сам дао оцима вашим.
8. Ето, ви се уздате у речи лажне, које не помажу.
9. Крадете, убијате и чините прељубу, кунете се криво, и кадите Валима, и идете за другим боговима, којих не знате;
10. Па онда доходите и стајете преда мном у овом дому, који се зове мојим именом, и говорите: Избависмо се, да чините све ове гадове.
11. Је ли овај дом, који се зове мојим именом, у вашим очима пећина хајдучка? Гле, и ја видим, вели Господ." Jeremija 7:4-11

-------------------------------------------------------------------------

Аха... дакле... иностранци и удовице су "социјално угрожени"... остатак текста говори о нечасним работама, а не о социјали. У стварности, текст чак ни иностранце и удовице овде не спомиње као социјално угрожене, него као НЕЗАШТИЋЕНЕ, јер њима "не чините криво"... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2006, 16:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Maran Ata podsjetio bih te jos jednom na razliku izmedju dobre i lose vjere sa kojom si se i sam (barem djelimicno) slozio.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]