banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 16:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Avg 2005, 15:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2004, 15:19
Ja slavim Svetog Nikolu.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2005, 15:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
sindikalac je napisao:
Ja slavim Svetog Nikolu.

I ja. Mrsna ili posna?

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2005, 16:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2004, 15:19
Not now, John! je napisao:
sindikalac je napisao:
Ja slavim Svetog Nikolu.

I ja. Mrsna ili posna?

zar nije Nikoljdan uvijek posna slava?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 16:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2005, 16:15
Ja slavim Svetog Peruna.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2005, 16:33 
Veteran
Veteran

sindikalac je napisao:
zar nije Nikoljdan uvijek posna slava?

Pa ako postiš uvijek svih 7 nedjelja prije Božića, onda je posna. Moj đed, kad je vidio popa kako hapa slaninu u sred posta, je počeo da mrsi za Nikoljdan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 16:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
moja slava je prva u godini :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 16:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Sveti Jovan :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2005, 16:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
sindikalac je napisao:
Ja slavim Svetog Nikolu.

Takodje. :D A cak je i utvrdjeno da 60% pravoslavnih Srba slavi Svetog Nikolu.

Btw. Sveti Nikola je oduvjek posna slava!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 17:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
ni jednu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 17:47 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 17:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Micelijus je napisao:
Ja bih samo pitao one koji slave, zašto slave, šta to za njih znači, šta im predstavlja...

Here we go again... :roll:

Btw...moja krsna slava je Sv. Georgije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 18:22 
Veteran
Veteran

Micelijus je napisao:
Ja bih samo pitao one koji slave, zašto slave, šta to za njih znači, šta im predstavlja...

Kod mene nema neki religijski značaj, pošto nisam religiozan. Kod mene je to nastavak porodične tradicije i povod za okupljanje rodbine i prijatelja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2005, 21:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
I izreći ću im sud svoj za svu zloću njihovu što Me ostaviše, i kadiše drugim bogovima, i klanjaše se djelu ruku svojih. (prorok Jeremija 1,16)

Ali ti veliš: od toga nema ništa; ne, jer ljubim tuđe, i za njima ću ići. Kao što se lupežposrami kad se uhvati, tako će se posramiti dom Izrailjev, oni carevi njihovi, knezovi njihovi, i sveštenici njihovi i proroci njihovi, koji govore drvetu: ti si otac moj; i kamenu: ti si me rodio; jer Mi okrenuše leđa a ne lice; a kad su u nevolji govore: ustani i izbavi nas. A gdje su bogovi tvoji koje si načinio sebi? Neka ustanu, ako te mogu izbaviti kad si u nevolji, jer imaš, Judo, bogova koliko gradova. Zašto hoćete da se pravdate sa mnom? Vi ste se svi odmetnuli od mene, veli Bog. (prorok Jeremija 2, 25-29)

Jer je narod moj bezuman, ne poznaje Me, ludi su sinovi i bez razuma, mudri su da zlo čine, a dobro činiti ne umiju. (prorok Jeremija 4,22)

Ako i govore: tako da je živ Bog! opet se krivo kunu. Bože! ne gledaju li oči tvoje na istinu! Biješ ih, ali ih ne boli; satireš ih, ali neće da prime nauke, tvrđe im je lice od kamena, neće da se obrate. I ja rekoh: siromasi su, ludo rade, jer ne znaju puta Božijega, zakona Boga svojega. (prorok Jeremija 5,3-4)

Kako ću ti oprostiti to? Sinovi tvoji ostaviše Mene, i kunu se onima koji nisu bogovi. Kako ih nasitih, stadoše činiti preljubu, i u kuću kurvinu stječu se gomilom. Jutrom su kad ustaju kao tovni konji, svaki rže za ženom bližnjega svojega. Zato li neću pohoditi? veli Bog, i duša Moja neće li se osvetiti takvom narodu? (prorok Jeremija 5, 7-9)

Bezakonja vaša odvraćaju to, i grijesi vaši odbijaju dobro od vas. Jer se nalaze u narodu Mom bezbožnici, koji vrebaju kao ptičari kad se pritaje, meću zamke da hvataju ljude. Kao krletka puna ptica tako su kuće njihove pune prijevare; zato postaše veliki i obogatiše. Ugojiše se, sjaju se, mimoilaze zlo, ne čine pravde ni siročetu, i opet im je dobro, i ne daju pravice ubogima. Zato li neću pohoditi? veli Bog, i duša Moja neće li se osvetiti takvom narodu? Čudo i strahota biva u zemlji. Proroci prorokuju lažno, i sveštenici gospoduju preko njih, i narodu je mojemu to milo. A šta ćete raditi na posljedak? (prorok Jeremija 5, 25-31)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 09:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:

Kao sto rece Not now, John!, samo porodicna tradicija i povod za okupljanje rodbine i prijatelja... A meni licno predstavlja neku vrstu odmaranja od svih problema i obaveza. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 10:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Odmor?
Očito nisi domaćica koja mora da sprema slavu . :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 15:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aragorn je napisao:
Odmor?
Očito nisi domaćica koja mora da sprema slavu . :)

To se podrazumjeva... :D A i nisam mislila na fizicko odmaranje, nego na pshihicko, odmaranje od problema...psihickih... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 15:55 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Једна од главних одлика српског Православља, за коју не зна остали хришћански свет, јесте крсна слава. Пре примања хришћанства Срби су били многобожачки народ. Поред врховног бога Перуна, кога су сви поштовали, сваки дом је имао и своје домаће божанство. По природи сентиментални и везани за домаће навике и обичаје, у сусрету са хришћанством, Срби су се најтеже одрицали тих домаћих божанстава Мудри и практични Немањин син, Свети Сава, многобожачке кумире и идоле, заменио је великим светитељима Цркве Христове, који постадоше заштитници и помоћници српских домова, цркава и манастира, породица и племена, села и градова, па и читавих покрајина и области. Тако је настала крсна слава.

Црква је, имајући у виду практичне разлоге, саветовала и препоручивала породицама које светитеље да узимају за своју крсну славу. Бирани су велики светитељи који се празнују у јесен, зиму и пролеће, када је мање радова у њиви, пошто су Срби били народ који се бавио земљорадњом и сточарством. Поједине породице, опет, бирале су дан када ће се крстити, и светитеља који се тога дана слави, узимале за своју крсну славу.

Значај славе: Слављење крсне славе је остала једина, непрекинута традиција код Срба од времена покрштавања до данас. Много је штошта промењено у народном животу и обичајима, али се слава сачувала као највећа светиња нашег народа Србин је славио славу у најславнијим данима своје историје, али исто тако и у току петвековног робовања под Турцима Слављена је слава у време и невреме у рату и изгнанству, у тамници и болници, у жалости и радости, у беди и сиромаштву исто као у богатству и изобиљу. Наши војници су у јеку најжешћих битака у рову ломили бајати војнички хлеб (тајин) певали тропар своје славе, палили комадић воштанице који су од куће понели, молили се Богу за помоћ и срећније дане. После П светског рата у време невиђене безбожничке и антиверске пропаганде, Срби се нису одрицали своје славе и, слободно се може рећи, да је крсна слава сачувала православну веру и традицију У нашем народу.

Када један дом, једна породица, почиње да слави крсну славу?
Слава се преносила и настављала са колена на колено, са оца на сина, тако, да се данас може лако закључити које су породице са истим презименима од једног претка, само по томе коју славу славе. Уколико славе исту славу онда су од истог претка, али су се током времена и расељавања удаљиле једне од других, и постале непознате.

Када отац предаје славу синовима? Уколико синови живе са оцем у једној кући, онда сви заједно славе славу. Међутим, када неко од синова заснује своју породицу, ожени се и не живи више са оцем, он треба одмах да почне да у свом дому слави крсну славу. Сасвим је погрешно, што поједини данас, не славе, изговарајући се: жив ми је отац и он слави. Значи, чим неко живи засебно и има своју породицу, дужан је да слави своју славу, јер је слава заштитник домаћег огњишта и помоћник у сваком раду, велики Божији благослов и заштитник свих укућана, нарочито деце.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 17:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Св. Апостоли Петар и Павле и Св. Великомученик Димитрије

А слави се помен БОГУ кроз Светитеље његове ЦРКВЕ ПРАВОСЛАВНЕ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 00:05 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jul 2005, 22:26
Sveti prvomučenik i arhidjakon Stefan.Pa izvolte...... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 00:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Micelijus je napisao:

Iako sam ateista postujem tu slavu, jer je moja, i moj otac je slavi - jer je preuzeo na sebe da odrzi tu tradiciju koja je u nasoj porodici vec nekih 80ak godina...
I on sam je ateista, ali shvata ovu slavu kao jedino godisnje porodicno okupljanje gdje se okupi bas sva porodica (kao i prijatelji), te je kao takva jedinstvena, a za nas kao takva bitnija od same njene vjerske note. Inace slavimo uoci (18og), kao sto je to prabaka radila - nisam siguran zasto, pitacu cacu :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]