Kid_A je napisao:
nisam ja ni tvrdio da king kong postoji u realnisti ovog svijeta. on postoji u realnosti filma. za likove u filmu on je realan kao dio prirode, ne genetski mutirana osoba ili nesto s druge planete ili bilo sta to nasataje preobrazajem.
Odlicno zapazanje! Svaka cast!
Kid_A je napisao:
sto se tice hellboya, to je jedaa od vise antifasistickih filmova koji su dosli iz holivuda u posljednje vrijeme.
Ne bih se mogao sloziti s tobom iz jednostavnog razloga. Film koji u sebi spaja nacizam (pa cak i ako je taj nacizam prikazan u negativnom svijetlu) i dolazak djavola u nas svijet nikako ne moze biti dobar. Helboj je otelotvorenje zla i taj film, barem u meni, ni u jednom trenutku nije probudio neku ljepotu.
Ali, kada vec pomenu preobrazaj - ne znam kojim to postupkom djavo moze da postane dobar? Sta je to sto je njega nagnalo na to da sluzi dobru? Taj film je sirova glupost, jer prikazuje stvari koje su, ne nemoguce, nego koje izvrcu sve sto je arhetipsko u nama.
Kid_A je napisao:
deveta kapija?! ne kontam. djavo je u svima nama? ko kaze da nije. ne kontam. to je dobro. samo tako ne porices.
Slazem se s ovim. Ali, sta je s onim slojem gledalaca koji nece tako procitati film? (A ne treba zaboraviti da je taj sloj brojniji). Ko ce da procita taj film kao potragu za samim sobom? Ista stvar se moze reci i za "Sirom zatvorenih ociju"?
Kid_A je napisao:
almodovaraov film u pitanju je sve o mojoj majci i njegovi filmovi nisu opasni. almodovar je najveci humanisticki reziser zato sto su mu svi filmovi o razumjevanju stvari drugacijih i cudnijih i prihvatanju toga drugacijeg. empatija je pozitivna ljudska osobina.
E, bas to sto si ti okarakterisao kao neopasno ja bih nazvao opasnim. On govori o razumijevanju homoseksualaca i ostalih devijantnih grupa u drustvu i samim svojim pristupom to podrzava. A to nije dobro. Takve stvari nisu dobre. To su bolesti. A Almodovar onda podrzava bolesti. Meni se to nikako ne svidja.
Empatija je pozitivna ljudska osobina, svakako. Ali, empatija podrazumijeva razumijevanje, a ne podr(a)zavanje.