Da ali to nema nikakve veze sa ovim projektom.
Cilj je napraviti game (application) server koji je modularan, besplatnog i otvorenog koda, fleksibilan, portabilan etc.
Nisam upoznat sa drugim projektom koji koristi tehniku koju sam ja ovdje upotrebio. Šema po kojoj komponente servera funkcionišu omogućavaju da se šah igra između dva korisnika koji imaju različite klijente. Recimo, ti imaš irc ja imam mobilni telefon i igramo jedan protiv drugog. U principu, radi se o adapter šemi, ali mnogo moćno zvuči kad se zamisle mogući rezultati takvog servera...
Komunikacija
SERVER: PluginObject -----> ClientAdapter.PluginAdapter ------> ClientProtocol
Još uvijek radim na "public" planu čiji je cilj da privuče više ljudi u projekat.
Trenutni progres:
- završavam plugin koji omogućava chat
- urađen je telnetclient i telnetclient.chatadapter
- napravljena je mala "telnet" aplikacija uz korištenje python gtk interfejsa, čisto malo sam experimentisao za Glade-om i Gazapachom da vidim šta je bolje. Glade izgleda bolji
Dakle, server je u fazi kada se rad može uživo testirati. Više nije sve na abstraktnom nivou. Broj linija koda je daleko manji, jer sam sve uradio iz početka i koristio sam malo više "već postojećeg" koda (logging npr) i nisam još uvijek uradio web server i modul za bazu, jer sad vidim da to uopšte nije važno u ranoj fazi razvoja.