banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 06:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Nov 2005, 11:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
preuzeto sa blog.hr

Razne prirodne katastrofe zadnjih godina su me navele da još jednom ustvrdim da ne volim religije. Da li zbog medijske hajke, brzine informacija.... prirodne katastrofe su prava prilika da na vidjelo isplivaju vjerski fanatici.

Katastrofa New Orleansa je doprinijela da se izvuku citati iz Kur'ana... to je Allahov znak/kazna, whatever. Kršćani su opet u tome vidjeli kaznu za homoseksualizam i abortuse... New Orleans je posthumno postao Sodoma.

Često mi se razmišljanja o religijama motaju po glavi, ali se nikada nisam odlučila da pišem o tome. Do sada.

Religija je opijum za narod

Ja sam odgojena u katoličkoj porodici... Prošla sam i krštenje i prvu pričest i krizmu. Tada sam bila presretna. Išla sam redovno na vjeronauk... čitala bibliju... bila sam zainteresovana za tematiku, a i rat je bio, pa mi je to dolazilo kao izlazak. Enivejz, sve je išlo dobro dok sam šutila i slušala šta se priča. Problemi su nastali kada sam počela da postavljam pitanja.

Stvari su kulminirale kada sam 1995. u jednoj knjizi pročitala da je (karikiram) neki crkveni sabor donio odluku da se proglasi "Marijino uznesenje na nebo" tek nekada 1800-ih. Pitala sam zašto? Dobila sam objašnjenje da su to crkvene dogme i da ih se ne treba preispitivati. Kako to nije bio adekvatan odgovor... Prokomentarisala sam da je to obmana naroda, jer većina katoličkog puka pojma nema za takve stvari. Tada sam zamoljena da ne dolazim, ako nemam namjeru da vjerujem...

Nisam više odlazila na vjeronauk.

Ipak se okreće!

I okreće se, zar ne... Mnogi životi su pali za tu ideju. Jer koliko god suzbijali istinu, ona mora izaći na vidjelo. Ne sporim da su religije odigrale jednu bitnu ulogu u stvaranju civilizacije ovakvom kakva je sada, ali se moram zapitati šta bi se desilo da smo se prestali bojati boga prije 2000 godina?
Imam osjećaj da religije koče razvoj... ustvari ja smatram da religije koče razvoj. Savršeno je normalno presaditi srce... Čovjek umire, izvade mu staro srce, a unutra stave novo. Međutim kloniranje i sve oko kloniranja je igranje Boga.

Bog je babaroga

- Religija je odlična stvar za držanje običnih ljudi tihim (Religion is excellent stuff for keeping common people quiet)
- Napoleon

A kako ih zadržavaju.... pa horor pričama. Jer ako se malo odmaknete od same poente vjere i pročitate Bibliju ili Kur'an, vidjećete da je Bog tu jedan "Mean son of a bitch". Priče o patnjama, kažnjavanjima... Ako ne uradš to-i-to, kukala ti majka šta će ti se desiti... Ako ne vjeruješ u Boga, desiće ti se nešto strašno... Mene su kao dijete plašili u fazonu: Ako ne budeš slušala, kazniće te Bog. Bog je za mene bio babaroga.

"Is God willing to prevent evil, but not able? Then he is not omnipotent.
Is he able, but not willing? Then he is malevolent.
Is he both able and willing? Then whence cometh evil?
Is he neither able nor willing? Then why call him God?"

- Epicurus

Mrzim one homoseksualce

To je prije dvije godine u mojoj kući rekla mamina crkvena jaranica/komšinica, koja je trećeredica... ili kako se to već zove. Ona prije nedjeljne mise moli krunicu sa kongregacijom. Pitala sam je da li će tu svoju izjavu ispovjediti kada ode kod svećenika. Pogledala me sa upitnikom iznad glave...
Mrziti nije kršćanski, dodala sam... Ali homoseksualizam je grijeh, odgovorila je. Seks prije braka je također grijeh, mrzite li sve ljude koji su imali seksualne odnose prije braka? Mama me oštro pogledala, pa sam izašla iz prostorije bez odgovora. Koliko vjernici uopšte poznaju svoju vjeru? Da li je ta gospođe znala da je Marija otišla na nebo prije nekih 200 godina? Šta bi se desilo kada bi svi počeli da postavljaju pitanja, da traže objašnjenja, umjesto da slijepo prate ideju. Da li bi se sistem religija raspao?

Međureligijski odnosi

Šta je sa Hindusima, budistima, šintoistima... sa ostalim religijama Azije, Afrike, Južne Amerike. Oni su osuđeni na vječno prokletstvo ili šta... Islam, Kršćanstvo i Judaizam trpam u jedan koš... jer su se razvili iz jedne te iste stvari. Kako to da je pola svijeta upravu, a pola nije. Dal' je moguće da svi na svijetu griješe?

Hoću da budem vjernik

Tako bi nekada voljela da vjerujem u Boga... Da prihvatam stvari "zdravo za gotovo", da sranja u svijetu, glad, smrt i patnju objasnim krilaticom "God works in mysterious ways". Ali, jednostavno mi moja logika ne dozvoljava. Ponekad odlučim da vjerujem. Međutim moj razum nastavlja da postavlja pitanja, da sumnja i preispituje... A to nije vjera, to je grijeh.

Dakle, sta mislite? Dal' je religija stvarno "opijum" za narod?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2005, 12:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ovo je samo još jedna u nizu osoba koje su frustrirane religijskim učenjima, ovde mislim na učenja vjerskih zajednica jer je to za mene religija, dok je duhovnost nešto drugo.

Frustrirane su time što ne smiju postavljati pitanja, što dosta toga moraju uzimati zdravo za gotovo bez preispitivanja, što su im usađeni pogrešni pogledi na Boga ili su oni sami stekli pogrešne poglede čitajući svete spise, npr. dosta ljudi koji čita svete spise nema takav pogled na Boga kao na nekoga ko samo gleda ko će zgriješiti da ga kazni, dok neki nažalost steknu takvu predstavu o Bogu.

Ovde sam ranije otvorio temu koja se otprilike zove "slijepa vjera, dobra ili ne" o tome da li stvari trebamo samo uzimati zdravo za gotovo i tu stati, ili trebamo težiti ličnoj spoznaji (potvrdi ili demnatu) o svim stvarima koje su nam date i u koje vjerujemo.

Davno sam primjetio na forumima da su ovakve osobe kojih ima dosta i koje imaju i volje za duhovni razvoj (tako bi nekada voljela da vjerujem u Boga...) odbijene od duhovnog razvoja, i to najviše, koje li ironije, upravo "zaslugom" velikih vjerskih zajednica, njihovih dogmi, pogleda, (ne)razmišljanja, ophođenja sa narodom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2005, 13:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
u pravu si.. pricam iz licnog iskustva..

Citiraj:
Davno sam primjetio na forumima da su ovakve osobe kojih ima dosta i koje imaju i volje za duhovni razvoj (tako bi nekada voljela da vjerujem u Boga...) odbijene od duhovnog razvoja, i to najviše, koje li ironije, upravo "zaslugom" velikih vjerskih zajednica, njihovih dogmi, pogleda, (ne)razmišljanja, ophođenja sa narodom

Postavlja se pitanje, zbog cega je to tako?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2005, 00:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
cosma je napisao:

Vjerovatno zbog toga sto mnogo ljudi u svojoj sebicnosti i ogranicenosti tumace vjeru onako kako to njima odgovara.

Neki koriste vjeru da bi manipulisali drugima i postigli nekakvu licnu korist. Bilo da je to postovanje drugih ljudi, bilo da je u pitanju finansijska dobit. A ne dobijaju nista.

Nekima je "vjera" izuzetno pogodna za ispoljavanje predrasuda i mrznje prema drugacijima. Zaboravljajuci pri tome na sebe i krhkost sopstvenog zivota.

Eh, vjernici i "vjernici"...svima nam je umrijeti.Cula sam za mnoge vjere ali nisam cula da postoji vise od jednog Pakla i Raja.Ne postoje velike razlike medju vjerama, ali postoje ogromne razlike medju ljudima i njihovim interpretacijama Bozije rijeci i njenog znacenja. Onaj koji zaista vjeruje ne busa se u prsa i oprezan je i u djelima i rijecima, jer je svjestan svoje nesavrsenosti i grjesnosti.

Svaka iskljucivost iskljucuje vjerovanje. Tesko ces je pronaci kod predanih.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2005, 14:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
cosma je napisao:

Nisam shvatio na šta misliš, zbog čega se vjerske zajednice ponašaju tako da to ljude odbija od vjere, ili zbog čega to ljude odbija od vjere?

Nekoga može od duhovnosti odbiti to što vidi kako se vjerske zajednice (oličene u njihovom sveštenstvu i pripadnicima te crkve) ponašaju, ali mu niko ne brani da sam pročita Sveto Pismo i to uporedi sa ponašanjem vjerskih zajednica, i da onda vidi da li je problem u svetim spisima ili u vjerskim zajednicama. A koliko sam ja vidio ljudi samo vide šta rade vjerske zajednice i onda izvuku generalizovano mišljenje da je cijeli koncept vjere i duhovnosti pogrešan, i zaključe da mora biti da i sveti spisi dozvoljavaju to loše ponašanje vjerskih zajednica jer im je teško povjerovati da crkve mogu otvoreno da krše učenje svetih spisa. A mogu. I to rade. To rade u nesagledivo velikoj mjeri. Što opet govori to koliko je narod opijen (tu je tačno ono "religija je opijum za narod"). Zašto pravoslavna crkva ne potencira svojim sljedbenicima da čitaju i iščitavaju Sveto Pismo? Već to im je veliki grijeh, kad se zna šta je Sveto Pismo i šta u njemu piše o njegovom čitanju, proučavanju. Ne plaše li se oni možda šta bi ljudi tu mogli da vide? Ne plaše li se da bi ljudi postavljali pitanje da im se opravda dogma o "svecima na nebu kojima mi moramo da se molimo da bi se oni molili za nas" kad u Svetom Pismu jasno stoji da je samo Isus Hrist posrednik između Boga i ljudi, i da je Isus Hrist učio ljude molitvi "Oče naš", znači molitvi upućenoj direktno Ocu a ne molitvu nekim "posrednicima", jer je rečeno da je samo Isus Hrist posrednik?!?

Ovo je samo jedan primjer kontradikcije ponašanja crkve i učenja Svetog Pisma, na drugim temama smo ih iznosili još, ovo nije tema o tome.

Poenta je da ljudi koje od duhovnosti odbija ponašanje vjerskih zajednica trebaju sami da uzmu i čitaju svete spise, i da to uporede sa ponašanjem vjerskih zajednica. A ne da kad vide nekog lošeg sveštenika pričaju kako je Sveto Pismo loše.

To je jedno.

Drugo, mnogim ljudima smeta i ono što vjerske zajednice uče a zaista se i nalazi u svetim spisima. Ali tu je stvar samo u tome da ljudima ne odgovaraju moralne norme i kodeksi ponašanja koji su navedeni u svetim spisima. Oni bi rado radili ono što se u svetim spisima osuđuje. Pa zato galame na svete spise i kažu: "ma kako se tamo neki bog usuđuje da meni zabrani ovo i ono...da je on dobar on bi mi sve dozvolio...zašto je zabranio ovo ili ono kad to meni djeluje dobro...sram ga bilo...".

Ne treba zaboraviti da mi sve i da zanemarimo Boga i njegove zakone stalno živimo pod propisima, pod tim "to smiješ a to ne smiješ uraditi...ako uradiš to i to bićeš kažnjen tako i tako". Kad smo mali stalno živimo pod tim režimom od roditelja, a kasnije smo stalno pod tim režimom od strane državnih zakona i propisa. Sve je regulisano i za prekšaje su određene odgovarajuće kazne, pa čak negdje i smrtne kazne.

Po čemu se od toga razlikuju Božiji zakoni? Šta tačno u njima smeta ljudima? Koji zakon? Koja odredba?

Ako neko hoće da na to ovde odgovori neka odgovori, ali neka prije svega odgovori sebi na to pitanje, pa neka se onda upita zašto mu se ne sviđa određeni Božiji zakon, i da li je tu problem u tom zakonu ili u toj osobi.

Božiji zakon kaže "ne ubij". A i ljudski zakon kaže "ne ubij".

Božiji zakon kaže "ne kradi". A i ljudski zakon kaže "ne kradi".

Božiji zakon kaže "ne laži". Ljudski zakon to ne kaže mada ima procedure za klevetu ali se to odnosi prvenstveno na javne istupe i slično, dok se ljudi masovno lažu, čak i na/sa najvišeg državnog nivoa. A nesumnjivo je da društvo u cjelini mnogo pati od laži koja se susreće na svakom koraku, i da bi društvo mnogo profitiralo od iskrenosti. Tako da je jasno da je Božiji zakon "ne laži" sasvim dobar.

Božiji zakon kaže "ne čini preljubu". Ljudski zakon to ne kaže, preljube ima na svakom koraku, i lično mislim da je ima mnogo više nego što smo svjesni, da cvjeta. Treba li objašnjavati da je Božiji zakon "ne čini preljubu" sasvim dobar, zdravorazumski, logičan, na mjestu? Jel' se neko ne slaže?

Božij zakon govori i protiv psovki i bilo kakavog pogrdnog izražavanja. Da li je taj zakon pogrešan? A koliko ste čuli "vjernika" i onih koji slave slave, božiće i uskrse da psuju i da se pogrdno izražavaju, a ovamo se zalažu za tradiciju i vjeru?

Božiji zakon govori i protiv tetovaže i pirsinga, što je sigurno razlog zašto se mnogim ljudima Božiji zakon neće svidjeti.

Božiji zakon govori protiv opijanja i protiv junačenja u piću tipa "ja sam popio toliko i toliko...mogu popiti više od tebe..." a što znamo da se radi od strane mnogih "faca" koji kad se nađu prepričavaju koliko su prethodnu noć popili.

Itd.

Ono što po mom zapažanju ljudima možda najviše smeta kod Božijih zakona su oni zakoni koji su vezani za seksualnost, jer seksualnost upravlja ovim svijetom, oko nje se sve vrti, dovoljno je pogledati najobični TV program pa vidjeti da je sve u "bojama" seksualnosti, da se čak i najobičnija pasta za zube reklamira golišam djevojkama i seksualnim aluzijama, da ne govorim o stvarima koje se sve više pojavljuje u serijama i filmovima, da ne govorim o bilbordima u gradu, o koricama za najobičnije školske sveske i ostalom. Ljudi su danas učeni da je promiskuitet dobar, poželjan, cool, in, moderan. To se vidi i na tome da mnogi "veličinu" neke "face" vide u tome koliko je djevojaka provukao kroz krevet, i obrnuto važi za djevojke. A tu su i preljube. To je i veliki porast popularizacije homeseksualnosti u čiju svrhu se čak prave popularne i nagrađivane humoristične serije i svašta nešto, pa se sada pod uticajem opštih medija i nove atmosfere koja se stvara osobe koje osuđuju homoseksualnost smatraju "nastranim".

A Božiji zakon govori protiv promiskuiteta, preljube, homoseksualnosti.
Tu leži razlog zašto se mnogima ne sviđaju Božiji zakoni, pa ide ono: "ma kako se tamo neki bog usuđuje da meni zabrani ovo i ono...da je on dobar on bi mi sve dozvolio...zašto je zabranio ovo ili ono kad to meni djeluje dobro...sram ga bilo...".

Da rezimiram, ljudi koji nisu nešto upoznati sa vjerom na nju gledaju negativno ili zato što vide kako se vjerske zajednice ponašaju pa im se to ne svidi, a ne čitaju Sveto Pismo da sami vide šta tu piše, ili im se ne sviđaju Božiji zakoni jer im zabranjuju nešto što im je milo i čega ne žele da se odreknu, kao što se nekima ne sviđa ljudski zakon o zabrani pušenja u javnim institucijama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 23:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
prijatelju koji je otvorio ovu temu: Iskreno mi je zao sto smi mi hriscani veoma cesto podizali prepreke za duhovne tragaoce kroz nasu uskogrudost, kroz neuspjehe da premostimo rasne, kulturne i drustvene barijere kao i zbog naseg nedostatka ljubavi i prihvatanja. Iskreno mi je zao. Molim te nemoj okrivljavati Isusa zbog naseg neuspjeha da zivimo po njegovim ucenjima i primjeru. Trudicemo se da ubuduce budemo bolji, Bozjom pomoci. Moli se za nas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 13:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
Разне секте и јереси, као и лажна сатанистичка учења су довели до тога да је народ збуњен почне да поистовећује ПРАВОСЛАВЉЕ(ИСТИНУ БОХГА ЖИВОГА) са разним јеретички(латини и др.) и секташким(јеховини) лажним ђавољим учењем.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]