banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 07:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1466 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 70, 71, 72, 73, 74  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jul 2025, 09:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nije o tome rijec vec o nejednakosti koju bi uzrokovalo proteziranje muzickih zelja jednog dijela populacije. I kroz krinku nekakve pravde :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 11:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Kada je riječ o vlasništvu nad nekretninom, koliko mi je poznato, u drugim zemljama je već odavno standard da ti iznajmljuješ nekretninu zato što je jeftinije nego kupiti istu, tačnije ljudi nemaju uslove da uzmu tako velik kredit (slabo plaćen posao i sl)

Lično sam razmišljao o tome u svoje vrijeme.

Evo računice za danas:

Kredit 200 000KM na 30 godina uz ratu od 1072KM mjesečno. Vratiš ukupno 386 000KM
Da iznajmljuješ stan tih 30 godina (uzećemo u obzir i moguća poskupljenja i sl) i da je stan u prosjeku 750KM platio bi 270 000KM i u džepu ti ostane 116 000KM (kada bi štedio te pare naravno sa strane)

Uzmeš u obzir da si počeo iznajmljivati stn sa 25 godina, i nakon 30 godina imaš 55godina i 116 000KM. E sada, sa tim novem možeš dalje da iznajmljueš stan i doguraš do neke 65 godine kada ti prestaje radni vijek. ONda su problemi.

A ako si kupio stan na kredit, tada ti je već dosta lakše

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 12:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Aikus je napisao:
, u drugim zemljama je već odavno standard da ti iznajmljuješ nekretninu zato što je jeftinije nego kupiti istu, tačnije ljudi nemaju uslove da uzmu tako velik kredit (slabo plaćen posao i sl)

Ili su klasični gastosi koji u domovini grade kućerine sve sa gipsanim lavovima, orlovima i labudovima.

Ili često mijenjaju mjesto prebivališta, pa je tlaka stalno kupovati i prodavati nekretninu...

Ili štede za "jači" down payment i manje kreditno opterećenje...

Nije samo nemogućnost dobijanja kredita.

Aikus je napisao:
Besmisleno je vise pričati o životu na selu u BiH. Naša sela nisu uslovna za život za porodicu sa djecom i tu nema dalje diskusije

Pa opet ljudi žive po selima sa djecom.
Ima i sela sa dobrom infrastrukturom, pogotovo ona blizu većih gradova.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 12:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Ено у Мотикама малтене пола кућа ново, а дјеце колико хоћеш. Бар је тако мој утисак пошто сам у посљедње вријеме више пута пролазио туда. Чујем и за Дракулић и Шарговац да је исто, само што је нешто скупље. Шири се, дакле доста људи иде и на (полу)село. Да не причамо колико се гради кад кренеш силазити са Крчмарица... раније Чесма, итд.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 13:18 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Mijenja se i pojam sela. Kad sam kretao u srednju, za par ljudi iz Derviša i Zalužana koji su išli sa mnom u razred se smatralo da su sa sela. Sad su Derviši legitiman dio grada.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 13:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
U suštini bi se to trebalo razvijati, a ne što trpaju zgrade na svaki m2 slobodan (od centra pa dalje).

Zar nije logičnije popraviti infrastrukturu prema tom okolnim mjestima i taamo praviti humanije uslove za zivot ljudi u odnosu na gradska naselja (evo neko spomenu Motike...dobar primjer, vidjeyi sta ljudima treba na toj mikro lokaciji i to im obezbjediti).

Jebo grad i oko grada ova naselja.Jedina je prednost sto mozda ne moraš autom na posao (ali i to je individualno) i ništa više.

Neko će reći djeca vanskolske aktivnosti..pa i to nije problem 2 puta sedmično dijete odvesti do grada...taman usput obaviš i ti sta trebaš. I sad zamisli da se jos infrastruktura popravi i da ne trošiš tu 20-30 min vec 10-15.

Zoka je vec pričao o tome X puta,kako mu je bilo pomjeite se iz grada u prigradsko naselje...kad sve sabereš oduzmeš..vjerovatno i sad ima kvalitetniji zivot, a sad zamisli kad bi ovi iz Grada razmišljali i radili na tome da u tim prigradaskim naseljima podignu kvalitet života.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 14:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Па квадрат је свето писмо старог и новог завјета код наших властодржаца, што државних, што градских, и њихових (истих) спонзора. Дај само квадрат нека је у граду, па нема везе ако је забоден нахеро између двије зграде гдје је некад био неки кућерак са двориштем... Оно што мени није јасно је да неко купи стан ту гдје нема гдје изаћи и сјести испред зграде, а да му дијете мало потрчи по неком дворишту. Добро, маса људи купује па изнајмљује, гастарбајтери траже сигурну инвестицију... Сад ми је највећа тугица она велељепна и још велесакривенија руска црква око које је буквално прилијепљено право мало насеље. Па што сте је градили ту да не нико не види, мораш буквално да кружиш около да ухватиш кадар цркве...

Мислим да је много паметније мало "ван града" (што Зока каже, тај појам се мијења, тако је било и биће) изградити себи кућицу, пуно већа квадратура за еквивалентан новац, имаш бар двориштанце да сједнеш у пред кућу, имаш увијек паркинг, љета су сад сва врела и разлика бетонаже и шумоливаде је наравно небо-земља на тим температурама...
Једино има тих проблема у инфраструктури, али није ни то као некад кад је све било у макадаму чим сиђеш са главног пута.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 14:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Choban je napisao:
Aikus je napisao:
, u drugim zemljama je već odavno standard da ti iznajmljuješ nekretninu zato što je jeftinije nego kupiti istu, tačnije ljudi nemaju uslove da uzmu tako velik kredit (slabo plaćen posao i sl)

Ili su klasični gastosi koji u domovini grade kućerine sve sa gipsanim lavovima, orlovima i labudovima.

Ili često mijenjaju mjesto prebivališta, pa je tlaka stalno kupovati i prodavati nekretninu...

Ili štede za "jači" down payment i manje kreditno opterećenje...

Nije samo nemogućnost dobijanja kredita...

Bacases se trendovima iz proslog vijeka. Toliko :D

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 14:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Aikus je napisao:
Kada je riječ o vlasništvu nad nekretninom, koliko mi je poznato, u drugim zemljama je već odavno standard da ti iznajmljuješ nekretninu zato što je jeftinije nego kupiti istu, tačnije ljudi nemaju uslove da uzmu tako velik kredit (slabo plaćen posao i sl)

Lično sam razmišljao o tome u svoje vrijeme.

Evo računice za danas:

Kredit 200 000KM na 30 godina uz ratu od 1072KM mjesečno. Vratiš ukupno 386 000KM
Da iznajmljuješ stan tih 30 godina (uzećemo u obzir i moguća poskupljenja i sl) i da je stan u prosjeku 750KM platio bi 270 000KM i u džepu ti ostane 116 000KM (kada bi štedio te pare naravno sa strane)

Uzmeš u obzir da si počeo iznajmljivati stn sa 25 godina, i nakon 30 godina imaš 55godina i 116 000KM. E sada, sa tim novem možeš dalje da iznajmljueš stan i doguraš do neke 65 godine kada ti prestaje radni vijek. ONda su problemi.

A ako si kupio stan na kredit, tada ti je već dosta lakše

Naravno, inflaciju si zaboravio. Naravno, zajednicko odrzavanje zgrade kod nas jos uvijek ne kosta nista. Ovde je to na nivou pola pola, stan tipa 200000eur, ali mjesecno imas 600eur samo za odrzavanje. Nema izdavanja bez da platis porez. Otplatis nikad, kao sto se i dobar dio kuca nikad ne otplati.

I opet, nije poenta u tome, vec u u fami o nekoj pravicnosti. Samo kazem da se "pravicnost" moze sprovoditi uzduz i poprijeko i da onda racun izgleda znacajno drugacije.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 14:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E da, neki stariji gastosi iz Linca kupili kucu/vikendicu kod mene u selu. Imam
Nove prve komsije. Nikakve rodbinske veze ili slicno nemaju sa tim selom. On negdje iz Srbije, ona iiz Slavonije.

Inace je trenutno trend da nasi ovde zidaju kucerine po svaku cijenu. Dole se po selima nesto popravi/napravi ako pretekne koji evro. Nisu to ljudi koji su odlazili 60-tih i 70-tih.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 15:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:

Vidjeh skoro lavove, kod poprilično nove kuće, doduše diskretnije, a nisu pripadnici jedne manjinske zajednice, sve sa DE tablama.
I vrtne patuljke kod druge.
I nisam ja to prvi zamijetio. Nije mi se dalo slikavat'.

Neke navike ne iščezavaju.

I ne znam šta je tebi iz prošlog vijeka da neki ljudi ne kupuju nekretnine vani jer se sele svakih par godina zbog posla, pa im tlaka prodavati iste.
Znam par primjera.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 15:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rivaldinho je napisao:
Ено у Мотикама малтене пола кућа ново, а дјеце колико хоћеш. Бар је тако мој утисак пошто сам у посљедње вријеме више пута пролазио туда. Чујем и за Дракулић и Шарговац да је исто, само што је нешто скупље. Шири се, дакле доста људи иде и на (полу)село. Да не причамо колико се гради кад кренеш силазити са Крчмарица... раније Чесма, итд.

Đe Ćesmu ubaci u tu priču, 'ćeš da te neko iznabada :iconbiggrin:

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 15:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nego, izleti mi negdje neki tekst Pavgord će graditi 'mjesto Đoke Ekvatora kod Pincela (u naslovu stoji centar, al' nekima je sve centar do Čelzija).

Edit: Nađoh preko gugla
Citiraj:
Đoko Davidović, vlasnik kompanije „Ekvator“, propali biznismen i čovjek koji je prevario na stotine kupaca stanova koje nikada nije napravio u naselju Novi Borik, prepustio je zemljište u centru Banjaluke vlasti u RS izuzetno bliskom Gordanu Pavloviću, vlasniku „Pavgorda“. Fočanski tajkun namjerava da gradi četiri lamele u okviru stambeno-poslovnog kompleksa od ukupno 17.345 kvadratnih metara.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 15:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Choban je napisao:

Vidjeh skoro lavove, kod poprilično nove kuće, doduše diskretnije, a nisu pripadnici jedne manjinske zajednice, sve sa DE tablama.
I vrtne patuljke kod druge.
I nisam ja to prvi zamijetio. Nije mi se dalo slikavat'.

Neke navike ne iščezavaju.

I ne znam šta je tebi iz prošlog vijeka da neki ljudi ne kupuju nekretnine vani jer se sele svakih par godina zbog posla, pa im tlaka prodavati iste.
Znam par primjera.

Vidio sam i ja, ali toga je sve manje i manje. Daleko je to od nekadasnjeg stanja.
A za seljakanje, ne znam sta bih ti rekao, znam samo za jedan srpsko-madjarski par koji je otisao dalje zbog posla jer gospoja ima neku vr" strucnost u faramceutakoj industriji. A vlasnici nekretnina su ionako banke, samo se zamjeni adresa dugovanja :evil3:

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 15:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Choban je napisao:
Nego, izleti mi negdje neki tekst Pavgord će graditi 'mjesto Đoke Ekvatora kod Pincela (u naslovu stoji centar, al' nekima je sve centar do Čelzija).

Citiraj:
Đoko Davidović, vlasnik kompanije „Ekvator“, propali biznismen i čovjek koji je prevario na stotine kupaca stanova koje nikada nije napravio u naselju Novi Borik, prepustio je zemljište u centru Banjaluke vlasti u RS izuzetno bliskom Gordanu Pavloviću, vlasniku „Pavgorda“. Fočanski tajkun namjerava da gradi četiri lamele u okviru stambeno-poslovnog kompleksa od ukupno 17.345 kvadratnih metara.
Mozda je neko drugo zemljište...ima on onaj hotel Slavija j Bog zna šta jos

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 15:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Rivaldinho je napisao:
Сад ми је највећа тугица она велељепна и још велесакривенија руска црква око које је буквално прилијепљено право мало насеље. Па што сте је градили ту да не нико не 8) види, мораш буквално да кружиш около да ухватиш кадар цркве...

Neki bi rekli da je i original na osnovu koje gradi ta crkva bio okruzen zidinama (Kremlja) 8)

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 15:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vidio sam i ja, ali toga je sve manje i manje. Daleko je to od nekadasnjeg stanja.

Bila po Lidlovima proljetos akcija, solarne lampe sa tim motivima, patuljci, kućice za patuljke sa solarnim lampicama. Iznenadih se kad vidjeh da kupuju ovi naši mladi. Mladi.

Za ove što se seljakaju, znam nekoliko parova, mahom inženjeri ili doktori (zapravo, doktorice), ne vjerujem da su na minimalcu. Ne pitam nikoga za platu.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 15:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rivaldinho je napisao:
Сад ми је највећа тугица она велељепна и још велесакривенија руска црква око које је буквално прилијепљено право мало насеље. Па што сте је градили ту да не нико не 8) види, мораш буквално да кружиш около да ухватиш кадар цркве...

Neki bi rekli da je i original na osnovu koje gradi ta crkva bio okruzen zidinama (Kremlja) 8)

Joj kad proradi zvonik, biČe veselo u komšiluku.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

wizzy_bl je napisao:
Choban je napisao:

Citiraj:
Mozda je neko drugo zemljište...ima on onaj hotel Slavija j Bog zna šta jos

Piše da je odustao od novih lamela u Veljka Mlađenovića, a pošto će Pavgord graditi 17.000 kvadrata teško da će ih moći ugurati između Slavije i Ekvatora, ili na Mejdanu kod GraCkog mosta.

Edit: Nađoh, Pincel
Citiraj:
Odjeljenje za prostorno uređenje Grada Banjaluka obustavilo je postupak po zahtjevu „Ekvatora“ (inače firme u stečaju) za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju kolektivnog stambeno-poslovnog objekta, blok F lamele (lamele F12 i F13) u Ulici Veljka Mlađenovića, jer, kako je navedeno, nema uslova za dalje vođenje postupka.

...

U ponovljenom postupku, stoji u dokumentu, za ovu lokaciju Pavlovićev „Pavgord“ tražio je izdavanje lokacijskih uslova za gradnju kolektivnog stambeno-poslovnog objekta (lamele F11, F12, F13 i F14):

https://zurnal.info/clanak/doko-davidov ... luke/28091

Ma federalni portal, šta znaju đe je centar BL

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pročitao sam sad....našlo veze sa vezom,eliminisan iz CENTRA.Zali Boze te lokacije sto pripade ovom debilu, tu se moglo napraviti bas vrhunsko naselje, koje bi onda povezao sa drugom stranom,pešačkim mostom prema Delti.

Ali ajde...neka.bar ovi zavese sad...iako je i tu ubačeno previše objekata (ali opet manje nego npr. u Adi-preko puta...ali ne sumnjam da mogu kroz izmiejne RP jos toga ubaciti).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1466 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 70, 71, 72, 73, 74  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]