Čiča iz Rogače je napisao:
nego,jesi li ti čuo za "bugarski voz"???
Сад сам се вратио на форум, па да одговорим са закашњењем на питање.
"Бугарски воз" је метода крађе избора гдје се подразумијева поткупљивање бирача. Ако неки мисле да се тако припрема терен (како неки спинују текстове и ту протурају о овом папиру који је неко мунуо) за ову врсту малверзације, или не разумије ову проблематику или га опасно дрма параноја.
Не вјерујем да се овај метод ("бугарски воз") крађе на изборима икад коришћен у БиХ, тешко је то у нашим условима остварити, немогуће да вас не открију, и ? је да ли би добили гласове тих бирача које сте поткупили.
Постоје и други начини крађе, могуће да је било крађе помоћу "прстена". Но и то је лако примијетити анализом резултата избора (рецимо ако на неком бирачком мјесту имате уобичајебно 3-4% неважећих листића а онда се на овим изборимо пајави значајан пораст неважећих листића, и ту одмах иде сумња да је било употребе "прстена").
У сваком случају странке имају неколико мјесеци да провјере свако име на бирачким списковима, имају посматраче, контролоре током избора и бројања гласова, могу анализирати резултате за свако бирачко мјесто, тако да то већ сада (баш су поранили) кмечање о крађи (крађа, крађа, него шта) постаје дегутантно, што би рекао један форумаш.
Schlager je napisao:
jedna od nejdegutantnijih stvari po kojima cu pamtit ovaj forum,su ovi budzetski uhljebi koji ismijavaju opoziciju,ili velicaju dodika,ili bar pisu kako su svi isti...kako ne treba izlazit na izbore...i sl...
У праву си, чим неко крене са том мантром "ма сви су исти, за кога да гласам" и крене протурати да не треба изаћи на изборе, а то некад раде и неки медији, додуше изокола и преко постова које пишу сами модератори, то је у правилу наручено мишљење, са сврхом да се повећа број апстинената.
Ја не знам, не могу знати којој партији или политичком блоку одговара већа или мања излазност (а и реално боли ме ку*ац), али наравно да нису сви исти, па и ако су сви олош, неко је мања олош, и на изборе треба изаћи. Апсолутно. Ето већ четврти пута на овој теми то понављам (да на изборе треба изаћи, коме год бирачи нагињали) дефинитивно, и свакако ће бити јако добро да на изборима буде већа излазност.