banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 18:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16964 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562 ... 849  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Feb 2018, 18:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Nisam rekao da je svako novo rjesenje dobro. Start/stop sistemi su se davno pojavili i da su se pokazali kao losi, bili bi povuceni do sad. Ali to nije slucaj...

Ako mi nismo u autoindustriji i nismo masinski inzenjeri, kako mozemo tvrditi da je nesto dobro ili lose? Da li razumijemo kako sistem funkcionise? Da li znamo sta je sve promijenjeno da bi se taj sistem mogao implementirati? Da li znamo kakav uticaj implementiranje tog sistema ima na ostale stvari? Vrlo vjerovatno ne znamo, ili imamo samo ogranicene informacije o tome.

Sa druge strane, ako pricamo iz vlastitog iskustva, to znaci da pricamo o vlastitim automobila. Sumnjam da je neko od nas do sad imao 5 automobila sa start/stop sistemom, a 5 automobila je zanemarivo mali uzorak za bilo kakvu statistiku...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 18:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Ima jedna dooobra tema na pdf automobili na forum hr- demistifikacija start-stop sistema.
Ako ti se čita, potraži je.
Ako ne- ukratko: sistem je govno neopjevano.
Da je odluka na mašincima nikad to ne bi stavili u auto(kao i hrpu drugih stvari). Problem je što se njih ne pita, nego im se naredi.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 18:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ne da mi se citati, ali opet se vrtimo cini mi se oko privatnih misljenja na nekom forumu. Koliko su strucni ucesnici tog foruma? Koliko su to profesionalne price iz prve ruke, a koliko rekla-kazala price?

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 18:55 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Ma s tim stvarima proizvodjaci zacepljaju usta ekolozima, a ko vjeruje da se tim nesto postigne garant vjeruje i u Djeda Mraza :)

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 19:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
super_koza je napisao:
Ne da mi se citati, ali opet se vrtimo cini mi se oko privatnih misljenja na nekom forumu. Koliko su strucni ucesnici tog foruma? Koliko su to profesionalne price iz prve ruke, a koliko rekla-kazala price?

Stvar je ugradjena da bi se na guzove ispunile sve stroze eko norme.
U sustini se pretvorilo u marketing i jos vece zavlacenje ruke u dzep vozaca. O finansijskoj ustedi nema pojma. O eko koristi jos manje.
Ako nekome nije jasno, neka prouci kako se proizvode akumulatori (baterije).

Btw. kao sto sam vec rekao, iza sve ove propagande oko nasilne elektrifikacije saobracaja stoji Kina kao skoro najveci gazda u nad africkim nalazistima elemenata neophodnih za proizvodnju baterija.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 19:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Mozemo na osnovu iskustava, svojih ili tudjih. Tako ne bismo mogli komentarisati ni sport jer nismo sportisti, mobilne telefone ne bi mogli preporuciti, ne bi mogli o politici jer nismo politicari a nismo ni zavrsili fakultet za to...
A proizvodjace zaboli neka stvar oces li cesce mjenjati anlaser (zamislimo da je to slucaj kod start stop), cak bi im bilo draze.

Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 20:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
Šokantno je koliko daleko su pojedinci spremni otići u relativizaciju, auto stoji na semaforu, ne zagađuje, ne ispušta gasove, nije mi jasno kako je ovo moguće osporiti.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 20:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Da li neke ljude nervira? - nervira

Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 20:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Mene je zgrozila situacija u BMW X1 u kojem sam imao start&stop - stajem na pumpi na auto putu nakon sat vremena vožnje pod punim gasom a on se ugasi. Drugim riječima, sistem ne obraća pažnju na termička opterećenja nego po defaultu gasi.

Philby je napisao:
remont anlasera (dok ne počnu proizvoditi i njih kao dio koji se ne popravlja)

Takva je već situacija kod BMW. Anlaser ima brojač paljenja i poslije određenog broja prestaje da radi. Ispravan dio, ali elektronika mu ne dozvoljava korištenje... Poljaci su našli šemu kako da se resetuje ali nije tako jednostavno.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 21:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Megabyte, apsolutno nisi u pravu. Mi mozemo o svemu diskutovati, sve preporucivati i ostalo.

Ako ces o sportu, mislim da je nerealno kad komentarisemo sto neki sportista promasi zicer ili nesto.
Pogotovo komentarima "ja bih to...", a dobro znamo da nas vecina ne moze ni potrcati, a kamo li nesto drugo. Kad smo kuci u foteljama, sve mozemo i sve znamo...

Ako cemo o telefonima, tu uglavnom pricamo o nekim stvarima koje su blize krajnjem korisniku. To se uglavnom svodi na procesor, memoriju, kameru, displej i kuciste. Uglavnom na nesto sto je ocigledno.
Ja bih volio da cujem nekog forumasa koji zna kako se brzo punjenje odrazava na postojanost baterije ili kakav je uticaj brzog punjenja na prijem signala.
To je tu negdje kao i ovo sto smo spominjali za start/stop i anlaser i akumulator. Nama previse nepoznato da bismo mogli dati obrazlozen sud, ali neka subjektivna misljenja mozemo dati (da li nas nervira ili ne).

Sto se politike tice, ja sam misljenja da je svaki covjek politicar, a samo poneki se profesionalno bavi politikom. Zasto svaki covjek, zato sto je politika samo pronalazenje rjesanja za neki problem (ne samo u uzem smislu rijeci gdje je nesto lose). Neka moja licna politika bi bila odabir mjesta ili naselja u kojem cu da zivim, odabir ljekara kojem cu da se obratim, odabir prodavnice gdje cu namirnice da kupujem. Svaka od ovih odluka ima za cilj da rijesi neki moj problem. Isto tako je i moja licna politika odabir stranke ili neke opcije kojoj sam naklonjen, kao i pojedinca. Time delegiramo svoje odluke na nekog drugog, u koga imamo povjerenja, jer obicno nemamo vremena da mislimo na sve.
Kad spomenu fakultet za bavljenje politikom, koji je to fakultet?

Sto se tice da li nesto nekog nervira ili ne, pitanje je da li to govori vise o toj stvari ili o tom pojedincu. To je sve subjektivno i ne mora nista da znaci. Cak i kad to nesto nervira vecinu (vise od 50%) svih ljudi, to ne znaci da je ta stvar nuzno losa, nego da nije dobro prihvacena...

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 21:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
@mirdza
Na te situacije sam najviše i mislio kad ugasi motor, a najopterećeniji dijelovi poput turbine ostanu da se hlade lagano na vrelom asfaltu. :)

To za anlaser u principu dođe kao neko osiguranje da se neće previše poderati i kasnije planuti kad zapne. Opet, to se ne dešava odjednom i vozaču koji ne primjeti da teško i sporo vergla treba oduzeti vozačku dok ne prođe opet osnove mehanike.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 21:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nikakve osnove mehanike mi nismo imali na obuci...

A sad sto se tice hladnjenja vruceg motora, jel vi stvarno mislite da ste vi prvi kome je to palo na pamet? Mislite da neko nije dobro razmislio o tome vec? :D

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 21:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
super_koza je napisao:

A sad sto se tice hladnjenja vruceg motora, jel vi stvarno mislite da ste vi prvi kome je to palo na pamet? Mislite da neko nije dobro razmislio o tome vec? :D

Profesionalni sam sofer vec nekih 20-tak godina. Na prijasnjim busevima je bilo za smrtnu kaznu ga ugasiti nakon voznje odmah. Ovi koje sad imamo, kao i ovi prije njih , Scania i Setra se odmah komotno gase. Bilo je reakcija od ovih starijih prdonja, medjutim od strane proizvodjaca i servisera nam je lijepo objasnjeno da je situacija no sikiriki, da imaju cike koje su skontale sistem koji to hladi i nakon gasenja motora .

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 21:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
p. s

Morebit da je na avtima malim drukcije, al za bus je ovako.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 21:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Start/stop zahtjeva ekstra kvalitet anlasera i alternatora, znaci ako se iskljuci stavka odrzavanja ova dva uredjaja vas sigurno ne ceka a to je lijepa prednost, nemam informaciju koji su troskovi ako crknu na autu koji ima start/stop al pretpostavljam da su dobro skuplji od obicnih a ni obicni nisu jeftini, bar za moj dzep i tako da moje subjektivno misljenje je da to treba biti off

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 22:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moš mislit extra kvaliteta.
I to danas gdje se sve pravi da traje određeno vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 22:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
ERROR je napisao:
Morebit da je na avtima malim drukcije, al za bus je ovako.

Neki proizvođači ugrađuju električne pumpe za hlađenje turba nakon gašenja, ali tek od nedavno. Znam je ima Merc AMG, ali to nije "obično" auto.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 22:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
super_koza je napisao:

Hoces li da pricamo o tome kako je funkcionisao vw.ov program za izbjegavanje eko testa.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2018, 23:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Može li nešto manje, npr turbine na 1.2tsi prve generacije?

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2018, 00:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
super_koza je napisao:

Hoces li da pricamo o tome kako je funkcionisao vw.ov program za izbjegavanje eko testa.

I vi onda kazete da nisu na sve mislili :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16964 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562 ... 849  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]