munja.alex je napisao:
wizzy_bl je napisao:
Iako RUPA ponasanje na trzistu je za izucavanje...prodaja stane,ne ide...i oni idluci da podignu cijenu,kao da rijese problem slabije prodaje.
Kao da gledaju ove neke nove biznis price, gdje neki tiktokeri i youtuberi prosipaju neku pamet, pa sam i ja upratio onu neku debilnu pricu o Chivasu kako su uspjeli na trzistu tako sto su istom proizvodu samo znacajno podigli cijenu. Vjerovatno i oni to pokusavaju na stanovina.Problem kod RUPE je to sto su oni regerent za ostale,pa i oni formiraju po njima, cc par stotina jdftinije od samog centra, a ne kontaju da je nekada razlika od 1000KM bilo 2000 naspram 3000 (tj 33,33% ) jsftinije, a da to sada nije isto 3500 i 4500, tj da bi trrebalo bito 3000 gdje je sad 3500, ako je rupa 4500
Pa oko 3000 se sad kreće oko Binga (da ne kažem pokojnog Interexa).
Da...samo sto je omjer cc 2000 -3000 bio na relaciji moje naselje/Rebrovac/Starcevica naspram centru, tj centar je bio 50% skuplji. Sad je to 3500-4500...nije vise 50% u korist centra (uzimam RUPU kao top lokaciju).
U tom istom periodu 98Budzak je bio mozda 1700KM .Znaci cc 15% jeftiniji od ovih naselja spomenutih naselja.
Sto znaci da ako je danas centar 4500KM...ova navedena naselja bi trebala biti 3000, a budzak 2500-2600...ako bi koristili tu staru matricu.
Sta ce biti ne znam,niti ko to moze tacno predvidjeti, ali ja i dalje ocekujem pad cijene m2 na nekom kratkorocnom, nivou,recimo u iducih 5 godina bi se moglo kupiti za 10-20% nizu cijenu nego danas. Mislim da smo jednostavno preskupi za nas standard i da ce to doci na svoje,bez obzira koliko se investitori trudili da zadrze cijenu sadasnju.Neko vrijeme to sigurno mkgu,ali ne mogu dovijeka..Zivi bilo pa vidjeli.