banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jun 2025, 09:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3732 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Okt 2024, 06:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
munja.alex je napisao:
Pa drug forumski je Eko furunu ubrojao u uspjehe prethodne gradske administracije. Ova je nije isto tako riješila...

Mada, mislim da je moje rješenje bilo vrlo dobro, mogli su prije 15ak godina da sve pare koje su skrkane do sada u nju, da preusmjere u poboljšanje el.energetske mreže. I da se narod grije na struju. Uz smanjenje izvoza iste i davanje kao prirodnog bogatstva svom narodu.

Ma jok. Trebalo je od prvog dana nakon rata početi kopati kanal i staviti cijevi za gas do Bijeljine i Zvornika. Samo gas i tačka. Protiv Rusije ratuje cio mentalno zaostali Zapad a gas iz Rusije i dalje piči. To i nepostojanje autoputa Novi Grad - Beograd strašno zamjerim svim vlastima Republike Srpske od 1996 do danas.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2024, 15:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2020, 17:21
Imam jedno pitanje ako se neko razumije...
U stanu imam gradsko grijanje, imam ugrađen kalorimetar, dakle radi se o jednocjevnom sistemu grijanja u relativno novijoj zgradi.
U stanu ima 5 radijatora. Zadnji u nizu radijatora je u kupatilu a predzadnji u sobi. Osjetno, oni slabije griju...
Jedan majstor kaže da je to normalno kod ovakvih sistema grijanja i da svaki udaljeniji radijator u nizu slabije grije.

Šta vi mislite o ovome? Ako bih zavrnuo ventil na prvom radijatoru u nizu da li bi dobio išta? Zavrtanjem radijatora dobija li se išta kod ovakvog sistema grijanja?
Kako kaže majstor, pošto nije dvocjevni sistem pa voda tj. toplota ne kruži tj. nema povrata i to je valjda problem...
Šta vi mislite?

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2024, 16:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Nedostaje vode u sistemu...zovi nekog iz toplane da dopune vodu.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2024, 20:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
I za probu odvrni sve do kraja , i kalorimetar i ventile po radijatorima, pa vidi poslije 3 dana kako je onda....Znam da je meni isto bilo kad su cigani smanjili temperaturu vode u sistemu kod potrošača, nikako ugrijati kupatilo za dječiji kupanjac. Usluga je tad (za vrijeme najboljeg gradonačelnika ) postala go kurac.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2024, 21:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
bogata_sirotinja je napisao:
U stanu imam gradsko grijanje, imam ugrađen kalorimetar, dakle radi se o jednocjevnom sistemu grijanja u relativno novijoj zgradi.
U stanu ima 5 radijatora. Zadnji u nizu radijatora je u kupatilu a predzadnji u sobi. Osjetno, oni slabije griju...
Jedan majstor kaže da je to normalno kod ovakvih sistema grijanja i da svaki udaljeniji radijator u nizu slabije grije.

Šta vi mislite o ovome? Ako bih zavrnuo ventil na prvom radijatoru u nizu da li bi dobio išta? Zavrtanjem radijatora dobija li se išta kod ovakvog sistema grijanja?
Kako kaže majstor, pošto nije dvocjevni sistem pa voda tj. toplota ne kruži tj. nema povrata i to je valjda problem...
Šta vi mislite?

Nisam ekspert ali mislim da imaš vazduha u cijevima tj. radijatorima. Po meni je rješenje odzračivanje radijatora. Ponavljam nisam ekspert.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2024, 21:50 
Veteran
Veteran

Hvala vam na odgovorima.
Nebi trebalo da ima vazduha u cijevima jer radijatore odzračim na početku svake sezone grijanja. Konkretno, danas sam ih sve odzračio ali nije bilo potrebe jer na svim radijatorima, čim sam malo odvrnuo ventil počela je voda kapati, što znači da nije bilo vazduha u cijevima.
Kažem vam, prvi i drugi radijator u nizu su baš topli, na trećem se već osjeti pad toplote a onda se osjeti razlika između trećeg i četvrtog a pogotovo petog radijatora u kupatilu.
Zavrnuo sam dovodni ventil na prvom radijatoru nadajući se da ću tako dobiti nešto bolje grijanje na 4. i 5. radijatoru ali ja bih rekao da ništa nisam dobio a iako sam dobio, to je ne primjetno.
Onda sam radio eksperiment, da zavrnet sve radijatore osim 4. i opet imam osjećaj da taj 4. ne grije ništa bolje...
Ne znam šta mi je činiti...

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2024, 22:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Da ti se nisu ti krajnji radijatori zapušili, pa to dovelo do manjeg protoka vode?

Meni je jedan radijator bio dosta hladniji od ostalih, kad sam ispustio vodu iz njega (bila crna kao pregorelo ulje) i upustio novu počeo da radi kako treba.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2024, 22:39 
Veteran
Veteran

Iz svih radijatora voda izlazi čista.
Malo ima čudniji miris ali to je normalno...

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2024, 06:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo, možda nisi pročitao sirotinjo:

A dA iSpUsTiŠ vOdU iZ rAdIjAtOrA , kOlEgA????

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2024, 07:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Mozda ga treba odzraciti ako ima ispust na njemu. Moze biti i da mu se ventil zacepio pa mu je slab protok, kod mene je pomoglo kad smo zamijenili ventil, poceo je normalno grijati.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2024, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
A da proda stan?

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2024, 12:01 
Veteran
Veteran

Ajde sad ozbiljno, dajte mi preporuku majstora koji se bavi sistemima centralnog grijanja i problemima sa radijatorima?
Razlika u temperaturi između 3. i 4. radijatora se baš osjeti...

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2024, 12:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2015, 19:59
Kod mene je tako slično i isto su poslednji radijatori u nizu nesto hladniji. Ispirao sistem, ventili, ozrake sve ok, mislim da to mora tako pogotovo ako je temperatura vode "mlaka". Kod mene je na struju pa se moze malo ublažiti kada se podigne temperatura vode u sistemu i pojača brzina rada pumpe.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2024, 16:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Vi sad malo pravite šprdnju na moj račun, ali to je meni riješilo problem. Ako radijator nije u potpunosti horizontalan, vrlo vjerovatno je da će se skupljati talog u donjim dijelovima radijatora.

Ako gore ispuštaš vodu (na ventilu za ozračivanje) izlaziće čista voda. Ako ga zavrneš, pa ispustiš svu vodu biće drugačija. Naročito ako mogneš, kao ja, da malo odvrneš odvodni ventil da potjera tu prljavštinu.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2024, 18:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Skidao sam radijatore, ispirao i njih i sistem, opet je bilo lošije u tim krajnjim radijatorima.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2024, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A šta mislite da ipak izračite radijatore?

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2024, 23:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Maj 2020, 16:30
bogata_sirotinja je napisao:

Šta vi mislite?

Majstor ti je otprilike rekao sve, mada nije da voda ne kruži. Imaš jednocijevni sistem grijanja. Voda ti i tu kruži, ali od radijatora do radijatora. Kako imaš jedan ulaz i jednu ulaznu temperaturu u stan, ona ti je maksimalna na prvom radijatoru i logično kako prolazi kroz radijatore se hladi. Malo šta tu možeš učiniti, ako ti je ulazna temperatura takva kakva jeste. U novoj gradnji ti sada ubacuju dvocjevni sistem grijanja, gdje u svakom stanu imaš razvodni ormar, odakle se svaki radijator posebno napaja.

Taj jednocijevni sistem grijanja ti je ok gdje imaš recimo kotlovnicu u zgradi, pa su ulazne temperature visoke i onda može da izgura. U slučaju gradske toplane, dvocijevni je neophodan.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2024, 10:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
Kod jednocijevnog sistema grijanja prilikom projektovanja se uzima u obzir pad tempereature kroz radijatore tako da zadnji radijatori imaju više članka ili veću površinu u odnosu na prve, baš zbog toga.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2024, 11:12 
Veteran
Veteran

A kako da budem siguran da li je kod mene jednocjevni ili dvocjevni sistem grijanja?
Iz poda ka svakom od radijatora idu dvije cijevi ali od donjeg ventila do vrha radijatora gdje se nalazi regulator temperature, ide jedna cijev.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2024, 11:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Stavljaju rebra prema veličini prostorije, a svakako da imas i duplo rebara kada se mlaka voda ohladi dok dođe do poslednjih radijatora u sistemu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3732 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]