banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 22:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Avg 2020, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Rider on the storm je napisao:
nikola29_06 je napisao:
Dzabe objavljujes vidis da ljude zaboli kurac vise za koronu. Testovi iz Rusije i Kine detektuju prehladu i gripu kao koronu

E to sam mu i ja napisao neki dan, ali komentari su bili tipa "nek' objavljuje, bolje da imamo sve informacije na jednom mjestu odmah na sabah".
Ima logike, portali nas truju vijestima a ovdje Gazda odmah prvi objavi cifre.
Narod je navikao, krajem marta i u aprilu je bila frka i panika, a sada je opuštencija, ljudi su navikli i ne brinu puno i ne pišu puno na ovoj temi.
Ali cifre nisu relevantne, znate li da ima puno asimptomatskih slučajeva?
FK Željezničar je prije puta za Izrael na tekmu sa Makabi Haifa odradio testove i našli su 6 pozitivnih igrača.
Onda su po dolasku u Izrael ponovo testirani i nađeno je 4 pozitivna igrača i pomoćni trener.
Ali svi su bez simptoma. A utakmica je odgođena (kvalifikacije za Ligu Evrope).
Ko zna koliko ima pozitivnih sportista i uopšte mladih, zdravih ljudi.
A sa druge strane, jedan ljekar sa Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane (skraćeno KIM), godište 1983, je 20 dana bio na svojoj klinici kao težak pacijent, a prije 7 dana je prevezen u KC Ljubljana.
Vjerovatno je bio izložen velikoj infektivnoj dozi virusa, jer na KIM-u ima 15-ak pacijenata na respiratoru i puno nazofaringealnih kapljica se izbacuje u vazduh i lako je "fasovati" koronu.
Ljekar je bio na neinvazivnom režimu mehaničke ventilacije, sa velikim protokom kiseonika, a pred put u Ljubljanu je intubiran, postavljen na respirator, i poslan na "vještačka pluća" (tzv. ECMO - veno/venska ekstrakorporalna oksigenacija, ako koga zanima).
Ovo sve znam jer radim na UKC RS i jer sam se školovao da liječim takve pacijente, dakle ne pišem napamet i ne izmišljam.
Znam puno ljudi koji su imali koronu bez simptoma, neki su imali minimalne simptome, neki su imali srednje tešku kliničku sliku sa fibroznim promjenama na plućnom parenhimu koje smanjuju vitalni kapacitet pluća, a nažalost poznavao sam i nekoliko ljudi koje su preminuli isključivo kao posljedica korona infekcije, između ostalih i internista nefrolog dr Vojvodić.
Ali nemam namjeru da vas plašim, ovaj pacijent (ljekar sa KIM-a) je izuzetak, puno ljudi prođe sa minimalnim simptomima ili bez njih, ali opet postoji mogućnost da se bolest jako zakomplikuje, a niko ne zna zašto.
Čak i obična prehlada nije ugodna, a kamoli nešto ozbiljnije, ja bih apelovao da se vrše mjere prevencije, da se praktikuje lična i kolektivna odgovornost.
A koliko ima asimptomatskih slučajeva i onih koji imaju minimalne simptome? Pogotovo među mladim? Desetine hiljada. Ako ništa, stiče se kolektivni imunitet (imuninet krda/stada/čopora/roja/whatever).
Ljudi se druže, idu u kafane, definitivno se virus širi, na sreću ima malo ozbiljnih slučajeva, ali ova bolest je nepredvidiva tako da bih još jednom apelovao na odgovornost prema drugim i posebno prema starijim i rizičnim kategorijama stanovništva.
Eto to je moje mišljenje, ko pročitao, pročitao, ko skontao, skontao, svaka mu čast, this was a very long post, wasn't it? It is quite silly, isn't it?
Istina je negdje između, kao i uvijek. :wink:

Složio bih se. Vrlo korektno mišljenje i stav nekoga sa UKC, a da ne vergla uopšteni narativ o strašnoj i neizlječivoj bolesti...

E sad, samo jedno pitanje. Pomenuti mladi ljekar sa UKC... Da li je imao/ima neko pridruženo oboljenje ili je fasovao isključivo infekciju virusom korona?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2020, 11:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Kolega Nitro je mikrobiolog/genetičar? Apsolutno sam saglasan.
PCR test ne mora značiti da je osoba inficirana, ili bolesna. On samo detektuje postojanje virusa, u manjoj ili većoj koncentraciji.
Puno, puno ljudi je došlo u dodir sa virusom. Udahnulo ga, može se naći RNK virusni materijal brisom nazofarinksa u toj i toj koncentraciji (zavisno od broja ponavljanja sekvence umnožavanja RNK).
Znam za ljude koji su bili pozitivni na PCR test, ali nisu oboljeli. Nemaju bolest izazvanu korona virusom.
A neki koji su bili negativni na test imaju uništena pluća. Dakle, daklo bi se diskutovati o načinu na koji se radi polimerazna lančana reakcija.
Ja sam sigurno došao u dodir sa korona virusom. Ali nisam obolio jer imam solidan imunitet i rezistenciju na influencu (nikad nisam imao klasičan grip).
Da se manemo testova, individualna rezistencija i opšte stanje organizma određuju da li ćete ili nećete "fasovati".

Nitro je napisao:
Složio bih se. Vrlo korektno mišljenje i stav nekoga sa UKC, a da ne vergla uopšteni narativ o strašnoj i neizlječivoj bolesti...

E sad, samo jedno pitanje. Pomenuti mladi ljekar sa UKC... Da li je imao/ima neko pridruženo oboljenje ili je fasovao isključivo infekciju virusom korona?
Zahvaljujem na saglasnosti.
Pomenuti ljekar nema nikakve komorbiditete, osim blage gojaznosti i navodno povremeno konzumira veće količine etil-alkohola (neprovjerena informacija).
Ne bih rekao da su to drastični faktori rizika, e sad, da li je u pitanju velika infektivna doza virusa, ili je u pitanju genetska podložnost prema virusnoj infekciji, ne bih znao.
U ovom slučaju nije riječ o sekundarnoj bakterijskoj infekciji, C reaktivni protein i drugi upalni parametri to ne pokazuju.
Ne bih više otkrivao, osim da su pluća uništena (narodski rečeno).
Zapravo, možda i znate o kome je riječ.
Prof. Stevandić se prije desetak dana slikao sa njim (u svrhu promocije UKC/SNSD - i ovo možda ne bih trebao pisati, ali whatever), mediji su objavili, bio je u poboljšanju, ali nakon toga RTG snimak pluća je pokazao pogoršanje, konsolidacija plućnog parenhima, objektivno cijanoza, niska periferna saturacija kiseonikom, loše opšte stanje, hitan prevoz u KC Ljubljana. Nadam se da će se izvući, to me je baš baš pogodilo.

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2020, 13:27 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Feb 2017, 07:07
Nitro je napisao:

Pored korone lijecen je i od legionarske bolesti u isto vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2020, 13:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Tačno, kolegice, na to sam zaboravio, dijagnostikovana je infekcija bakterijom po imenu Legionella pneumophila, koja izaziva "legionarsku" bolest koja je kritična po plućni parenhim.
Ne bih znao da li je legionela napala pluća prije ili poslije corona viridae, vjerovatno poslije, ali ne bih spekulisao, njegovo stanje je jako ozbiljno i to me zaista pogodilo.
To objašnjava njegovu respiratornu insuficijenciju i teško opšte hemodinamsko stanje.
Zaista se nadam da će se izvući, ne širim paniku, stanje u "državi" je okej gledajući statistiku, ali na nekom se zalomi, iskomplikuje se, uglavnom nije lako gledati ljude koji umiru, a u svojoj praksi sam ih se nažalost nagledao.
Dosta interneta za danas, ne osjećam se dobro.

EDIT: u prethodnom postu sam napisao "daklo" umjesto "dalo", nemam mogućnost ispravke posta pa ovom prilikom to ispravljam.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2020, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Rider on the storm je napisao:
Kolega Nitro je mikrobiolog/genetičar? Apsolutno sam saglasan.
PCR test ne mora značiti da je osoba inficirana, ili bolesna. On samo detektuje postojanje virusa, u manjoj ili većoj koncentraciji.
Puno, puno ljudi je došlo u dodir sa virusom. Udahnulo ga, može se naći RNK virusni materijal brisom nazofarinksa u toj i toj koncentraciji (zavisno od broja ponavljanja sekvence umnožavanja RNK).
Znam za ljude koji su bili pozitivni na PCR test, ali nisu oboljeli. Nemaju bolest izazvanu korona virusom.
A neki koji su bili negativni na test imaju uništena pluća. Dakle, daklo bi se diskutovati o načinu na koji se radi polimerazna lančana reakcija.
Ja sam sigurno došao u dodir sa korona virusom. Ali nisam obolio jer imam solidan imunitet i rezistenciju na influencu (nikad nisam imao klasičan grip).
Da se manemo testova, individualna rezistencija i opšte stanje organizma određuju da li ćete ili nećete "fasovati".

Nitro je napisao:

Zahvaljujem na saglasnosti.
Pomenuti ljekar nema nikakve komorbiditete, osim blage gojaznosti i navodno povremeno konzumira veće količine etil-alkohola (neprovjerena informacija).
Ne bih rekao da su to drastični faktori rizika, e sad, da li je u pitanju velika infektivna doza virusa, ili je u pitanju genetska podložnost prema virusnoj infekciji, ne bih znao.
U ovom slučaju nije riječ o sekundarnoj bakterijskoj infekciji, C reaktivni protein i drugi upalni parametri to ne pokazuju.
Ne bih više otkrivao, osim da su pluća uništena (narodski rečeno).
Zapravo, možda i znate o kome je riječ.
Prof. Stevandić se prije desetak dana slikao sa njim (u svrhu promocije UKC/SNSD - i ovo možda ne bih trebao pisati, ali whatever), mediji su objavili, bio je u poboljšanju, ali nakon toga RTG snimak pluća je pokazao pogoršanje, konsolidacija plućnog parenhima, objektivno cijanoza, niska periferna saturacija kiseonikom, loše opšte stanje, hitan prevoz u KC Ljubljana. Nadam se da će se izvući, to me je baš baš pogodilo.

Ne nismo kolege u profesionalnom smislu, ali znam dosta o uređajima za laboratorijsku dijagnostiku i o samoj metodologiji laboratorijskih analiza. Ono u šta ne zalazim, jesu medicinska pitanja, dijagnoza, simptomi, klinička slika, terapije. O tome ne znam puno.

Sa druge strane o PCR uređajima, znam ponešto. Pouzdanost im je srazmjerno dobra, efikasnost ide i do 100 %, ali u idealnim laboratorijskim uslovima. Konkretno za realne uslove, njihova efikasnost ide do 60 - 80 %, što nije loše, ali povlači niz pitanja, prije svega o validaciji mjerenja. Nisam jednom čuo za termin "zlatni standard", što je nažalost samo sjajna fraza, ali ne znači previše. Zlatni standard ne postoji u ovom konkretnom slučaju, jer ne postoji referentni materijal, koji bi mogao da potvrdi tačnost mjerenja.
Opet ću i o tom famoznom pragu osjetljivosti ili "kvantifikaciji broja ponavljanja". Jedan od autora smjernica za optimizaciju PCR mjerenja, Stiven Bustan,tvrdi da je broj ponavljanja postavljen u smjernicama za analizu covid 19 infekcije, proizvoljan i ne oslikava realne rezultate, odnosno da ti rezultati nisu validni.

Ukoliko se taj broj postavlja visoko, a originalni protokol kretora testa (klinika Šarite i K. Drosten) išla je do broja 40 ili čak 45, imaćemo puno lažno pozitivnih rezultata. Prema Bustanu, svi rezultati PCR testova, kojima je za detekciju potrebno preko 35 ponavljanja, ne mogu biti validni, a ovo nije preporuka od skoro, neg ood prije 10 godina i važi za sve PCR testove.

Tu je naravno i činjenica da je za analizu na PCR uređaju, potrebna konverzija RNA u komplementarnu DNA, a tu faktor varijabilnosti ide i do 10. Koliko onda iznosi potencijalna greška takvog mjerenja, ako se u svakom ponavljanju komplementarna DNK udvostručava?

malla9 je napisao:
Nitro je napisao:

Pored korone lijecen je i od legionarske bolesti u isto vrijeme.

Iskreno se nadam da će čovjek da se izvuče i to bez posljedica...

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2020, 14:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, svakako, definitivno nismo kolege, ja sam klinički orijentisan, a Vi ste dijagnostičko/elektronski usmjereni.
Ja ne znam puno o PCR dijagnostici, ali svakako sam više naučio o tome od Vas čitajući ove postove.
Zaključak: nisam pametan. Ja ne znam i skoro niko ne zna šta se ovo dešava i zašto se ovo dešava.
Ali usaglasiću se, istina je uvijek između.
A što se tiče pouzdanosti testa, zavisi koliko dobro je med. sestra "zagrabila" sluzokožu nazofariksa (nos/usta).
Zavisi i od transporta.
Sve u svemu, situacija je izrazito nezgodna, Klinika za infektologiju ne funkcioniše kao prije, premještena je, Klinika za intenzivnu medicinu za nehirurške grane je pretvorena u Covid intenzivnu njegu, Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje je pretvorena u intenzivnu njegu svih tipova oboljenja..... ja se nadam da neće na jesen nastati belaj, jer nismo u mogućnosti da to podnesemo.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2020, 16:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

* nazofarinksa

Ne radi EDIT.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2020, 10:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jul 2013, 18:28
77 novih slučajeva zaraze na 470 testiranih.
Radi se o 49 muških i 28 ženskih osoba, od kojih je 10 mlađe, 54 srednje i 13 osoba starije životne dobi.
Prema mjestu prebivališta, 21 osoba je iz Banjaluke, po šest iz Laktaša i Gradiške, po pet iz Zvornika i Srpca, četiri iz Bijeljine, po tri iz Mrkonjić Grada, Čelinca, Кneževa i Foče, dvije iz Кotor Varoša i po jedna iz Doboja, Prnjavora, Šipova, Dervente, Кozarske Dubice, Rogatice, Bratunca, Bileće, Trebinja, Oštre Luke, Lopara, Nevesinja, Кrupe na Uni, Vlasenice, Novog Grada i Rudog.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su četiri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o jednoj ženi i tri muškarca starije životne dobi iz Šipova (dvije osobe) Ribnika i Doboja.

Oporavile se 54 osobe u posljednja 24 časa.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2020, 10:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
7464 slučajeva i 4403 oporavljena...59% oporavljeno a nemam taj utisak jer svaki dan bude više novozaraženih

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2020, 11:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:30
Nešto muljaju sa brojem oporavljenh. 05.08 je ukupan broj zaraženih bio 5.227 i ti ljudi bi svi do sada trebali biti oporavljeni. Koliko znam nakon 2 sedmice se ljudi vode ko oporavljeni(drug preležao). Gledajući podatke od prije 2 sedmice bilo je oko 6.200 zaraženih

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2020, 19:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Krajišnik kritično?

Da se malo više čuvao, a malo manje družio ne bi sad došao u ovakvu situaciju.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2020, 11:43 
Stara kuka
Stara kuka

43 nova slučaja na 543 testirana uzorka.

Riječ je o 21 muškoj i 22 ženske osobe, od kojih su tri mlađe, 32 srednje i osam osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, deset osoba je iz Banjaluke, pet iz Doboja, po tri iz Bijeljine, Zvornika i Pala, po dvije iz Dervente, Modriče, Trebinja i Šamca i po jedna iz Gacka, Gradiške, Mrkonjić Grada, Novog Goražda, Petrova, Prnjavora, Ribnika, Srebrenice, Teslića, Foče i Čelinca.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona.Radi se o dva muškarca starije i jednoj ženi srednje životne dobi iz Pala, Prijedora i Čelinca.

Oporavilo se 57 osoba u posljednja 24 časa.

Pada broj ili namjerno objavljuju da ima manje...

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2020, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2016, 13:46
borac_sampion je napisao:
Nešto muljaju sa brojem oporavljenh. 05.08 je ukupan broj zaraženih bio 5.227 i ti ljudi bi svi do sada trebali biti oporavljeni. Koliko znam nakon 2 sedmice se ljudi vode ko oporavljeni(drug preležao). Gledajući podatke od prije 2 sedmice bilo je oko 6.200 zaraženih

Има умрлих, који се ваљда не воде као опорављени, а мислим да их има што болују и дуже од 2 седмице...

Уметник - онај који умеће.
Pozvao sam u pomoć Boga i đavola, pa ko se prije odazove.
вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2020, 22:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Umetnik je napisao:

Има умрлих, који се ваљда не воде као опорављени, а мислим да их има што болују и дуже од 2 седмице...

Slika

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2020, 05:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Sep 2012, 23:07
Tacno mu nadimak ide uz ove gluposti sto pise.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2020, 07:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2016, 13:46
?

Уметник - онај који умеће.
Pozvao sam u pomoć Boga i đavola, pa ko se prije odazove.
вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2020, 10:09 
Stara kuka
Stara kuka

77 novih slučajeva na 470 testiranih.

Radi se o 36 muških i 41 ženskoj osobi, od kojih su 13 mlađe, 51 srednje i 13 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 20 osoba je iz Banjaluke, osam iz Istočnog Novog Sarajeva, po pet iz Foče, Istočne Ilidže i Prijedora, po četiri iz Gradiške i Čelinca, po tri iz Pala i Laktaša, po dvije iz Doboja, Mrkonjić Grada i Srpca i po jedna iz Zvornika, Dervente, Šamca, Prnjavora, Ribnika, Bratunca, Kneževa, Kostajnice, Kotor Varoša, Oštre Luke, Sokolca, Ugljevika, Šekovića i Šipova.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Bratunca.

Oporavile se 72 osobe u posljednja 24 časa.

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2020, 10:31 
Stara kuka
Stara kuka

Nova 73 slučaja zaraze ne 573 testirana uzorka.

Radi se o 37 muških i 36 ženskih osoba, od kojih su 12 mlađe, 52 srednje i devet osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 17 osoba je iz Banjaluke, sedam iz Laktaša, šest iz Foče, po četiri iz Gacka, Doboja i Istočne Ilidže, po tri iz Bijeljine, Gradiške, Modriče, Mrkonjić Grada, Sokoca i Čelinca, dvije iz Ljubinja, Pala i Trebinja i po jedna iz Zvornika, Istočnog Novog Sarajeva, Lopara, Petrova, Ribika i Teslića.

Oporavilo se 96 osoba u posljednja 24 časa.

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2020, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:30
Иде ово ка добром. Ове седмице више опорављених него обољелих. У болницама широм РС је 200ињак људи на болничком лијечењу. Почетком августа је тај број био 270. Ако успијемо одржати око 70 заражених током дана мислим да ће наредних дана значајно падати број активно обољелих јер је немали број дана у августу био са дневно 100+ обољелих

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2020, 11:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Maj 2018, 09:42
Ако успијемо одржати око 70 заражених током дана мислим да ће наредних дана значајно падати број активно обољелих јер је немали број дана у августу био са дневно 100+ обољелих

ja na primjer očekujem nagli skok u narednih 7-10 dana, školarci će nam jebati kevu. :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]