stigmata je napisao:
Uh... ala ste ga zakomplikovali sa tim prozorima. A evo i resenjA... ako tako hocete.
13? NIJE TACNO!
Racunica jeste krenula u pravom toku ali nije tacno. Svaki detalj u prici je bitan- 36 je proizvod godina, zbir je famozni broj prozora i najstarija kcerka kao treci uslov.
Postoje dva resenja:
1,4,9
1,3,12
ali bih ja bih se ipak odlucila za drugo. A evo i zasto: Broj prozora nikako ne moze biti 13 , jer bi u 90% slucajeva trebao biti paran (Nadjite mi zdradu sa 13 prozora na jednoj strani u BL

. U tekstu se kaze "A se osvrnu onaokolo pa rece...". Znaci nije bilo nikakvog prebrojavanja prozora "jedan po jedan" nego je jednostavno covjek pomnozio broj spratova i broj prozora na istim. 13 je prost broj... ne moze se razloziti na cinioce. Jedina kombinacija koja se uklapa jeste 14 ili 16. Ostaje diskutabilno sa koliko godina djevojcica moze "fenomenalno" svirati violinu, pa tako i izbor resenja. Isto tako logicnije mi je da zgrada ima 16 prozora( 4*4) nego 14 (7*2).
Ne mogu da vjerujem !!! Bazirate svoje rjesenje na cinjenici da zgrada ne moze imati 13 prozora i pretpostavci koliko dijete mora imati godina da bi fenomenalno sviralo violinu, a pritom se radi izmedju 9 i 12 godina.
Kao prvo, Stigmata, zgrada
moze imati 13 prozora. Vjeruj mi, studiram arhitekturu.
A sada procitaj pazljivo:
Kada bi se ti nasla na mjestu osobe B i kada bi ti osoba A rekla da je proizvod godina njenih cerki jednak 36 a zbir jednak broju prozora na
"ovoj zgradi" (sto znaci da ti tu zgradu vidis!!!), sta bi uradila?
1)
izbrojala broj prozora, da utvrdis zbir godina, posto ti je proizvod vec poznat, pa onda lakom racunicom dosla do rjesenja, jer znas i proizvod i zbir tri trazena broj2)
ne bi obracala paznju na zgradu, koga briga za broj prozora, samo bi pretpostavila koliko zgrada moze imati prozora, i na osnovu toga nagadjala zbir godina, a proizvod ti je poznat.
E pa vidis, da ti otkrijem sta je osoba B uradila. Prebrojala je broj prozora i onda je
znala i zbir i proizvod tri trazena broja. Ovdje je jako bitno ovo
"znala", jer osoba B nije
nagadjala zbir godina vec ga je
znala.
E sad, kad imas i zbir i proizvod tri trazena broja, lako je izracunati o kojim brojevima se radi .... ali cvrc! ... osoba B
jos uvijek nije znala koliko cerke imaju godina.
Zasto ???? Kako je to moguce ?!?!?!?!
Jedino ako ... ma nije valjda to ?!?!
DA, to je! Za dati zbir i proizvod postoje dvije moguce kombinacije! Do toga je osoba B dosla racunicom.
Sada dolazi ono, otkud meni 13 prozora. Pa samo za proizvod 36 i zbir 13 postoje dva moguca rjesenja. Za sve ostale zbirove (brojeve prozora), postoji samo jedno moguce rjesenje i tu nema sta da se razmislja - violina i najstarija cerka ne piju vode)
Znaci, dvije kombinacije do kojih je osoba B dosla su 1*6*6 i 2*2*9. Osoba B se dvoumila koja je od ove dvije kombinacije prava. Nije htjela da nagadja. Bila joj je potrebna jos samo jedna cinjenica, koja bi je odvela do konacnog rjesenja.
"Na osnovu cega da zakljucim koja kombinacija je prava, kada se obe kombinacije poklapaju sa proizvodom 36 i brojem prozora na ovoj zgradi" ponavljala je u sebi osoba B.
Onda je osoba A dala presudnu cinjenicu: "moja
najstarija cerka..."
"Aha, eureka!" uzviknu osoba B, jer joj je bilo jasno da je trazena kombinacija 2*2*9.
Zbog cega to? Pa, u prvoj kombinaciji dvije starije cerke imaju isti broj godina (6), znaci nema
najstarije, a u drugoj najstarija ima 9.
Violina uopste ne pije vode. Mogla je reci i "Moja najstarija cerka ima dvije ruke" pri cemu bi opet bilo poznato rjesenje.
Stigmata, molim te reci da sad razumijes moje rjesenje, jer ja necu moci zaspati veceras.
Digresija, kao sto vidis, ovo rjesenje je zasnovano na
cinjenicama (racunici), a ne
pretpostavkama (nagadjanju). Osoba B nije nista nagadjala!
A moj prosli post si pogresno razumio. Iznos zbira se ne spominje, sto ne znaci da je to nepoznato osobi B. Nepoznato je samo nama. Moras uzeti u obzir da osoba B zna broj prozora!
Uff... izvinjavam se ako grubo zvuci, ali stvarno sam se iznervirao.