banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 14:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Dec 2024, 07:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... oka/877742

Citiraj:
Naime, na oglasu koji je objavilo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj RS objavljeni su uslovi za sufinansiranje naučnih projekata u 2024. godini, iako je konkurs objavljen tek 20. novembra 2024, a rok za prijave je istekao 5. decembra.

"Za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata u 2024. godini Ministarstvo će izdvojiti ukupno 400.000 KM. Traženi iznosi po projektu ne treba da prelaze 10.000 KM. Ministarstvo zadržava pravo da izmijeni predviđenu visinu sredstava za ovu namjenu u skladu sa raspoloživim sredstvima u tekućoj godini. Prijave prijedloga projekata mogu se podnositi za jednogodišnja istraživanja. Evaluacijski postupak koordiniše i organizuje Ministarstvo, a izvodi Komisija za izbor naučnoistraživačkih projekata u svakoj naučnoj oblasti", navodi se u konkursu.

Drugim riječima, za naučne projekte u Republici Srpskoj predviđena je polovina sredstava potrebnih za izgradnju kružnog toka kod kampusa na Banjalučkom univerzitetu. Naime, izgradnja tog kružnog toka s dvije trake i četiri izlaza koštala je 887.570 maraka sa PDV-om.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2024, 08:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2011, 23:57
Tuzno.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2024, 10:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Izgleda da je neka zajebancija.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2024, 16:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ne znam zašto se čudite tako je oduvijek bilo, još dok je vladao SDS-PDP nije bilo ni toga.

Mnogi su morali prositi od raznih privrednika da bi bar dio potrebnih sredstava namaknuli.

Moj originalni diplomski rad me je prije 12 godina koštao 120 marki, te me pare i dan danas bole kad se sjetim. Sirovine za eksperimentalni rad.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2024, 11:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Kome treba nauka i ulaganje u nju?Još je Skerlić prije 100 godina govorio ukoliko se ne ulaže u školstvo,nauku i preduzetništvo vrlo brzo ćemo umjesto svinja i prasića u Evropu izvoziti ljude....Fiki je očit primjer :D

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2024, 13:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
I te pare ce dobiti podobni omladinci koji ce sklepati neku ideju sa interneta koja u stvarnosti nikad nece zazivjeti, a jos manje ce biti kontrolisan uspjeh.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2024, 19:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Od pojave točka ništa zanimljivije nije izmišljeno. Ja da sam za svaku ideju pitao tns on bi mi rekao nemoj to je već izmišljeno. Ali ono što volim pročitati kod nekog naučnog rada je da to ima neku praktičnu primjenu.
A kad pročitam matematički model za praćenje zagađujućih materija u rijeci Vrbas to odmah preskačem.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2024, 21:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
The_new_Statesman je napisao:
I te pare ce dobiti podobni omladinci koji ce sklepati neku ideju sa interneta koja u stvarnosti nikad nece zazivjeti, a jos manje ce biti kontrolisan uspjeh.

Pare sa tih projekata se često koriste da bi se objavile knjige koje trebaju profesorima za izbor ili da bi se opremili kabineti i učionice.
Novac koji vođe projekta odredede za učešće na konferencijama i slično se isplaćuju kao honorari. Znam čovjeka koji je prošle godine kao učesnik projekta dobio 67 KM za godinu dana da može platiti put, kotizaciju i slično pri odlasku na konferenciju.

filozof sa vrbasa je napisao:
Ali ono što volim pročitati kod nekog naučnog rada je da to ima neku praktičnu primjenu.
A kad pročitam matematički model za praćenje zagađujućih materija u rijeci Vrbas to odmah preskačem.

Dosta rezultata koji su praktični dobiju se nakon što je neko to teoretski obradio. Mnogi veliki rezultati su dobijeni iz teoretskih radova koji, u to vrijeme, nisu ličili na nešto bitno.
Npr. prvo je nastao teorijski model računara, pa onda nakon 50ak godina prvi računar. To je jedan od mnogih primjera.
I dalje se slažem da mnogi radovi i mnoge stvari koje neki autori objavljuju nisu vrijedni ni malo. Takve stvari vjerovatno se i ne objavljuju u dobrim časopisima, već obično u predatorskim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]