pa naravno da se i hriscanstvo sirilo kroz osvajanja. koliko je samo ljudi preslo na katolicku vjeru za vreme drugog svetskog rata i to na ovim prostorima + sirom evrope?
pretezno je to radjeno radi pukog prezivljabanja ili spasavanja porodice ili boljeg polozaja u drustvu. kroz istoriju bi se moglo navesi X primjera sirenja hriscandtva kroz osvajanja. medjutim da se vratim tekstu.
autor ovog teksta zbilja ima interesantno razmisljanje. tesko je dati definiciju vjere, skoro nemoguce. razlog zbog koga postoji vise vrsta vjerovanja u sklopu jedne vjere je u stvari neinformisanost.
Citiraj:
Postoje pravoslavni vjernici koji su istinski Hrišćani,a i oni koji smatraju da su odabrani što su pravoslavci(priča o nebeskom narodu,...) i smatraju da vjerju u pravoslavlje samim tim što se izjašnjavaju kao pravoslavci i prihvataju kosovki mit i sve redom teorije zavjere,CIE,Vatikana,Islama,Žute Rase,..svi protiv Srba a Srbi nemeski narod..Postoje pravoslavci koji su pagani,to su "pravoslavci",postoje oni koji su "pravoslavci" iz mode,da bi bili veliki Srbi.Postoje oni koji su "pravoslavci" iz inata,oni koji su to iz prkosa,ili čak iz želje da se napakosti drugome.Slično važi za druge vjere.Zato poizdim kada me neko pita jesam li pravoslavac,a kad ga ja pitam da pojasni,on kaže "šta tu ima da se pojašnjava"
upravo ovo je dokaz tome. ljudi zbog neke mrznje ili osvete pokusvaju da naprave svoju vjeru, a opet je zovu pravim imenom. ovde se ne radi samo o hriscantvu nego o svim vjerama. narod na ovim a i drugim prostorima zbog puke bjede, siromastva i drugih negativnih faktora pokusva da sebe pronadje u svemu tome, u cemu ocigledno ne uspeva. zbog toga oni traze krivca, nekoga koga ce mrziti zbog svoje situacije. tu se ispostavlja da je krivac neko suprotne vjere, neko ko je u situaciji istoj kao i on i djele isto misljenje. medjutim oni toga nisu svjesni i mrze jedan drugoga. onda se pozivaju na vjeru, nesto o cemu u stvari imaju vrlo malo pojma. evo jos jedan citat iz teksta kojim potvrdjujem to:
Citiraj:
Pri tome se vjernik druge vjere smatra neprijateljem,jer on tlači,on izrabljuje narod,iako je sistem vrednosti obe religije uglavnom isti.
jos nesto u tekstu sto mi se veoma svidjelo :
Citiraj:
Boga se može slušati i preko crkve,ali mislim da može a na druge načine._________________
Ne pitam te koje si vjere vec kakvog uvjerenja
ovo je veoma lijepo receno. medjutim razlog zbog kojeg postoji vjera je da privuce sto vecu masu ljudi da se ponasaju kako treba. neki ljudi pocinju da shvataju to te zbog toga njima nije potrebna ta
standardna vjera jer su vec ionako shvatili da je u pitanju sam covjek, ono sto ga cini covjekom, njegovo ponasanje, njegova sposobnost da pomogne nekome u nevolji i izadje u susret kada je potreban. upravo zbog toga su ti ljudi koji kazu da su nevjernici a ponasaju se ovako veci vjernici od svih. oni su shvatili poentu zivota te se i ponasaju u skladu sa tim.