banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 20:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Nov 2020, 11:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
Antibodies in some persons can be detected within the first week of illness onset. In SARS-CoV-2 infections, IgM and IgG antibodies can arise nearly simultaneously in serum within 2 to 3 weeks after illness onset. Thus, detection of IgM without IgG is uncommon. How long IgM and IgG antibodies remain detectable following infection is not known. It is also important to note that some persons do not develop detectable IgG or IgM antibodies following infection.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nc ... lines.html

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 11:14 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
boban1982 je napisao:
danijell je napisao:
Kojim testovima su testirali u Slovačkoj? Ako su brzim testovima, onda su oni pozitivni nekih 2-3 sedmice nakon prvih simptoma. Znači da izoluješ one koji su imali covid-19? Time si postigao šta? Osim da imaš procjenu koliko je populacije bilo zaraženo.
Brzim testovima se može utvrditi da li je neka osoba trenutno zaražena ili je prežala koronu.
Postoje dvije vrste imunoglobina.
Samo je ta metoda mnogo manje precizna nego PCR test.

Nije tacno. Kako brzim testom mozes utvrditi da si imao koronu nekad?

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 11:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2017, 09:12
Takozvani brzi test na antitela utvrđuje dva parametra – prisutvo imunoglubina G i M (IgG, IgM). Prisustvo prvog, IgG, u krvi ukazuje na to da je osoba bila zaražena virusom (sa simptomima ili bez) te tako stvorila antitela. Drugi, IgM, ukazuje na akutnu infekciju.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 11:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Sep 2012, 23:07
To je seroloski....

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 11:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ima i brzih PCR testova, ali većinom su to serološki. Njih inače koriste za to masovno testiranje populacije...
I evo ovdje malo detaljnije o nivou antitijela, po danima, težini bolesti...
https://www.nature.com/articles/s41591-020-0897-1

Poslednji put menjao danijell dana 01 Nov 2020, 11:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 11:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Pošteni Srda je napisao:
The_new_Statesman je napisao:
To sa Slovackom je nidje veze ako nema konc logora za oboljele i 100% zatvaranja granice. Populizam.
Neko se dobro uplusava na testovima

Ma ko bi to rekao :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 11:40 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Serološki test je šarena laža. Doktor ga neće koristiti za detekciju infekcije, on je samo koristan za statističku analizu.
Postoje i antigen testovi, neko i njih zove brzim testovima. Oni vrše detekciju prisustva virusa, kao i PCR test.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 12:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ali i kod njih je ovo problem.

Citiraj:
Antigen levels in specimens collected beyond 5-7 days of the onset of symptoms may drop below the limit of detection of the test.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nc ... lines.html

Odnosno nije problem, nego PCR testovi su u tih prvih pet-šest dana često lažno negativni. Nakon toga su PCR pouzdaniji. Ali i nakon nekog vremena često i oni budu negativni iako postoje svi simptomi, posljedice... ne može se detektovati sa uzorkom čačkanjem nosa i grla :) Onda bi ovi serološki mogli pomoći.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 12:23 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Sve u svemu, daleko smo mi od tačke kad možemo nešto pouzdano tvrditi, nešto i jesmo naučili za manje od godinu dana, ali ne i previše.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 12:28 
Stara kuka
Stara kuka

boban1982 je napisao:
Takozvani brzi test na antitela utvrđuje dva parametra – prisutvo imunoglubina G i M (IgG, IgM). Prisustvo prvog, IgG, u krvi ukazuje na to da je osoba bila zaražena virusom (sa simptomima ili bez) te tako stvorila antitela. Drugi, IgM, ukazuje na akutnu infekciju.

To je seroloski onda ko sto rekose. Brzi test koji se uradi brisom iz nosa i bude gotov za 15 minuta, nije uopste pouzdan. Masu testova pokaze negativno dok pcr pokaze pozitivno, a da pri tom imas simptome sve moguce.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 12:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Oko 200 milijardi eura je od početka pandemije, obrnuto na maskama, rukavicama i sredstvima za dezinfekciju. Cijenim da je cifra za testiranja daleko veća, a sa pojavom vakcine, koja će spasiti čovječanstvo, tek će da kapa.

Možemo mi i dalje da živimo u zabludi da je ovo čisto medicinska stvar, ali mislim da debelo griješimo...

Sent from my Tesla_SP3.5 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 12:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Sep 2012, 23:07
Bitno je da se uzimaju automobili za 300k+ KM i bacaju pare u svakakve gluposti (npr Dodik sto je platio jednoj firmi da asfaltira u PD, mimo svih zakona i propisa, idu i asfaltiraju sve zivo, to su milionske cifre za koje se mogao uzeti “pozamasan
“broj testova).
Ali narod se ne mora testirati, nema veze. Poznaniku otac primljen neki dan, testiran na brzi - poz, slj dan preminuo. U familiji svi temp dobili, neko vecu neku manju i nikoga nisu testirali, rekli im idite kuci kao u izolaciju, makar da su 1 testirali, najstariju osobu.

Da ima testova i da se na vrijeme dobiju rezultati, bilo bi mnogo boljih ishoda, ovako ljudi ce umirati, bolnice su prepune i ne vidim rjesenje (makar sto se tice nas u RS). Ne brinem za Njemacku, Austriju koje zatvaraju sve, one ce to finansijski nekako izgurati kroz 3-4 godine. Nasi se uzdaju u MMF i novi kredit u januaru.
Veliki je novac bacen samo u ove 2 stvari (za jednu je prosla javna nabavka, a za drugu se zna u cijelom Prijedoru), a tek ostalo sto ne znamo...tuga.
Tek se sada vidi da se skoro nista nije uradilo niti promijenilo od maja mjeseca. Ko ima pristup Sluzbenim glasnicima, moze vidjeti da se svako malo daju sredstva za sanaciju ovog, onog, izgradnju svakakvih bolnica, kupovina kreveta, itd, suplja prica. Ali gdje je to sad kad je najpotrebnije? Pojela maca.

Kao sto Nitro rece, neko je zaradio ogromne pare. Imate firmu iz Sarajeva koja prodaje maske (10 u pakovanju, troslojne za 2 i nesto KM sa pdvom, toplomjeri za 50 KM, vizir 2 KM). Ali nasi ce prije izabrati da kupe toplomjer za 120-150, maske za 30+ itd.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 13:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nema šta. Pokazalo se da je medicinski lobi najjači na svijetu. Pored 12 biliona godišnje, odlučili da čitav svijet prodrmaju zbog još 0.3 biliona. I naprave samo turizmu štete preko bilion dolara, a gdje su još ostali... I svi to mirno gledaju, osim par njih odabranih. Jer znaju, ako se pobune stiže lažno pozitivan test. I odmah na respiratoru završiš...

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 13:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo šta su Slovaci koristili za testiranje.

Citiraj:
Scientists have questioned the use of antigen tests, which WHO has said are not suitable for mass testing unless used alongside PCR tests. The tests that have been purchased by the government include BIOCREDIT COVID-19 Ag (RapiGEN, South Korea) and Standard Q COVID-19 Ag (SD Biosensor, South Korea). The Prime Minister Igor Matovič, reading from the package insert for the latter, said the test has a specificity of 99·68% and a sensitivity of 96·52% compared with PCR tests. One study, however, has suggested that some specificities and sensitivities are much lower than those reported. Experts also point to increased risk of infection at testing sites and concerns over massive logistical challenges.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32261-3/fulltext

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2017, 09:12
I UKC koristi antigenske testove za detekciju virusa.
Juče su radili preko 300 takvih testova.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 16:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Baš sam neki dan vidio. I za PCR je bio dosta veći % pozitivnih. Vjerovatno njih koriste za one sa više simptoma...

Tako da ovo u Slovačkoj pokazuje koliko ih je približno trenutno zaraženih, ali opet zavisi koliko su osjetljivi testovi. Ali grubo, barem jedan posto populacije.

Citiraj:
More than 2.5 million Slovaks took swab tests on Saturday, with 25,850 testing positive

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 17:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Kad ovaj gore već spomenu toplomjere...

Ja nekidan išao u Toplanu da im pomognem oko spuštanja izlazne temperature vode i navalio portir da mi mjeri temperaturu onim beskontaktnim toplomjerom.
Na čelo - ne radi, zasuči rukav - ne radi, ispade da je problem što je vani hladno... :lol:

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 17:06 
Stara kuka
Stara kuka

Toliko skole da bi u BL toplani zavrsio.. Eeeee :P

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 17:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Bolje prvi na selu, nego drugi u gradu... 8)

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2020, 18:03 
Stara kuka
Stara kuka

Valjda zadnji u gradu

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]