anri1 je napisao:
danijell je napisao:
Vidi se da koči po svjetlima, ali auto ide ravno, bez izlaska iz trake. Može li biti do nečega kao lane assistance? Ne izgleda kao mnogo veća brzina automobila koji su zaobišli prikolicu. Mada, nisam toliko detaljno gledao...
Nije to lane assistance. Moguce da je bio ukljucen Adaptive Cruise Control ili da je odreagovao neki od sistema kao Forward Collision Warning, gdje se aktivira Automatic Emergency Braking. S obzirom da je ovo stariji model Volva pitanje je na kojoj udaljenosti radar moze detektovati vozilo ispred, zbog toga je vjerovatno kasno (ako je sistem kocio) poceo da koci.
Nebitno koja je udaljenost u pitanju, moglo je uticati više faktora da taj radar, tj Volvov ACC sistem u datom momentu
ne funkcioniše.
Recimo prljavština, parcialno pa utiče na ispravan rad ili softvereski bug?
Kod mene na Hyundai-u, slučajno sam testirajući i isprobavajući sve 4 moda distance Adaptive Cruise Control-a pretprošle godine skontao da kada ga uključim, moram prošaltati čitav ciklus od sva 4 moda distance, da bi on radio kako treba, inače ne koči/uporava kako treba. Skontao na najdužoj distanci. Upoređivao reakciju i odziv, tj reakciju vozila na 120kmh. Jednostavno, ima neki bug, što bi rekli developeri.
Tako da od tada, kada koristim ACC prošaltam kroz sve distance i onda izaberem željenu distancu i sve radi kao što piše u priručniku od vozila. To su te fabrički zadate distance za reakciju ACCa.
Line assistance samo zvučno upozorava ako bez žmigavca napuštaš svoju traku i onda krene da pišti. I ništa više. Dobar je za noćne dosadne/pasivne vožnje.
U zadnjih 2 i po godine od kako često vozimo na relaciji Berlin Banjaluka, uvjerio sam se lično koliko znači
https://www.waze.com/ (live) navigacija. Ne samo zbog policije i fiksnih kamera, nego zbog radova na putevima, saobraćajkama i vozilima što stoje u zaustavnim trakama.
Zbog velike zajednice korisnika, vozači uvijek (a i ja lično) tagujem vozila koja su zaustavljena sa strane na zaustavnoj traci.
Svaki put kada idemo za BL ili nazad u Berlin, pogotovo noću, bude najmanje 5 do 8 kamiona ili putničnih vozila u zaustavnoj traci.
Opomene me na 350m tako da mi je to veoma korisno tokom vožnje.