banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jul 2025, 14:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 91 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2003, 11:14 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Zaista nema razloga raspravljati sa onim ko ne želi ništa drugo osim da huli i osuđuje ono što ne razumije ili iskrivljuje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2005, 15:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
b a m p

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2005, 21:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2005, 17:45
"Cika Vasa" ne razumije znacenje kurbana, ne razumije Islam, a opet tu nesto pametuje i obrce. Pa covjece, kako bi bilo da ja tumacim kriscanstvo a nista o njemu ne znam. Ne mogu reci da je kriscanstvo pogano, puno nasilja, pljacke?! Kad ne znam.
Evo ovdje pazljivo procitaj znacenje kurbana da bi bolje shvatio:

Dani hadždža, kurbana, veselja i dobrih dijela

Dva velika muslimanska praznika: Ramazanski i Kurban-bajram odredeni su poslije hidžre muslimana iz Mekke u Medinu. Medinjani su, prije dolaska Muhammeda, s.a.v.s, posebno obilježavali dva dana u kojima su se veselili. Poslanik, s.a.v.s, pitao ih je o tim danima. o­ni mu odgovoriše da taj obicaj kod njih datira još iz predislamskog doba. Na to im Allahov Poslanik rece: Allah vam je zamijenio te dane sa dva bolja, a to su dva bajrama: Kurban bajram i Ramazanski bajram.1

Ramazanskim bajramom krunišemo ibadete i obaveze koje smo imali tokom mubarek ramazana, radujuci se Allahovim, dž.š, sevapima i nagradama.

Nakon Ramazanskog bajrama pocinju pripreme za obrede i ibadete koji slijede u danima Kurban-bajrama.

Obavljanje hadždža

Ovaj bajram zove se i Hadži-bajram jer se u njemu obavljaju obredi hadždža. Hadždžje jedan od islamskih šarta, obaveza jednom u životu, o­nim muslimanima koji imaju materijalne uslove i koji su sposobni da putuju i izvrše obrede hadždža.

Naredba hadždža propisana je u Kur’anu: “Izvršavati hadždždužan je, Allaha radi, svaki o­naj koji je u mogucnosti…”(Ali-Imran, 97.)

“Hadždži umru radi Allaha izvršavajte!” (El Bekare, 196.)

Obredi hadždža obavljaju se u Mekki, u Saudijskoj Arabiji, i okolini Mekke: na Arefatu, Muzdelifi i Mini. U Haremu Mekke je Kaba - Bejtullah prvi hram - džamija izgradena na zemlji. Oko Kabe hadžije cine tavaf - obilazak, a izmedu Safe i Merve, dva brežuljka koji su u blizini Ka'be cini se saj-ubrzani hod.

Za ispravno obavljen i kod Allaha, dž.š, primljen hadždžpostiže se oprost grijeha i džennetska nagrada. Muhammed, a.s, kaže: ”Za hadždž- mebrur (tj. pravilno i potpuno obavljen hadždž) nema druge nagrade osim Dženneta.”2

Bajram-namaz

Prvo bajramsko jutro odlazimo u džamije ili na musalle (odredeni prostor za klanjanje bajram-namaza) da klanjamo sabah i bajram-namaz. o­nako kako se petkom pripremamo za džumu namaz tako cinimo i na bajram. Okupamo se, lijepo obucemo, namirišemo i sa tekbirima i zikrom rano krenemo u džamiju. Kako je to cinio Allahov Poslanik i njegovi ashabi vidimo iz sljedecih primjera.

Na Ramazanski bajram Alejhiselam ne bi izlazio iz kuce dok ne bi nešto pojeo, a na Kurban-bajram ne bi ništa jeo dok ne bi kurban zaklao.3 Kada bi izlazio na bajram-namaz Muhammed, s.a.v.s, išao bi jednim, a vracao se drugim putem.4 Allahov Poslanik vazio je pa je rekao i ovo: ”Prvo cime otpocinjemo ovaj naš praznik (Kurban-bajram) je da klanjamo bajram-namaz, a potom se vratimo (kuci) i koljemo kurban. Ko tako postupi slijedi našu ustaljenu praksu-sunnet.”5

Klanje kurbana

Sami naziv Kurban-bajram, ukazuje na to da se u ovim danima cine žrtve u ime Allaha, dž.š, tj. kolju kurbani. Kurban bi trebao zaklati svaki musliman za sebe i svoju porodicu, o­naj ko u danima Bajrama ima dovoljno sredstava da može kupiti kurban. Allah, dž.š, kaže: ”Svakoj vjerskoj zajednici propisali smo klanje kurbana da bi spominjali Allahovo ime prilikom klanja stoke koju im o­n daje…” (El-Hadždž, 34.)

Pitali su ashabi Allahovog Poslanika: Zašto koljemo kurbane? o­n im na to rece: To je sunnet-praksa vašeg oca Ibrahima, a.s. Zatim su ga upitali: Pa šta mi imamo od tog? Na to Alejhisselam rece: Za svaku dlaku (zaklanog kurbana) bicete nagradeni.6

Muhammed, a.s, je takoder rekao: ”Ne uradi covjek vredniji i Allahu draži posao na Kurban-bajram od klanja kurbana.”7

Za kurban se kolje bravce (ovan, ovca), ili veliki hajvan (krava, bik), kada se udruži više osoba, najviše sedam.

Meso naših kurbana dijelimo siromašnima, jetimima, ugroženima, za ishranu ucenika medresa, rodbini, komšijama, prijateljima i jednu trecinu za porodicu. Kurban kolje vlasnik kurbana, ili, po mogucnosti, barem prisustvuje klanju. Kurban se kolje prvi, drugi ili treci dan Kurban-bajrama.

Tekbiri-tešrik

Kao što se obredi hadždža, klanje kurbana, podizanje Kabe i voda zemzem uglavnom vežu za Ibrahima i Ismaila, a.s, tako je i sa ucenjem tekbira. Kada se pojavio ovan - kurban od Allaha, dž.š, kao zamjena za Ismail, a.s, kojeg je Ibrahim, a.s, pripremio, po odredbi Allaha, dž.š, kao žrtvu (pa bolje da je zaklao ovna, nego svog sina, jer u san mu je doslo naredjenje da sina stavi kao zrtvu, a u stvari je to bilo iskusenje Bozije), prisutni melek uci tekbir: ALLAHU EKBER, ALLAHU EKBER. Ibrahim, a.s, takoder, uci: LA ILAHE ILLALLAHU VALLAHU EKBER. Na kraju Ismail, a.s, kao djecak donosi tekbir i cini zahvalu Allahu, dž.š, rijecima: ALLAHU EKBER VE LILLAHIL-HAMD.

Tekbiri se pocinju uciti iza sabahskog farza na dan Arefata, uoci Bajrama, pa do iza ikindijskog farza cetvrti dan Bajrama. Dakle, tekbiri se uce pet dana iza farzova dnevnih namaza, kada se preda selam. Tekbiri-tešrik glasi:

ALLAHU EKBER, ALLAHU EKBER. LA ILAHE ILLALLAHU VALLAHU EKBER. ALLAHU EKBER VE LILLAHIL-HAMD.

Muhammed, a.s, kaže: ''Ukrašavajte vaše bajrame tekbirima “ALLAHU EKBER”, tehlilom “LA ILAHE ILLALLAH”, tahmidom - zahvalom “ EL-HAMDU LILLAH” i takdisom - uzdizanjem i velicanjem Allaha, dž.š.”8

Fadileti prvih deset dana mjeseca zul-hidždžeta

O vrijednostima prvih deset dana zul hidždžeta govori sljedeci hadis u kojem Allahov Poslanik kaže: ”Nema dana u kojima je dobro djelo draže od ovih. Znaci deset prvih dana zul-hidždžeta. o­ni su ga upitali: pa ni džihad na Allahovom putu? o­n je rekao: cak ni džihad, osim ako covjek izade licno i svojim imetkom i ne vrati ništa.”9

U ovim danima preporucuje se: danju ucenje tekbira i dobrovoljni post, a nocu klanjanje nafila, ucenje Kur’ana, dova i zikr.

Post na dan Arefata

Za o­ne koji nisu na hadždžu sunnet je postiti Dan Arefata. O fadiletima posta toga dana Muhammed, a.s, kaže: ”Ko bude postio Jevmu-Arefe (Dan Arefata) bice mu oprošteni (manji grijesi) iz prošle godine i grijesi naredne godine.”10

Ako ovaj dan bude petkom, o­nda se preporucuje da se posti i dan prije, tj. i cetvrtak i petak.

Bajramski zijareti

U bajramskim danima obilazimo svoje najbliže: roditelje, bracu, sestre, ostalu bližnju i daljnu rodbinu, komšije, porodice šehida, invalide, bolesne, mezare naših umrlih i poginulih. Muhammed, a.s, kaže: ”Održavanje rodbinskih veza, lijepa narav i lijep odnos sa komšijama, sve to oživljava naselja i produžava ljudski život.”Po ovom vidis kakav je Muhammed bio poslanik i covjek. Znaci lijepo odrzavanje sa komsijama ma kojoj vjeri pripadali.
11 Lijepo je svoje ukucane obradovati bajramskim hedijama, osobito djecu prigodnim bajramskim paketicima.

Bajramski teferici

Nisu ovi bajramski dani samo dani obaveza i obreda, vec i dani veselja i radosti muslimana. Kada su bajrami u proljece ili ljeti, sa porodicama i rodbinom mogu se organizirati izleti i teferici. Takoder, organizuju se kulturne i sportske manifestacije. Sve to treba da je u granicama vjerskih propisa propraceno tekbirima i pobožnim ilahijama. Iskljucuju se svi harami-zabranjene stvari, kao alkohol, raskalašenost itd. Vrijeme je da se napuste razne ranije pogrešne i ružne navike i vratimo se propisima naše vjere i lijepim islamskim adetima.

Uredenje naselja i okoliša za Bajram

U našim gradovima, naseljima i džematima treba više da se osjeca bajramska atmosfera i raspoloženje. Ulice, trgovi, ustanove, radnje, trgovine treba da su cisti i okiceni prigodnim bajramskim obilježjima i cestitkama.

Za Bajram se posebno ciste i ureduju kuce, stanovi, dvorišta, ulice, džamije, mezaristani i okoliš. U tim danima sve blista i odiše cistocom. Islam od nas traži uvijek cistocu, posebno u ovim praznickim danima.

“ Islam je cista vjera, pa budite i vi cisti! U Džennet može uci samo o­naj ko je cist.”12

Sada se u našim gradovima u akcije: ”Docekajmo Bajram u cistom gradu” i “Bajram dolazi”, ukljucuju i komunalne službe i ekološki pokreti.

Bajramske cestitke

Prilikom susreta i zijareta jedni drugima ovaj naš praznik cestitamo rijecima:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN! Rodbini i prijateljima to cinimo telefonom ili bajramskim cestitkama. Sada su popularna bajramska cestitanja putem oglasa na radiju, televiziji ili u novinama.

Na kraju da se podsjetimo kako je Allahov Poslanik cestitao Bajram. To je ustvari prigodna dova koja glasi: TEKABBELELLAHU MINNA VE MINKE!

Tim rijecima molimo Allaha, dž.š, da primi naš post, sadekai-fitr, iftare, teravije i druge ramazanske ibadete kada dode Ramazanski bajram, a isto tako da bude hadždž- mebrur (primljen) našim hadžijama, kao i naši kurbani i tekbiri u danima Kurban-bajrama. Amin!

Vrh

Tema posta: Znacenje kurbana
PostPoslato: 24 Nov 2005, 21:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Prije svega znacaj kurbana se ogleda u tome sto je to cin pokornosti Allahu, tj. ibadet. Kada nam Allah nesto naredi mi to mora da obavimo pa cak i da ne shvatamo zasto i cak i onda kada nam nije drago.

Primjer imamo u Ibrahimu a.s., koji je samo zbog sna u kojem je cuo naredbu Svog Gospodara bio spreman da zrtvuje svoje rodjeno dijete. Njegov iman, pokornost i ljubav prema Allahu su bili stavljeni na ispit. Da li ti je draze dijete tvoje od Allaha, da li mozes i ono sto ti je najdraze da zrtvujes u Moje ime? Allah je htio da ispita njegovu ljubav, a i danas je nasa ljubav prema Allahu stavljena na ispit.

Ako nisi u stanju da bila sta zrvujes u ime Allaha, da zrtvujes kurbana, da zrtvujes materijalna sredstva, da zrtvujes svoje slobodno vrijeme radi islama, da zrtvujes komfor i udobnost koju uzivas, da zrtvujes ako treba i svoj zivot znaj da si pao na ispitu. Ibrahim a.s., nije. On je polozio svoj ispit, mada je odgadjao s izvrsenjem Allahove odredbe, jer ko je spreman svom djetetu da oduzme zivot. Kada bi roditelji mogli da biraju zasigurno bi izabrali da oni umru, a njihova djeca da zive, a kako li je tek podici ruku na svoje dijete i usmrtiti ga. Zrtva koju mi prinosimo Allahu u liku kurbana je vid nase zahvalnosti i nase bogobojaznosti, gdje mi samo kazemo: “Culi smo i pokoravamo se.”

Zatim pored pokornosti koju mi izrazavamo dok koljemo kurban naglasicemo jos jednu svrhu klanja kurbana, a to je uspostavljanje harmonije u medjuljudskim odnosima. Mi dobro znamo da kada koljemo kurban da jednu trecinu mesa treba da podijelimo siromasima, drugu trecinu prijateljima, rodjacima, i komsijama bez obzira bili muslimani ili ne, a trecu trecinu mozemo za sebe zadrzati. Putem kurbana se mogu mnogi nesporazumi izgladiti, jer koliko se ljudi pomire samo zato sto mu je ovaj donio dio kurbana, a isto tako koliko li samo nevoljnika i siromaha okuse taj dan mesa kojeg ne mogu sami sobom kupiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2005, 22:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Aurora Aurea je napisao:
[color=darkblue]Dženita,

Citiraj:
Ja uvažavam svačije pravo da poštuje šta god hoće, ali ne uvažavam i ne priznajem ono što mi Srce kazuje da je lažna vera, manjkava vera.

Tvoje te srce laze, a ne druge religije.

Citiraj:
Nisi u pravu kad kažeš da verujemo u jednoga, istoga Boga. Mi istinski hrišćani verujemo u Boga, a vi muslimani verujete u nekakvog Allaha, nekakvu Muhamedovu izmišljotinu, nekakve onostrane vampire koji su glumili 'Boga' javljajući se ovom. Naš Bog je Ljubav, Svetost, Mir, Pravednost, a vaš je mnogo gadan neki tip: stalno preti s pakao, poziva na pljačke, ubijanja, pustošenja, prinošenja krvnih žrtvi,...

Allah dz.s. na arapskom znaci Bog (vidim koliko si pismena dusica :) )
Musliman kao i svaki drugi covjek ima pravo da se brani i uzvrati kad je napadnut, a nikad prvi da pocne. Preporucujem toplo citanje Kur`ana, ali tu moras da imas dobru i jaku koncentraciju da bi razumio, inace ne vrijedi.

Citiraj:
Nemoj da me 'plašiš' sa tim džinovima, ...

Nije dzinovima vec dzinnima..bicima stvorenim od vatre, stvorio ih Bog.

Citiraj:
Ja sam mislio da su to bića samo iz bajke. Mi hrišćani učimo da djavole nije stvorio Bog, već su to dobri andjeli koji su se odmetnuli od Boga, zapostavili posmatračku službu nad čovekom, i uzeli da grade nekakvo svoje carstvo, carstvo pustoši i laži. Neki od njih su objavili i Kuran.

Sejtana ili sotonu kako hoces je stvorio Allah kao i ostale dzinne i andjele / meleke da mu se klanjaju. Iblis ili al-Shaitaan se zove na arapskom.
Iblīs (Arapski إبليس)

Iblis je bio dzinn i nije htio da poslusa Allaha. dz.s. kad je On rekao da se poklone Ademu. a.s. (Adam kod vas) jer je on stvoren bio od zemlje i ilovace a Iblis od vatre. Allah je onda bacio Svoje prokletstvo i srdzbu na njega. Kasnije je poslan na zemlju sa Ademom i Havom (Adam i Eva) zato sto ih je naveo na zlo.
Dzinne i ljude zavodi u smutnju i grijeh sve do sudnjeg dana.
Njih zavodi svojim saputom isto zvano vesvese sejtanove dajuci im gresne misli i ideje.
On ce na kraju biti bacen u dzehennem (pakao) zbog skretanja i pokusaja ljudi sa pravog puta.
Tako da i islam i kriscanstvo se slazu da svako zlo potice od sejtana /djavola...

Niko nije objavio casni Kur`an sem Allaha dz.s. To ti je isto kao da si rekao da je Bibliju napisao sotona (premda je vec mijenjana 1000 puta, pise je kako kome pase i kako ko hoce)

Citiraj:
Od magijskih uticaja nas hrišćane čuva Bog i život u Bogu.

Nije ni to tacno, i vi mozete kao i mi muslimani stradati od sihira. Bog cini i cuva i ukazuje na pravi put onog koga on hoce.

Citiraj:
To što neke hodže rade sa džinima ništa nije čudno: i Muhamed je radio sa njima i bio vodjen od njih. Da nije tako ne bi onoliki politički uticaj ostvario.

To nisu hodze, vec sihribazi (crna magija)
Muhammed je vodjen svojom vjerom u jednog Boga...a ne djavlima, zalosno je samo sto toliko kaljas islam, pa svak normalan bilo koje vjere vidi sta pokusavas, zalosno ali eto...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2005, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Педофилко Мухамед је пљачкао караване у стилу најобичнијег мафијаша. Опљачкани плен је, по његовим речима, припадао његовом паганском богу-полумесецу, и посланику тог паганског бога, тј. њему. Тако је мафиозо-педофилко Мухамед лепо узимао део од свега опљачканог по Арабији, и само показао свима који имају иприколко можданих ћелија да је био најобичнији преварант.

На сличан начин се и гуруи којекаквих других секти богате и дан данас. Није узалуд онај замлада изјавио: "ако хоћеш да се обогатиш, оснуј своју секту". Како је било у доба педофилка, тако је и дан данас... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2005, 17:55 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
pa ti covjece nemas pojma o drugim religijama. jer treba da ti navodim kako su hricsani ubijali u ime Boga i spaljivali i mucili.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2005, 17:58 
staromodan
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Нажалост, у свом слепилу основне ствари ниси у стању да видиш:

1. Није у 2. него у 1. Књизи Самуиловој
2. Познато је да су многи гршеници позивани у Божју службу (Мојсије је био убица, Савле прогонитељ Хришћана, итд..) АЛИ НАКОН ПРЕЛАСКА У СЛУЖБУ БИЛИ СУ УЗОР МОРАЛА !!! Да ли је ЛАЖНИ пророк Мухамед показао било какву промену свог карактера и морала након што му се "неко јавио" а жена убедила да је то "од бога" ?

Ко има очи нека види, ко има уши нека чује. :roll:

kad kaze uzor morala nakon obracenja, jer to mislis na svece poput save koji je takodje rezao usi, i ubijao. ili mislis na lopovluk medju "obracenim svestenicima pozvani u sluzbu Boziju" koji vrse sodomiju u crkvi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2005, 20:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
pa ti covjece nemas pojma o drugim religijama. jer treba da ti navodim kako su hricsani ubijali u ime Boga i spaljivali i mucili.
Може. Само пази... немој Православним да качиш римокатоличке глупости. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2005, 21:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Znas sta Maran Ata, pazi kome govoris da je pedofil, znas? Tvoje srce je pogano i prljavo, cim tako govoris, vidi se da si pun mrznje i da si zaslijepljen istim. Tebe je prokleti sejtan zaslijepio, ucinio ti dunjaluk lijepim, unio pakost i mrznju u tvoje srce. Znaj da prokleti sejtan kola covjekovim tijelom kao sto krv kola tvojim tijelom. On ti sapuce i nagovara te na sirk i grijehe. Nemas ti pojma o Islamu, kad procitas cijeli Kur` an casni i skontas onda se javi, ok? Ne znam odkuda si pokupio tu svoju informaciju, sa nekih propagandnih televizija ili sta?! Nije me ni briga. Ja znam za sebe, da sam ja ciste savijesti, da nisam nikad nikog dirnula prva, sto se kaze mrava zgazila nisam, a za tebe niti znam niti me briga. Svak ce za sebe i svoja dijela odgovarati. Na ignore si kod mene...

Poslednji put menjao aisha dana 25 Nov 2005, 23:05, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2005, 22:04 
staromodan
Korisnikov avatar

hehhe nemoj pravoslavne, sta je savo radio. aaa to ne znas

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 91 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]