banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 22:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Okt 2020, 20:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Pečenko je napisao:
I šta si htio reći sa svojim "pravopisom" ?

Unakazili me Latinski,Engleski,Kineski,Koreanski. I ono malo sto sam znao srpskog svaka druga rijec fali bar pola slova. :D

Ali ko razumije svatit ce.

U mom selu kazu: Za pametnog covjeka i komarac je muzika. :)

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 00:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Danjamin je napisao:
skeva je napisao:
Znaci nikakva propast nije bila u Velikoj Britaniji, niti je bila u Svedskoj. Cudno mi bilo kad covjek napisa to, kontam da nisam nesto propustio.

Tebi preko 40 hiljada mrtvih za 6 mjeseci (što je definitivno i u velikoj mjeri mogli biti spriječeno) nije propast? Da li bi tako razmišljao da je jedan ili više članova tvoje porodice izgubio život na taj način.

Ne mogu sad ponovo tražiti ovog momka/čovjeka koji je rekao da se apsolutno slaže sa švedskim modelom - vezano za Veliku Britaniju, oni su isto kao i Šveđani isprva išli na "imunitet stada", dok nisu doživjeli totalni kolaps pa sad po drugi put uvode karantin.

Što se tiče brojki, jeste oni imaju preko 60 miliona stanovnika, znači 20ak puta više nego mi, ali im je proporcionalno broj mrtvih puno veći - mi oko 1000 oni preko 40 hiljada... znači 40 puta više.

Kako god, mi sa ovih prostora smo prošli kroz puno gora vremena i stvarno mi je smiješno kad se ljudi žale što moraju nositi maske i ne ići na neka velika okupljanja. Pa jbt svi mi imamo starije roditelji, rodbinu itd koje ne želimo dovesti u opasnost.

Aj da ti plastično nešto objasnim. Velika Britanija je famozni lockdown, proglasila 23. marta (Njemačka je npr. isti proglasila 22. marta). Nagli skok u broju prosječnih smrtnih slučajeva, bilježi 10ak dana poslije toga, počev od 3 aprila. Karantinske mjere su na snazi do 28. maja i upravo poslije toga, prosječan broj smrtnih slučajeva se vraća u normalne okvire. Ili prosto rečeno, u vrijeme najdrastičnijih karantinskih mjera, Velika Britanija je zabilježila najveći broj smrtnih slučajeva. 'ebem li ga, meni to ne izgleda kao baš efikasna strategija...

Dodaću još ovo link

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 06:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
1. To sto je deset dana nakon uvodjenja lock downa, kako sam pises, u UK, gdje su se prvi slucajevi pojavili jos krajem januara, skocio broj mrtvih je samo dodatni argument protiv tvoje teze. Treba objasniti?
2. To sto je u aprilu vrhunac, takodje.
3. To da se u toku maja i juna ( tokom i nakon lock downa) broj spusta, barem prema podacima koji se mogu pronaci ( https://www.ons.gov.uk/peoplepopulation ... 2020-09-24 ) takodje. Ti tvrdis suprotno, moze li link za to, a ne za misljenje nekog pojedinca?
Pritom ni sama ne mislim da je opsti lock down rjesenje za ovo stanje, on je bio ocajnicka mjera u nedostatku resursa i logistike za lokalno ciljane mjere, kao i usljed manjka svijesti ljudi, odgojenih u konzumerizmu i hedonizmu.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 07:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne razumijem baš, kako je to argument protiv moje teze, to da je najveći broj smrtnih slučajeva i prekoračen prosječan broj smrtnih slučajeva, zabilježen tokom trajanja najstrožih karantinskih mjera. Zar ne bi trebalo da je suprotno? Zar ne bi u tom periodu trebalo da opadne.

Evo linkova, da ne ispadne da pričam napamet...

https://ourworldindata.org/excess-mortality-covid

I po sedmicama za UK i Vels

https://www.statista.com/statistics/1111804/weekly-deaths-in-england-and-wales/

Da su karantinske mjere besmislene i sumanute, naveo sam zbog čega mislim. Čak je SZO promijenila stav po tom pitanju, vidjevši u kom pravcu to gura stanovništvo.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 08:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo dodaću još par interesantnih podataka, bez ikakvih insinuacija,

Citiraj:
https://6yka.com/novosti/sada-imamo-koronu-a-kako-je-bilo-2019-godine-imamo-podatke-o-smrtnosti-u-republici-srpskoj-za-proslu-godinu

Prošle godine u RS, prosjek smrtnih slučajeva od respiratornih infekcija - 1,5 dnevno. Ove godine, prosjek smrtnih slučajeva od/sa korona virusom - 1,6 dnevno.

I rekao bih da je ovaj čovjek sve lijepo rezimirao...

Slika
Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 08:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
https://www.economist.com/graphic-detai ... on-in-2020

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 09:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Nitro Efekti krajnje opustenosti prije lock downa su -logicno- dosli do izrazaja nakon njegovog uvodjenja, sto znaci da bi bili neuporedivo gori da do njega nije doslo. A njega su uveli jer je situacija neposredno prije toga pocela da eskalira, inace - ne bi oni, u UK je u pocetku aktivno i zvanicno zagovarana ideja da se ne ide u zatvaranje. A efekti lock downa se vide po opadanju smrtnosti u toku njegovog trajanja, i neposredno nakon toga.
Inace, ako cemo to tumaciti na tvoj nacin, covid zapravo nije zarazna bolest ili eto nema period inkubacije ili, jos bolje, ni ne postoji zapravo. I svi ti umrli su pomrli od usamljenosti i tjeskobe u prvo vrijeme zatvorenosti, da bi se eto vremenom navikli pa se i smrtnost smanjila.

Ti linkovi koje si postavio i dalje ne idu u prilog tvojoj tezi. Naprotiv.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 10:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

skitnica je napisao:
@Nitro Efekti krajnje opustenosti prije lock downa su -logicno- dosli do izrazaja nakon njegovog uvodjenja, sto znaci da bi bili neuporedivo gori da do njega nije doslo. A njega su uveli jer je situacija neposredno prije toga pocela da eskalira, inace - ne bi oni, u UK je u pocetku aktivno i zvanicno zagovarana ideja da se ne ide u zatvaranje. A efekti lock downa se vide po opadanju smrtnosti u toku njegovog trajanja, i neposredno nakon toga.
Inace, ako cemo to tumaciti na tvoj nacin, covid zapravo nije zarazna bolest ili eto nema period inkubacije ili, jos bolje, ni ne postoji zapravo. I svi ti umrli su pomrli od usamljenosti i tjeskobe u prvo vrijeme zatvorenosti, da bi se eto vremenom navikli pa se i smrtnost smanjila.

Ti linkovi koje si postavio i dalje ne idu u prilog tvojoj tezi. Naprotiv.

Ne sviđa mi se, iskreno, relativizacija tuđeg mišljenja. Nigdje nisam rekao da virus ne postoji i da nije zarazan. Upravo manjak kritičkog i suprotnog mišljenja, doveo je do toga da je pola svijeta u kolektivnoj histeriji i strahu. I koliko je uopšte taj period inkubacije?
14 dana, mjesec, dva. Prvi slučajevi u UK, pojavili su se kažeš krajem januara, do porasta smrtnosti dolazi tek od 20. marta. To je period od 7-8 nedjelja.

https://ourworldindata.org/grapher/excess-mortality-p-scores?tab=chart&stackMode=absolute&time=earliest..2020-09-27&country=SWE~GBR&region=World

Nisam epidemiolog, ali znam da čitam podatke. Trajektorija toka epidemije, ako se uporedi smrtnost u Švedskoj (bez karantina) i UK (strogi karantin), gotovo je identična. Početak se razlikuje u par dana, s tim da Šveđani nisu zabilježili toliko prekomjernih smrti, u onolikoj mjeri koliko UK, na vrhuncu epidemije. Trajektorija je slična sa ostalim zemljama, poput Španije, Italije ili Francuske, koje su redom primjenjivale stroge karantinske mjere. Znači ne treba nam pretpostavka, već imamo empirijski dokaz. Sa "lockdownom" i bez istog, tok epidemije na proljeće je bio sličan, tako da teza o "mnogo gorem scenariju da nije bilo lockdowna" pada u vodu, na jednostavnom primjeru.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 11:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zao mi je ako sam bila nefer u diskusiji. Samo sam glasno razmisljala o tome sta bi moglo da te navodi na takvo zakljucivanje. Izvini.
Necu se vise ponavljati. Koristimo iste izvore, izvodimo razlicite zakljucke. I to je to.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 11:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Samo jos...poredjenje Svedske i V.Britanije ne stoji. Iz mnogo razloga, kulturoloskih, socioloskih...Neuporedivo je veca fluktuacija stanovnistva u Britaniji. A karantin je uvela sa zakasnjenjem u odnosu na vecinu zemalja u Evropi. Morala je platiti. A u Svedskoj su stare maltene pustili niz vodu, sto je ekonomski odlicno.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 13:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Jun 2017, 11:57
Iskreno, za mene su Šveđani apsolutni idioti, i jedan od najvećih razloga povećanja broja slučajeva prvo u federaciji, pa onda i kod nas. Čim je ukinuta zabrana putovanja, ovi "naši" Šveđani nahrlili ovamo i...

Ako ćemo već govoriti o zemlji koja se vrlo uspješno izborila s virusom, za mene je tu Novi Zeland na prvom mjestu, a to su učinili upravo zahvaljujući strogom pridržavanju mjera.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 13:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
Novi zeland, ostrvo bogu iza nogu, samoodrzivo u svakom smislu. Zatvore se na period koji misle da treba i kasnije pustaju cirkulaciju ljudi kako oni misle da treba.
Njima i jeste bilo najlakse.

Malo domacih aktuelnosti

https://www.banjaluka.com/drustvo/jova- ... izolaciji/

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 13:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Većina kafana krše propisane mjere.
Niko živ s maskom ne sjedi ni unutra, a kamoli vani, broj ljudi premašuje dozvoljen, distanca između stolova diskutabilna
Nije mi žao ovih Jovića, ali opet nisu jedini za katanca.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 14:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2017, 08:56
Nisam vidio da je neko okačio intervju sa Tegnell-om iz Jula mjeseca, pa bih ga ovdje postavio.

Citiraću par sekvenci iz teksta:

Citiraj:
After all these months, does he now think that his strategy is a failure or a success? A bit of both, he says quickly, but emphasises more of the latter:

“I think to a great extent it’s been a success. We are now seeing rapidly falling cases, we have continuously had healthcare that has been working, there have been free beds at any given time, never any crowding in the hospitals, we have been able to keep schools open which we think is extremely important, and society fairly open — while still having social distancing in place in a way that means that the spread of the disease has been limited.

Citiraj:
Mortality is hardly an afterthought — so why is Sweden’s mortality rate so high? At around 550 per million of population, it sits just under the UK and Italy but far above neighbouring Norway and Denmark. Dr Tegnell offers a collection of reasons: with its larger migrant populations and dense urban areas, Sweden is actually more similar to the Netherlands and the UK than it is to other Scandinavian countries; he believes the Swedish counting system for deaths has been more stringent than elsewhere; also, countries are at different points in the epidemic cycle so it is too early to compare totals.

Citiraj:
The one thing he doesn’t mention in this list is that Sweden, uniquely in Europe, did not impose a mandatory lockdown at any point. Is he really claiming that this is not even a factor?

“I am not sure that it is easy to say that lockdown would make the difference … in many ways we have had a very stringent lockdown in Sweden. We have cut down on movement in society quite a lot: we have compared how much we travel in Scandinavian countries, and the decrease in travel is the same in Sweden as in neighbouring countries … In many ways the voluntary measures we put in place in Sweden have been just as effective as complete lockdowns in other countries. So I don’t think complete lockdown is the way to go for all countries … the rapidly declining cases we see in Sweden right now is another indication that you can get the number of cases down quite a lot in a country without having a complete lockdown.”

Citiraj:
“There seems to be a close connection to how many people introduced the disease at the same time… The spring holidays in Sweden are spread over four different weeks depending on different geographical regions. Unfortunately Stockholm happened to have its spring holiday just when there was an enormous spread of Covid-19 in Europe … so a lot of Swedes living in the Stockholm area came back with the disease. And that started an epidemic on a level that was much higher than the start of the epidemic in the South of Sweden, or in Finland or in Norway. Currently that’s to me the most likely theory – that if you have a massive introduction, it’s going to be a disease that is very, very hard to control.” Stockholm, in other words, was more like London or New York than Oslo or Helsinki in terms of introduction of the virus.

Citiraj:
“I don’t think that this is a disease that we can eradicate – not with the methods that we have right now. It might be a disease that in the long term we can eradicate with a vaccine, but I’m not even sure about that. If you look at comparable diseases like the flu and other respiratory viruses we are not even close to eradicating them despite the fact that we have a vaccine. I personally believe that this is a disease we are going to have to learn to live with.”

Citiraj:
His belief is that, in the final account, the Infection Fatality Rate will be similar to the flu: “somewhere between 0.1% and 0.5% of people getting infected, maybe … And that is not radically different to what we see with the yearly flu.”

Cjelokupan tekst: https://unherd.com/2020/07/swedens-ande ... in-a-year/

Euromomo daje pregled vremenskih serija smrtnosti pomoću Z-testa u zemljama članicama. Recimo u 15. nedjelji 2020. godine Belgija, Francuska i Holandija su imale veći rezultat od pomenute Švedske (Holandija je krenula sa sličnim pristupom kao i Švedska da bi postigla imunitet krda). Italija koja je bila mnogo pominjana u medijima, ima manji skor od prethodno 3 pomenute države, a izuzetno manji od najviše pogođenih Španije i Engleske.

https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 17:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eeeh ovako sam ja pisao kad sam poceo ovde na forumu tri strane...!!

Drzite se one od Comskog (kad je urniso Zizeka i pratece kvazi filozofe) : Objasni svoju tezu, ideju ili tvrdnju u par recenica tako da 12 godisnje dijete moze razumjeti!
Plus stavljate izvorne tekstove da ljudi koji ne znaju jezik ne mogu razumjeti argumente i dijalog.

To mozete slati jedan drugom na licni mejl, to je ok ali izbjegaj to za forum sire.
Pozdrav od Braleta.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 18:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2017, 08:56
Važi Brale. :)

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 19:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 21:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za pocetak nije lose.
Da bude bolje postavi geo mapu RS sa tackama da se vidi realni densiti i stvarna rasprostranjenost na terenu i webuj. :)

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 21:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Vid Braleta što se raspuco!

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2020, 21:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
@Brale, baš toliko lud nisam.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]