banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 20:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 20:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Ne treba filozofirati tamo gde filozofiji mesta nema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 20:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 21:09, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2005, 01:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
pdv je normalna pojava to je onaj legalni reket ...

@zeleni sta god smetalo kome za pdv,nebitno je jer ce zazivjeti sigurno ... u buducnosti ce dobijati izbore onaj ko ponudi manji porez gradjanima... sacekajmo da vidimo kako ce to kretati etapno i epohalno ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2005, 09:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Meni jos niko ne odgovori na pitanje. kme :cry: :D 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2005, 19:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 21:10, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 12:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

inace u zivotu biras uvijek izmedju dva zla ... pa tako i sa pdv ...dobro i lose ne postoji kada su u pitanju fundamentalne institucije drustva poput drzave i crkve naravno tako da ... pdv ili platis ili ne platis ...sankcija se zna za oba slucaja...

„U Njemačkoj, prvo su došli po komuniste,ja se nisam usprotivio, jer nisam bio komunista,onda dođoše po Jevreje,ja se nisam bunio, jer nisam bio Jevrej,
onda su došli po unioniste,ja nisam protestovao, jer nisam bio unionist,
onda su došli po Katolike, ja se nisam protivio, jer sam bio Protestant,
Kad su došli po mene,niko više nije ni ostao, ko bi mogao da se usprotivi“

Martin Niemoeler

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 18:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 21:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2005, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

danas sam bio c marketu i vidim da su cijene skocile 50%...
cuao sam za vodovod da su i cijene vode skocile 50%
napominjem da su ovo cijene bez pdv -a znaci da kad uracunamo jos dodatnih 17 % poskupljenje ce iznositi 67% !!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 00:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
Warlok, evo vec je 28. decembar i reci mi, po tvom misljenju sta je bolje dal da nabavim program za POS kasu i POS printer sada ili da cekam da dodje PDV. I, jel ima ko kakav jeftin program za POS kasu il knjigovodstveni koji podrzava PDV?

Nesto kontam, ako budem cekao pdv mozda ce biti bolje jer cu imati ulazni PDV i onda cu moci prelamati. Tako da kupim poslije prvog pos printer.

I, jos nesto, znal iko na trenutnu zalihu, koliko imamo roka da uplatimo porez tj. PDV nakon 1. januara?

Npr. ja sad imam oko milion KM zalihe, i drzavi moram dati 170,000 KM PDV-a, moram li to u januaru sve rijesiti?

I, sad bi covjek trebao prikazati sto vise prometa (provuci kroz kasu) da bi npr. poslije prvog zaracunao PDV cijenu a vamo to prodao na crno... ako me razumijete.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 19:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nema PDV-a na zalihe... bilo je razgovora u pocetku o tome, ali se odustalo... dakle, nema zime.

Ma sta god uradis porez ti nije veliki, tako da je sasvim svjedeno kad ces napraviti kupovinu... u PDV-u ce ti ulazni PDV na tu opremu i software biti odbitna stavka, tako da ces se malo moci i okoristiti... klasicne fiskalne kase doleze sredinom 06 ili pocetkom 07 (jos se nista ne zna, ali postoje planovi).

... a ono za crno-belu varijantu... sve sto fakturises do 31.12. (sa ili bez poreza - tj. uz izjavu/narudzbenicu i overenu registraciju odn. sudsko resenje) dovoljno je staviti na listu prenesenih dugovanja u 2006. pa tvoji komitenti nece biti obavezni placati PDV jer ce se naknadno izmirenje dugovanja odnositi na racune iz 2005. za koje je porez obracunat i uplacen.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jan 2006, 21:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2005, 12:22
...pas mater! :angry4:
Dopuna od 10 KM kosta 12,90 KM!!!Stavili su na onih 11 KM 17% pdv-a.
Zar nije trebalo 10 KM+17% = 11,70KM?

Ovo mi djeluje kao cista(jos jedna) pljacka u reziji Telekoma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2006, 04:36 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
maradona... bilo je toliko ljepsih vijesti da mi saopstis...

jao kako sam se izmijao... samo u ovoj drzavi postoji porez na porez...

oo kako je smrdljiva... jao kako bi rado za kanadu sprasio recimo....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2006, 13:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Nov 2002, 14:35
Koliko je hljeb? Ja sam ga jutros platio 0.90 KM, a jučer 0.70... u različitim prodavnicama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2006, 20:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Jul 2005, 15:45
Citiraj:
Nema PDV-a na zalihe... bilo je razgovora u pocetku o tome, ali se odustalo... dakle, nema zime.

e..tek mi sad nista nije jasno...koliko ja shvatih, do kraja februara placam 17% na popisane zalihe...provjerila i sa knjigovodjom.
Interesantno ja da, recimo moj decko i ja imamo svako svoju firmu i svako svog knjigovodju dok nam prijateljica radi u Upravi za indirektno oporezivanje i svi trube razlicitu pricu...haos

Moze li neko da objasni sta je sa onima koji nisu usli u sistem, jer su na to imali pravo...znaci oni ciji godisnji promet ne prelazi 50000KM. Hvala,hvala

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2006, 15:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Nov 2001, 01:00
Mocca je napisao:
Citiraj:

e..tek mi sad nista nije jasno...koliko ja shvatih, do kraja februara placam 17% na popisane zalihe...provjerila i sa knjigovodjom.
Interesantno ja da, recimo moj decko i ja imamo svako svoju firmu i svako svog knjigovodju dok nam prijateljica radi u Upravi za indirektno oporezivanje i svi trube razlicitu pricu...haos

Moze li neko da objasni sta je sa onima koji nisu usli u sistem, jer su na to imali pravo...znaci oni ciji godisnji promet ne prelazi 50000KM. Hvala,hvala

Warlock siri dezinformacije,pre neku vece sam na jednoj tv gledao i slusao kemala causevica jasno je rekao da nema povecanog uvoza jer ce se placati pdv na zalihe,istu sam informaciju dobio od svog knjigovode,medutim causevic je govorio o placanju pdv samo na prodane zalihe ,to bi po mom slobodnom tumacenju trebalo da znaci da sva roba iz zaliha koja se proda tokom januara za nju se placa pdv do 10 februara i tako dalje do 30.juna do kad bi na sve zalihe trebao biti naplacen PDV....

Kladionica
Kladjenje na internetu
Novosti

Scommesse Online
Paris Sportifs

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2006, 10:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Mislim da miješate babe i žabe.
Sitni, koji nisu ušli u sistem, popišu, odbiju porez na promet, dodaju 17% i uplate to do kraja februara.
Ovi drugi, koji su registrovani, popišu, odbiju porez na promet i onda kako šta prodaju, obračunaju 17% i to im ulazi u onaj mjesečni ulazni/izlazni račun do kraja juna...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2006, 16:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
ja se iskreno nadam da ce finansijka inspekcija malo zaci sada ostrije po radnjama, firmama, prozivodnji...

zaista ima korektno postavljenih cijena, a postoje opet manifetluci, da su na zadnju cijenu prodajnu koja je bila 31.12. dodali 17%, a da nisu prethodno, izbili 10 % (nekadasnjeg) poreza :roll: .
Zapravo na vecinu stavri poskupljenje je 7 %, a ono sto je bilo 20 % (npr. alkoholna pica, kozmetika, auto dijelovi)..padaju za 3 %.
A problem je ono sto je bilo 0 %(sada je skuplje za 17 %-lijekovi, med operema-a,materijali, samim tim i usluge.... :roll: ).

Bez obzira na to sve, podrzavam PDV, jer smatram da je to nacin da se koancno uvede jedan legalan nacin poslovanja, i da se izbiju raznorazne poreske stope i da te "kajisa" kako ko hoce..ovako je razrezano na sve, pa ti se uklapaj ili propadaj...
A msilim takodje da je, narod previse digao buke oko svega toga...

I iskreno s enadam da ce nam se budzet popraviti , da ce se plate i penzije povecati. A drugi problem je i sto na zadnjoj skupstini nije usvojen budzet za ovu godinu...tako da je to sada vec "drugi par opanaka" u ovoj situaciji...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2006, 22:34 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Nov 2001, 01:00
simplicity je napisao:

zaista ima korektno postavljenih cijena, a postoje opet manifetluci, da su na zadnju cijenu prodajnu koja je bila 31.12. dodali 17%, a da nisu prethodno, izbili 10 % (nekadasnjeg) poreza :roll: .

Vremena socijalisticke samoupravne privrede kad je drzava oderdivala cjene je odavno proslo,na sceni je liberalna kapitalisticka trzisna ekonomija i trziste
diktira cjene zakon ponude i potraznje,uvoditi kapitalizam i govoriti o ulasku u EU a pozivati drzavu da ogranicava cjene i da se mjesa u trzisna kretanja ponude i potraznje je stvarno smjesno.............

Problem je u ljudima koji su skolovani u socijalistickom i komunistickom duhu ,sad im je veoma tesko to izbaciti iz glava i privikniti se na kapitalisticku liberalnu ekonomiju.........zalosno je da i u vladi ima velik broj diplomiranih ekonomista koji nemaju pojma recimo o berzi i trzistu kapitala,tako da javno izvaljuju svakakve provale...........

Ovom narodu je potrebna obnova i obrazovanje u svakom pogledu,zalosno je cuti da je jedan prosjecan albanac sa kosova ili palestinac ima daleko vece obrazovanje i IQ od jednog prosjecnog srbina

Kladionica
Kladjenje na internetu
Novosti

Scommesse Online
Paris Sportifs

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2006, 08:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nema me malo i odmah se nadje neko da me proziva... joj joj.. ;)

Ovako... ono oko mojih "dezinformacija" ... lepo je to rekla Najgora... mnogo stosta se ovde mesa, a ne samo babe i zabe... cudno je to kako je ta narodna (citaj: hajducka) ekonomija tipa "kako sam ja to shvatio" uzela maha... uglavnom... u pocetku je bila prica da ce se platiti porez na zatecene zalihe u unapred, odmah nakon popisa... pa se odustalo... pa se onda pricalo da ce se platiti porez samo na popisanu robu u maloprodaji... pa se odustalo... i sad je ostalo ono sto je zbunilo mnoge... popis u PDV sistemu. Vecina je to shvatila kao da ce "odma' sada odma'" platiti porez na sve sto ima u radnji... a Zakon o PDV kaze:

Član 76.
Popis robe u maloprodaji
Obveznici poreza na promet, koji vrše promet na malo, dužni su sačiniti popis proizvoda
na zalihama na dan 30.6.2005. godine.
Obveznici iz stava 1. ovog člana dužni su obračunati PDV u skladu s odredbama ovog
zakona.
Obveznici su dužni UIO dostaviti inventurne liste zaliha do 10.7.2005. godine.
Svaki obveznik iz stava 2. ovog člana, koji nije obavezan platiti PDV, podnosi svoj PDV
račun do 31.7.2005. i plaća obračunati PDV do 31.8.2005.
Prodajne cijene prati tržišna inspekcija u skladu sa zakonom.

... Clan 77. donosi jos neka pojasnjenja, ali je povelik, pa ga nisam navodio...
Dakle, stos je u tome da se 01.01.06. roba popisuje po PDV sistemu, iako se radi o staroj robi. Nema prodaje robe po po dosadasnjim poreskim stopama iako se prodaje roba sa stare zalihe, nego se ta stara zaliha prodaje sa PDV (za razliku od fakturisanih usluga u 2005. kojima je realizacija u 2006. a na koje je obracunat porez u 2005. - zato se dostavlja lista potrazivanja u UIO). Ovo vazi za registrovane - neregistrovani su duzni platiti PDV na zalihe do desetog narednog meseca, al' mogli su da se registruju, pa da im to sve bude odbitna stavka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2006, 10:59 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Nov 2002, 14:35
Utaje su već krenule. Jutros sam kupio hljeb, pavlaku i argetu. Na računu je samo argeta - hljeb i pavlaka nisu u sistemu PDV-a, iako je u prodajnu cijenu porez uredno zaračunat. :(

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]