banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 22:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Okt 2020, 15:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Švedski model borbe protiv korone uz balkanski model zdravstvene zaštite... win-win.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2020, 15:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Kakve veze ima balkanski ili bilo koji drugi model zdravstva kada nema lijeka za koronu?

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2020, 15:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Kod nas i jest švedski model, rijetko gdje se poštuje distanca, maske, itd...

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2020, 16:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

hadzidado je napisao:
Kakve veze ima balkanski ili bilo koji drugi model zdravstva kada nema lijeka za koronu?

Ajde da je neko drugi to napisao... ali ti koji radiš u zdravstvu.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2020, 16:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Baš zato što sam bijelac. Ispratio sam aman svaku novost za covid i i dalje je zbrda - zdola.
Nema terapije osim simptomatske- za to ti nije potrebna Mayo klinika.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2020, 17:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2016, 13:46
Нова Варош je napisao:
Kod nas i jest švedski model, rijetko gdje se poštuje distanca, maske, itd...

Па да. Једино што се разликује је забрана гледаоца на културним и спортским манифестацијама, али кад сагледаш друштво у цјелини, то чини један мањи постотак свега.

Мислим да сам говорио за здравствени систем, ускратити све остале пацјиенте њиховог лијечења... :confused2: Хајд, још бих и схватио у почетку, првих пар седмица, али чим су почеле прве забране да се укидају, још и прије њиг је требало отворити све одјеле.

Уметник - онај који умеће.
Pozvao sam u pomoć Boga i đavola, pa ko se prije odazove.
вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2020, 17:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2017, 09:12
Za koronu će se vrlo teško proizvesti efikasna terapija a vakcina neće u upotrebu prije proleća a i to je upitno.
Koristi se simptomatska terapija.
Ja sam koristio antibiotik tabletu dnevno jedno 10 dana,vitamin C i B,Reglan protiv mučnine i povraćanja.
I jednu infuziju primio kada sam bio poprilično loše.
Koriste Ameri eksperimentalne lijekove ali oni samo smanjuju vrijeme liječenja pacijenata na kiseoniku a terapija skupa.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2020, 19:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nešto su Rusi smućkali s onim japanskim lijekom al tanko je to.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2020, 19:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

hadzidado je napisao:
Baš zato što sam bijelac. Ispratio sam aman svaku novost za covid i i dalje je zbrda - zdola.
Nema terapije osim simptomatske- za to ti nije potrebna Mayo klinika.

Pa nije samo do toga da postoji lijek ili terapija, nego da ne dođe do komplikacija do kojih ne mora doći. Primjer iz Srbije, gdje su sumnjive slučajeve masovno testirali brzim, serološkim testovima, od koji u prvih 10-12 dana kada je najkritičniji period za reakciju nema koristi od testiranja. I onda ljude vraćaš kući kao da nisu zaraženi/zarazni... Ili kod nas što ako i beba od par mjeseci ima temperaturu, a roditelji zdravi, moraš bebu odvesti tamo gdje su zaraženi... A tek što one i na granici sa simptomima često šetaju od pregleda do pregleda, bez testiranja...itd...

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2020, 20:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

O čemu pričaš?
U bijelom svijetu je drugačije?
Sve što su naši radili i rade je prepisano od velikih, stručnih, bogatih, über zemalja(koje su takođe u qrcu).
Svi rade isto(osim Švedske i Bjelorusije).
Neko više testira, neko manje al terapije, briga o pacijentima je ista. Pa jebeni šatori su bili u po Njujorka.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2020, 22:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da li ti ovo išta govori? Tabela1. Na stranu razlika u tehičkoj opremljenosti, materijalnim resursima, obučenosti...
https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... /37382.pdf

I ovo. Gustina populacije.
https://en.wikipedia.org/wiki/Demograph ... pean_Union

Pa eto to ne utiče da sistem brže dođe do kolapsa zbog brzine kojom se može širiti zaraza. Ravna crta, svi isto rade.
U NY je bio kolaps, ali kod njih je gustina populacije oko 40000 po kvadratnom kilometru. Još koliko ljudi bude u prolazu... Stokholm, kao najgušće nasaljena oblast u Švedskoj deset puta manje i nije kao NY čvorište komunikacije između SAD i Evrope prije svega i turistička Meka...
Pa eto vi znate da je švedski model univerzalan, jer je svuda isto. I NY, šta su glumili sa tim zatvaranjem... Glupa kineska gripa.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2020, 22:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Jun 2017, 11:57
Nitro je napisao:
Нова Варош je napisao:
Ja generalno mislim da je Nitro među najboljim forumašima, ali mi nije jasno kud ova priča njegova oko covida vodi?
Da li si ti da mi ovdje pustimo švedski scenario ili neka između varijanta, ovog sad i šveđana, il skroz nešto treće?

Jesam li za švedski scenario? Apsolutno. Dokazali su da funkcioniše.

Ma šta su dokazali? Već nedeljama, ako ne i duže ne objavljuju podatke o broju zaraženih/umrlih. Na worldmeter sajtu već dugo za Švedsku stoji da su podaci N/A (not available). Guraju taj svoj sistem i očito im nije u interesu da prikazuju stvarne brojke. Taj tzv. "imunitet stada" se pokazao kao totalna propast u Velikoj Britaniji, tako da je šuplja priča kako to eto nekim čudom odlično funkcioniše u Švedskoj.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2020, 22:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Kakva propast u Velikoj Britaniji? Po cemu su oni to bili najgori u Evropi pa da se moze reci da je tamo bila propast?

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2020, 22:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Najvise procentualno mrtvih u Evropi?
https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality

EDIT: Poslije Spanije

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2020, 23:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Jun 2017, 11:57
skeva je napisao:
Kakva propast u Velikoj Britaniji? Po cemu su oni to bili najgori u Evropi pa da se moze reci da je tamo bila propast?

Ti očito nisi upućen ako me to pitaš...
Imaju preko 40 hiljada umrlih, ubjedljivo najviše u Evropi. Španija ima oko 30 hiljada, ali i manji broj stanovnika.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2020, 07:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
Danjamin je napisao:
skeva je napisao:

Ti očito nisi upućen ako me to pitaš...
Imaju preko 40 hiljada umrlih, ubjedljivo najviše u Evropi. Španija ima oko 30 hiljada, ali i manji broj stanovnika.

Pa ajde izracunaj procentualno.
Britanija 65mil stanovnika i 40000 umrlih a spanija 46mil stanovnika i 30000 umrlih.
Sta procenti kazu?!

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2020, 08:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
koliko je izvršeno obdukcija za te "umrle od korone"... Ima pravnika ovdje, čini mi se da u sudskoj medicini potvrdu uzroka smrti daje samo obdukcija...

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2020, 08:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Danjamin je napisao:
Nitro je napisao:
Нова Варош je napisao:
Ja generalno mislim da je Nitro među najboljim forumašima, ali mi nije jasno kud ova priča njegova oko covida vodi?
Da li si ti da mi ovdje pustimo švedski scenario ili neka između varijanta, ovog sad i šveđana, il skroz nešto treće?

Jesam li za švedski scenario? Apsolutno. Dokazali su da funkcioniše.

Ma šta su dokazali? Već nedeljama, ako ne i duže ne objavljuju podatke o broju zaraženih/umrlih. Na worldmeter sajtu već dugo za Švedsku stoji da su podaci N/A (not available). Guraju taj svoj sistem i očito im nije u interesu da prikazuju stvarne brojke. Taj tzv. "imunitet stada" se pokazao kao totalna propast u Velikoj Britaniji, tako da je šuplja priča kako to eto nekim čudom odlično funkcioniše u Švedskoj.

Ako ćemo kao argument koristiti frazu "lažiraju brojke" onda nema šta da diskutujemo. Inače, odmakni se malo od tog famoznog worldometers sajta, pa pogledaj stranicu švedske agencije za statistiku. Vrlo pedantno vode podatke unazad 5 godina, broj srmtnih slučajeva na dnevnoj bazi. A mislim i da UK nije uopšte primijenila taj liberalni pristup, već je zavela strogi karantin...

danijell je napisao:
Da li ti ovo išta govori? Tabela1. Na stranu razlika u tehičkoj opremljenosti, materijalnim resursima, obučenosti...
https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... /37382.pdf

I ovo. Gustina populacije.
https://en.wikipedia.org/wiki/Demograph ... pean_Union

Pa eto to ne utiče da sistem brže dođe do kolapsa zbog brzine kojom se može širiti zaraza. Ravna crta, svi isto rade.
U NY je bio kolaps, ali kod njih je gustina populacije oko 40000 po kvadratnom kilometru. Još koliko ljudi bude u prolazu... Stokholm, kao najgušće nasaljena oblast u Švedskoj deset puta manje i nije kao NY čvorište komunikacije između SAD i Evrope prije svega i turistička Meka...
Pa eto vi znate da je švedski model univerzalan, jer je svuda isto. I NY, šta su glumili sa tim zatvaranjem... Glupa kineska gripa.

Prvo oko tog famoznog "haosa u Njujorku". Mislim, a neka me neko demantuje zvaničnim podacima, da osim 2-3, njujorške bolnice uopšte nisu bile zatrpane pacijentima. Jedna od onih koja jeste, bila je Elmhurst u Kvinsu (gle čuda, jedan od siromašnijih dijelova grada), koja je u sezonama gripe i sezonskih oboljenja, inače pretrpana pacijentima. Dobar dio nije bio ni blizu popunjavnaja kapaciteta. Specijalno napravljena privremena bolnica u Bruklinu, npr. nije primila ni jednog jedinog kovid pacijenta... Zanimljivo za grad, koji je bio u medicinskom kolapsu.

Drugo, ovi podaci koje si izbacio ne znače puno. Španija npr. ima odlične medicinske kapacitete, relativno nisku gustinu populacije, pa je opet imala loše cifre. Slično važi i za Francusku, dok je Njemačka sa 2-3 puta većom gustinom populacije izbrojala daleko manji broj preminulih, a nije bila ni na 50 odsto popunjenosti bolničkih kapaciteta. A uz sve to, mjere koje je zavela Njemačka, nisu bile toliko restriktivne kao npr. u Španiji ili Francuskoj.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2020, 10:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
U Republici Srpskoj nije problem samo to, sto ljudi sa drugim zdravstvenim problemima cekaju ili umiru.
Problem je sto imas zdravstveni sistem koji je i prije korone bio nikakav i koji i prije korone nije spasavao zivote. Dugo se cekalo na pregled ili su se od nicega morale placati intervencije ili lijekovi...

Dosad su se kao najbolja sredstva dokazala distanca, nosenje maske i dezinfekcija ruku. Imas to, imas pad broja oboljelih. Bez drasticnih mjera poput zatvaranja firmi, skola, policijskog casa...itd

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2020, 10:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
I jos jedna stvar, dok je sve bilo pozatvarano proljetos, kakve su cifre bile? 3-4puta manje zarazenih! Jedan dan kada je u RS bilo 40novozarazenih, histerija je nastala! Sada, kada je sve pusteno, malo ko i da trza na 120-140 u zadnje vrijeme.
Dalje, ovi sto se najvise bune kako "su ugrozene dlobode" su najveci prenosioci bolesti, ljudi mladje i srednje zivotne dobi. Situacija je crno-bijelo bar kada je to u pitanju kada se pogledaju cifre novozarazenih sa i bez zabrana a onda opet imas idiote koji tvrde da je zatvaranje bilo glupost.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]