https://leaderpost.com/pmn/business-pmn/sweden-tells-elderly-to-end-isolation-even-as-new-virus-cases-riseKo reče da Šveđani mijenjaju taktiku i okreću se lockdownu... Nema od toga ništa. Drže život u normali, koliko je to moguće, ujedno brinu o stvarima o kojima drugi ni da pomisle. Čuj mentalno zdravlje starijih, kojima je preporučeno da ostanu kod kuće. Mi se šatro zgražavali nad njihovom taktikom "žrtvovanja starijih", a ovamo smo potrpali starije ljude u kućni pritvor.
Ne znamo ništa, da bi davali prognoze. Niti imamo pojma koliki su trenutni kapaciteti bolnica u RS, koliko ih je moguće proširiti i koliko su prošireni uopšte, tokom ljeta dok je bila stabilna i blaža situacija. Ne znamo ni koliko je uopšte normalan broj pacijenata na infektivnoj i UKC uopšte, pošto do ove godine, o tome nismo nešto vodili računa. Ne znamo, koliko imamo prosječno mrtvih, niti koliko je prekoračen broj u odnosu na neke prosjeke prethodnih godina. Ne znamo detalje oko starosne, strukture preminulih, niti koliko njih je imalo hronična oboljenja, ili koliko ih je bilo u terminalnoj fazi bolesti.
Da imamo nešto nezavisnih medija i novinara, da postave ta pitanja, možda bismo ponešto i znali, ovako samo nagađamo. Mjere koje naši donose, su mjere da se pokaže da se nešto preduzima, a u stvari ne znače puno.
Ja sam prilično siguran, da još jedno zaključavanje privrednih subjekata, privreda ne bi preživjela... I ovako su mnogi na izdisaju. Garantujem da svi bilježe pad prihoda, da je otpuštanje radnika i trajno zatvaranje neminovnost. Ovako se nekako preživljava, jer se očekuje da država nekim trikovima amortizuje štetu. Bojim se da budžet RS, to nije u stanju.