Pridružio se: 31 Avg 2005, 09:52 Postovi: 32
|
Moj Put Ka Islamu
Rodjena sam u pravoslavnoj porodici. Odgojena sam u ateistickom duhu, jer je tako nalagao moj otac koji je bio komunista, a i vrijeme u kojem smo tada zivljeli. Majka se plasila da me odvede u crkvu i da me krsti, da ne bi izazvala neke posljedice po ocevu sluzbu. Znam da me je baka po ocu rado, ali krisom od oca, odvodila u crkvu i objasnjavala mi prve pojmove o Bogu, koliko je to sama znala, onako neuka.
Sjecam se da sam se prvi put zapitala sta je svrha mog zivota, zbog cega sam bas ja rodjena i kakav li ce biti moj zivot kada sam imala tek pet i po godina. Stajala bih ispred ogledala i pitala se gdje je to moja dusa, da li se ona moze vidjeti golim okom i sta ce biti sa njom onda kada ja umrem... Hoce li ona otici u Raj, ili pak u Pakao? Oduvijek su me zanimale apstraktne stvari, svijet ne vidljivog i pitanja na temu "vise sile".
Sa osam godina dozivljela sam klinicku smrt poslije operacije slijepog crijeva, jer je bilo punktirano preko sto sati i skoro da je doslo do sepse. Hvala dragom Allahu koji mi je pomogao da prebrodim tu krizu. Sjecam se puta kroz tunel i citavog mog malog zivota koji je u tim tenutcima prosao ispred mojih ociju, poput lica putnika u kupeu voza koji prolazi tik ispred vas... Sjecam se, kao kroz neku cudnu maglu, da sam dok sam bila u nesvjest, vidjela andjele oko svog kreveta, veliku i osvjetljenu poljanu prepunu raznobojnog cvijeca... cula sam mirne i spokojne glasove koji su nesto nerazumljivo govorili, zvali me imenom i osjecala sam se kao da sam u Raju. Oko mene je svuda bila svjetlost, velika, lijepa, raskosna, mirna svjetlost. Znam da sam poslije budjenja iz kome bitala ljekare u bijelim mantilima jesam li ja to u RAju, na staa su se oni nasmijali i rekli da nisma i da sam u bolnici. Bila sam jako tuzna zbog toka, nisam htjela da budem tu... htjela sam nazad, na tu osvjetljenu poljanu prepunu lijepog raznobojnog cvijeca na kojoj su se andjeli igrali i dozivali moje ime. Svoju viziju ispricala sam samo svojoj majci i bliskim ljudima. Mislim da to niko nije ozbiljno shvatio.
Moja prva Biblija i moja velika pitanja. Kako sam rasla i moje interesovanje za vjeronauku je raslo. Trazila sam iztinu u onome sto su mi ljudi oko mene nudili, u hriscanstvu. Posto je moj otac primjetio da se ja sve vise interesujem za vjeronauku, kupio mi je prvu Bibliju nas moj petnaesti rodjendan. Ja sam tada ucestalo odlazila na vjeronauku i u crkvu gdje bih slusala pjevanje crkvenog hora. Razgovarala sam sa ljudima koji su bili u vjeri i koji su strudirali teologiju. Medjutim, nisma nalazila odgovarajuce odgovore na svoja pitanja. Stalno su me zbunjivale teorije o Jednom Bogu koji je, ustvari, trojan i o tome da se On otjelotvorio u u tijelu Isusa (Isa) Hrista. Nikako nisam shvatila zasto srbi pravoslavci slave slavu, mole se ikonama, pale svijece i stavljaju pare na ikone... To se kosilo sa svim principima vjere i bar dvije od deset Bozijih zapovjedi... Prva Bozija zapovijed glasi: "Ja sam Gospodar Bog tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene..." a druga: "Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im sluziti..." Pa cemu onda, pitala sam se, ljudi imaju ikone na zidu... Zar to nisu idoli? A kako onda, opet, objasniti pojam Oca, Sina i Svetog Duha u Jednom Bogu... Nista mi nije bilo jasno, cinilo mi se da sam vise znala o Bogu dok me nisu potpuno sludili sa ovim teorijama... Nisam htjela da im vjerujem. Nisam htjela da robujem laznim idejama i laznom vjerovanju. Htjela sam sustinu, a nju nisam nasla u hriscanstvu. Odlucila sam da vise ne idem u crkvu i da ne ljubim ikone. Ako je Bog jedan smatrala sam da ne moze biti troje... jedan je jedan, nikada tri. Imala sam svoju teoriju o Bogu i to mi je za pocetak bilo dovoljno, ali jos uvijek neiskristalisano u mojoj glavi.
Prvi susret sa "Visom civilizacijom". Kad mi je bilo osamnaest godina trebalo je da krenem u Ameriku na put ka nauci. Isla sam na studentsku razmjenu, tj. u srednjoskolsku razmjenu na godinu dana. Trebalo je da zivim u americkoj porodici. Nisam htjela da odem u daleku zemlju bez Bozije zastite... Mislila sam da je put ka Bogu jedino kroz krstenje. Nisam znala za drugo rijesenje... Krstili su me dva dana pred polazak u Ameriku. To je bilo u ljeto '92. godine. U Bosni je vec plamsao rat.
U Americi sam se druzila sa ljudima iz cijelog svijeta. Jedna od najblizih mi je djevojcica iz Pakistana, muslimanka... Sjecam se da mi nikako nije islo u glavu u glavu kako ona, u ime Boga, moze da izdrzi citav dan bez hrane u vrijeme ramazanskog posta. Nisam znala... nisam imala odakle da da saznam. Islam je tada zvucao kao prijetnja, kao nesto sto je fundamentalno, strasno, nesto sto je potpuno nazadno i ekstramno. Molim dragog Allaha da mi oprosti na neznanju i predrasudama.
Slusala sam vijesti iz zemlje koje su bile zastrasujuce... Srbi su silovali, ubijali, pljackali po Bosni... Bolilo me je sto se ljudi bjesomucno i bezrazlozno ubijaju... Pitala sam se zbog cega, Bog je Jedan za sve nas... Bilo me je sramota da kazem da sam Srpkinja.
Vratila sam se u zemlju tek '95. godine poslije tri godine provedene u Americi. Ne mogu da kazem da mi je tamo bilo sjajno, jer Amerika je nudila dunjaluk, a ja ni onda nisam tezila ka ovozemaljskim uzivanjima. Htjela sam da smirim svoju dusu, a to nisma uspjela tamo gdje je materijalni standard dostigao svoj vrhunac, a duhovni se srozao na nulu. Tamo je vecina bila okrenuta ka materijalnim vrijednostima, a moje price o cistoti duse, o ljubavi prema svim bicima i o Jednom Bogu mora da su zvucale cudno. Nazalost, i ja sam uspjela da na jedno vrijeme padnem u ponor i pocela sam da se drogiram i druzim sa narkomanima, sto je uzelo svoj danak. I poslije povratka u Srbiju nastavila sam da konzumiram marihuanu i da se druzim sa negativnim osobama. Medjutim, nekako u to vrijeme pocinje moje budjenje... Polahko ali sigurno, prestala sam da se vidjam sa ljudima koji su prodavali i sami konzumirali drogu. Promjenila sam telefonski broj. Nisam izlazila na ista mjesta. Smirila sam se. Ali, jos uvijek sam bila daleko od pokajanja, onog iskrenog i dubokog. I dalje sam se osjecala izgubljeno i prazno... ali...
Moj gospodar je motiv. Prije dvije godine upoznala sam nekog ko je mozda iz korijena promjenio moja shvatanja o islamu. To je bio drug mog poznanika, postdiplomac na ETF-u u Beogradu. I ja sam bila na studijima, na Filozofskom fakultetu. On je znatno doprinjeo da ja prebrodim sve predrasude koje sma imala o islamu. Svidjalo mi se sto je umjeren, blag, iskren nista nalik na viziju muslimana koju sam do tad imala. Sa zarom u ocima je pricao o Bogu i bio srecan kao malo dijete dok mi je objasnjavao zasto je nesto ovako, a nesto pak onako u islamu. Upoznao me je sa mnogim svojim prijateljima. Jedan od njih mi je jednom prilikom donio prevod Kur'ana na citanje. Provodila sam sate ispred ove dragocjene knjige, cesto placuci zbog istine koja je bila u njoj, srecna sto sam je nasla. Drugi put, pak, drhteci pred jacinom rijeci koje su izvirale iz nje. Jednom prilikom je jedan od mojih prijatelja, musliman htio da mu objasnim zasto mi pravoslavci mislimo da je Bog jedno od troje. Ja sam stala kao ukopana. Rekla sam da ja u to ne vjerujem i da vjerujem da je Bog Jedan i da su price o trojstvu neosnovane. On se samo blago nasmijao. Sada znam sta je znacio taj njegov osmijeh. Medjutim, tada, prije godinu i po, nisam ni mogla da pretpostavim sta ce se desiti. On je znao da sam ja blizu istine, ali pustio me je da je sama otkrijem. Medjutim, do toga ne bi doslo da moj Gospodar nije spustio svoju mislost na mene.
U to vrijeme sam pocela intenzivno da citam knjige o islamu. Gutala sam literaturu. Fascinirala su me sva ta saznanja o islamu. Saopstila sam svojoj rodjenoj sestri da sam u srcu muslimanka... da ja vjerujem u Allaha, Jednog i Jedinog... da vjerujem da je Muhamde, s.a.v.s., Boziji poslanik. Postila sam dvije nedjelje ramazana, iako jos nisam bila "zvanicno" muslimanka. Dopalo mi se. Ne mogu opisati sav taj osjecaj koji sam imala dok sam postila, moju radost iftara. Ali, u svemu sto sam radila nedostajalo je nesto veoma bitno i sustinsko, nedostajo je namaz.
Pustite me da klanja. No, sav taj preokret u mojim mislima i dilemama nije se bas mnogo dopao onima koji su me poznavali kao pravoslavku. Potrazila sam podrsku u svojim prijateljima muslimanima koje sam znala. Medjutim, oni su se plasili da ja to mozda ne radim iz pogresnih razloga, sumnjali su da mi nije nijet iskren. Ja sam znala u svom srcu da to nije tako. Znala sam da vjerujem u Kitab i da je on jedini vjerodostojan. Znala sam da je moje srce naslo put ka kome je stremilo od samog pocetka svog bitisanja. Znala sam da je islam bio pravi put. Insistirala sam da sto prije izgovorim sehadet, a oni su odgadjali tu moju odluku. Konacno, u januaru prosla sam kroz grozan period depresije, imala sam potrebu sa se poklonim svome Gospodaru i kod Njeg zatrazim utociste. Htjela sam da klanjam, a nisam znala kako. Nocima sam plakala i gledala u nebo, citala Kur'an. kajala sam se zbog svih grijehova koje sam pocinila u proslosti i zbog nemarnosti prema svom Gospodaru. Konacno, da bih ubrzala sve to, zamolila sam svoje prijatelje, bracni par, da budu moji svjedoci, da me ne bi opet usporavali u odluci, rekla sam im da ce njima biti grijeh ako ja mozda umrem u toku noci, da umrem kao hriscanka i budem zakopana kao hriscanka. Oni su usporavali moj sehadet zeleci time da mi daju vise vremena da sto bolje upoznam islam. Te moje rijeci bile su presudne. Shvatili su ozbiljnost onog sto sam im govorila i da, zaista, niko od nas ne moze ni da pretpostavi koliko mu je jos malo ili puno ostalo od zivota. Otisla sam kod njih, a oni su me zamolili da stavim mahramu na glavu. Sjedili su i gledali u mene... Drhtala sam i skoro placnim glasom izovorila: ESHEDU EN LA ILLAHE ILALLAH WE ESHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU WE RESULUHU...
Moje bice je ispunila neka cudna radost, sve ono sto sam ja bila do tada je pocelo da umire, moje staro "ja", za nekog ko ce zivjeti i raditi sve u zivotu zarad Allahovog zadovoljstva. Ja sam se ponovo rodila i ponovo pocela da zivim... Milost mog Gospodara se spustila na mene. Osjetila sam kako sam zbacila ogroman teret sa svoje duse. Hvala Allahu, Gospodaru svijetova, koji mi je dozvolio da dokucim istinu, Koji me je odabrao da budem jedna od Njegovih robinja.
Moji prijatelji su poceli da mi cestitaju i bili su stvarno srecni zbog mene. Njihova troipogodisnja kcerkica je htjela da i ona stavi mahramu kako bismo se slikali i uvelicali taj trenutak. Bila sam presrecna kada smo klanjali aksam namaz, svo troje zajedno, Elhamdulillah, moj prvi namaz!!!
Naucili su me kako da klanjam farzove. Vrlo brzo sam shvatila i zapamtila kako se sve radi. Ubrzo nakon toga su mi poklonili potrebnu literaturu, naucila sam El-Fatihu, dvije sure, tesehhud i salavate za manje od dvije nedjelje. Istinu je govorio Uzviseni Allah u Kur'anu: " Onome koga Allah zeli da uputi-On srce njegovo prema islamu raspolozi..." () 6 125
Pocela sam da klanjam i sunnet-namaz, molim Allaha da mi da snage da istrajem u tome.
Sada. Sada imam drugo ime i uvijek cu se zvato tim imenom. U mom srcu zivi islam, i ako Allah da, izboricu se da sveki dio mog bica i svaki dio mog zivota prozet i inspirisan serijatom, Kur'anom i praksom Bozijeg poslanika Muhameda, s.a.v.s.. Moja zelja je da jednoga dana, ako Allah dragi dozvoli, odgajam svoju djecu muslimane koji ce biti jaki u vjeri i istrajni na svom Pravom putu, ponosni na to sto su muslimani, kao i njihova majka. Zelim da oni ako Bog da, sa ponosom nose istinu u srcu, a istina to je islam.
Tako mi Allaha, ne postoji veca radost od radosti vjernika u namazu, od vjernika koji se sprema za susret sa svojim Gospodarom, koji se nada Njegovoj milosti i koji sve sto cini, cini u ime svog Stvoritelja za Njegovo zadovoljstvo.
Neka Allah swt bude zadovoljan svima nama. AMIN!

Poslednji put menjao GOLUBICA dana 03 Sep 2005, 23:30, izmenjena samo jedanput
|
|