banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 19:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4092 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 205  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2005, 08:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Utopija je napisao:
Btw daljac ako kritikujes Koelja, kako onda hvalis Kinga??? Btw da se zna za mene su obojica losa knjizevnost.

Pa, zato sto se njihova poetika i sustina o kojoj pisu mnogo razlikuju. Kod Kinga ima mnogo stvari zbog kojeg ga valja svrstati u dobru knjizevnost, dok je kod Koelja drugacije - on mistifikuje stvari bez narocite potrebe. Jedino mu je prica dobra, ali sta vrijedi kada se iza te fasade nalaze samo goli zidovi...
Stiven King je pisac razuzdane imaginacije, u cijim djelima toliko preovladjuju mnogi arhetipovi, psihologija, pa cak, mozda i u najvecoj mjeri - religija i mitologija...
Ali, pretpostavljam da se zato odusevljavas Barkerom, tacnije sa "Knjigama krvi'...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2005, 21:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Meni su dobro dosle ove knjige na kioscima po cijeni od 5 - 8 km.
Kupila sam (i procitala) u zadnja 3 mjeseca brdo knjiga.

Ima tu svega:od Ducica ("Blago cara Radovana"),Andrica ("Prokleta avlija"),Vitmanove poezije,preko krimi romana Agate Kristi,Meri Higins Klark,Grisama i kompanije,do ljubavnih djela Mir Jam i Danijele Stil.

Dosta tih knjiga koje sam kupila sam citala i ranije,ali mi je bio gust procitati ih opet i imati ih.

'Drugacija',ako tako mogu da je nazovem,mi je bila "Srecnica" od Alis Sebold,u kojoj ona opisuje svoje silovanje i ono sto je slijedilo poslije toga.
Nema bas jak kraj,ali to je zivotna prica,a ne holivudska sapunica.

I "Ispovjest iz harema" koju sam mislila kupiti,ali se ispostavilo da je Sovicina nerodjena sestra ima,pa sam je posudila od nje,mi je bila zanimljiva i nekako drugacija (volim te istinite price).

Procitala sam u tom periodu i Novi zavjet,te "Biblijske price i dogadjaji" od Kenneth N. Taylor-a. :D

Sad citam "11 minuta" od Koelja.
Knjigu su mi preporucili kao najbolju iz njegovog pera i potpuno drugaciju od ostalih (od njega sam citala jos jedino "Alhemicara",ali imam u planu procitati i ostale).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2005, 21:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Sto se tice tog klasifikovanja dobar i los pisac...
Istina je da je Koeljo u trendu,te da ga mnogi citaju i hvale samo zbog toga.
Ali mislim da sve sto covjek procita obogati ga,nauci iz toga nesto novo,pa makar to bio i petparacki ljubavni roman.

Jednu jedinu knjigu u svom zvotu sam pocela citati i nisam je zavrsila.
Mozda je ona nekom olicenje dobre knjige,ali je mene smorila,ubila u pojam i odustala sam,umrla je u meni svaka nada,odustala sam dok sam jos mogla izvuci zivu glavu. :lol:
Ne sjecam se kako se knjiga zvala.

Lazem,odustala sam i od "100 dana Sodome i Gomore" od Markiza de Sada (nadam se da me sjecanje dobro sluzi i da nisam fulala naslov).
Medjutim,mislim da sam bila premlada za to.Sad bih je vjerovatno procitala,samo da mi se nadje u rukama. :D
Tad su mi neki opisi bili preteski za zeludac. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2005, 07:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Daljac, iskreno, nisam cuo za Barkera, sta je u pitanju. Mislim da ako je neka stvar namerno mistifikovana da nema potrebe nasedati na to. Btw sad je an redu Breht - Pecaros kamenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2005, 08:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
Mislim da ako je neka stvar namerno mistifikovana da nema potrebe nasedati na to.

Ko kaze da je mistifikovana?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2005, 18:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
ventilator je napisao:
Sto se tice tog klasifikovanja dobar i los pisac...
Istina je da je Koeljo u trendu,te da ga mnogi citaju i hvale samo zbog toga.
Ali mislim da sve sto covjek procita obogati ga,nauci iz toga nesto novo,pa makar to bio i petparacki ljubavni roman.

Hm, nisam bash siguran u ovo, ali neka ti bude. U sushtini, loshe djelo ne prepoznash dok se ne bacish na chitanje, tako da...
Shta se mozhe nauchiti od Danijele Stil? Ja nisam chitao, niti chu, al` znam profil pisca. Ili od tih tkzv. pisaca u tom stilu?

[/quote] Jednu jedinu knjigu u svom zvotu sam pocela citati i nisam je zavrsila.
Mozda je ona nekom olicenje dobre knjige,ali je mene smorila,ubila u pojam i odustala sam,umrla je u meni svaka nada,odustala sam dok sam jos mogla izvuci zivu glavu. :lol:
Ne sjecam se kako se knjiga zvala. [/quote]

Ja radije ostavim, nego da idem dalje na silu. Pa bilo shta da je u pitanju. A desilo se podosta puta. Jednostavno, ne odgovara sve shto probash da chitash.

[/quote] Lazem,odustala sam i od "100 dana Sodome i Gomore" od Markiza de Sada (nadam se da me sjecanje dobro sluzi i da nisam fulala naslov).
Medjutim,mislim da sam bila premlada za to.Sad bih je vjerovatno procitala,samo da mi se nadje u rukama. :D
Tad su mi neki opisi bili preteski za zeludac. :lol:[/quote]

100 dana sodome se zove, odnosno sodomije. To je, hm, za likove kojima je to interesantno. Ja nisam posezao za tim, dok god ima neprochitanog Dostojevskog. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2005, 18:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Utopija je napisao:
Daljac, iskreno, nisam cuo za Barkera, sta je u pitanju. Mislim da ako je neka stvar namerno mistifikovana da nema potrebe nasedati na to. Btw sad je an redu Breht - Pecaros kamenja.

Klajv Barker, horor autor ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2005, 07:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala na odgovoru ko je Barker. Ljudi samo da malo podestim na naziv teme, a sto se tice ovde pomalo nacete teme, to je odlican materijal za novu, gle cuda, temu. 8) :D poz

Za daljca, Koeljo se sluzi upravo mistifikacijom, a zar skoro sve i jedan autor horora takodje ne poseze za tim??

p.s. obrisao sam daljcevu poruku jer se nastavlja rasprava koja remeti ovu temu.

I da sad je na redu Hopkins - Dada i nadrealizam

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
p.s. obrisao sam daljcevu poruku jer se nastavlja rasprava koja remeti ovu temu.

Koja je ubi Boze zanimljiva, svakog 29. fenruara neko nesto napise...
Uglavnom - cita se "Scientia sacra I" Bele Hamvasa. Veoma dobra knjiga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 12:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
ventilator je napisao:
Ali mislim da sve sto covjek procita obogati ga,nauci iz toga nesto novo,pa makar to bio i petparacki ljubavni roman

Upravo tako. To je jedna od definicija duhovne izgradnje: sve što radimo a što nas prožme, ispuni.

Zato bismo se svi (i ja) trebali navikavati da ne kritikujemo druge zbog onoga što ih je ispunilo a što nas ne ispunjava. Čak se i nama neki film ili knjiga u jednom trenutku svide a u drugom ne.

Ovo ne govorim nekome konkretno već uopšteno, i po sebi sam to vidio ali sam vremenom to identifikovao kao negativnost.

Jer kad kritikujemo nekoga zbog nečega što mu se svidjelo a nama nije time svoje nezadovoljstvo želimo prebaciti na njega. To je kao kad je neko sretan a mi mu želimo pokvariti tu sreću.

Sigurno da i ja neku vrstu literature (muzike, filmova...) smatram za površnu i čudim se onima koji se njome oduševljavaju...ali možda su oni u tom trenutku samo za tako nešto i nisu za nešto ozbiljnije. Kao što neko reče: ljudi su na vrlo različitim duhovnim nivoima i ne može se od svih očekivati isto.

Ako će neko iz nekog ljubavnog romana pokupiti nešto vrijedno a iz neke ozbiljnije knjige ne bi pokupio ništa jer je ne bi razumio onda on više koristi ima od tog ljubavnog romana.

A što se tiče teme, odavno nisam pročitao ništa jer nemam vremena, standardno čitam Sveto Pismo svaki dan. Mislim da sam zadnje pročitao "Idiota" od Dostojevskog zimus.

P.S.
za ventilator, kako ti se svidio Novi Zavjet? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader,

slazem se s tobom vizavi citanja i duhovne izgradnje. Ali je sasvim druga prica kada govorimo koje knjige imaju umjetnicku vrijednost, a koje ne. Tada se neka granica, ipak, mora postaviti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 14:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Vader je napisao:
P.S.
za ventilator, kako ti se svidio Novi Zavjet? :D

Nemoj na ovo ovde odgovarati, upravo sam otvorio posebnu temu "Da li ste čitali Sveto Pismo" posvećenu tome na Duhovnost i Religija i svima bih poželio dobrodošlicu na njoj.

P.S.
OK daljac, razumijemo se

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 07:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Grchka Mitologija
N.A. Kun

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 09:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

BlackHand je napisao:
Grchka Mitologija
N.A. Kun

Odlicna knjiga! Maga je jos bolja "Grcka mitologija" R. Grejvsa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 13:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Zamisli imam i tu :)
Mada mi je nekako previshe dechija...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2005, 10:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da je Grejvs dao bolji uvid u grcku mitologiju od Kuna. Jeste da je konfuzniji i zapetljaniji, ali je detaljniji. U njegovoj knjizi ima mnogo vise stvari neko u Kunovoj.
Mada, ni Kun nije los, jer je fantasticno jednostavan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2005, 11:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
Upravo procitala dramsku storiju (inace sam ovaj komad gledala u pozoristu prije dvije godine) Pobuna u Narodnom pozoristu, pisca i redatelja Harisa Pasovica..
Pasovic pokusava manirom intelektualne nadmoci da se suoci sa problematikom vremena i prostora u kojem zivimo.. takodjer pokusava da pokaze kako zivimo u predrasudama, zatoceni u svoju povrsnost, pseudomisticni.. i kaze:
"Vrijeme je neizvjesnosti. Nestabilnost je nova forma slobode.. Bolji svijet je moguc. Dehumanizovani smo, "moderni", al' ipak tako paranoicni. "

Komad je jednom rijecju FENOMENALAN i zaista vrijedan za pogledati... i ako je neko u mogucnosti, procitati..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2005, 16:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Poceo Kundera-Besmrtnost. 8) 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2005, 01:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Patrik Ziskind-----Parfem
Najbolja drugarica mi je rekla da je knjiga odlichna, ja sam tek na pochetku i svidja mi se....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2005, 23:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2004, 21:59
Baskervilski pas o Artura Konana Dojla

Ko voli Serloka Holmsa,neka cita...meni je knjiga bila zanimljiva i lagana!

Slobodan Miloąević govori pripadniku OVK u Hagu

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4092 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 205  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]