banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 20:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Srbokroatizam
PostPoslato: 17 Okt 2005, 11:58 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2005, 13:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Nista tragicnije od toga kada Nijemac uci Srbe i Hrvate kako da govore.
Ovaj je pobrkao 1001 lonac... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2005, 14:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Daljac sta ti kazes na takve komentare,ja se nazalost i ovdje srecem s tim i svakim danom mi je sve manje i manje jasno sta sam ja to studirala :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2005, 14:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2003, 09:31
Ma dajte... najtužnije je baš to, kao što Daljac kaže, naišao Nemac i uči Srbe i Hrvate kako da govore... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2005, 14:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Jos malo kako, su krenuli, pa ce to i biti 2 razlicita jezika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2005, 14:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
Daljac sta ti kazes na takve komentare,ja se nazalost i ovdje srecem s tim i svakim danom mi je sve manje i manje jasno sta sam ja to studirala :roll:

Ma, nema se tu Bog zna sta reci. Oni (pri tome mislim na svu silu demokratskih zemalja) ucice i dalje Srbe i Hrvate kako da govore, tvrdeci da upravo oni najbolje poznaju nas jezik. Jebo te mis, ja jos nigdje nisam cuo da je neki Spanac najbolji poznavalac kineskog, neki Etipoljanin ruskog, neki Teksasanin japanskog jezika. Logicno je da jedan jezik najbolje poznaje pripadnik naroda koji se sluzi tim jezikom. Samo je kod nas (kao i mnogo drugih stvari) to obratno. Samo nas mogu vuci za nos kako zelimo. Dzaba nam sto su nam Milos Kovacevic i Radmilo Marojevic najbolji lingvisti, ako ne u Evropi, a ono sigurno na Balkanu, kada ce nas srpski jezik uciti jedan Svabo.
Na kraju ce, azdajice, biti ovo:kada zavrsim fakultet srpskog jezika i knjizevnosti mocicu slobodno reci:"Gdje si bio - nigdje! Sta si radio - nista!"

Vrh

Tema posta: Re: Srbokroatizam
PostPoslato: 17 Okt 2005, 14:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Okt 2005, 22:29
Sisiban je napisao:
Srpskohrvatski jezik nikad nije ni postojao, a srbokroatizam je bio samo
program za veštačku izgradnju zajedničkog jezika Srba i Hrvata u ujedinjenoj državi, izjavio je nemački kroatista Leopold Auburger u razgovoru za "Večernji list", prenosi Tanjug.

Ocenivši da postoje mnoge sličnosti između hrvatskog i srpskog jezika, Auburger tvrdi da je hrvatski jezik star više od hiljadu godina, a da izgrađeni hrvatski književni jezik postoji najmanje 500 godina, dok je srpski književni jezik sasvim mlad element, jer postoji tek od 19. veka.

On je rekao da je kod Srba pre srpskog književnog jezika tu ulogu igrala srpska varijanta crkvenoslovenskog jezika.

Nemački stručnjak za hrvatski je dodao da srpskohrvatski jezik nikad nije postojao i da niko nije takav konstruisani jezik prihvatao, zaključivši da je
srpskohrvatski jezik izmišljotina koja se ne može Hrvatima silom nametati.

Nemački kroatista je prozvao i evropske slaviste koji se po njegovim rečima još slepo drže Vuka Karadžića.

-Ne shvata se da je hrvatski književni jezik bitan faktor vaskolikog hrvatskoga jezika, kao složenog jezičkog kompleksa - smatra Auburger.

On je dodao da se ne može, onako kako je govorio Vuk Karadžić, koncentrisati samo na narodni jezik jer je kulturni jezik književni jezik, a to je najvažniji element u celom jezičkom kompleksu hrvatskoga jezika.

Auburger je gost Zagrebačkih književnih razgovora, na kojima je 19 književnika iz 12 država govorilo o savremenoj književnosti i jezicima Evrope.

Njegovo istupanje u "Večernjem listu", koji sve više zastupa desnu političku opciju, svidelo se predsedniku Društva hrvatskih književnika Stjepanu Čuiću koji je ocenio da je Auburger najboje izneo hrvatske stavove.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Господина Аубургера мало демантују чињенице :lol: :lol: , али дефакто је заслужио бесплатан боравак на ''Загребачким књижевним разговорима'' :lol: :lol: :lol: а ваљда ће и коју дневницу огребати!!! :lol: :lol: :lol:

Али једно је у праву-српскохрватски је измишљотина-постоји само српски данас-а изворни хрватски је заборављен и одбачен или се прича данас у неким селима ближе Словенији.....

Елем, чињеница је да су Хрвати инсистирали на заједничком књижевном језику са Србима из чисто политичких и практичних разлога. Довољно ти је погледати политичку ситуацију у којој су се тих година у вријеме Бечког договора (1850.) налазили Хрвати и Словенци под Аустријом и Мађарском, а какве су побједе и аутономију Срби извојевали у Првом и Другом српском устанку!
У то доба данашњим штокавским језиком на територији Хрватске (у ствари Мађарске) је причало око 10-15% становништва, већи дио становништва је говорио чакавским и кајкавским дијалектом или језиком ! А новоштокавски су причали они ''Хрвати'' који су постали католичењем Срба у предјелима блиским Србији, те у Војној Крајини и у Босни (исламизирани Срби и покатоличени Срби)...Дубровник је нпр. средином 19. вијека био изразито Српски (госпарски) или Бихаћ такође.....
Око 1830. се јавља Илирски покрет (Људевит Гај) чија је суштинска идеја покушај ослобађања од Мађарске власти...Илирски зато што су рјешење нашли у позивању на ''коријене'' из прошлости-јер се у то доба сматрало ако кажеш да си Хрват то одмах значи да си Мађар...
Ако узмеш положај Хрвата у Мађарској и положај растућих и јачајућих држава Србије и Црне Горе и православног фактора у БиХ-за Хрвате је било логично да форсирају штокавско нарјечје преузето из већ формиране граматике и радова Вука Караџића с циљем јачања словенског јединства на овом простору, а против окупатора (Мађарске, Аустрије, Аустро-Угарске, Турске..)..

Чак су и Хрватски језикословци устврдили да су ''прави'' Хрвати били само на подручју чакавског дијалекта...

Надам се да ће се господин, као ''стручњак'' огласити и око теорије постања и постојања ''дугогодишњег босанског'' језика! :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2005, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

i onda ces se skolovati za nesto mrvicu komercijalnije,a to ce ti biti hobi kao i meni :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2005, 16:02 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2005, 08:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
i onda ces se skolovati za nesto mrvicu komercijalnije,a to ce ti biti hobi kao i meni :roll:

Tako nekako. Ne bih volio da se to zavrsi na takav nacin, ali, kako za sada stvari stoje...
Ko zna? Mozda se jednom susretnemo u tvom velikom gradu?!? Ne dao Bog, ipak...

Za Sisibana,
ti, naravno, znas bolje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2005, 09:45 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2005, 10:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sisiban je napisao:
Naravno, a među njima su i oni koji nisu poput Marojevića na studente Beogradskog univerziteta slali radnike obezbjeđenja da ih biju palicama, ili su pak svoje znanje stavili u službu propagiranja bijednih fašizoidnih ideja... :-?

Zanemari ti Marojevica kao politicara, a posmatraj ga kao lingvistu, pa ces doci do iznenadjujucih otkrica...
I kojih to fasizoidnih ideja? Ako smatras da nije u pravu, a ti ga obori... Argumentima, naravno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2005, 10:03 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2005, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:
azdajica-ny je napisao:

Tako nekako. Ne bih volio da se to zavrsi na takav nacin, ali, kako za sada stvari stoje...
Ko zna? Mozda se jednom susretnemo u tvom velikom gradu?!? Ne dao Bog, ipak...

Za Sisibana,
ti, naravno, znas bolje?

cudni su putevi gospodnji...i ja bih radije da sam ostala i uzivala u toj lijepoj umjetnosti ali nazalost od neceg treba i zivjeti...
a sto se tice Marojevica,nisam o toku sto se tice te politicke strane ali kao prof je sasvim ok,mada je moj favorit u toku skolovanja bio prof istorije jezika na na 1.i 2.g(Daljac sad trebam tvoju pomoc,zaboravila sam ime :(

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]