LDA212 je napisao:
Gledajuci sa strane, meni sve ukazuje na jedan scenario vec duze vremena.
Stanivukovic je projektovan za nasljednika i tu nema nikakve dileme. I trenutno je zicer k'o kuca da je on "kalif umjesto kalifa". Izgradio je sebi korektnu bazu glasaca, napravio je najjaci gradski odbor u BL i on ce odatle da crpi nekih 40-50k glasova sto je fina pocetna pozicija.
Ako se malo detaljnije isprate nastupi Stanivukovica, ocigledno je da on pikira da pokupi i dio Milinih glasaca nakon svega ovoga. U principu podrzava djelomicno Dodika u prici da "ovako nije trebalo" i da "visoki predstavnik ne smije nista nametati" sto ga u startu razdvaja od komplet opozicije i u teoriji donosi SNSD glasove u buducnosti, a opet konstantno kritikuje Dodika da udovolji svojim glasacima. I ko god ga savjetuje, dobro ga savjetuje. Cijeli narativ "nije se trebalo ni odazvati Sudu BiH na prvu" je za njegovu politiku veliki plus.
Plus, djeluje da i iz Srbije ima cistu podrsku da bude novi sef drzave. Tako da su sve karte u njegovim rukama, pitanje je samo koju partiju ce odigrati.
Mislim da ima dva puta. Jedan je da nakon narednih izbora dobijemo politicku podjelu u kojoj ce poziciju ciniti Stanivukovic-US-otpaci SNSD-a, a opoziciju Vukanovic-SDS-Trivicka. Meni je ovo najrealniji scenario i da u konacnici Stanivukovic bude novi predsjednik, a Stevandic premijer. Preveliku podrsku iz Srbije ima i Stevandic, a nesto mi govori da on nece lako otpasti u novoj podjeli, niti ce postati opozicija. Plus, nije slucajno sto je Stevandic branio Stanivukovica na skupstini milion puta u zadnje dvije godine. Rekao bih da se i on pozicionira za novu podjelu vlasti.
A drugi scenario je onaj u kojem ce Stanivukovic na izbore izaci sa podrskom kompletne opozicije. Za njegov rejting je to mozda i najbolje. Trebalo bi mu vjerovatno godinu dana maksimalno na vlasti da izdigne PDP do te mjere oko svog lika da mu opozicija u vidu SDS-a/Vukana/Trivicke ne bude u kompletu potrebna i da bi se onda vjerovatno ratosiljao nekih.
Ali dugorocno gledano, mislim da ce do 2027. godine najkasnije Stanivukovic biti glavna pozicija u RS, da ce masa SNSD-ovih kadrova preletiti u PDP, a da ce SDS/Vukanovic ciniti opozicioni blok.
Vrijeme ce pokazati naravno.
Одлична запажања. Само бих се осврнуо на ово друго, то нема шансе. Тривићка кипи на њега одавно, а ево и данас изашли са "Је ли Станивуковић нормалан?!", а рецимо Миличевић, који колико видим и даље није изгубио подршку већине у СДС, му очигледно више не вјерује ништа. Једино да ови Вучићеви комплетно преузму СДС, али то је питање прије свега јер је Љубиша уз Миличевића. Чак и да буде Божовић председник, да ли ће имати већину у странци да подрже Станивуковића... не сматрам.
ПДП = "Продужена Додикова Политика" хехехе.