Tako se radujem ovom radnom vremenu.
Ne vidim potrebe da prodavnice mjesovite robe i marketi rade poslije 21 h...onome kome u 23 h zatreba biber u zrnu ili slatka paprika stvarno treba malo ispitati

a radnik da sjedi u radnji do ta doba i ceka takve musterije..stvarno nije vrijedno...
Tacno, treba da postoje dragstori (par njih po gradu)... a svi ostali "shlus"
Jer postoje ljudi koji rade nocu,koji obavljaju aktivnosti kojie su od znacaja za ovaj grad, postoje neke iznenadne potrebe, koji ce moci otici u dragstor. Nesto poput dezurne apoteke.
takodje podrzavam da se nedeljom ne radi

a subotom samo do 2 ili 3....to je uvijek tako bilo..i treba da bude da bi bio nekakav red.
Na namirnice treba misliti na vrijeme i ici u nabavke ...
Sve je to dio jednog organizovanog transformisanja neseg drustva. Ljudi se time primoravaju da kupuju u hipermarketima, a u ovim malim radnjama (hljeb, mlijeko i nesto osnovno) i time ce se ugusiti te male radnjice, piljare...sto je i cilj te nove ekonomije i PDV-a...jednostavno ti mali nece biti ekonomski odrzivi, a drustvu je bolje da ima jednog velikog Tropika,Interexa.C-marketa , kao jakog obveznika PDV-a, nego 20 malih radnica koje ne prijavljuju robu, podrivaju trziste cijenama, drze svakojaku robu itd..
To je krajnji cilj. A sve ovo da ne moras prijaviti se na PDV ako nemas promet je po meni..samo jedan mali prelazni period, kulture radi, da ne kazu , drzava je kriva sto moramo zatvoriti, vec da se kukavicki stavi do znanja, da nema posla u malim radnjama. Ali to je tako.
A propo i to radno vrijeme
Druga stvar-rad Kafica, slasticarni. ...Tacno je, ja sam skoro otilsa u pozoriste i poslije toga ne imadoh nigdje sjesti sa drugaricama na kafu/caj jer sve radi do 22 ili 23..nisam sigurna..(mada smo iznasle poznatu kafanicu, gdje smo u prigusenom svjetlu razvile zenske teme

ali ne tako dugo, jer su ans sutradan cekale obaveze...)..to je samo jedan od primjera...
Ali u jednu ruku me i raduje, jer ne vidim potrebu da se radnim danima pijanci po rane zore. Jer onaj ko radi/uci ne moze sebi takvo nesto priustiti, a da sutra bude sposoban da radni dan.
U prilog tome ide i reforma skolstva tzv. Bolonjska deklaracija.
Vecina fakluteta je vec pocela da radi po nekim principima Bolonje...i to se vidi..da ti studenti nemaju slobodnog vremena ni sekude, stalno ucenja,seminari, kolokviji, testovi..a onaj ko upadne u sve to, upise fax on nema vremena da se provodi radnim radnom. To ce moci malo petkom ili eventulano malo subotom, da izabere jedan od ta dva dana i gotovo. Tako ljudi brzo i efikasno zavrse fax (na zapadu) ali imaju satnicu i ustimani su kao singerice...To nije nista epohalno, to je recept zapada...
Tako da skracenje radnog vremena je samo jedna od stavki u nizu reformi koje nas priblizavaju EU drustvu

a voljela bih samo znati kad ce nam primanja doci na taj nivo..nadam se ne zadnja