Daljac je napisao:
Ovako - manite se vi vise formulacija kao sto su "bosanski Srbi", jer to ne postoji i svaki iole razuman uvidjece da je to tako. Postoje Srbi koji zive u Republici Srpskoj ili FBiH, ali oni se ne zovu "bosanski Srbi". Jer, da ste u tome u pravu onda bi Srbe u Hrvatskoj morali nazivati hrvatski Srbi, Srbe u Francuskoj francuski Srbi, itd. Po toj vasoj logici (iako sami Bog zna gdje je tu logika?) mozemo govoriti i o jutanskim (onim koji zive u Juti), juznokarolinskim (onim koji zive u J. Karolini) ili kalifornijskim Amerikancima... A to, kao sto znamo ne postoji nigdje. Tako da odmah zaboravite tu ideju o "bosanskim Srbima" kao naciji, ta ideja moze biti opisana samo kao - suluda.
Bosanski Srbi, kao i hrvatski Srbi, nego šta. Šta je drugo Nikola Tesla no hrvatski Srbin, Srbin iz Hrvatske, da je danas rođen bio bi državljanin Hrvatske. To su fakti. A i Srbi u Americi su američki Srbi, tu si u pravu. S tim da oni čim dobiju pasoš postaju Amerikanci srpskog porijekla, kao i Afroamerikanci (kako se politički korektno zovu crni američki građani).
A te gluposti o Srbima u Južnoj Karolini itd prosipaj tamo gdje si to i naučio ... Država Srba je Srbija, ostali Srbi u rasijanju, zovu se po mjestu boravka, jer nisu u Srbiji. Jasno?
Daljac je napisao:
Dakle tebi smeta to sto i staro i mlado uzvikuje Srbija? Tebi, dakle, smeta sto i staro i mlado zeli da budu jedno sa Srbijom u fizickom pogledu, posto u duhovnom vec jesu? Tebi, dalje, smeta sto i mlado i staro u Republici Srpskoj ne zeli pod ljiljane ili zastavu Ev(u)ropske unije? Ne volis Srbe i zao ti je sto si Srbin? E pa, sinak, toliko o tebi kao covjeku kada ti je zao sto si to sto jesi... Prekrsti se, mozda je to najbolje rjesenje...
Pa zbog toga su i nastajali ratovi na ovim prostorima, što su Srbi htjeli jednu državu. To je donekle ok, da ne ide nauštrb drugih naroda, a vidjeli smo kako to izgleda. Mnogo, brate, mrtvih, za moj ukus. Ne radi se tu ni o ljiljanima a još manje o EU, ali ti si suviše zelen tj. mlad i naivan da to shvatiš. Da bar hoće Unija da nas prihvati, ali nismo mi te sreće, suviše smo nenormalni za njih, pristojan svijet. Čak su i nacionalistički političari shvatili da im je cilj Unija i NATO, partnerstvo za mir, a na vama mladima ostaje da se busate u prsa, ko majmunčad.
Ja nikad nisam rekao da ne volim Srbe niti bilo koga drugoga, već da sve podjednako volim. Ali ti izgleda čitaš onako kako ti odgovara, a to je mnogo opasno ... Neću da se prekrstim jer nisam ni kršten. A ako bih mijenjao vjeru, otišao bih u Jevreje, i odmah dobio državljanstvo u Izraelu.
Daljac je napisao:
Kako bi covjek opisao to sto ti zoves malogradjanstinom i primitivizmom??? Ja bih to nazvao zdravim patriotizmom i jasnom svjescu da znamo (posto i sebe stavljam medju tu djecicu koja je uzvikivala:"Srbija, Srbija") ko sto i sta smo i da smo ponosni zbog toga.
A to da su pijani ili drogirani mozes macku objesiti o rep. To je tvoja suluda ideja ili zamisao o "Zlatnoj trubi Srpske" kao o nekom okupljanju pijanaca ili drogerasa, sta li? Naravno, ni ne znas da li je to tacno. Tvrdis tako, jer si u gradu vidio par pijanih budala koje je, uzgred, policija izbacila sa Kastela jer su pravili probleme.
Zdrav partiotizam je nešto sasvim drugo, očigledno da brkaš pojmove. Patriotizam je kad voliš svoju zemlju, a Srbi u RS i BiH je nemaju. Niti je Srbija, niti BiH, a RS će da nestane, po svim aktuelnim događajima ... Ko voli Srbiju, izvolte u istu, samo tamo sve nas zovu Bosanci, bez obzira na to odakle je ko i šta je ko ... Ja sam bio, sviđa mi se, rado bih se odselio u Beograd, metropola je to.
Daljac je napisao:
Ako su ti, kao sto rece svi narodi dragi, zasto ti onda smeta sto su Srbi iz B. Luke i R. Srpske otisli da slusaju Cigane? I ako postujes sve narode zasto Cigane pises malim slovom? Sta ti to toliko smeta kod Cigana?.
Sad si sam sebi uskočio u usta, no nema veze. Cigane pišem malim jer se oni zovu Romi, a Rome pišem velikim. Oni su mi još najveći likovi, samo opet velim, to treba van grada ... Po uzoru na Guču.
Daljac je napisao:
A sta reci o tebi koji pljuje po sopstvenom narodu? Ajde da si spomenuo nesto sti ima smisla pa da ti covjek i oprosti. Ali, spominjati trubu u takvom svijetlu u kakvom je ti spominjes je...sta, civilizovano i demokratski?!? Aha...
A šta reći? Ja ne pljujem ni po kome, opet čitaš kako ti odgovara, a to je mnogo opasno i šizofreno. Počinje da ti se pričinjava. Ja, rekoh lijepo, nemam narod, majka i otac su me deklarisali tako, a ja baš i nisam za to. Dakle, niti pljujem po bilo kome niti po sopstvenom narodu. Počeću da se zovem apatrid. Znaš li šta je to? Prelistaj neki leksikon stranih riječi, ima tamo. Truba van grada pa tamo orgijajte pijani i drogirani do prekosutra, to je konačna poruka ...
Daljac je napisao:
Pa sta ces, covjece, vise? Sta to znaci - da treba da se odreknemo i Obilica i Njegosa i Andrica i Crnjanskog samo zato sto ne zivimo u Srbiji nego u Republici Srpskoj? Slusas li ti sebe decko???
I evo da ti objasnim vezu izmedju Obilica i Srba u RS - ako ja ili bilo ko od 2.500 ljudi na Kastelu osjeca svim srcem da je Obilic njegov junak, junak njegovog naroda, onda ti tu, glueciferu, ne mozes nista... Da je po tvome iz citanki u RS bi se izbacili sve srpske narodne junacke pjesme, jer, pobogu, kakve veze ima i knez Lazar i Obilic i Devet Jugovica sa Srbima u RS..?
Ne treba ih se odreći, božesačuvaj, ali ne treba ni davati imena jer nisu baš imali neke veze sa ovim krajevima. Oni koji jesu, poput Petra Mrkonjića (Mrkonjić Grad) mogu da dobiju ime. Njegoš je zadužio ne samo Srbe nego i okolne narode, i on je, ajde ti to znaš, relativno savremen. Obilić je ostario, ko i Lazar i Jugovići. Sasvim je u redu da se selo na Kosovu zove Devet Jugovića, shvataš?
Daljac je napisao:
Tacno. Sam sebe ces pobiti. Idi i radi... Sto duze...

Opasan si, nema riječi da to opiše.