banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Po vasem misljenu da li su mjesoviti brakovi uspijesni?
Da, jesu! 47%  47%  [ 8 ]
Ne, nisu! 12%  12%  [ 2 ]
Poneki prezivi 6%  6%  [ 1 ]
Svako nek' se drzi svoga 6%  6%  [ 1 ]
Ja sam dijete/zena/covjek iz mjesovitog braka 29%  29%  [ 5 ]
Ukupno glasova : 17
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 00:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Не иде то баш тако једноставно. Није у питању само одлазак у Цркву... Молитве се читају у току дана, ако никад друго, а оно пред ручак. :roll: Шта се из свега може закључити? Да мешовити бракови имају изгледа за успех ако људи нису побожни, и ако не живе по вери којој припадају. Сем тога... брак између Православног мужа и мухамеданке не може ни да буде благословен од Цркве, јер обоје морају бити крштени. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 00:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Maran Ata je napisao:
Не иде то баш тако једноставно. Није у питању само одлазак у Цркву... Молитве се читају у току дана, ако никад друго, а оно пред ручак. :roll: Шта се из свега може закључити? Да мешовити бракови имају изгледа за успех ако људи нису побожни, и ако не живе по вери којој припадају. Сем тога... брак између Православног мужа и мухамеданке не може ни да буде благословен од Цркве, јер обоје морају бити крштени. :wink:

Постоје изузетци када жена или муж пређу на ПРАВОСЛАВЉЕ.

Душанов Законик

9. О полувершима:
И ако се нађе полуверац, који је узео хришћанку, ако усхте, да се крсти у хришћанство, а ако се не крсти, да му се узме жена и деца и да им се даде део куће, а он да се изагна.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 01:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Maran Ata je napisao:
Ево питање за "паметњаковиће" који кажу да је то у реду... Православни недељом иду у Цркву, посте преко 50% дана у години, славе славу (ако су Срби), итд...

Како све то ако је жена не-Православна? :roll: :roll: :roll:

Ja sam Pravoslavac, ali ne idem u Crkvu, a ni ne postim... A ne mozesh reci da zato nisam ne-pravoslavna....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 10:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Maran Ata je napisao:
Не иде то баш тако једноставно. Није у питању само одлазак у Цркву... Молитве се читају у току дана, ако никад друго, а оно пред ручак. :roll:

Aman ko chita molitve pred ruchak? Pa kod takvih ne dolazi u obzir pominjanje druge vjere, kamoli mijeshanje sa istom!

Maran Ata je napisao:
Шта се из свега може закључити? Да мешовити бракови имају изгледа за успех ако људи нису побожни, и ако не живе по вери којој припадају.

Apsolutno se slazhem i to govorim u posljednjih nekoliko postova. Ove druge, vjernike bilo koje konfesije, ne rachunaj u toj prichi ni pod razno!

Maran Ata je napisao:
Сем тога... брак између Православног мужа и мухамеданке не може ни да буде благословен од Цркве, јер обоје морају бити крштени. :wink:

Pa onda se crkveno vjenchanje ne mora ni obaviti. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 13:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Lisa_Simpson je napisao:
Maran Ata je napisao:
Ево питање за "паметњаковиће" који кажу да је то у реду... Православни недељом иду у Цркву, посте преко 50% дана у години, славе славу (ако су Срби), итд...

Ja sam Pravoslavac, ali ne idem u Crkvu, a ni ne postim... A ne mozesh reci da zato nisam ne-pravoslavna....
То је имагинарно "православље". :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 13:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

gluecifer je napisao:
Pa onda se crkveno vjenchanje ne mora ni obaviti.
Дакле предлажеш да живе невенчани у заједници која није благословена од Бога. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 13:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Maran Ata je napisao:
Дакле предлажеш да живе невенчани у заједници која није благословена од Бога. :roll:

Apsolutno da, jer, kao što rekoh, nije svako vjernik. I ako ti jesi, ili već neko, nema potrebe da to namećeš bilo kome drugome, jer to onda ode u neku drugu stranu.

Ne znam zašto je to toliko teško prihvatiti? Pa prije 20-ak godina nije se obavljalo baš mnogo crkvenih vjenčanja na ovim našim prostorima, pa šta? Sad se, kao, svi vraćaju tradiciji, a nemaju pojma ni kako se u crkvu ulazi. Ma daj. Vidio sam to previše puta, i onda je bolje da se vjenčanje u crkvi preskoči, neko da se uradi, kao što to narod voli da kaže, reda radi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 14:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Lisa_Simpson je napisao:
Maran Ata je napisao:

Па ниси сестро ПРАВОСЛАВКА чим у ЦРКВУ ПРАВОСЛАВНУ НЕ ИДЕШ.
ПРАВОСЛАВЉЕ је пре свега начин живота и понашања. А не изјашњавање у изводу рођених. Или само чин крештења. ПРАВОСЛАВЉЕ СЕ ЖИВИ. ТО ЗНАЧИ:
ПОСТ
МОЛИТВА(У ЦРКВИ ПРАВОСЛАВНОЈ СА ОСТАЛИМ ВЕРНИЦИМА)
и кући сама:ВЕЧЕРЊА ПРЕ СПАВАЊА,ЈУТАРЊА ИТД....
БЕЗУСЛОВНА ВЕРА ДА ЈЕ ПРАВОСЛАВЉЕ ИСТИНА И ЖИВОТ А СВЕ ОСТАЛО ЛАЖ И ЗАБЛУДА
итд...........................................................

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 18:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2002, 01:00
Ma najbolje naci nekog svoje religije i nece biti nikakvih problema...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 20:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jun 2005, 13:16
Mi smo jos na prostoru gdje je religija veoma vazna i zato prijotitet kod mene imaju brakovi "istovjernika" mada sto da ne i brak sa nekom iz druge nacije/vjere ako je sve sto se tice njih dvoje ok zasto nebih pokusali
imam dosta drustva,"djece" iz mjesocitih brakova i dobri su ljudi,a imam i prijetelje druge vjere i znaju mu nekad biti bolji od "mojih" i pomoci mi kad moji istovjernici okrenu ledja a potrebna mi je pomoc :-?
u sustini zavisi od osobe do osobe, bio sam u takvoj situacij da sam bio u "mjesovitoj vezi" i sve je bilo ok
ali je bilo "daleko od ociju daleko od srca" :wink:
Omakelo se 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 23:55 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Maj 2005, 19:06
Kakav si ti to vjernik kad citavo vrijeme propagiras mrznju?Vjernici to ne rade - barem kod nas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2005, 10:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2005, 10:23
Ovdje ima toliko toga sto se tice teme i moze se rasparvaljati na fin i kulturan nacin. Ali ja na koju god stranu naletim na provociranja i slicno.

Ako niste u stanju da nastavite raspravu u vezi teme, onda je vrijeme na zatvoranje teme :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2005, 10:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Nemojte citirati postove u kojima će vam se pojavljivati upitnici umjesto slova. Samo napišite kome se obraćate, nema porebe da citirate. To se nekad desi kad se citira tekst na ćirilici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2005, 10:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Maj 2005, 19:06
U pravu si Vader.Citava zbrka u poslednje vrijeme sa tim upitnicima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2005, 12:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

>>SRBIJA<< promasio si temu a i vidi se da nemas pojma "CRKVA PRAVOSLAVNA" ako se kaze crkva nemoze se misleti na dzamiju,katedralu ili sinagogu 8) Kapiras :D
A to sto si nabrojao za Pravoslavku to si negdje cuo ili procitao :D
Bas me zanima da li se ti pridrzavas tog sto si napisao-50%od toga :lol:

I hajde da se vratimo na temu :-?
Ja ih sad podrzavam 100% i mislim da su OK :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2005, 13:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

MiKoLiNo je napisao:
>>SRBIJA<< promasio si temu a i vidi se da nemas pojma "CRKVA PRAVOSLAVNA" ako se kaze crkva nemoze se misleti na dzamiju,katedralu ili sinagogu 8) Kapiras :D
A to sto si nabrojao za Pravoslavku to si negdje cuo ili procitao :D
Bas me zanima da li se ti pridrzavas tog sto si napisao-50%od toga :lol:

I hajde da se vratimo na temu :-?
Ja ih sad podrzavam 100% i mislim da su OK :wink:

Ко је теби дирао кавез.
Наравно да се придржавам свега.
А и код ЈЕРЕТИКА ИМА НАЗИВА "ЦРКВА" , несрећо.
Англиканци, латини, протестанти (амери)
Мало научи по нешто па дођи да расправљаш.

Vrh

Tema posta: Re: Mjesoviti Brakovi
PostPoslato: 03 Jul 2005, 17:16 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Almi je napisao:
Evo jedno orginalno pitanje svih vremena, a to je da li su moguci brakovi izmedju pripadnika razlicitih vjera i nacija?

Moje licno iskustvo je da je itekako moguca zivotna zajednica izmedju prirpadnika razlicitih kultura. Takva zajednica trazi ljude ciji je um mnogo otvoreniji nego u klasicnoj prici predrasuda. A i dijete koje izadje iz mjesovitog braka ima veliku prednost u odnosu na mozgom isprane nesrecnike jedne kulture. Naravno i za takve nesrecnike postoji savrsen lijek :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2005, 21:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

>>SRBIJA<<
da mi te je vidjeti jer znas onu"NELAJE KUJA ZBOG SELA VEC ZBOG SEBE" :wink:i ako se stvarno pridrzavas svega onda si ti zaista jedini SRBIN :D ,svaka cast mada sumljam :lol:
i znas sta jesam pravoslavac ali da se mene pita srbi(99%njih-nas) bi prosli gore nego jevreji u II svjetskom ratu jer....
ja imam u porodici osobu sa vrlo visokom "skolom" sto se tice pravoslavne vjere i tako o tome mogu da ti pricam par dana
i nemoj da mi racunas u "vjeru" sto se skupi "par ljudi" i oni osnuju "svoju crkvu" to precrtaj takvi mi svaki dan dolaze na vrata sa nekim papirima
Mada ima i npr. "subotarska crkva" ali za vise ja opet neznam ajde nadji negdje da se raspravlja o oveme da me malo PODUCIS :D
I hajde da negdje drugo raspravljamo o tome a ne u MJESOVITIM BRAKOVIMA :x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2005, 14:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Koliko znam jedan od apostola rane Crkve i vjerni pratilac apostola Pavla, Timotej, bio je iz mješovitog braka, otac mu je bio Grk, majka Židovka.
Vjerujem da je bilo još osoba koji su poticali iz mješovitih brakova, pa im to nije umanjivalo ljudske i hrišćanske vrline.
Osim toga u Svetom Pismu, u poslanicama ap. Pavla jasno piše da nema razlike između Grka i Židova, obrezanog i neobrezanog, Varvara i Skita, muškog i ženskog, svi su jedno u Hristu.
Ako Bog ljude tako posmatra, zašto ljudi stvaraju bespotrebne podjele?

Danas se sve izmješalo: i vjera, i nacija i religija... Ljudi kažu on je npr. Ukrajinac, ali je Hrvat :oops: , ili ... ja sam Pravoslavac, ali ateista... :roll:

I umjesto da se ljudi pozivaju na dobro, oni koji to treba da rade, odbijaju od sebe i one koji bi htjeli da se zainteresuju za duhovnost.

Ukratko, ja nemam ništa protiv takvih brakova, štaviše, ako su dvoje jedno za drugo, to im neće nimalo smetati. Nek pokažu ono najbolje čemu ih je naučila pripadnost jednoj ili drugoj naciji i konfesiji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2005, 15:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
života je napisao:
Koliko znam jedan od apostola rane Crkve i vjerni pratilac apostola Pavla, Timotej, bio je iz mješovitog braka, otac mu je bio Grk, majka Židovka

Odlično rečeno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]