Da razjasnimo par stvari.
Dodika niko uhapsiti neće i ako presuda bude zatvorska (a vrlo vjerovatno neće). Ide prvostepena pa žalba pa najmanje 6 mjeseci do drugostepene. Čak i ako tad bude potvrđena zatvorska kazna, privođenje na izdržavanje kazne vrši sudska policija a ne Sipa ili Mup. Uz sav komplikovani aparat kod nas znamo da od toga nema ništa. Ni sada ga taj aparat ne bi uhapsio a kamoli nakon 6 mjeseci razvlašćivanja zajedničkih institucija na teritoriji RS.
Ako bude zabrana političkog djelovanja to će tek da bude zavrzlama. Dodik to neće priznati kao što je i sam najavio, nastavlja djelovanje tako da se faktički RS izdvaja iz BiH već po tom osnovu. Sve i da se situacija smiri i da dođe do stranog uticaja da dođe do nekog dogovra, to neće biti moguće kao do sada jer faktički njegova funkcija i djelovanje će biti protivzakonito po zakonima države BiH. Dakle niko iz Federacije neće moći pregovarati s njim jer onda ni oni me poštuju zakon budući da pregovaraju sa nelegalnim i nezakonitim predstavnikom. Što znači da od one "tresla se gora, rodio se miš" nema ništa, stvari se mijenjaju iz korijena.
Što ja nekako iz svega ovoga vidim imaju tri opcije.
Prva, malo vjerovatno, da ga osude a on prizna i povinuje se ili ne prizna i jednostavno pobjegne. Tu bi bio i kraj SNSD-a u nekom doglednom vremenu.
Druga je ako ga osude a on ne prizna ide de facto izdvajanje RS iz BiH u nekom sporom procesu jer onda njegovo bitisanje u političkom životu poništava i Sud i državu BiH. Kakve će to posljedice izazvati ostaje nam samo da nagađamo.
Treća najmanje vjerovatna je da ga oslobode. Šta bi tada bilo?