gavranpero je napisao:
manitu uci da svira je napisao:
Ja ne znam koji vam je andrak i kakvim utopijama se vi bavite...
Ali dobro, obzirom da kolektivisticki motivi i svjezina nacionalnog unutar identiteta diktiraju projekcije stvarnosti i maštu, neka vam bude.
Sasvim realno, u skladu sa ek trendovima i zahtijevima kapitala, napisimo sledeće:
Nikakva promjena zbog promjene politicke vlasti, ni "novi" ekonomski programi, unutar sadasnje raspodjele moci i interesa u BiH nece i ne moze da se desi, u smislu da bi ta vlast probudila drustvo, svijest i ek. napredak.
Sutra moze doci pokojni Stiv Dz za premijera, ali nivo ekonomskog rasta bice na istom nivou, a napuštanje zemlje u potrazi za boljim zivotom ce se povećati.
BIH ce nestati (demografski ce se prepoloviti za 30-50 godina) jer razvojem drustva upravljaju neekonomske sile.
Znate, ni jedna drzava nece donijeti u jebenu Bosnu ili Srbiju 3000 milijardi dolara i reci Deder da vam pomognemo, vi ste divan i vrijedan narod. Ljudi odlaze i iz Cro koja je dio Eu jos vise, jer je papiroloski lakse, a tamosnja vlada uz sve mogućnosti koje ima nije kadra to sprijeciti. Elem, nase lokalne imaju jos manje garancija od Cro u zamjenu za kredite. A samo s KREDITIMA mozete pomjeriti stvari s nule ovde.
Nego, koji normalan kapital, sem soekulativnog, zeli doci u politicki nestabilnu i raspalu zemlju? Ko od vas misli da bi plata od 1500 maraka potisnula nacionalnu pricu u zapecak nema blage veze s politikom. Jugoslavija se jos uvijek raspada, a na medjunarodnoj sceni se pojavljuju novi igraci i novi interesi. To sto vi etnocentricno mislite da je nekom stalo do BiH i sto pusite pricu o EU, vrijednostima, blizini, EK, napretku itd itd, to ne mjenja sustinu: Svijet boli kurac za vama i vasim problemima. Cak sta vise, ovo je oblik prisilnog civilizovanja.
Hajd samo objasni još zašto glasati za Željku, Govedaricu ili bilo kog drugog ?
Ne moras ti glasati, postoji ogroman broj koji hoće, a da uopšte nema partokratski interes.
Naime, stvar je veoma jednostavna, radi se o politickoj psihologiji i podsvjesnim nagonima. Ako bas zovnes i Junga, mozda su genocidi i klanja u zadnjih par vijekova dio onog sto zovemo kolektivno nesvjesno - arhetipsko.
BIH je slozena drzava u kojoj politika SDS poziva na razum jednog od tri naroda, pri tome je ponasanje vecinskog bosnjackog naroda nerazumnije no ikad. Dodik takvu gresku ne radi, cvrsto se drzi postulata i odredjenih drustvenih zakonitosti koje je nauka utvrdila i generalizovala. SDS i dalje, kao i prije 27 godina igra voluntaristicki, emocionalno i bez mozga. Ta politicka nepismenost im je konstanta tri decenije. Nema tu neke ljutnje ili zamjerke, jednostavno je to grupa nomada, kojoj ja pisem ovakve postove i objašnjavam gdje grijese vec deset godina, a oni mi se podsmjehuju i smatraju to tricarijama. Elem, meni je dosadilo da crtam, i zadnju godinu, dvije ja sam digao ruke od bolesnika u terminalnoj fazi. Mislim, kad ste retardirani red je da nestanete. Ne volim ni PDP, jos manje DNS, a do daljnjeg cu biti internet volonter SNSD jer Mile poštuje sistem, strukturu, organizaciju, upravljanje, unutrasnju kontrolu itd, tj sve ono sto krasi organizovanu moc i vlast.
Da se vratimo, kada Mile.igra na emociju, onda je to tacno ona tacka u kojoj kolektivni identitet kljuca - sigurnost i borba za opstanak, SDS ima adute drugog reda, jer kad si mrtav ili zivotno ugrozen dzaba ti ekonomija, migracije i kriminal. A SDS ova politika na vrhu drzave, Bakirovo divljanje, svojatanje, pretece izjave, pozivanje na rat, stavljanje neke imaginarne Bosne ispred zivota ljudi...ne garantuju tu sigurnost.
I ma koliko u stvarnosti ni SNSD ni SDS u suštini ne mogu nista promjeniti u ovom loncu, retoricki SNSD nudi otpor svemu onome sto je u arhetipskom, podsvjesnom oznaceno kao opasnost. To su stvari koje se moraju mjenjati decenijama, a njih bosnjacke politike vracaju unazad, kao da je rat juce počeo. Dakle, kljucni faktor se moze izbiti samo silom ili ratom Mili iz ruku, jednostavno je kilavi i nepismeni SDS izgubio nacionalni interes iz svog portfelja i to je to. Prica kako se ekonomijom brani srpstvo je nekst level, a u taj level se u ovoj drzavi ne ulazi bez Bošnjaka i Hrvata.
To ti zorno pokazuje post ispod tvoga u kojem taj neki @ozrenx cinicno, obasjan suncem naprednosti, multikulturalnosti i evropejstva, potcjenjuje stvarnu opciju, koja bi zapravo i 99,9% bila izvjesna u slucaju jednostrane katarze, a koju i nepismeni seljak ima duboko spakovanu u podrumu svoje lobanje - bosnjacka dominacija bi znacila brzi nestanak s ovih prostora od tempa kojim ih moze raseliti ekonomija. Pri tom, raseljavaju se i ostali, sto bi se reklo bozije providjenje i kazna i pravda jednaka za sve, kada vec ovozemaljska ne postoji.
SDSu nije prioritet funkcionalna BiH nego vlast u RS i to se vidi iz kvazi gradjanskih politika u kojima ucestvuje sa SDA. Narod nije bas toliko slijep, a jos uvijek - ni gladan.