banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Jul 2025, 18:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Okt 2005, 23:05 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Okt 2005, 22:49
Jedan dan je došla našem efendiji (sejjidu) Resulullahu, sallallahu alejhi ve sellem, delegacija hrišćana iz Nerdžana. Nerdžan je jedan grad koji se nalazi između Hidžaza i Jemena. Ta delegacija se sastojala od šezdeset konjanika. Dvadeset četiri predstavnika te delegacije su bile jako ugledne vođe. Njihov govornik se zvao Abdulmesih. Jedan od njih, Ebulharis bin Alkama, je bio najučeniji od svih njih. On je proučavao u Jevanđelju (Indžilu) znake zadnjeg Poslanika (tj. Poslanika zadnjeg vremena). Ali, njegove aspiracije za ovosvjetskim položajima, i ambicije za slavom, mu nisu dozvolile da postane musliman. S obzirom da je bio jako čuven po svom znanju njega su i vladari poštovali i crkve slušale. Oni su došli u Medinu i, poslije ikindijskog namaza (molitva u kasno popodne), ušli u Poslanikovu džamiju (Mesdžid-i šerif). Oni su bili u svešteničkoj odjeći. Pošto je bilo vrijeme za njihovu molitvu oni su se tu počeli moliti. Resulullah sallallahu alejhi ve sellem je to odobrio, i rekao, “Pustite ih neka se mole.” Oni su se okrenuli prema Istoku i obavili svoju molitvu. Njihova tri predvodnika su vodila razgovor. Oni su nekad u svom razgovoru nekad nazivali Isa alejhisselama “bogom”, nekad “božijim sinom”, a nekad, “jednim od tri boga”. Oni su rekli da ga nazivaju “bogom” “zato što je on proživljavao mrtve, liječio bolesne, govorio o nepoznatom, pravio ptice od blata i u njih udisao život i puštao da odlete.” Oni su ga zvali “Božijim sinom” “zato što on nema oca”. Oni su rekli da je on je po njima bio “jedan od tri boga” zato što, “Sam bog upotrebljava izraze, kao na primjer, ‘Mi smo napravili,’ ‘Mi smo stvorili’. Da je on jedan, On bi rekao, ‘Ja sam napravio,’ ‘Ja sam stvorio.’” Resulullah sallallahu alejhi ve sellem ih je pozvao u islam. On je proučio nekoliko ajeti kerima. Oni nisu postali vjernici (tj. dobili iman). Oni su rekli, “Mi smo prije tebe vjerovali.” Resulullah sallallahu alejhi ve sellem je rekao, “Vi lažete! Ko kaže da Allah dželle-šanuhu ima sina on ne vjeruje.” Oni su rekli, “Ako on nije Allahov sin ko mu je onda otac?”

Resulullah sallallahu alejhi ve sellem je rekao, “Zar vi ne znate? Allah dželle-šanuhu nikad ne umire i sam sve održava u postojanju. Međutim, Isa alejhisselam je bio nepostojeći. I on će opet prestati postojati.”

Oni rekoše: “Da, mi to znamo.”

Resulullah: “Zar vi ne znate? Postoji ijedno mladunče koje nije kao otac?

Oni rekoše: “Svako mladunče je slično svom ocu. [Jagnje izgleda kao ovca].

Resulullah: “Zar vi ne znate? Naš Rabb (Allah dželle-šanuhu) sve stvara, raste, i održava. Isa alejhisselam nije ništa tako činio.”

Oni rekoše: “Ne, nije”.

Resulullah: “Zar naš Rabb nije stvorio Isa alejhisselama kako je htio?”

Oni rekoše: “Da, stvorio ga je”.

Resulullah: Naš Rabb ne jede i ne pije. U Njemu nema promjene. Da li vi i to, takođe, znate?

Oni rekoše: “Da, znamo”.

Resulullah: “Isa alejhisselam je imao majku. On je došao na ovaj svijet kao i svako drugo dijete. On je hranjen kao druga djeca. On je jeo i pio. Iz njega je izlazila nečist. Zar vi to ne znate?

Oni odgovoriše: “Da, znamo”.

Resulullah: “Kako će onda Isa alejhisselam biti onakav kakvim ga vi zamišljate?”

Oni su izvjesno vrijeme bili nijemi i nisu mogli odgovoriti. Oni su napokon rekli:

“O Muhammede alejhisselam! Zar ti nisi rekao da je Isa alejhisselam Allahova kelima (riječ) i Njegov duh (ruh)?”

Resulullah je odgovorio, “Jesam, rekao sam.”

Oni rekoše, “To je, onda, dovoljno za nas,” i ponovo zauzeše svoj tvrdoglavi stav.

U tom momentu je Allah dželle-šanuhu naredio (Resulullahu) da ih pozove na mubahele. Resulullah sallallahi alejhi ve sellem je rekao, “Ako mi ne vjerujete hajde da učinimo mubahele.” To jest, hajde da kažemo, “Neka Allah dželle-šanuhu prokune onog ko laže!” Ovo Allahovo naređenje je citirano u šezdeset prvom ajeti kerimu sure Al-i imran. Jedan od njih, po imenu Šerhabil, a kog su kolege zvale sejjid, ih je sazvao i rekao, “On ima sve kvalifikacije Poslanika. Ako prihvatimo mubahelu sigurno ćemo na sebe navući katastrofalnu kaznu koja neće upropastiti samo nas već i sve naše potomke!” Plašeći se mubahele oni su rekli, “O Muhammede, sallallahi alejhi ve sellem! Mi hoćemo da sa tobom ostanemo prijatelji. Daćemo ti sve što hoćeš. Daj nam jednog tvog pouzdanog ashaba da nam se pridruži u našem povratku kući i mi ćemo mu dati našu taksu.”

Naš Pejgamber sallallahu alejhi ve sellem je rekao, “Ja ću sa vama poslati jednu jako pouzdanu osobu.” Dok su ashabi kiram alejhimurridvan čekali u poslušnoj tišini, željni da saznaju ko će biti počašćen i uzdignut Pejgamberovim povjerenjem, Resulullah, sallallahi alejhi ve sellem je naredio, “O Eba Ubejde, ustani! On je rekao, “Ovaj je emin u mom ummetu (najpouzdaniji među mojim sljedbenicima)”, i poslao ga je sa njima.

Mirovni sporazum je potpisan sa sljedećim uslovima: Oni će svake godine dati dvije hiljade kompleta odjeće. Jednu hiljadu će dati u (arapskom) mjesecu Redžebu a drugu u mjesecu Saferu. Svakom kompletu će biti dodato četrdeset dirhema (135 grama) srebra. Izvjesno vrijeme kasnije su Abdulmesih, njihov vođa, i Šerhabil, njihov sejjid, postali muslimani i bili su počašćeni da služe Resulullaha sallallahu alejhi ve sellem.

Biblija (Kitab-i Mukaddes), koju su hrišćani preveli na sve jezike svijeta, i koju šire po cijelom svijetu, u sebi sadrži sljedeće riječi: “Čuj Izraelu! Gospod je Bog naš Naš jedini Gospod!” (Ponovljeni zakon 6, 4); “I neka ove riječi koje ti ja zapovijedam danas budu u srcu tvom. I često ih napominji sinovima svojijem, i govori o njima kad sjediš u kući svojoj i kad ideš putem, kad ležiš i kad ustaješ!” (Ponovljeni zakon 6, 6-7)

“Ja sam Gospod, i nema drugog, osim mene nema boga; opasah te premda me ne znaš. Da bi poznali od istoka sunčanog i od zapada da nema drugog osim mene; ja sam Gospod i nema drugog.” (Izaija 45, 5-6)

“Pogledajte u mene, i spasićete se svi krajevi zemaljski; jer sam ja Bog, i nema drugog!” (Izaija 45, 22)

“Pamtite šta je bilo od starine; jer sam ja Bog, i nema drugog boga, iniko nije kao ja!” (Izaija 46, 9)

Sveta knjiga hrišćana kaže, “Allah je jedan. Niko Mu nije ravan.” Oni poriču i osporavaju svoju ličnu knjigu. Da im Allah dželle-šanuhu dadne mudrost i pamet! Da ih blagoslovi da shvate istinu i da prestanu i sebe zavaravati i druge zavoditi!

[Ovo poglavlje je prevod devedeset drugog poglavlja iz prvog dijela knjige Se’adet-i ebedijje koja je na turskom jeziku.]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2005, 23:06 
Početnik
Početnik

ISA alejhisselam JE POSLANIK, ON SE NE MOŽE OBOŽAVATI

Veliki alim islama, imam Fahruddin Razi rahmetullahi alejh [preselio na onaj svijet 606/1209. godine u Hiratu], autor knjige Tefsir-i kebir i drugih vrlo dragocjenih knjiga, je ovako napisao u svom tumačenju (tefsiru) šezdeset prvog ajeti kerima sure Al-i Imran:

Ja sam bio u gradu Harazmu. Čuo sam da je u grad došao jedan sveštenik koji je pokušao da tu, u gradu, širi hrišćanstvo. Ja sam otišao da ga vidim. Mi smo počeli da razgovaramo. On me je upitao, “Kakav ti imaš dokaz da je Muhammed alejhisselam bio Poslanik. Ja sam mu ovako odgovorio:

Fahruddin Razi: Kao što nam je saopšteno da su Musa, Isa, i drugi Poslanici, alejhimusselam, demonstrirali natprirodna čuda (mudžize) tako smo isto čuli, i čitali, o harikama i mu’džizama (čudima) Muhammeda alejhisselam. To su vijesti koje su nam jednoglasno (tevaturom) saopštene. Mi smo slobodni da ove jednoglasne izvještaje ili prihvatimo ili odbijemo. Ako ih odbijemo i kažemo da manifestacija čuda ne znači poslanstvo onda moramo, takođe, ne vjerovati i u druge Poslanike. Ako pak priznamo da su izvještaji koji su nam jednoglasno (tevaturom) saopšteni tačni, i da je osoba koja je učinila čuda Poslanik, onda moramo vjerovati da je i Muhammed alejhisselam takođe Poslanik jer je i Muhammed alejhisselam činio čuda. Izvještaji o tim čudima su nam’ jednoglasno preneseni (tevatur), prema tome, oni moraju biti pouzdani. Pošto ti vjeruješ druge Poslanike zato što su oni činili čuda - što nam je takođe jednoglasno (tevaturom) saopšteno - onda moraš vjerovati da je i Muhammed alejhisselam takođe Poslanik.

Sveštenik: Ja vjerujem da je Isa alejhisselam bog (ilah) a ne Pejgamber (Poslanik).

[Tanrı, ma’bûd demekdir. Tapılan şeylerin hepsine tanrı denir.Značenje riječi “bog” je ma’bud. Sve što se obožava (kipovi, pare, položaj, ...) je bog. Allahovo dželle-šanuhu ime je Allah a ne bog. Nema boga osim Allaha. Nije ispravno, odvratno je i ogavno upotrebljavati riječ bog umjesto riječi Allah.]

Fahruddin Razi: Mi sada govorimo o Poslanstvu. Mi trebamo, prije nego što se upustimo u razgovor o božanstvenosti, prvo biti načisto šta znači poslanstvo (ili nubuvvet). Šta više, tvoja tvrdnja da je Isa alejhisselam ilah je potpuno pogrešna. Ilah, bog, vječno postoji. Materije, predmeti, i stvari, koje zauzimaju prostor, ne mogu biti bogovi. Isa alejhisselam je bio tijelo, ljudsko biće. On je stvoren iz nepostojanja (ničega). Njega su, po tebi, ubili. On je prvo bio dijete. Kasnije je odrastao. On je jeo i pio. On je razgovarao, kao što mi sada razgovaramo. On je išao u krevet, spavao, budio se, i hodao. Njemu su, da bi mogao živjeti, kao i svakom drugom čovjeku bile potrebne mnoge stvari. Je li ikada moguće da Gani (onaj koji ima sve, onaj kome ništa ne treba) bude neko kome je nešto potrebno? Može li nešto što je stvoreno iz ništa vječno postojati?

Ti kažeš da je Isa alejhisselam pobjegao, i da se sakrio, ali su ga jevreji uhvatili i raspeli. Ti kažeš da je tada Isa alejhisselam bio jako tužan. Ti kažeš da je on na svaki način tražio izlaz iz ove nevolje. Da je on bio ilah i da je u njega ušao jedan ilahov dio zar se on ne bi zaštitio od jevreja? Zar ih on ne bi uništio? Zašto je on bio tužan? Zašto je tražio mjesto da se sakrije? Allaha mi, kada čujem ovakve paradoksne riječi one me zaprepaste. Je li moguće da iko, ko ima razuma, kaže i vjeruje ovakve riječi. Razum svjedoči da su te riječi laž.

Ti kažeš tri stvari:

1 - Ti tvrdiš da je on tjelesni ilah (bog) koji se može očima vidjeti. Reći da je Isa alejhisselam ilah, ili otjelovljeni ilah svjetova (alema) znači da su jevreji ubili ilaha (boga) alema, jer ti vjeruješ da su ga oni ubili. U tom slučaju bi svjetovi ostali bez ilaha (boga) što je nemoguće. Šta više, je li moguće da je bog svjetova (ilah alema) slabić kog su jevreji uhvatili i nepravedno ubili?

Druga činjenica, koja je dobro poznata (tevatur), je, da je Isa alejhisselam volio poslušnost (ta’at) i da je obilno obožavao Allaha dželle-šanuhu. Da je Isa alejhisselam bio ilah (bog) on ne bi ibadetio (bogoslužio) i volio poslušnost. Jer, bog nikada ne obožava sebe. [Nasuprot, njega drugi obožavaju]. Ovo je još jedan dokaz koji nam pokazuje da sveštenik nije u pravu.

2 - Ti tvrdiš da je ilah (bog) potpuno ušao u njega (hulul), te da je on, prema tome, Božiji sin. Ovakvo vjerovanje je pogrešno. Ilah (bog) ne može biti predmet i artibut. Nemoguće je da ilah uđe u predmet. Kada bi ilah bio predmet on bi ušao u drugi predmet. Kada nešto uđe u predmet ono postaje predmet. Komponente dva predmeta se izmiješaju. A to bi značilo da se bog dijeli na komade. Kada bi ilah (bog) bio atribut (sifat, araz) njemu bi bilo potrebno mjesto i boravište, što bi opet značilo da ilahu (bogu) nešto treba. Onaj kome nešto treba nije ilah. [Zašto bi ilah ušao u Isa alejhisselama? Ulazak bez razloga je “tedžrih-un bi-la muradždžeh”, što je nemoguće. To smo objasnili kada smo govorili o Allahovom dželle-šanuhu jedinstvu.]

3 - Ti kažeš da on nije ilah već da je u njega ušao jedan dio ilaha i nastanio se u njemu. Ako je dio za koji predpostavljamo da je ušao u njega, dio ilaha, onda je ilah s izlaskom te komponente, morao potpuno izgubiti svoj kapacitet ilahluka (božanstvenosti). Ako taj dio nije bio potreban bogu - da on bude bog - on nije mogao ni biti dio boga. Prema tome, ilah u njega nije ušao.

Imaš li ti kakav drugi dokaz da je Isa alejhisselam ilah?

Sveštenik: On je ilah zato što je oživljavao mrtve, liječio urođeno slijepe i gubavce. Ovakve stvari može samo ilah činiti.

Fahrudin Razi: Možeš li se reći, kada nema dokaza za postojanje nečega, da to ne postoji? Ako kažeš da nedostatak dokaza dokazuje nepostojanje nečega - čije bi se postojanje, inače, zaključilo iz dokaza - ti nam tim kažeš da stvaralac vasione nije postojao u vječnoj prošlosti (ezelu), to jest, prije stvaranja vasione. Ovakav zaključak je sigurno, potpuno neispravan jer je svemir (to jest, sva stvorenja) dokaz za postojanje stvaraoca.

Ako kažeš da nedostatak dokaza sam po sebi ne mora značiti nepostojanje stvari, čije se postojanje treba zaključiti na osnovu dokaza, ti tim priznaješ postojanje stvaraoca u vječnosti, prije nego što su stvorenja i postojala. S druge strane, ako kažeš da je ilah ušao u Isa alejhisselama u vječnoj prošlosti (ezelu), dok je on bio nepostojeći, ti moraš imati dokaz da to dokažeš. U suprotnom, ti to usvajaš bez dokaza jer je Isa alejhisselam kasnije stvoren. Njegovo nepostojanje u vječnosti nam pokazuje nepostojanje dokaza. Pošto ti bez dokaza vjeruješ da je bog ušao u njega kako znaš da on nije ušao i u mene, i u tebe, i u životinje, i u biljke i u kamenje? Zašto ne vjeruješ bez dokaza da je on ušao i u ove stvari?

Sveštenik: Očigledno je da je ilah ušao u Isa alejhisselama a ne u tebe, u mene, i druge stvari. On je pravio čuda (mu’džize). Ja, ti, i te druge stvari, ne možemo činiti ove neobične stvari. Iz ovoga se razumije da je ilah ušao u Isa alejhisselama i ni u kog drugog.

Fahrudin Razi: Ti tvrdiš da su njegova čuda (mu’džize) dokaz za ilahov ulazak u njega. Zašto kažeš da nedostatak dokaza, odnosno ne ispoljavanje čuda (mu’džiza), pokazuje ilahov neulazak? Ti ne možeš reći da bog ne može ući u tebe, u mene, i u druga stvorenja, zato što mi ne činimo čuda. Mi smo već pokazali da nedostatak dokaza - sam po sebi - ne znači da nešto ne postoji. Shodno tome, božiji ulazak u nešto se ne mora poklapti sa ispoljavanjem čuda. Dakle ti trebaš vjerovati da je ilah ušao u mene, u tebe, u mačke, u pse, i u miševe. Je li moguće da je vjera, koja nas uči da vjerujemo da je bog ušao u ovako primitivna stvorenja, istinita?

Pretvaranje štapa u zmiju je teže od proživljavanja mrtvih pošto štap i zmija nemaju ništa ni u kom pogledu zajedničko. Ti, iako vjeruješ da je hazreti Musa pretvorio svoj štap u zmiju, ne zoveš njega ni bogom ni božijim sinom. Zašto nazivaš hazreti Isaa bogom, i, zašto mu pripisuješ božanstvenost?

Pop je zanijemio i nije mogao odgovoriti.

O svešteniče! Mi bi željeli da ti objasniš vjerovanja ovih dviju vjera filozofima koji ne slijede ni jednu od njih, ili drugim razboritim i razumnim ljudima, i da ih onda upitaš koju vjeru oni smatraju logičnijom, faktičnijom, i ljepšom. Onda, ostani vjeran svom savjetu “Mi trebamo uporediti ove dvije vjere i prihvatiti onu koja je ljepša” koji predlažeš u svojoj knjizi Gada-ul-mulahazat.

Samo Allah dželle-šanuhu daje uputu (hidajet) i pomoć.

Sveštenici su, da bi prevarili i pokrstili muslimane, napisali mnoštvo knjiga. Alimi (učenjaci) islama su napisali odgovore na laži koje se nalaze u ovim njihovim knjigama i tako zaštitili muslimane da ne padnu u rupu hrišćanstva. Jedan od ovih odgovora je i knjiga Idah-ul-meram. Ova knjiga je na turskom jeziku. Nju je napisao Abdullah Abdi bin Destan Mustafa, rahmetullahi alejh. Ona je izdata 1288/1871. godine u Istanbulu. Njen autor je živio u manastiru Bitolj. On je umro 1303/1896. godine

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 07:47 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Jan 2003, 19:16
Шта је тебе сестро, конда те је Шејтан проносо...
Ипак као да си ушла у анале овог форума.
Иса је био већи од Мухамеда, то и Кур'ан каже називајући га Месихом, осим тога потврђено је да само Иса није био грешан, односно био је безгрешан.
Видим причаш о Исламу, па ислам није настао са Мухамедом, већ пре са Ибрахимом на примјер, дакле од почетака, дакле и хришћани су муслимани

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 09:26 
Početnik
Početnik

Šta zar samo jedan komentar? hhihihihihihih :lol: :lol: :lol:

Na sve ovo što sam se ja fino potrudila da iznesem... :wink: 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 09:33 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 09:42 
Početnik
Početnik

Cudim se da ne branite svoje vjerovanje Esstagfirullah da je Isa Boziji sin... cudim se... :roll:

ja bas otvorila ovu temu da malo svoje argumente ubacite.. al kad ono.. ništa... :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 12:14 
Pripravnik
Pripravnik

Теби жено треба шиба :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 12:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
religiozni makjavelizam, retorika zadnje vrste.
toliko slicnih primjera je u svijetu od onih
koji nose covjeka da zavoli boga do ovih
koji poticu na netrpeljivost

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 13:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2005, 16:15
amina, znas uzak je put koji vodi do raja a ti krenula autocestom... sve citam tvoje postove i mislim da si opsjednuta... djavo napada one najblize bogu. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 13:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
Slika

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 15:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Murphy............... :lol: :lol: :lol: !!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 15:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
blicflic2 je napisao:
amina, znas uzak je put koji vodi do raja a ti krenula autocestom... sve citam tvoje postove i mislim da si opsjednuta... djavo napada one najblize bogu. :D

Buraz, sto ti imas dobre postove. Svaka cast.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 20:11 
Pripravnik
Pripravnik

Daljac je napisao:
blicflic2 je napisao:

Buraz, sto ti imas dobre postove. Svaka cast.

Блицфлиц2 има ријеч, Богом дану, заслужено, и има право првенства на форуму, и ја вјерујем да се ради о млађем човјеку.
И ја сам донедавно био такав, а онда ме Бог поради неморала казнио, и сад се молим да се повратим у потпуности у раније стање, овако очврстао и поучен.

Штета је што такви људи не управљају друштвом, али могу много утицати на друштво, што је мој позив свакоме човјеку, а вјерујем да то свако и чини.

Свакога ваља поштовати, а првенство давати ономе у кога је ријеч и кому Бог даје право. Ово као опозит нашим друштвеним водићима.
Држ се блицфлиц2 и најсретније ти желим.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 11:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2003, 22:19
O Hristovoj Bozanstvenosti

http://vjera.org/hristova_bozanstvenost.php

http://duhovna-izgradnja.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 12:37 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 12:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Mar 2004, 14:24
:mad: :mad: Stvarno ne znam kako moderateri mogu pustati ovolike izvale na forumu... Kao da sad neko tamo zeli da se mi edukujemo o islamu pa sad ce to da postigne kolicinom otvorenih tema na koje usput niko ne zeli da izdvoji dragocjeno vrijeme da odgovori nesto...
Stvarno nevjerovatno da se pusta da neka tamo @Amina posta temu tipa "Kad sam ja bila vlahinja.. sramota!!!" i da niko ne kaze nista o tome kao da svi opravdavaju ovdje njene izljeve nacionalistickog ponasanja...

Ja bi nju na privremeni BAN pa vi ostali vidite... :fist:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 14:04 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
selonacelnik rece hriscani muslimani, a otkad su to jevreji muslimani. :oops:

za ovu vlahinju, jovanku ili vec kako se zove, jel tora pre kurana ili kuran pre nje, a isto tako jel prvo biblija ili kuran.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 17:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Triad je napisao:
Kao da sad neko tamo zeli da se mi edukujemo o islamu pa sad ce to da postigne kolicinom otvorenih tema na koje usput niko ne zeli da izdvoji dragocjeno vrijeme da odgovori nesto...

Problem je što ima onih koji će izdvajati dragocjeno vrijeme da odgovore na tako nešto. Da nema takvih bilo bi vrlo lako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2005, 22:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Vader je napisao:
Triad je napisao:
Kao da sad neko tamo zeli da se mi edukujemo o islamu pa sad ce to da postigne kolicinom otvorenih tema na koje usput niko ne zeli da izdvoji dragocjeno vrijeme da odgovori nesto...

Problem je što ima onih koji će izdvajati dragocjeno vrijeme da odgovore na tako nešto. Da nema takvih bilo bi vrlo lako.

Алохааааааа, докле бре да бришеш истину има да гориш у паклу секташно будаласта.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]