banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Sep 2005, 18:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Interesuje me da li netko može kompententno odgovoriti na ovo pitanje, koja je razlika između psihologije (psiha znači duša) i duhovnosti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2005, 20:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ne znam šta ti znači "kompetentno odgovoriti" ali po mom ličnom mišljenju i zapažanjima a i po onome što sam čitao duhovnost i psihologija su veoma mnogo povezane, u suštini to bi čak trebala biti ista stvar, ali tek kad bi savremeni "pametni" psiholozi ozbiljno shvatili definiciju psihologije kao "nauke o duši" umjesto da im je to samo obična bezvezna definicija starih naroda koji su usljed svoje nerazvijenosti mislili da postoji neka tamo duša pa tu nauku nazvali psihologija.

Treba pogledati kakav je Jung imao pristup psihologiji, i na šta ga je sve to odvelo: mistika, Tarot, magija, astrologija, mitologija, dublji uvidi. Sve su to vidovi duhovnosti ali danas neki oholo žele ukalupiti duhovnost u uske okvire i reći "to je duhovnost, a ovo nije duhovnost jer je satansko" a sve iz razloga što neke stvari ne mogu shvatiti, kontrolisati, prodavati narodu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2005, 22:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Obrati paznju na transpersonalnu prsihologiju.. tu se krije odgovor..

Vader duzan sam ti nesto.. pa ti to ovih dana posaljem.. Sorry na cekanju..

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2005, 07:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Mar 2003, 09:30
Ja, kao osoba koja se bavi egzorcizmom, smatram da je psihologija nastala upravo iz tih razloga.
Dode covjk zali se na bolove, na raznorazne glasove, a po pretragama nema nikakvih tragova bolesti.
Sta ce mu drugo reci, nego da je ''dusevni bolesnik'' i onda mu daje materiju da lijeci dusu.
Kako rece vader, te dvije stvari su jako bliske, samo treba posmatrati iz različitih uglova

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2005, 12:17 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Jan 2003, 19:16
Моје је мишљење да психоаналитичари, умјесто да проучавају душу проучавају мозак, на примјер сјетимо се психо-тестова – они тестирају не душу већ мозак и памет.

Мислим да се у психоанализи ради о науци која је у развоју и која нема чврсте основе, питање је да ли она уопште као таква и треба бити схвачена озбиљно.

Велик поздрав мом пријатељу Вадеру и осталим духовним трагачима.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2005, 15:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Психологија има разних. Она која води ка оздрављењу душе је такозвана "висинска психологија" која се још назива и "пасторална психологија", а заснива се на теолошким сазнањима Божје Цркве. Све остале осихологије су најобичније људско мудровање које често води ка убиству људске душе. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2005, 17:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
U psihologiji na nacin koji je ljudi shvataju i svojataju nema Svetog Duha... nego se stvari objasnjavaju postojanjem super ega, ega, itd..
Coveku se servira da se duhovnost temelji na kolektivnom nesvesnom... ali niko nije objasnio konkretno sa dokazem sta je to....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]