banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 17:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Mar 2022, 13:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Citiraj:
Poljaci su u čast dolaska predsjednika Bajdena u mjestu Hžovice, gdje je bio nacistički koncentracioni logor "Aušvic", srušili spomenik sovjetskoj Crvenoj armiji, koja je 27. januara 1945. godine oslobodila logor i taj dio Poljske. Taj datum je kasnije proglašen za Svjetski dan borbe protiv Holokausta. Rušenje je direktno prenosila poljska državna televizija

Taj podatak nisam znao.
Alal im vera.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 15:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Malo nategnuta informacija, ali dobro.
"Zakon o dekomunizaciji" postoji vec petnaestak godina i na njegovom osnovu uklanjaju se sva obiljezja vezana za PRL (Poljsku iz perioda 1945-1989.) i SSSR - sruseni su mnogi spomenici, skinute zvijezde petokrake i promijenjeni nazivi ulica. Ne vidim smisao rusenja spomenika (bez obzira ciji su) ali vezanje te situacjije za vizitu Bajdena je u najmanju ruku glupo. Kod mene u komsiluku su spomenik vojnicima Crvene Armije omotali crnom folijom, odmah nakon pocetka rata u Ukrajini.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 15:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Avg 2020, 15:58
Slika

Poljaci su nekada drzali Kremlj pa su im se Rusi u naredna 4 vijeka svetili. I ne cude takvi odnosi.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 16:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ovdje gdje ja zivim (Sleska, davna granica sa Njemackom) vise je unistila Crvena Armija nakon rata, nego Njemci u ratu. Tek zadnjih dvadesetak godina "mlade generacije" su postale otvorenije prema Rusima. Stariji svo vrijeme jednako ne vole sve iza istocne granice (Ruse, Ukrajince, Bjeloruse).

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 16:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2018, 19:49
Na sta mislis pod vise unistili? Kao gradove ili globalno sve moguce, od trave do oblaka.

Послато са M2102J20SG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 16:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:01
Mariupolj izgleda zavrsen.

Na snimku sa Kadirovim vaskrsao i onaj general sto je prema CNN-u poginuo. :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 17:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Moraju Ukrajinci svaki dan objaviti par senzacionalnih vijesti da se zadrži pažnja... Ali to svakim danom sve teže. Sve manje snimaka srušenih aviona i helikoptera. Uništenih kolona... Pa krenulo svakih par dana jedan general pogine. Neki i dva puta u deset dana. Pa Šojgu srčani, otimanje djece i žena koje su Ukrajinci već proglasili herojima i prepustili ih same sebi bez ikakve pomoći... i tako. Nisu slučajno Rusi požurili da uzmi barem neke nuklearke.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 17:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2018, 19:49
Simpatizer je napisao:
Mariupolj izgleda zavrsen.

Na snimku sa Kadirovim vaskrsao i onaj general sto je prema CNN-u poginuo.
Andrej Mordvicev

Послато са M2102J20SG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 17:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

LetecaSvinja je napisao:
Na sta mislis pod vise unistili? Kao gradove ili globalno sve moguce, od trave do oblaka.

Popalili su i opljačkali mnoge objekte koji su asocirali na Njemce i Njemačku, prije svega palate.
Fun fact - Katovice su se u periodu 1953-56. zvale Stalinogród (Staljingrad) :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 18:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Zanimljiva i poduža analiza:

https://alterminfo.blogspot.com/2022/03 ... vo-su.html

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 19:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2015, 10:35
mirdza je napisao:
LetecaSvinja je napisao:

Popalili su i opljačkali mnoge objekte koji su asocirali na Njemce i Njemačku, prije svega palate.
Fun fact - Katovice su se u periodu 1953-56. zvale Stalinogród (Staljingrad)
Šta očekivati kad je sav taj prostor Poljske,Ukrajine...brže bolje postali kao NDH.. i što su na tim prostorima pružani žestoki otpori Crvenoj armiji u povratku prema Berlinu....pa ti vidi...mrze ruse ko i nas svi okolo...

Poslano sa mog Redmi Note 8T koristeći Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 20:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
krajo je napisao:
Citiraj:
Ukopavanje artiljerije u doba dronova i pametne municije i nema nekog smisla..
ljudi jos rade na papir i lenijar. naravno da ce se i ukopavat skolski kako pise u prirucnicima iz osamdesetih sta vas tu cudi? rusi su vojska 20 vijeka .

Klix

Što su rekli Rusima ovo, pa možda neki njihov agent pročita (puna BiH agenata, pa zna se da nakon Ukrajine Rusi idu na Bosnu Ponosnu, njihov tisućljetni san) i javi ruskim generalima pravu strategiju... e jesu napravili grešku u koracima.

Što se Poljaka i Rusa tiče, već, i 1812. jedan od fanatičnijih dijelova Grande Armee je bio poljski kontingent. Bilo ih je i ubjedljivo najviše, nakon samih Francuza. I onda da kukaju kako su ih Rusi porobljavali, nja nja... pa neće im možda vjerovati, nakon svega... papska vojska.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Ovo po Ukrajini rokat bez zarobljavanja (osim ako se nađe nešto normalne vojske, čisto zbog moguće razmjene). Vrijeme za milost je prošlo.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 20:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Elem, kad javiše da je poginuo u Mariupolju onaj zamjednik komandanta Crnomorske flote?, politički oficir u nekoj brigadi marinaca, tako nešto... zazvučalo mi to arhaično, pogađate "politički komesar", dobro nam znan izraz. Danas čitam da je njihovo zaduženje, između ostalog, da se "ruska vojska ne pretvori u ukrajinsku" tj. da se izbjegnu ratni zločini, odmazde i slično, u najvećoj mogućoj mjeri. Vrlo mudar potez s ruske strane. I koliko možemo vidjeti po disciplini regularne ruske vojske, vrlo efektno to provode.
Kod DNR/LNR vidi se već da je to više narodna vojska, ali ne vidjeh ni da su oni negdje dosad posebno ukaljali obraz.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 20:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Na harkovskom ratistu rusi koriste “землоделие” sistem, malo sam zaintrigiran zbog cega tacno?

Za one koji ne znaju sta je to, visecijevni bacac koji daljinski minira neku prostoriju, minama sa samolikvidatorom.
To se radi u cilju otezavanja kretanja pjesadije, na nekim prostorima koji su nepogodni za mehanizaciju.
Moguce da zele zaprijeciti neki pravac ili zastititi bokove jedinicama koje opsluzuji logisticke rute.
Svakako interesantna odluka, rekao bih odraz neke slabosti prije nego demonstracija moci.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 20:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ne znam sta je cudno? Nemas vojnike, imas artiljeriju.

Kad god krene neka prica o ljubavi, romantici i seksu izmedju Poljaka i Rusa meni nadodje ova pjesma:

https://youtu.be/kghUcHRjffo

I da, sta mi ovde bezveze palamudimo kada je Bajaga davno rekao sta je sve Rusija.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 20:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Rocker je napisao:
Na harkovskom ratistu rusi koriste “землоделие” sistem, malo sam zaintrigiran zbog cega tacno?

Za one koji ne znaju sta je to, visecijevni bacac koji daljinski minira neku prostoriju, minama sa samolikvidatorom.
To se radi u cilju otezavanja kretanja pjesadije, na nekim prostorima koji su nepogodni za mehanizaciju.
Moguce da zele zaprijeciti neki pravac ili zastititi bokove jedinicama koje opsluzuji logisticke rute.
Svakako interesantna odluka, rekao bih odraz neke slabosti prije nego demonstracija moci.
Ovo sam vidio u drugoj godini intervencije u Siriji. Lansiraju se "kablovi" puni eksploziva na potez pun mina i zamki, pa se detonira. Time se ne gubi vrijeme, tehnika i ljudstvo na određenom pravcu, već se sve zakopa u jednu veliku ruševinu...

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 20:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Nešto slično smo imali i mi pred kraj rata. Barem su tada bili snimci negdje oko koridora.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 20:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Ej bre ne.

Ovo je za miniranje, ne za razminiravanje.

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Земледелие_(система_минирования)

Poslednji put menjao Rocker dana 28 Mar 2022, 20:46, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2022, 20:46 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
krajo je napisao:
Citiraj:
Poljaci su u čast dolaska predsjednika Bajdena u mjestu Hžovice, gdje je bio nacistički koncentracioni logor "Aušvic", srušili spomenik sovjetskoj Crvenoj armiji, koja je 27. januara 1945. godine oslobodila logor i taj dio Poljske. Taj datum je kasnije proglašen za Svjetski dan borbe protiv Holokausta. Rušenje je direktno prenosila poljska državna televizija

Taj podatak nisam znao.
Alal im vera.

vratili rusi kad su poljaci krenuli u katinsku sumu..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]