banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Jul 2025, 14:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 01:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Micelijus je napisao:
Draco_Malfoy je napisao:
znaci ti ljudi su pisali sveto pismo preko nekih/necega sto im je pruzalo informacije.
Ne nego obrnuto. :D

obrnuto? OBRNUTO? Objasni ovo molim te (umrecu od smijeha)

Citiraj:
Pa u tome i jeste stvar. Najprije je bilo prije 36 000 000 godina, pa je onda smanjeno na oko 10 - 15 miliona, pa je sada 7 miliona...

Molim te reci mi kad je to bilo prije 36 000 000? Ja ne znam koliko ti godina imas, ali ja se sjecam da sam tu informaciju zapamtio jos prije rata dok su na nasim zajednicim televizijama davali Opstanak. Kasnije mi je ova informacija data u osnovnoj skoli, pa onda u gimnaziji.
Mislim, ako je neko prije npr 1986-e tvrdio 36 000 000, pa 10 ili 15, pa 7 u redu, ja za to ne znam, ali ja, otkad sam krenuo u skolu, znam za cifru od 7 mil. godina koje govore o nekom prvom pracovjeku (mogucem savremeniku posljednjih dinosaurusa).

Sto se tice ovoga 'prije 10.000' - molim te, ja znam da je ovaj nas forum relativno malo posjecen, ali stvarno, nemoj se ni pred tako malim brojem ljudi izvaljivati. Pa znas li ti da je prije 10.000 godina (7995 pne) postojala srazmjerno jaka civilizacija na zemlji, pocev od egipcana koji su svasta nesto dokumentovali... Ma mislim, tvrditi to je zaista biblijska fantastika.

Citiraj:
Zbog svega ovoga gore navedenoga, želio bih samo da vam preporučim, vas radi, da proučite Svete Spise, ali iskreno, ne tražeći nešto čim biste ih pobili i dokazali Njihovu neispravnost, već prostodušno, kao što bi im pristupilo dijete, i vjerujte, teški vuci se više boje ovnova koji će im se suprotstavili istinom, neg' razbježalih ovaca koje se skrivaju po žbunovima inata...

Secer za kraj;
Dakle ovaj dugi donji dio tvog posta ima najvise smisla do sad. Medjutim, ti zaboravljas par bitnih cinjenica:
- 500 godina pod Turcima
- veliki ratovi (balkanski, I/II svjetski, i ovih nasih par ratova)

U sve i jednom ratu mi smo (medju rijetkima) uvijek bili na pravoj strani, nikad na strani 'losih momaka', uvijek u skladu sa istinom, pravdom, i bogom...
Ovde cu stati da ubacim jednu digresiju;
- Bio sam prije par godina u danskoj, koja je inace jedna od evropskih zemalja koja ima najveci procenat ateista ili ako hoces jedna je od najslabije je religioznih zemalja Europe. -
E sad, da uporedimo malo nas i dansku;
Dakle
1. Idemo samo u relativno blizu istoriju - nemaju nikakve borbe protiv fasista (najveceg zla u proslih 100 godina)
2. Jedva prihvataju Europsku integraciju, cisto zbog svoje sebicnosti
3. Nisu nikakvi vijernici

Koji je rezultat: Bog ih je kaznio time sto imaju najslabiji zivotni standard
sve 4 skandinavske zemlje (stvarno uzas)

Da vidimo nas:
1. Borimo se na sve strane za hriscanstvo i uz njega
2. Pokosise nas od turaka do amerikanaca
3. Nakon komunizma, ljudi se vracaju svojim vijekovnim vjerskim obicajima (koje mnogi nisu u stvari ni zaboravili tokom '45-'90)

Koji je ovde rezultat: Citav svijet nas satanizuje, postali smo od najprosperitetnijeg naroda istocne evrope zadnji sljam s kojim se svako moze poigravati i dobiti prirodne i kvalitetne sirovine za male pare (znaci vratise nas na nivo od prije 80-100 godina). Drugim rijecima - svako nas je*e kako stigne.

Da li ti mozes da poimas kakvo bi ovde blagostanje bilo da ljudi mogu da imaju taj "zivotni standard malo manji nego u svedskoj/norveskoj/finskoj?" ...

Mislim 1389 do 2005 pa nadalje - zar to nije vec malo previse??!

Citiraj:
U svakom slučaju, vjerovati se mora, drugog izbora nemamo, i vjera je dobra, jer u što god vjerovali, moramo da vjerujemo i u Onog koji jeste, jer On je Sve a Sve je On, sve što jeste je On a ono što nije, pa, toga i nema

I kao neki PS za kraj:
Na osnovu svega ovog gore izrecenog, valjda ti je jasno da ja sebe ne vidim cisto kao ateistu, ili nevjernika, nego je situacija sljedeca:
Da ti meni sad dodjes i izneses nepobitne dokaze da bog postoji, ili cak da samog tog boga dovedes sa sobom i kazes 'evo ovo je bog' ... Ja bih odgovorio: "Sve je to super i sjajno, a sad lijepo obojica odjebite s mog kucnog praga", i idite, ti svojim putem, a on gdje je i do sad bio svih ovih vijekova.
Taj vas bog je imao nevjerovatno puno prilika da, ne da nam pripomogne, nego bar da olaksa ove jos malo pa milenijumske patnje. S obzirom da se do sada nije dokazao, nisam zainteresovan za njega. Ako zaista ima nekog zagrobnog zivota, ja cu imati sta da mu kazem kad dodje do nekog suocavanja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 02:02 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 11:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:
Draco_Malfoy je napisao:
Micelijus je napisao:
Draco_Malfoy je napisao:
znaci ti ljudi su pisali sveto pismo preko nekih/necega sto im je pruzalo informacije.
Ne nego obrnuto. :D

obrnuto? OBRNUTO? Objasni ovo molim te (umrecu od smijeha)
Pa ajde, kada si me lijepo zamolio, da ti nacrtam.
Dakle, nisu ti ljudi pisali preko "nekih/nečega", kako si se ti lijepo izrazio, već, kako sam i napisao, sasvim obrnuto, Ti "Neki/Neko" su Pisali/Pisao Sveto Pismo preko tih ljudi.
Zar je to toliko komplikovano za shvatiti? :roll:

I, kao što već rekoh, poslije svega ovoga svodi se na isto.

Tebi tvoja vjera, meni moja.

Iskreno bi mi bilo drago da ti je lijepo sa tvojom vjerom, ako je tako, samo i dalje uživaj, meni je sa mojom, do sada, hvala Bogu, bilo dobro.

Ti bas onda ne znas sta znaci termin 'obrnuto'. U svakom slucaju obojica se slazemo da ono sto pise u bibliji vi tvrdite da je izvorni cilj od boga. Taj bog mora da se onda malo htio nasaliti s ljudim kad su u pitanju neka naucna objasnjenja.
A kazes tebi je dobro? Vidis i meni je dobro - ne pripadam sad nekom bogataskom sloju, ali sam zadovoljan svojim zivotom, ni u jednom pogledu mi nista ne manjka, mada prakticno isto tako ni u jednom nemam previse - sve taman i generalno sam zadovoljan.
A sta cemo sa ostalih 90% Srba koji ne dijele slican ili bogatiji zivot od naseg, kod kojih se iz dana u dan smjenjuju tereti dusevnih i materijalnih nedostataka, prouzrokovanim nicim drugim do visevjekovnom nebrigom boga za nas...
Tebe to naravno nije briga dok je tebi dobro.

A ovo na kraju za moju vjeru - kao sto rekoh - nisam zainteresovan za vjeru, bilo da je ona fikcija ili stvarnost...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 12:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Draco_Malfoy je napisao:
A sta cemo sa ostalih 90% Srba koji ne dijele slican ili bogatiji zivot od naseg, kod kojih se iz dana u dan smjenjuju tereti dusevnih i materijalnih nedostataka, prouzrokovanim nicim drugim do visevjekovnom nebrigom boga za nas...

Jesi li ti ljut na Boga ili ne vjeruješ u njega?

Sve u svemu na ovu tvoju dilemu bi se vrlo lijepo dalo odgovoriti, ali mislim da tebi ne vrijedi odgovarati.

A ovo i nije tema o tvom nezadovoljstvu prema vjeri i Bogu.

Draco_Malfoy je napisao:
nisam zainteresovan za vjeru, bilo da je ona fikcija ili stvarnost...

Kao i svaki čovjek (i najtvrdokorniji ateista) u životu mnogo više vjeruješ nego što si svjestan. Pogledaj temu "Šta mi zapravo znamo, a u šta samo vjerujemo" na

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=12152

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 14:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Kao ja nisam vrijedan odgovora? :lol:
Je l' i ti spadas u ovu klasu 'micelijus'; ekipa bogatih vijernika? - ili da cak nisi neki moderan svestenik, koji svakim danom smislja nove nacine kako krasti pare od naroda?
Ali da odgovorim na tvoje pitanje:
Ja sam prvenstveno ateista, a da kojim slucajem postoji bog, bio bih ljut na njega.

Vader je napisao:
Draco_Malfoy je napisao:

Jesi li ti ljut na Boga ili ne vjeruješ u njega?

Sve u svemu na ovu tvoju dilemu bi se vrlo lijepo dalo odgovoriti, ali mislim da tebi ne vrijedi odgovarati.

A ovo i nije tema o tvom nezadovoljstvu prema vjeri i Bogu.

Draco_Malfoy je napisao:
nisam zainteresovan za vjeru, bilo da je ona fikcija ili stvarnost...

Kao i svaki čovjek (i najtvrdokorniji ateista) u životu mnogo više vjeruješ nego što si svjestan. Pogledaj temu "Šta mi zapravo znamo, a u šta samo vjerujemo" na

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=12152

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 20:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Dosta! Ne kenjajte, Micelijus i Vader...... Nece vas Bog spasiti truljenja u zemlji.... Zao mi j eshto mislite da cete u raj, ali nishta od toga... Inache, ja sam prochitala bibliju i u njoj nema nikakvih dinosaurusa jedino ako izdanje koje ti koristish nije neko nadopunjeno..... :lol: Vasha je zatupljenost stara hiljadama godina.... Josh uvijek ne mogu da vjerujem da neko misli da su masoni sekta. Ti ljudi su otvarali ochi jadnichcima, seljanima i neobrazovanima.... Kada su sveshtenici htjeli da objave postojanje Hrista, masoni su u to vrijeme objavili postojanje nekog drugog, za*ebancije radi.... Ali, dobri sveshtenici, sluge Bozje, su ubili masone!!!!!! Samo da bi okupili jadnu raju na svoju stranu. Poshtujem to shto se odrzalo ovoliko hiljada godina, a to je toliki apsurd. Ali, ljudi jadni se nadaju zivotu u raju, da nije sve gotovo kada ih zakopaju.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 14:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Нис идовољно добро читала Библију. Ево ти па мало прегледај ово:

http://www.clarifyingchristianity.com/dinos.shtml

А ово о "затуцаности" је типична реторика уображених који мисле да су сви људи у протеклих хиљада година били будале, само они нису. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Maran Ata je napisao:

А ово о "затуцаности" је типична реторика уображених који мисле да су сви људи у протеклих хиљада година били будале, само они нису. :wink:

Ne moze da se otvori stranica.... Zashto me to ne chudi?! Da, pravo si se dobro izrazio.... Smatram da su budale oni koji vjeruju da ce doci raj na zemlju i da se nece raspati oni koji vjeruju u taj raj...... Molim te.... Inache, ne lupaj gluposti tipa "nisi dovoljno chitala bibliju"...... Vjerovatno sam nachitanija od tebe.... :roll: Po tvojim postovima, vidim da sui chitao samo bibliju,a li ochito ni nju niis dobro savladao... Iduca lektira: Knjiga o dinosaurusima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 21:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
[quote="Lisa_Simpson Po tvojim postovima, vidim da sui chitao samo bibliju,a li ochito ni nju niis dobro savladao... Iduca lektira: Knjiga o dinosaurusima.[/quote]

Hehehe Lisa :thumbright: (sorry Vader sto sam OT ali nisam mogla da odoilm :)).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 22:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dove je napisao:
sorry Vader sto sam OT ali nisam mogla da odolim :)

Iskupi se učešćem na temi "Da li ste pročitali Sveto Pismo" :D
Interesuje me tvoje mišljenje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 14:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Lisa_Simpson je napisao:
Maran Ata je napisao:

Ne moze da se otvori stranica.... Zashto me to ne chudi?! Da, pravo si se dobro izrazio.... Smatram da su budale oni koji vjeruju da ce doci raj na zemlju i da se nece raspati oni koji vjeruju u taj raj...... Molim te.... Inache, ne lupaj gluposti tipa "nisi dovoljno chitala bibliju"...... Vjerovatno sam nachitanija od tebe.... :roll: Po tvojim postovima, vidim da sui chitao samo bibliju,a li ochito ni nju niis dobro savladao... Iduca lektira: Knjiga o dinosaurusima.
Јел не може? :lol: :lol: :lol: Како јефтин трик. :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 14:56 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 18:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ovo o dinosaurusima biste mogli postaviti i o tome nastaviti na temi "Vjerodostojnost i istinitost Biblije". Ta priča ne pripada ovde.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2005, 18:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
На нашу дубоку жалост, та друштва су широко распрострањена међу нашим исељеништвом. Стога ми сматрамо својом дужношћу да упозоримо нашу руску паству на тако опасна учења и организације, те позивамо сва наша духовна чеда да немају са њима никаквог додира.

Узимајући у обзир све горе изложено, Свештени Сабор је одлучио:
Осуђује се масонство, као учење и организација непријатељска хришћанству и револуционарна, усмерена на рушење основа националне државности.
Осуђују се такође и сва учења и организације сродне масонству: теозофија, антропозофија, "Хришћанска наука" и YMCA.
Налаже се Епархијским Преосвештаним Владикама и Начелницима мисија да своме подручном свештенству предају упутства неопходна за борбу против наведених штетних учења и организација и за опомињање православне руске пастве против одушевљавања њима и против учествовања у њиховој штетној делатности, посредством духовне проповеди, ванбогослужбених беседа, штампе, предавања о Закону Божијем у школским установама, а нарочито путем исповести.
Ставља се у дужност црквених пастира да оне који приступају исповести питају нису ли они у масонским организацијама и не деле ли та учења, те ако се покаже да јесу или да деле, онда таквима да објасне да је учествовање у наведеним организацијама неспојиво са звањем хришћанина - члана Христове Цркве, да су они дужни или да се коначно одрекну масонства и њему сродних учења, или да се, ако то не буду испунили, неће удостојити Светог Причешћа, те да ће при даљој непокајаности бити одлучивани од Свете Цркве.

Предавши вам наша Архипастирска упутства у вези непријатеља Божијих и непријатеља нашега спасења, желимо да вас подсетимо на Апостолске позиве: "Љубљени, старајући се на сваки начин да вам пишем о општем спасењу, имадох потребу да вам пишем позивајући да се борите за веру једанпут предану светима... изграђујући себе... у љубави Божијој, очекујући милост Господа нашег Исуса Христа за живот вечни." (Јд 3,20,21)

"Све што је рођено од Бога побеђује свет, и ово је победа која победи свет - вера наша. Ко је тај који побеђује свет до онај који верује да Исус јесте Син Божији... Знамо да смо од Бога и да свет сав у злу лежи. А знамо да је Син Божији дошао и дао нам разум да познамо истинитога Бога и да будемо у истинитом Сину Његовом Исусу Христу. Он је истинити Бог и живот вечни." (1.Јн 5:4-5,19-20)

Председник Архијерејског Сабора
Руске Православне Цркве у иностранству
† Митрополит АНТОНИЈЕ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2005, 22:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
A zar nema jedna recenica u Bibliji kad Bog izbaci Adama i Evu iz hevena i kaze "Zar su morali postati kao mi" Mislim to je Bog rekao , recenica je u tom stilu, vidjecu da pogledam tacnije... Uglavnom, ako je Bog jedan jedini i njega niko nije stvorio ko su to ONI??!??!??! :shock:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2005, 09:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Na više mjesta u Svetom Pismu se Božanske Ličnosti pominju u množini, ne bez razloga. Ali ne znam zašto si to ovde pomenuo, nije tema o tome. Mogao si za to iskoristiti ionako novu temu "Par stvari ne kontam kod Biblije".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2005, 18:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Izvini jebote, samo nemoj po glavi :(

Nisam cest na ovom podforumu, tacnije, nisam uopste na ovom podforumu, pa mi nesto pade na pamet, ali evo , iz ovih stopa idem da potrazim tu temu! :)

Poz!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2005, 20:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Vader je napisao:
Na više mjesta u Svetom Pismu se Božanske Ličnosti pominju u množini, ne bez razloga. Ali ne znam zašto si to ovde pomenuo, nije tema o tome. Mogao si za to iskoristiti ionako novu temu "Par stvari ne kontam kod Biblije".

davno sam prestao biti boziji advokat
nema smisla braniti nekoga ko
nema potrebe da bude branjen...

kad shvatis vader da branis samo svoja gledista a ne boga
onda ces poceti da gledas svijet drugacijim ocima...

bogu ne treba ni advokat ni sud ni tuzilac jer sama ideja
da mu treba neko da ga brani ili tuzi je ideja gdje ti ili drugi boga svrstavas/te
u polozaj podredjen drustvenim mjerilima. a to je neuko u
najmanju ruku

mada ce ljudi (ameri najbrze) biti skloni da optuze i atome sto se okrecu
oko sopstvene ose... i naravno nace se i neki majcrosoft da
udari autorska prava na kretanje molekula...

vrli novi svijet...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2005, 22:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

ajsmen je napisao:
davno sam prestao biti boziji advokat
nema smisla braniti nekoga ko
nema potrebe da bude branjen...

U pravu si. I inače se dosta manje "nadmudrujem" nego prije, jer sva naša priča ne mijenja onu stvarnu relanost i Stvarnost.

Ali ovo gore nije bila odbrana Boga, samo skretanje pažnje. Uvukle su se mnoge zablude i kriva mišljenja oko duhovnosti, vjere, Boga, i nije mi posebno žao kad ih vidim kod onih koji inače šire te zablude i koji uživaju u njima, ali mi bude žao "običnih ljudi" koji to progutaju pa ostanu zbunjeni kad iz drugog ugla vide da to nije baš onako kako su ih učili, ali radije ostanu privrženiji onom što su već čuli jer je to "siguran teren" nego što se upuste u to da sami počnu da istražuju i čačkaju. E to mi zna biti žao...jer takvima možda nekad treba samo mali poticaj da ih gurne da samostalno razmišljaju i istražuju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2005, 08:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
da, ima smisla to sto pricas...

mada mi se cini da pokusavas da
pomiris nepomirljivo (religije).

ali na kraju svi smo mi besmisleni negdje :)
kada se pogleda iz sireg ugla

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]