epek je napisao:
Evo ja imam i dva hda i dva cda... kad mogu ocekivati crkavanje?
stef: Mislim da se update firmwarea sa diska tesko moze izvesti jednostavno zato sto da bi pokrenuo flash utility treba ti neki OS, da bi na HDD-u imao OS taj OS treba da bude butabilan... najcesce ljudi na hddu drze windows koji ne dopusta programima kao sto su flash utility da direktno pristupaju hardveru a tu nastaje problem... dos je za to idealan zato se flash i vrsi sa diskete (naravno, ako to proizvodjac nije drukcije predvidio).
Heh.. da napisem pojasnjenje..
Mislio je da kopiras flash file na hdd ako imas recimo fat16 ili fat32 particiju [rijetki su takvi] a onda podignes sa diskete dos ... i flash odradis koristeci flash image sa hdd-a ...
To se takodje preporucuje i za flash bios-a ..
Ali u danasnjim uslovima, stanju sa Os-ovima itd je skoro nemoguce tako nesto.. [sve je moguce, ramdrive itd itd] ali poenta update-a iz dos-a je bas da nemas TSR programa aktivnih da bi se sprijecio eventualni konflikt..
Elem .. vecina flash utility-a za CD-ove,m rezace, DVD-ove itd se sada flash-uju iz windowsa ... a ako nije GUI flasher onda iz obicnog komandnog prompta [dok si u windowsu, naravno]...
Sto se tice greske .. pa cuj moze biti do svega .. da nisi opisao neke stvari posumnjao bih u memoriju instant... Ali posto ti sistem radi normalno onda to nije problem..
Sta kazes da pogledas IDE kabl s kojim spajas CD i Plocu .. sta kazes na update driver-a za plocu [Intel INf, Via 4in1/hyperion/ sis chipset itd itd]..
Eventualno prebacivanje CD-a s jednog na drugi kanal i malo igranje oko toga ?
Da je napojna to cisto sumnjam jer bi se odmah manifestivalo prilikom pokretanja prve igrice... [a posto znam otprilike koju konfiguraciju imas i kakve igrice igras to automatski povlaci i povecanu potrosnju struje]... Dakle napojna ne bi trebala biti problem...
Prljava leca tu i tamo... mozda se vise ni laserska zraka ne prelama kako treba, mozda fokus treba podesiti .. ili ti je mozda uredjaj vec spreman za "vjecna lovista" ma koliko ga ti cistio ili ne :)
Ili jednostavno - ne voli taj tip medija u kombinaciji sa rezacem koji ga je snimao .. i kraj price :) X puta se znalo desavati da jednu marku CD-ova jednostavno neki CD uredjaji ne mogu ocitati "pa da si pita", dok sve ostalo cita "kao lud" :)) Ili da cd-ove snimljene odredjenim rezacima ne moze procitati..... Slicno se desava i sa rezacima koji znaju odbiti snimanje pa i detekciju pojedinih praznih CD-ova ...
A posto kazes da ti sve ostale CD-ove cita normalno a ta 2-3 nece .. onda i to moze biti problem ..
Mislim nagadjanja i potencijalnih rjesenja imas mali milion... A tesko da mozemo znati sta je tacno uzrok i kako ga otkloniti bez "da ga propustimo kroz svoje ruke" :)
Toliko od mene ... :)