Ljubav prema Muhamedu, sallallahu alaihi we sellem
Hvala Allahu dz.s., Gospodaru svih svjetova i neka je salavat i selam na posljednjeg Allahova Poslanika Muhameda sallallahu alaihi we sellem, sa kojim je zapecacena misija poslanstva. Braco u islamu, podsjecam sebe i vas na cvrsto vjerovanje u: Allaha dz.s. i Njegova Poslanika Muhameda sallallahu alaihi we sellem, meleke, kitabe, poslanike i Sudnji dan, te na : Kelime-i-sehadet, namaz, post, zekat, hadz i dzihad. Podsjecam sebe i vas na takvaluk i ustrajanost na putu islama. Klonimo se svih zabranjenih stvari i natjecimo se u dobru! Budimo od onih koji se samo Allaha boje i koji se na plase klevete klevetnika!
Danasnja hutba je nastavak teme koju sam zapoceo proslog petka, a odnosi se na naseg Poslanika Muhameda sallallahu alaihi we sellem. Prije toga da nas ukratko upoznam sa najnovijim vijestima iz Cecenije, u kojoj malobrojni, slabo naoruzani, gladni i napaceni, ali nadasve odlucni muslimani vode borbu za ocuvanje svjetla islama i svoj opstanak. Da li ce Cecenija i siri prostor Kavkaza biti prostor sa kojeg ce doci vojska sa crnim zastavama, kojoj ce biti draza smrt od zivota, samo Allah zna. Hadisi Poslanika sallallahu alaihi we sellem govore o toj vojsci, a Allah dz.s. zna kome ce pripasti cast da bude vojnik ili komandant te vojske!
Prije devet dana je dvadesetogodisnja Cecenka, usprkosila cijelom svijetu, ali i postidila ummet, kada je svojom hrabroscu i odlucnoscu u akciji koju je izvela postigla sehadet. Naime, amidzicna komandanta Arebi Barajeva, po imenu Hava, je sa autom punim eksploziva provalila u bazu specijalnih ruskih snaga. Auto kojim je upravljala je eksplodiralo pri cemu je ubijeno 27 ruskih oficira i vojnika. Hava je Allah najbolje zna, pala kao sehid. Ovu lekciju ummet mora da nauci i nikada ne zaboravi. Hava Barajev, pod nadimkom "Mac sa hidzabom" je prije izvrsenja zadatka kazala: " Znam sta radim. Dzennet ima cijenu i ja se nadam da ce ovim njegova cijena biti placena." Svojim dzihadom Hava je porucila Rusima: "izlazite ili umrite!".
Naravno, u Ceceniji se vodi dzihad i nizu pobjede, dok ja i ti ovdje dozivljavamo nova ponizenja i sramote: kada djevojcice od 14 do 16 godina bjeze iz svojih kuca i prepustaju se kriminalnim grupama, kada golisava Bosnjakinja u Zagrebu pozira za Plejboj da bi time "otvorila oci" Bosnjakinjama i ohrabrila ih da i one krenu njenim stopama itd. Mi zivimo u gradu u kojem samo nakon cetiri i po godine od Dejtona kandidat sa liste SDP za opcinu ilidza (koji je na proslim opcinskim izborima bio treci na listi), Goran Kapor kaze: "Ja sam ovdje da ne dozvolim balijama da zaposjednu vjekovnu srpsku zamlju. Ja sam tu da to sprijecim i ako hoces bas da znas, moj zadatak je da nastavim da pravim Veliku Srbiju." i jos je dodao: "Zelim da vam kazem da se vi ovdje jos uvijek bojite Srba, a ja sam tu da vratim Srbe na njihova vijekovna ognjista i da se konacno oslobodimo Sandzaklija, Hercegovaca i Siptara. Ja cu u tome uspjeti." Goran nije nista novo kazao, nego je bio samo jedan od onih koji su naglas poceli razmisljati, ali je veci problem sto se tim rijecima suprotstvaio samo jedan covjek i samo jedan casopis. Kada bi na svaki napad na Bosnjake odgovaralo samo 1% Bosnjaka, to bi znacilo da bi svaki opozicioni magazin, casopis ili list bio sedmicno zatrpan sa najmanje po 20 000 reakcija i demanta.
Zapamtimo: cecenska djevojka je ubila 27 Rusa! Koliko je nas uspjelo izvuci zivu glavu iz agresije, a da nismo ni vidjeli 27 agresorskih vojnika, a kamoli da smo ih toliko pobili? Naprotiv, pouzdano znam da je mnogo nas koji nismo uspjeli ubiti ni 27 komaraca. Doduse, nase sestre, majke, supruge i kcerke suncajuci se na obalama rijeka i jezera izlazuci svoja tijela suncu i svakom insanu i hajvanu mozda i budu u prilici da napadnu pokojeg komarca koji bude napadao njihovo razgoliceno tijelo ili ih bude remetio u posljednjim "pripremama za dzehennem". To nam ne smeta i smatramo sasvim normalnom stvari, dok pokrivene djevojke svakodnevno bivaju uznemiravane od bosnjackog olosa, koji im nasilno skidaju mahrame sa glava i prijete.
Kratko nakon vijesti o operaciji koju je izvela Hava, komandant Ramadan Ahmadov je rekao:"Muskarci Cecenije koji sjede kod kuca i nista ne cine, ne mogu vise nikad pogledati u lica njihovih zena (od sramote). Neka se Allah dz,s, smiluje Havi".
Jedan ruski vojnik koji je presao na islam i odabrao ime Abdurrahman, jacajuci svoj iman, odlucio je na najbolji nacin pokazati svoju iskrenost u vjeri, time sto je sa autom, napunjenim eksplozivom, raznio jedan kontrolni punkt i Allah zna, pao kao sehid.
Protekle sedmice u Ceceniji je ubijeno 148 ruskih vojnika i tri oficira, dok je unisteno 7 transportera, 1 helokopter, 4 samohotke, i 9 kamiona. Predsjednik Rusije Putin je stavio ceceniju pod direktnu "predsjednicku upravu", kako on kaze "u neredne dvije-tri godine" dok se stanje u Ceceniji ne normalizira. Medjutim poruke ruske komande iz Cecenije su sasvim drugacije i govori se da ruski vojnici kojih je 270 000 trenutno u Ceceniji fakticki ne kontroliraju nista u pravom smislu rijeci, te da ih diverzije Cecena raspamecuju i dovode u ocaj.
U hadisu koji prenosi Dzabir ibn Abdullah, Muhammed sallallahu alaihi we sellem kaze: "Dato mi je pet stvari koje nisu date nikome prije mene: potpomognut sam strahom (neprijatelja od mene) na udaljenosti od mjesec (hoda), zemlja mi je data mjestom za sedzdu i cistom pa gdje god nekog covjeka od moga ummeta zadesi namaz neka klanja, dozvoljen mi je ratni plijen koji nije bio dozvoljen nikome (od poslanika) prije mene, dat mi je sefaat (mogucnost zalaganja za vjernike) i svi poslanici su slati samo svom narodu, a ja sam poslat svim ljudima!" (Buharija)
Prema tome, Poslaniku sallallahu alaihi we sellem je dato ovih pet stvari koje predstavljaju posebnu pocast njemu, ali i njegovu ummetu. Neprijatelji islama su se njega bojali na udaljenosti mjesec hoda, jer je bio potpomognut sa uljevanjem straha u njihova srca. i njegovi ashabi, kao i casni i dosljedni sljedbenici njegova sunneta su ulijevali strah u neprijateljska srca na velikim udaljenostima i to je trajalo sve dok muslimani nisu uzeli za kiblu nesto drugo mimo Ka`be. Onada je nastupio period nase zajednicke slabosti, koju nam Poslanik sallallahu alaihi we sellem nagovjestava rijecima: "Gotovo da je doslo vrijeme u kojem ce na vas navaliti razni narodi, kao sto divljac navali na svoju zrtvu (cinjiu)." Upitase ashabi: "Hoce li nas u to vrijeme biti malo, o Allahov Poslanice?" Odgovori: "Ne, u to vrijeme ce vas biti puno, ali cete biti kao pjena na vodi. Allah ce iscupati strah iz srca vasih neprijatelja, a u vasa srca ce ubaciti vehen". Rekose: " A sta je to vehen, o Allahov poslanice? Rece: "Ljubav prema dunjaluku i strah od smrti!".
Da li se nalazimo u vremenu u kojem nam se neprijatelji unose u lice i ne plase se nasih reakcija, sto oznacava jedan od vidova nase slabosti? Naravno unosenje u lice mnogi Bosnjaci razumiju kao jos jedan u nizu zagrljaja sa onima koji su ih i ranije grlili toliko cvrsto da ih gotovo od "ljubavi" ne zadavise. Allahovu Posslaniiku i ummetu je icinjena zemlja cistom za klanjanje, tako da mu`mini ma gdje da se zadese moraju izvrsiti obavezi namaza. Prema tome namaz oznacava stalnu vezu roba sa Gospodarom i ta se veza ne smije prekinuti, jer prekidanjem te veze musliman gubi orijentaciju i rusi svoju gradjevinu islama. Jedna od pocasti koja je data Muhammedu sallallahu alaihi we sellem je i ta da kao jedan od dunjaluckih plodova dzihada bude i ratni plijen. Sefaat je pitanje kojim je odlikovan nas Poslanik kao i to sto je poslat svim ljudima kao Poslanik, onaj koji opominje i donosi radosne vijesti. Time se njegova poslanicka misija ne ogranicava na prostor, vrijeme i odredjenu etnicku skupinu, nego dobija svu svoju snagu i sirinu.
Gospodaru, pomozi mudzahidima Ceceije, uputi nas na pravi put, ucvrsti nase vjerovanjem ucini nas od onih koji slijede sunnet Muhammeda sallallahu alaihi we sellem i budi nam milostiv na Obecanom danu!
|