banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 00:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Nov 2020, 18:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nitro je napisao:
Danska RCT studija o maskama, najblaže rečeno, nije uopšte dokazala njihovu efikasnost u sprečavanju infekcije... Kome se da, a zna dovoljno engleskog jezika, može pogledati...

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-6817

Ili ukratko, studiju je kompletiralo oko 4800 učesnika, od preko 6000 koji su je započeli. SARS Cov infekcija potvrđena kod 1.8% u grupi onih koji su redovno nosili masku i kod 2.1% onih koji je nisu nosili uopšte... U pitanju su bili ljudi koji su provodili u prosjeku 3-4 sata, van kuće i primjenjivali standardne druge propisane mjere zaštite, pranje ruku i distancu. Uz to su opskrbljeni hirurškim maskama i edukovani za njihovu pravilnu upotrebu...
Skoro je bilo riječi po medijima o nekoj studiji iz Amerike, o odnosu smrtnosti od korone i propisa o nošenju maski. Ukratko, praćena je aituacija u četiri okruga u nekoj američkoj državi, zaboravih kojoj, dva gdje je maska obavezna i dva gdje nije i broj umrlih u ovima sa obavezom nošenja maski je procentualno upola manji.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2020, 18:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Čekajte, koliko se ja sjećam, hiruške maske ne štite onog ko je nosi. One štite ostale ljude od zaražene osobe, ukoliko je zaražena osoba nosi...
Druga priča su N95 i slične maske...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2020, 21:04 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 21 Maj 2008, 14:24
Dobro ljudi zna li se kada idemo pod kljuc, izbori su prosli, sta se ceka ?

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2020, 21:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2015, 10:35
Ljudi umiru a vi se zajebajite treba li ili ne maska..nema veze štob preformulisao "treba će maska duši umirućoj"...a vi kako hoćete

Poslano sa mog Redmi Note 8T koristeći Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2020, 22:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Jun 2017, 11:57
Castra je napisao:
Čekajte, koliko se ja sjećam, hiruške maske ne štite onog ko je nosi. One štite ostale ljude od zaražene osobe, ukoliko je zaražena osoba nosi...

Džaba ljudima objašnjavati. Cijelo vrijeme se govori da je prvenstvena namjena maski da spreči širenje sa zaraženih na zdrave...a činjenica je da hirurzi već decenijama nose iste i na taj način USPJEŠNO štite svoje pacijente od eventualnih virusa/bakterija koje imaju u sebi.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2020, 22:56 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Sep 2012, 23:07
Ozrenx je napisao:
Dobro ljudi zna li se kada idemo pod kljuc, izbori su prosli, sta se ceka ?
Vidis da je odjednom broj zarazenih magicno spao, tj skoro se prepolovio sedmicu uoci izbora, a i tokom tekuce. A testiraju blizu 1000.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2020, 23:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
15. decembra idemo pod ključ, do 15.januara.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2020, 23:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Danjamin je napisao:
Castra je napisao:

Džaba ljudima objašnjavati. Cijelo vrijeme se govori da je prvenstvena namjena maski da spreči širenje sa zaraženih na zdrave...a činjenica je da hirurzi već decenijama nose iste i na taj način USPJEŠNO štite svoje pacijente od eventualnih virusa/bakterija koje imaju u sebi.

Ovdje, na temelju studija koje se navode kao izvori, su hirurske maske stavljene u istu ravan sa N95 i FFP3. I naglasava se da je za efikasnost maski najbitnija masovnost nosenja, pored pravilne upotrebe i pridrzavanja ostalih mjera.
Njemacki je, ali vidim da ima ljudi koji znaju:
https://www.bips-institut.de/fileadmin/ ... _final.pdf

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2020, 23:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Kapljični prenos zaraze je veći problem zbog početno veće količine virusa kojom se čovjek može zaraziti. Nego putem aerosola. Zato i hirurška štiti u oba smjera.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2020, 00:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Ovo što si objavila je iz 6. mjeseca, rad nije objavljen nigdje...

Njemačka BAuA daje sledeće preporuke u vidu tabele: https://www.baua.de/DE/Themen/Arbeitsge ... nFile&v=17

Kako oni navode, hiruške maske se koriste za zaštitu drugih.
FFP 2 i 3 maske se koriste za ličnu zaštitu i zaštitu drugih.

U principu preporučuju da, ukoliko obe osobe nemaju simptome, obe osobe trebaju nositi hiruške maske.
Ukoliko jedna osoba nema hirušku masku, druga treba da ima FFP 2 ili 3 masku da bi mogla sebe da zaštiti.

Ukoliko osoba ima simptome, onda se mora koristiti FFP 2 odnosno 3 maska u zavisnosti od nivoa opasnosti.

Evo i jedna recenzija maski koja je objavljena u časopisu - European Journal of Medical Research i dostupna je za Peer Review:
https://link.springer.com/content/pdf/1 ... 0430-5.pdf

Itekako vrijedi pogledati...

Citiram:
Citiraj:
Simple masks covering mouth and nose are primarily used to prevent transmission by holding back droplets.
Tis is useful when the recommended minimum distance of 1.5 m is not feasible.
The masks provide only limited self-protection for its wearer and this is only when they are used properly.
High-quality FFP2/3 masks are a more reliable protection from infections. They should always be available for medical staff and people at risk.

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2020, 00:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Da li je moguce koronu savladati za dan ili sam ja imao nesto drugo?
Tresla me temperatura malo (max 37.4) jedan dan uz glavobolju i manji kasalj, dobro se preznojio se preko noci, sutradan nema temperature osim malo glavobolje, treci dan jos manja glavobolja i osjecaj slajma koji jos nije sazrio i samo se ujutru moze malo izbaciti. Poslije toga samo slajm ostao. Svo to vrijeme se mirovalo.
Sacekao bih da se sve smiri pa bih radio test da vidim jesam li je imao. Valjda antitijela gledaju mada nisam upucen gdje se to vadi i sta da trazim. Ili da se manem corava posla? :)

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2020, 01:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Vučić posjetio bolnicu - Patrijarh u veoma teškom stanju
Predsjednik Aleksandar Vučić posjetio je u četvrtak uveče oko 22 sata Vojnomedicinski centar, da vidi kakvo je stanje patrijarha Irineja.

VIJESTI20.11.2020 | 00:13
Vučić posjetio bolnicu - Patrijarh u veoma teškom stanju
To je potvrđeno Tanjugu u njegovom kabinetu.

Ljekari su predsjednika obavijestili da je njegova svetost i dalje u veoma teškom stanju, na respiratoru.

Predsednik Vučić i patrijarh Irinej njegovali su do sada, uz međusobno poštovanje, veoma dobre, iskrene i prisne i zvanične i lične odnose.

U vojnu kovid bolnicu patrijarh Irinej (90) je primljen 4. novembra, kako je tada saopšteno iz SPC - dobrog opšteg stanja, bez tegoba i temperature nakon što je tokom redovnog testiranja potvrđeno postojanje virusa SARS CoV2.

Njegovo stanje se prolazno pogoršalo 12. novembra, ali se poslednja tri dana pogoršalo, posebno danas prije podne.

(Tanjug)

Žao mi je, ali patrijarh Pavle bi ovo sve mnogo bolje odradio.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2020, 08:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Preminuo je. Kao i u slučaju Amfilohija vijest o smrti je objavljena nezvanično pa demantnovana da bi zatim idući dan Crkva potvrdila tu informaciju.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2020, 08:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2017, 08:56
Hoće li kao i u slučaju Amfilohija biti otvoren kovčeg, pa da se skupe stotine ljudi i ljube posmrtne ostatke, a Vučić sa Dodikom da drži konferenciju dok traje liturgija ...

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2020, 08:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
LeonN je napisao:
Hoće li kao i u slučaju Amfilohija biti otvoren kovčeg, pa da se skupe stotine ljudi i ljube posmrtne ostatke, a Vučić sa Dodikom da drži konferenciju dok traje liturgija ...
Vjerovatno. Ništa to nema veze sa hrišćanstvom, vjerom, obrazom, pameti....
Jedna velika zadruga, vrh politike, crkve, najugledniji....

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2020, 09:07 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Slika

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2020, 09:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
munja.alex je napisao:
Vjerovatno. Ništa to nema veze sa hrišćanstvom, vjerom, obrazom, pameti....
Jedna velika zadruga, vrh politike, crkve, najugledniji....

Jedino sto ce mozda sada prisutni malo da se povuku, neka maska vise na licu, uzdrzanije ponasanje...
K'o da gledam da ce tako da bude.
A i sa strane same sahrane, hoce li doci crnogorci?! Mile i AV ce biti garant biti a ovi...

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2020, 09:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Jedan mlad pop iz mog sela proljetos napisa na FB nesto tipa kako malo tamjana stiti od svega.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2020, 09:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Odlično. Zamoli ga da sa malo tamjana prošeta klinikom za infektivne na UKC i održi molitvu sa zaraženima....
Bog će ga sačuvati.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2020, 10:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
neizreverbiliziran je napisao:
Da li je moguce koronu savladati za dan ili sam ja imao nesto drugo?
Tresla me temperatura malo (max 37.4) jedan dan uz glavobolju i manji kasalj, dobro se preznojio se preko noci, sutradan nema temperature osim malo glavobolje, treci dan jos manja glavobolja i osjecaj slajma koji jos nije sazrio i samo se ujutru moze malo izbaciti. Poslije toga samo slajm ostao.

Prije mjesec dana se ispostavilo da su kod mene u firmi dvije osobe pozitivne i posliali su nas da radimo od kuce, sto i dalje traje.
Elem, posto sa obojicom imamo (skoro) svakodnevni kontakt tek tada sam poceo da premotavam film i obratio sam paznju da sam nekoliko dana ranije (tj. prije nego sto se ispostavilo da su pozitivni) imao slicne simptome kao i ti. Ne znam da li sam imao temperaturu posto nisam mjerio (svo vrijeme sam radio), ali sam imao te neke cudne glavobolje, malaksalost, jutarnji kasalj i jednom sam se iz cista mira preznojio. Opet, bio sam premoren poslom pa nisam na to ni obracao paznju. Nekoliko dana kasnije, slicne simptome je imala i supruga, tj. glavobolja i kasalj dva-tri dana. Nista osim toga.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]