jovic23 je napisao:
"da se sistem zaledi" - jebote o čemu ti pričaš, pa koja temperatura mora biti vani da bi se sistem zaledio, -46?
A kad se vratiš u ledaru, treba ti možda sat-dva da se kuća zagrije, ne znam jesi ti danas pijan ili šta.
Prve godine dok još kuća nije bila useljena i bez fasade, sistem je zaledio.
Te noći je temperatura bila -24 stepena.
Grijali smo podove kaloriferima da se cijevi odmrznu.
Nebitno, nisam rekao da se treba grijati na standardnoj temperaturi, već da se održava neka niska temperatura.
Na termo glavama to je oznaka pahuljice, mislim da je možda 6 ili 10 stepeni.
O brzini zagrijavanja kuće ne bih govorio. Zavisi to i od veličine kuće i od početne i krajnje temperature.
U mom slučaju, ako se ne grije desetak dana, nema šanse da se zagrije tako brzo.
Rocker je napisao:
Čak i u ekstremnim uslovima, dovoljno je da radi pumpa pa da se sistem ne zaledi.
Slažem se.
Rocker je napisao:
U svakom slučaju koš za pelet se lako i jednostavno može dograditi, znam tipa koji je napravio silos za pelet u garaži pa sipa samo jednom godišnje
Ako si ograničen prostorom u kotlovnici, te prerade otpadaju.
Koliki je silos kod tog tvog ako puni jednom godišnje? Na paletu stane jedna tona...
Rocker je napisao:
U svakom slučaju jako je teško napraviti potpuno autonoman sistem posebno ako je vertikalni gorionik. Gledao sam neka rješenja gdje "čaša" kako je zovu stoji horizontalno i rotira se, u donjem dijelu kotla pužni mehanizam za automatsko čišćenje itd itd ali to je već ozbiljna investicija.
Ma jok, automatsko čišćenje je prekomplikovano, a ni ne traži se potpuno automatski sistem.
Ono što treba je potpuno automatsko upravljanje, a čišćenje i punjenje ostaje manuelno.
Moji su do sad koristili samo funkciju programiranja peći, a tu opet nedostaje jako puno granularne funkcionalnosti.
Rocker je napisao:
Moj kotao je sa vertikalnim gorionikom i čistim (gorionik) otprilike nakon svakih desetak vreća. To zavisi od snage na kojoj radi, na manjoj snazi turbina slabije duva pa dosta više čestica ostane.
Što se tiče čišćenja kotla koji je u mom slučaju dvokomorni, ne treba nikakva maska, dobar usisivač i obične rukavice, ako pelet dobro gori ni gareži nema, samo bijeli pepeo. Temperatura gasova na izlaznom senzoru rijetko prelazi 120 do 15% snage, već na 25% ide i do 160 što opet nije veliki gubitak.
Znači manja snaga - lošije sagorijevanje peleta,
veća snaga - veći gubitak na dimnjaku?
Ovo sam ja pokušavao da dokučim, ali do sad nisam uspio. Moja peć ima nekih 5 programiranih snaga / modova.
U principu, ako stavim na 5, kuća se ugrije brže, i peć ide u režim spavanja.
Ako stavim na 2, kuća se ugrije sporije, ali peć troši manje peleta i daleko rjeđe ide u režim spavanja.
Mućkao sam i mućkao, ali nisam uspio da skontam šta je optimalno rješenje. Ima li nekog ko se razumije u ovo?
krajo je napisao:
E ti misliš da možeš da griješ kuću od 120 kvadrata sa 600-700KM?
Drug ne ide to baš tako.Koga god znam da ima kuću i grijanje na pelet a pri tome ima dobru izolaciju, potroši prilično peleta.
Pusti te priče ako neko kaže kako grijanje na pelet ne troši ništa.Samo je više gospodski u odnosu na drva.
Pardon, ostalo mi je nekih 80 kvadrata u glavi. Neko je pisao o tome...
Trebaće mu onda barem 3 tone, ne znam kakva mu je izolacija, nek računa po 350 KM da je tona. Znači 1100 KM peleta.
Moja kuća ima oko 200 kvadrata. Grijali smo se u početku sa oko 4 tone.
Od kako se ne griju dvije sobe, potrošimo malo više od 3 tone.
Uglavnom, 4 tone nam stanu u kotlovnicu, pa mi onda samo dokupimo 3 tone na ljeto nekad svake godine.
Ove godine smo dogovorili i platili 3 tone, ali smo tražili da nam isporuka bude što kasnije.
Još nismo dobili taj novi pelet, troše se restlovi starog.
EDIT: Usput grijemo i vodu u bojleru na pelet...
Kod nas je 10cm izolacija, dobra PVC stolarija, Alu ispunjene roletne.
Prije koju godinu smo dobro izolovali i tavan, tako da smo značajno smanjili gubitke i sa te strane.
Koliko troše ostali koji se griju na pelet?