Завршене су полуфиналне серије на Западу победама фаворита и гледаћемо супер-занимљиво финале, Хјустон - Голден Стејт, и финале пре финала. И некако очекивано финале, све је водило њему, двије реално у овом моменту најбоље екипе у читавој НБА. Како сам затровани заљубљеник у спорт, кошарку, а тек сам се прикључио форуму, да напишем коју о екипама у полуфиналу Запада и моје мишљење шта нас очекује у финалу.
Њу Орлинс је после Денвера мени најзанимљивија екипа. Имали су ове сезоне пех, повредио им се прва звезда Казинс. Но испало је да им то годи, са Казинсом су остварили 27-21, без њега (до ове серије) 25-13, и реално боље су изгледали без "рође". Догађа се то понекад, да одсуством понајбољег играча, други добију важнију улогу, и то боље изгледа. Овде се догодило, "обрва" Дејвис и Холидеј , који је некако годинама потцењен али одличан играч, су добили своју улогу и сјајн одиграли. И петпрка по мом укусу, ту је и појачање Миротић који је после турбулентне епизоде у Чикагу и "неспоразума" са Портисом силно мотивисан да се докаже, игра своју најбољу кошарку у животу. Такође на поз. плеја још један играч годинама потцењен, Рондо који у тандему са Холидејом сјајно функционише. И ту је још овај Итван Мур, бек-крило, који годинама напредује, рационалан, погађа отворенешутеве и ради све што треба екипи. Њихов проблем је клупа. Осим Дариуса Милера (знамо га одлично из Бамберга) нема играча у којег се могу поуздати, зато су играли са суженом ротацијом, и то их је коштало у овој серији. Запели су, но екипа која ће нареднох година добро изгледати.
Голден Стејт. Ту се баш и нема шта рећи. Екипа састављена тако да узима титуле. Екипа где су две од три највеће мега-звезде у читавој НБА, Кари и Дурент, то се никац у историји НБА није десило, плус 2 екстра-играча, Клеј Томпсон и савремена реплика Барклија, Дрејмонд Грин, који би у било којој другој франшизи били прве звезде. Гледајући ту четворицу, прејака екипа, премоћно. Остали су ветерани, сви редом су се већ доказали, који знају играти кошарку, неки, због мега плата првих звезда, играју и за "минималац". Имали су и пехова, повреда кључних играча, но сада се Кари вратио, комплетни су и опасни.
Јута је атипична ен-би-еј екипа. Нико их ове сезоне није видио у плеј-офу, нико, но права такмичарска екипа. Ту нема великих звезда, но редом захвални, корисни и рационални играчи, као да је Жоц направио селекцију. Уз то имали су добитак на лоту на задњем драфту, од Денвера су преузели 13.избор, Донована Мичела, момка који експлодирао, и реално је међу новајлијама, иако сви причају о Симонсу, оно право, истинско откровљење. Не само што су дохватили плеј-оф него су и избацили Оклахому у првој рунди, а у овој серији их је пореметила и повреда супер-важног Рубиа. Наравно, и са њим не би угрозили Хјустон. Драго ми је због Јуте, због екипе састављене по европском моделу да је догурала до полуфинала Запада.
Хјустон је сјајно укомпонована екипа. Прошле сезоне би се могло описати, "брада" + остали. Ту остали (Ариза и Такер на поз.3-4, "те човјек од гуме" Капела) раде све што треба, неће "болдовати" стат.рубрике, али зато ће одрађивати задатке у одбрани, ту је и најбоља могућа опција 6.играча Ерик Гордон, који би у већини НБА франшиза био главни играч, и фалила им је само та подршка "бради", тај који ће преузимати одговорност када "брада" мало посустане. И ту су довели ветерана Пола, који ће у свакој франшисин сјајно функционисати, и то је то. Моћна екипа, попуњени на свим позицијама, добра и клупа, опасни шутери, опуцају, вјеровали или не, 42+ тројке по сваком мечу. До пре две сезоне тако нешто беше апсолутно незамисливо. Моћни и у одбрани, у свим елементима јаки и финале Запада ће за њих бити тренутак истине.
Сада нас чека финале. финале пре великог финала. Сви некако, и поред чињенице да су у регуларном делу имали слабији скор, дају предност "ратницима", сада су и комплетни, премоћна екипа, но ја лично дајем предност Хјустону. Следи нам посластица, и пуно одличне кошарке у финалу Запада.
|